![]() |
|
macesnova fasada - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Montažni sistemi in les (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=14) +--- Tema: macesnova fasada (/showthread.php?tid=3228) |
macesnova fasada - TOMSTER - 1.8.2006 Gradil bom montažno hišo. Nad pritličjem-zunanje stene mansarde in okrog vhoda bi rad dal namesto zaključnega barvnega sloja macesnovo fasado-opaž. Ta opaž naj bi bil natur barve-samo prozorna zaščita lesa. Ali je to kdo pred kratkim počel? zanima me cena m2 materijala, koliko pride lak? Kako se fizično pritrdi takšen opaž na steno, če upošteamo, da bo pod njim cca 10cm stiroporja in armirna mrežica z lepilom? Ali mora biti izolacijski sloj fasade predhodno pripravljen s kakšnimi nosilnimi letvami za končni macesnov sloj? - les je lep - 1.8.2006 Poglej Riko hiše, sem že delal v teh hišah. kar se tiče fasade, ti lahko povem, da v Riko naredijo deske z odkapnim robom, les je iz Rusije, se ne zvija in ne poka. Hiša v Zg. Pirničah stoji že 4-5 let pa je taka kot je bila, les je malo posivel, drugače je ok. Barvanje, obvezna impregnacija, več pa trenutno ne vem. Za pritrditev opaža so sigurno spodaj nosilne letve. - tiANA - 1.8.2006 Macesnove deske pri Riku so površinsko nezaščitene; (pravijo) da se ne zvijajo, da čez leta sicer posivijo, imajo pa kakšnih 10 različnih dimenzij in načinov polaganja - podkonstrukcija iz lesa 3,5 cm - tervol (debelina po želji) - folija - spet podkonstrukcija iz smrekovega lesa 3,5 cm - deske debeline 2,5 cm Je pa v Bežigradu ena čist fajn nova hiška narejena s kombinacijo Riko in demit fasade... :lol: - TOMSTER - 1.8.2006 Ja sem že slišal za rikotove macesnoe fasade-so me takoj navdušle, sam k sem pa vidu ceno bi me pa hmal kap. Namen mam nardit tako fasado, tako da bi sam zrihtal les, pol pa dobit tišlerja..., premaz sikens, pa mislm da bo precej cenej. Skratka naredu bi en fejk od rikota. Zdej ko bom naročal montažno hišo, pa moram predvidet kakšna pritdila-podkonstrukcija naj bodo vdelana v izolacijo fasade. A kdo ve v kakšni obliki to naročit? Verjetn na tak način kot je razložila Tiana!? a je to e kdo delal? - cameron - 3.8.2006 Tomster, lepo da si se odločil za macesnovo fasado. Les macesna je res lep. Ne vem pa zakaj bi ga s čimerkoli premazal!? Če je les v pravem času posekan in da je povrh tega še visokogorski ne rabiš nobenega premaza! Macesnov les bo s časoma na zraku posivel in dobil trdoto kamna. Za več informacij na PS! - Pistrix - 7.8.2006 To je že res, kar pravi predhodnik, ampak ni vsem všeč siva barva ala kozolec. Pa še to, če boš uporabil beljavo, ne bo postala kot kamen, bolj kot prah. - les je lep - 7.8.2006 :wink: Pa veš da je macesen edini iglavec oz 1 redkih lesov, kjer je beljava tehnično enakovredna črnjavi!!?? Malo prebrskaj po literaturi. - structum slo - 8.8.2006 Pozdravljeni, te dni postavljam gradbeni oder, v začetku naslednjega tedna pa začnem z montažo macesnove fasade na novozgrajeni etaži. Nosilce sem si zamislil sam, naredil jih je šlosar, pritrjeni bodo s Hiltijevimi vložki, izolacija bo Tervol FP 2x6cm, pritrjena z pripadajočimi čepi, podkonstrukcija smrekovi remlčki 5x6cm (vertikalno) in zaključni sloj sibirski macesen (horizontalno). Vijaki bodo skriti v utor, med dvema deskama bo samo fuga V oblike. Les sem kupil pri firmi Groles (izgubil telefonsko št.), ni 1. klasa, cena ugodna, obdelati sem ga dal mizarju, ker nočem da posivi uporabljam Sikkensovo zaščito Cetol HLS + Filter 7. Bom pofotkal potek del in dal zadevo na ogled. LP - les je lep - 9.8.2006 Dobro si si zamislil, samo pazi, da bi stric obrnjen gor. Sem že videl, da so neki mojstri obrnili strica dol, cela obloga je šla rakom žvižgat. Pozimi je razgnalo les v utoru zaradi neodtekanja vode, tko da......
- Anonymous - 9.8.2006 večina ljudi uporabi macesen zaradi prelepe srebrne patine, ki jo ta dobi čez čas...... seveda, če ta ni bil predhodno premazan z zaščitnim sredstvom. ko so mi prvič predstavili to idejo mi ni bila takoj pri srcu. nisem vedel zakaj bi imel hišo podobno kozolcu, kot je že nekdo to napisal. vendar čas naredi svoje in sem se odločil, da na moji bodoči hiši na kateri bo en del prekrit z macesnovim lesom tega zagotovo ne bom barval. videl sem že nekaj takih hiš in ta patina (ki je obenem tudi zaščita) da hiši poseben čar. je nekaj posebnega in odstopa od ustaljenega mišljenja, da moraš les in vse v naravi prirediti svojemu okusu, ga barvati, tonirati,...... - Pistrix - 9.8.2006 Res je Gregor.tm, ampak macesen ima tako lepo barvo, da ga je nekaterim škoda pustiti posiveti in bi ga imeli v naravni barvi, brez toniranja. Tako razmišlja tudi Structum. Macesen zaradi olj ne rabi zaščite in tudi tista siva plast ni nobena posebna zaščita. Siv je enostavno zato, ker izgubi pigmente. - Anonymous - 9.8.2006 več glav-več ve. hvala za popravek Pistix. - caia - 9.8.2006 A lahko kdo fotka takšno fasado - po nekaj letih...in prilepi slikco, da bomo videli kako to izgleda? Jaz si ne znam čisto dobro predstavljati... - tiANA - 12.8.2006 Sem v fazi zbiranja ponudb za macesnovo fasado in kako različni so nasveti "stroke" (!???): - macesena ne barvat (ker je najboljši naraven, s sivenjem dobiva na trdoti itd..itd) - macesen OBVEZNO osnovno zaščitit (namočit) proti insektom, ker bodo idealno leglo za mrčec - macesen OBVEZNO prebarvati (vodni lak), ker se bo drugače na severni strani pojavi mah oz. plesen - macesen obvezno položiti vertikalno da voda odteče - obvezno med deskami imeti 0,5 cm razmika, da zid diha in se ne nabira z notranje strani kondenz, ker ga bo čez čas začel z notranje strani razjedati plesen . . . jah in potem naj odločitve sprejme laik! Pajada, sprejeti pravo odločitev je kot zadeti na lotu! (mi že vemo, kaj bomo, pa vendar je dobro slišati tudi druge) - TOMSTER - 27.8.2006 Dobil sem predračun za macesnove deske iz Austrije. Gre za sibirski macesen, končno obdelan. Cena za m2 je 4300 sit. Zdej pa ne vem kako naprej. Montažno hišo bom naročil brez fasade. Potem nameravam na dele ki bodo prekriti z macesnom pritrditi leseno podkonstrukcijo. Vmesne prostore bom obložil z tervolom in čez napel paroprepustno folijo. Potem pa na to macesnove deske.??? Ostala fasada bo tudi izolirana s 10 cm tervola in nato čez zaključni barni sloj. Kakšna točno naj bo podkunstrukcija? Koliko prostora mora biti med izolacijo in macesnovim opažem?-da se zrači |