![]() |
|
Izklapljanje oljnega gorilnika - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Izklapljanje oljnega gorilnika (/showthread.php?tid=33254) Strani:
1
2
|
Izklapljanje oljnega gorilnika - mtd - 19.10.2010 Probleme z gorilnikom sem prevzel lani z vselitvijo v hiso, kako je bilo pred tem pa ne vem. Gorilnik je vse pogosteje izklapljal. Dim iz dimnika je bil dokaj viden in crn, skratka slabsi kot pri idalnem kurjenju na drva. gorilnik: Bentone b10FU, soba: 60st. 0.60, Pec: Kiv OPC-K2 Prisel je serviser za gorilnik, ki ga je scistil in zamenjal sobo. Jaz sem moral scistit pec, dodat manjkajoce turbolatorje in v posodi zamenjat sesuto plosco iz samota. Naslednjic (ko sem bil odsoten) je serviser s pomocjo instrumentov nastavil gorilnik a dim iz dimnikani bil nic manj opazen. Dobro uro po odhodu serviserja je gorilnik zopet izklapljal. K sreci sem si zapomnil nastavitev za zrak in jo nastavil nazaj tako kot je bila pred prihodom serviserja (iz 5 na 4). V tem primeru je gorilnik celo sezono deloval OK, dim iz dimnika se ni povecal izboljsal pa tudi ne. Letos je zacel gorilnik pri vklopu zopet izklapljat v primeru, ko se je pec predhodno cez noc ohladila. Izklopi malo po tem ko zacne gorilnik normalno delovat. Kmalu potem je zacela pec mocno sajit. Poklical sem drugega serviserja, ki je zamenjal sobo in brez merlinih naprav nastavil plamen s pomocjo pomika globine sobe in kolicine zraka. Plamen je sedaj modrooranzen - namesto prej ko je bil oranzen, dima iz dimnika prakticno ni vec, torej korak naprej. A gorilnik se vedno po zagonu (ce se pec ohladi) izklaplja, tako moram vsakic zjutraj ko sobni termostat "vklopi pec" it v kurilnico in rocno se enkrat vklopit. Potem naceloma deluje OK. Prosim strokovnjake, kaj je narobe? Re: Izklapljanje oljnega gorilnika - Samojed - 19.10.2010 Kaj je narobe bo nekdo drug napisal, a po mojem je najbolj narobe to da peč ohlajaš. Ko se kurilna sezona začne, izklapljaj črpalko, peč pa naj bo vedno vklopljena. Drugače pa je mogoče gorilec še vedno malo narobe nastavljen, odvisno je kako se "ujame" s pečjo itd - tukajle je kar nekaj mojstrov ki ti bodo povedali ali je tvoja kombinacija dobra ali ne. Re: Izklapljanje oljnega gorilnika - mtd - 19.10.2010 Grejem zaenkrat samo 2h zjutraj in 2h zvecer. Vmes izklopim gorilnik, saj se v nasprotnem primeru gorilnik vseeno vkalplja, da vzdrzuje temp vode, ceprav je ves ta cas crpalka prek sobnega termostata izklopljena. Re: Izklapljanje oljnega gorilnika - sassapo - 19.10.2010 Kotel mora imeti skozi delovno temperaturo, sobni termostat gorilnika ne sme izkljapljat Re: Izklapljanje oljnega gorilnika - UDO1 - 19.10.2010 Kaj pa je razlog za to, da mora biti kotel vedno segret? Mogoče zaradi kondenzacije? Je to tako lahko velik problem? Ker sicer je malo brezveze, da laufa gorilec, če pa ni potrebe po odjemu toplote... Re: Izklapljanje oljnega gorilnika - Samojed - 19.10.2010 Kondenzacija in temperaturne spremembe, ki utrujajo material. Trenutno se zdi brez veze, če se ogreva samo 2x po eno uro. V sezoni ogrevanja pa je ugašanje peči čez noč popoln nesmisel. Tudi tole ugašanje - vprašanje če ni glede porabe olja še slabše to, da hladna peč ne deluje v redu kot da je ves čas topla in tiste 3x na dan zalaufa za minuto, da se dogreje. Re: Izklapljanje oljnega gorilnika - Merlin1 - 19.10.2010 Gre za dve pomankljivosti. Prva nastavitev gorilnika. Ne vem kdo ta gorilnik šraufa plamen ne sme bit moder temveč pšenične barve! (zelo verjetno nima veze z izklapljanjem ) Za drugo težavo je kriv ali netesen oljni vod (90%). Manj verjetno - prižigalni avtomat. Re: Izklapljanje oljnega gorilnika - mtd - 20.10.2010 no, danes ponoci nisem izklopil gorilnika, le crpalka je bila izklopljena prek sobnega termostata (nocna temperatura je bila nastavljena na 18st, a se temp v stanovanju ni toliko spustila pod 18, da bi se crpalka vklopila). zjutraj je bil gorilnik izklopljen. zdaj ne vem ali je ze ponoci med dogrevanjem izklopilo gorilnik ali zljutraj, ko je tremostat presel na dnevni rezim (20st.) Temp vode v peci je bila 20st. plamen pa je, ja, bolj pescen kakor je bil prej oranzen - sem se nerodno izrazil v prejsnjih postih. napeljava oljnega voda iz cisterne pa je iz bakrenih cevi. Re: Izklapljanje oljnega gorilnika - rs84 - 20.10.2010 Bilo kater serviser ti dela servis in nastavlja gorilnik naj bi ga nastavljal z merilnikom na učk ga je zelo težko nastavt. Tako, da ti da tudi izpisek, da veš kako je nastavljen. Tisto nastavlanje na pamet je bilo včasi. LP Re: Izklapljanje oljnega gorilnika - mtd - 21.10.2010 gorilnik je bil prvic nastavljen s strani uradnega serviserja, ki je bil obdan s sufisticiranimi merilniki, rezultat pa je bil, kot sem napisal, le stran vrzen denar. drugi, neuradni serviser, je brez merilnika opravil bolje - tudi sam sem mennja, da je bolj ekonomicno/ekolosko, da se ti ne kadi crn dim iz dimnika pa ce tudi to dosezes brez merilnika. Re: Izklapljanje oljnega gorilnika - mtd - 21.10.2010 Merlin1 Napisal:Za drugo težavo je kriv ali netesen oljni vod (90%). Manj verjetno - prižigalni avtomat. bi bilo morda potrebno menjat gibljive cevi od filtra do gorilnika ali mogoce filter? ostale cevi so namrec bakrene. Re: Izklapljanje oljnega gorilnika - kartako - 21.10.2010 mtd Napisal:Merlin1 Napisal:Za drugo težavo je kriv ali netesen oljni vod (90%). Manj verjetno - prižigalni avtomat. Zelo fina mrežica je tudi v samem gorilcu. Če je preveč zapacana, bo izklapljalo gorilec. Na zadnji strani gorilca odviješ 4 imbus vijake, snameš pokrov, potegneš mrežico iz ohišja, očistiš, sestaviš in to je to. Pri sestavljanju pazi na tesnilno gumico. LP Janko Re: Izklapljanje oljnega gorilnika - telmos - 21.10.2010 Gorilnik, če je z njim vse v redu in dovod goriva tesen, mora delat! Pa ne glede na to, ali stoji cel dan ali pet minut. Re: Izklapljanje oljnega gorilnika - mtd - 27.10.2010 smo zrihtali. problem je nastal ker se je odvil vijak, ki pritrjuje plosco pred sobo na kateri sta pritrjeni tudi elektrodi. plosca ima tudi luknjo skozi katero meri fotocelica. ker je bila plosca postrani je bila fotocelica zastrta. 1 vijak, 5 min dela. zdaj je izkoristek 91%. Re: Izklapljanje oljnega gorilnika - telmos - 27.10.2010 Zato pa pravim, da so poglej spodaj
|