Zima ni ovira za svež zrak: Pametno prezračevanje za zdravo bivanje
Po podatkih Evropske komisije naj bi Evropejci kar 90 % časa preživeli v zaprtih prostorih, ena…
GUNTAMATIC BIOSMART - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: GUNTAMATIC BIOSMART (/showthread.php?tid=32561) |
Re: GUNTAMATIC BIOSMART - petek - 17.9.2010 DELPHI Napisal:Hvala za izčrpno povratno informacijo. Sem še enkrat preveril in DA cena je komplet z montažo. Ampak ne dobrih 8000 pač pa dobrih 9000 EUR. Sem kar precej teh predračunov pregledal in lahko rečem, da je ta daleč najugodnejši s tem, da ti ponudijo vse na ključ. KWB in Froling ponudita glavne komponente potem pa imajo svojo mrežo inštalaterjev zato je verjetno dražje. Je pa res da pri vodilnih (KWB, froling, Hertz) lambda sonda znese cca 200€ - kotel pa je skoraj za 3000€ dražji - ne vem kje je tu logika - nisem dovolj domač v teh stvareh, ampak mislim da je po moje komercialna finta in nateg folka, saj se ti med kotlom z ali brez lambde sonde ne more poznati 3m3 drv na zimo, saj je zadaj še zalogovnik. Tisti, ki več vejo me lahko spljuvajo. Vem pa koliko ljudi pade na finto črpalk grudfos alpha2, ki imajo led display in so precej dražje samo zato, ker so atraktivne. Pa še nekaj pri Guntamatic-u lahko kupiš tudi komplet brez montaže in je še jurja ceneje, saj montaža kurilnice znese cca 1000€. Dokler ne bo eden naročil ne moremo vedeti zakaj je ta biosmart tako poceni, vendar so po moje le ostali tako presneto dragi, ta pa je nekje v realnem okvirju. Ne pozabit 10000 € je 2,4 mio SIT - bivših, Lp Re: GUNTAMATIC BIOSMART - Hanzi - 17.9.2010 Sem prepričan da so pri takih peče lepi zaslužki. Res da razvoj nekaj stane, samo saj itak 90% proizvajalcev samo "kopira" bolj ali manj uspešno. Ne more peč stati 10x več kot neka običajna starokopitna peč (jurja ali pa 10 jurjev). Obe sta težki 500 kg, obe enako veliki.... isto kor t pri avtih... lahko kupiš kakega 5 metrov dolgega korejca za 20 jurjev, ali pa nemca za 100 + jurjev, Sicer je razlika med njima, ampak je za razmislit če denarnica prenese 100 jurjev namesto 20. Re: GUNTAMATIC BIOSMART - aleks - 23.9.2010 petek Napisal:DELPHI Napisal:Hvala za izčrpno povratno informacijo. z lambdo pri kotlih je takole: cene so visoke, ker kotlov brez lambde praktično ni več možno montirati in priklopiti na novo v deželah ki se držijo novele evropske direktive o onesnaževanju malih kurilnih naprav. cena je potem seveda visoka, ker ti sicer lahko kupiš poceni kotel brez lambde, dimnikar ti ga pač ob letnem pregledu ne bo odobril in se lahko obrišeš pod nosom in še kazen fašeš pa ureditveno odločbo. moje mnenje pa je, da niso dražji zato ker bi bil izkoristek toliko boljši, to skor fizično ni možno da bi bil. malo boljši je že, vendar lambda sonda služi (podobno kot v avtomobilih) za krmiljenje čistejšega izgorevanja. je pa res da s pomočjo lambde lahko preprečimo prevelik pretok zraka skozi kotel, ko to ni potrebno. s tem preprečimo brezvezno ohlajanje kotla, dimnika itd. mormo pa tudi vedet, da imajo ljudje nakoliko drugačne plače v deželah, od koder ti kotli prihajajo. mogoče v tej perspektivi niti niso tako zverinsko dragi. imamo pa tudi še, (kot dokazuje ogromno število članov holzvergaser foruma) v nemčiji kar nekaj ljudi, ki si tudi ne morejo privoščiti kakovostnih kotlov. ti potem frizirajo češke in poljske kotle, jih opremljajo z novimi elektronikami, krmilijo z naknadno vgrajenimi lambda sondami, imajo ločene ventilatorje za primarni in sekundarni zrak, motorizirane lopute, predelane šobe, predelane preduhe, itd. Re: GUNTAMATIC BIOSMART - crnski - 9.10.2010 Zdravo! Drugo leto nameravam zamenjati kurilno peč z zalogovnikom. Ker pa je veliko konkurence na trgu se pa je kar težko odločiti in izbrati tisto pravo. Bil sem na sejmu v Celju in mi je v oči padla ravno Biosmart 22kw. http://guntamatic.si/uploads/esogunt/pu ... slo_sl.pdf Kaj pravite na kvaliteto te peči, kakšni problemi mogoče? Hvala in lep pozdrav vsem! Re: GUNTAMATIC BIOSMART - stafan - 22.1.2012 Bi znal še kdo povedati kaj še o tej peči ? ste zadovoljni po letu ali 2 uporabe? Zanima me kako se pa počisti tisto kar pade iz turbolatorjev ko potegneš ročko ? Posesa vse motor in odnese v rajfunk ? našel sem še en video testa http://www.youtube.com/watch?v=EXR5Ic9Je0A lp Re: GUNTAMATIC BIOSMART - atomant - 31.1.2012 Kakšna izkušnja v delovanju sistema bi zdaj že lahko bila. Re: GUNTAMATIC BIOSMART - okram - 22.1.2013 Sploh ni pretirano drag http://www.bolha.com/storitve/strojne-i ... 1336049168 Re: GUNTAMATIC BIOSMART - marlenka - 8.12.2013 Pozdravljeni, imam guntamatic biosmart 14kw, letos spravljen v pogon. Zaenkrat nimam pripomb, moti me edino TDP, ki se da nastaviti med 190°C in 300°C, jaz bi šel vsaj do 170°C. Kurim zelo suha bukova drva, res je na začetku in na koncu TDP nižja od 190, kasneje pa se kar lepo drži nastavljene vrednosti. Ima kdo kakšno izkušnjo? Nastavitev parametrov je pod kodo, ki je jaz kot končni uporabnik naj nebi imel. Uvoznik mi je nekaj razlagal o vlažnosti drv, vendar kolikor spremljam forum in ostale proizvajalce peči, gredo s TDP nižje s suhimi drvami. Kontaktiral sem tudi direktno firmo - nekako so preslišali, ko sem omenjal parametre, ker to ni v moji domeni. Re: GUNTAMATIC BIOSMART - Jozl - 10.12.2013 Brat ima enako peč, samo da je dokupil turbolatorje - tiste spirale v izmenjevalcu. Dimni plini mu ne gredo preko 160°C in še lahko preklopi na 20-22kW. Pri začetku kurjenja mu priteče skoraj 0.5l kondenza iz dimnika. Nisem verjel, dokler nisem tega videl v živo. Re: GUNTAMATIC BIOSMART - marlenka - 11.12.2013 Se da izvedeti kaj več, npr: Kako je delovala peč prej? Ali je pri vstavitvi turbolatorjev kaj spreminjal parametre? Kje priteče ven kondenz? ... Lp Marko P. Re: GUNTAMATIC BIOSMART - Jozl - 11.12.2013 Turbolatorji so bili serijsko kot dodatna oprema. Kondenz teče iz dimnika. Je pa zadnji čas imel malo višje TDP, ko je očistil kanale (pač je bilo potrebno odstraniti turbolatorje), so dimni plini nazaj padli malo preko 130°C. Za kurjavo smo probali kako gorijo stoži od koruze (po domače klasijeki). Bilo je pravo raketno gorivo, saj je kar bobnelo od prevelikega uplinjanja. Je pač peč rabila nekaj časa, da se je stabilizirala. Re: GUNTAMATIC BIOSMART - cratos - 11.12.2013 Kondenz priteče ravno zaradi prenizkih temperatur v toplotnih izmenjevalcih.Za vsaj 30°C bi moral dvigniti DP. Me pa tudi zanima kako izgledajo te toplotni izmenjevalci v resnici po 1 mesečnem kurjenju. Sam kotel je pa prva liga,nimam kaj reč !!! Re: GUNTAMATIC BIOSMART - Hanzi - 12.12.2013 Ko je bobnelo pri storžih: imaš kukalo? Si pogledal kaj takrat iz dimnika prihaja? Sumim da je bobnenje nastajalo zaradi ugašanja ognja v spodnji komori. Vsaj pri mojem sem dobil potrditev po montaži kukala. Re: GUNTAMATIC BIOSMART - stafan - 12.12.2013 Hanzi, točno to se dogaja kar si napisal. Tudi v frolinga, ce namečem droben vnetljiv drobiž bobni in se samo kadi iz dimnika. Sem enkrat ze mislil da ga bo razgnalo :mrgreen: Re: GUNTAMATIC BIOSMART - cratos - 12.12.2013 Temu bobnenju se reče impulzno ali resonančno izgorevanje.Nič kaj prijetno za poslušati.. |