PodSvojoStreho.net
Pravice iz predkupne pogodbe - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Tema: Pravice iz predkupne pogodbe (/showthread.php?tid=34412)

Pravice iz predkupne pogodbe - malenasecret - 16.12.2010

Pozdravljeni, sem nova in precej nevedna v tem svetuWink

Prosim za nasvet. S partnerjem sva se odločila za nakup stanovanja. Zelo hitro, ker nama je stanovanje všeč. Plačala sva aro in podpisala predkupno pogodbo. V njej piše da stanovanje preide v najino last 15. februarja 2011 v posest pa konec junija. Trenutno smo v najemniškem stanovanju. Kar pomeni, da bomo do vselitve plačevali tudi najemnino. Zanima me, kaj to pomeni, oziroma, če imava iz tega naslova kakšne pravice - če lahko morda zaračunava bivšim lastnikom najemnino, oziroma kakšne so običajne prakse??

Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujem,

M.

Re: Pravice iz predkupne pogodbe - bajo7 - 16.12.2010

malenasecret Napisal:Pozdravljeni, sem nova in precej nevedna v tem svetuWink

Prosim za nasvet. S partnerjem sva se odločila za nakup stanovanja. Zelo hitro, ker nama je stanovanje všeč. Plačala sva aro in podpisala predkupno pogodbo. V njej piše da stanovanje preide v najino last 15. februarja 2011 v posest pa konec junija. Trenutno smo v najemniškem stanovanju. Kar pomeni, da bomo do vselitve plačevali tudi najemnino. Zanima me, kaj to pomeni, oziroma, če imava iz tega naslova kakšne pravice - če lahko morda zaračunava bivšim lastnikom najemnino, oziroma kakšne so običajne prakse??

Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujem,

M.

Pravice imata natančno takšne, kot ste jih zapisali in podpisali v pogodbi. Če v njej niste opredelili nosilca stroškov najemnine zaradi kasnejše vselitve, potem bosta težko karkoli uveljavila.

Re: Pravice iz predkupne pogodbe - malenasecret - 17.12.2010

Aha, v primeru, da bi pa bilo to zapisano v predkupni pogodbi bi pa lahko???
Predkupno pogodbo je sestavila agencija. In glede nato, da midva plačava celotno kupnino takrat ko prodajelec to potrebuje sem razmišljala v smeri, da gre za stvar dogovora. Ker se glede cene opreme nismo še dogovorili in ničesar zapisali se morda lahko tukaj "dilamo" ali ne???

Re: Pravice iz predkupne pogodbe - jaki79 - 17.12.2010

Morda sem narobe razumel vprašanje. Kupila sta stanovanje recimo od osebe X. Sta v stanovanju, ki je last osebe Y in kateri plačujeta tudi najemnino. Vidva bi pa rada od osebe X dobila povrnjen del najemnine (od februarja do junija), ki sta ga plačala osebi Y?
Če je temu tako je odgovor načeloma ne. Razen seveda, če se je zavezal k takšni določbi v predpogodbi (samo skoraj ne verjamem, da bi oseba X to sprejela). Saj bi lahko oseba X prodala stanovanje tudi nekomu, ki ni najemnik ampak se samo seli v večje stanovanje. Zakaj bi bila vidva upravičena do povrnitve dela kupnine (kar povračilo najemnine dejansko je) kupec, ki ni najemnik pa ne?

Re: Pravice iz predkupne pogodbe - Iva_d - 17.12.2010

Midva nisva imela predkupne pogodbe, ampak kupoprodajno pogodbo, vendar sva se že pri ceni stanovanja "zdilala" za nižjo ceno, ker sva počakala 2 meseca, da se je gospa izselila.