![]() |
|
Prvi koraki v novo življenje... - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10) +--- Tema: Prvi koraki v novo življenje... (/showthread.php?tid=32166) Strani:
1
2
|
Prvi koraki v novo življenje... - Roxek - 27.8.2010 Dober dan! Prišel je čas, ko je potrebno razmišljati o svojem lastnem stanovanju ali hiši, čas, ko zapustimo svoje starše. V dobrem imam sicer še 2 leti, to je čas, ko s punco doštudirava, potem pa bi se rada čim prej preselila na svoje. Prebral sem že veliko na to temo, vseeno pa mi nekatere stvari še niso najbolj jasne, želim pa si tudi imeti nekje napisano vse skupaj, da bom pripravljen na vse, preden se spustim v tovrsten nakup. 1. Sem Rok, redno zaposlen v nekem podjetju, plačo imam zaenkrat okoli 1.000€. Zanima me, koliko kredita lahko vzamem. Vem, da mi mora ostati minimalna plača, seveda pa se kredit lahko poviša, če dobim redne prelive na račun (na primer, da mi moja punca vsak mesec nakaže nekaj 100€) Koliko kredita lahko vzamem, katera banka je za to najugodnejša? Se lahko to na kakšni internetni strani izračuna? Potreboval bi čim več informacij s finančne strani. 2. Stanovanje ali hiša? Vem za vse minuse in pluse obeh, vendar sem še vedno v veliki dilemi. Oba si želiva hiško, z nekaj zemljišča, za vrt in podobno. V prihodnosti si želiva tudi psa, ki naj bi imel dovolj prostora za gibanje. Stanovanja so cenejša, hiše dražje, to nam je vsem jasno, ampak glede na to kaj nudi hiša in kaj stanovanje, so stanovanja predraga. Problem je tudi, da do sedaj s punco nisva varčevala. Varčevati bova začela šele s prihodnjim mesecem. Torej kaj mi priporočate za začetek, prvo vselitev, stanovanje ali hišo? 3. Želja obeh je, da bi živela nekje blizu Ljubljane. Želiva si, da bi bila parcela na mirni, sončni lokaciji, da bo poleg mogoče kakšen gozdiček oziroma sprehajalne poti,... Zaenkrat sva gledala na primer Grosuplje, Litija, Kamnik,... Kako je s prometom, kje se delajo največji zastoji in na katerih cestah jih ni? Zdi se mi, da je to pomemben faktor, saj bova imela najverjetneje oba službe prav v Ljubljani (jaz jo že imam). Torej, kje so dobre lokacije za lepo življenje? 4. Če se bova odločila za nakup parcele, je najbolje dobiti parcelo brez hiše ali s hišo? Slednje naj bi se bolj splačalo, saj je do hiše najverjetneje že povezana elektrika, voda,.. Hiša pa je že zapisana v Zemljiško knjigo in že ima hišno številko. Koliko je stroškov, če kupiva parcelo s staro hišo, jo podreva in narediva novo? Govorim le o stroških arhitekta, je potrebna kakšna sprememba v Zemljiški knjigi? Kaj pa če kupiva prazno zazidljivo parcelo? Koliko je stroškov z napeljavo elektrike, vode in vsega potrebnega? 5. Zelo pogosto vprašanje.. Koliko bi denarnica shujšala ob gradnji cele hiše? Recimo, da bi hiša imela približno 70-80 kvadratnih metrov. 6. Ko se vseliva v svoje stanovanje ali hišo, bova seveda potrebovala tudi pohištvo, vsaj tisto najnujnejše. Koliko ste vi odšteli za notranjo opremo? Sem ne spada samo pohištvo, pač pa tudi bela tehnika in podobno. Krožnike in pribor lahko zanemarimo ![]() Upam, da mi bo kdo znal pomagati, in mi povedal čim več informacij. Verjamem tudi, da sem na marsikaj pozabil, tako da je zaželjeno, da se tudi to pove. Večina od vas je verjetno že gradila hiše, jaz pa sem na tem področju laik, bi se pa rad tudi na tem področju naučil kaj novega, najprej zase, potem pa lahko svetujem še komu naprej. Že v naprej najlepša hvala za vaše odgovore! Lp, Rok Re: Prvi koraki v novo življenje... - papez46 - 27.8.2010 Razmišljanje na mestu! Malo najprej uporabi brskalnik, pa boš našel odgovor na večino zastavljenih vprašanj. Podobno kot ti danes sem/sva razmišljala kakih 25 let nazaj. Da sva prišla do "cilja", je preteklo 15 - 16 let. Ti bi sicer takoj - končno varianto - kar sicer ni slabo - je pa drago. Krediti tudi stanejo - poleg vsega pa je treba kasneje tudi še nekako živeti. Na večino tvojih vprašanj veš odgovore le ti. Od tega pa je odvisno vse ostalo. Predvsem so bistven faktor pri odločitvah: - zaposlitev obeh - višina mesečnih dohodkov - družina / še ni ali pa bo ( na to so vezani vrtci, šole in tako naprej ) - prevoz iz obrobja v mesto tudi stane - če ni enakega delovnika - sta potrebna 2 avta / ali pa se čas izgublja z javnim transportom. No, časa imata še dovolj. Malo razdelajta detajle. Počasi se bo slika zjasnila. Re: Prvi koraki v novo življenje... - suze- mi-liju - 27.8.2010 Jst ti povem samo to da v litijski občini živijo pošteni, radodarni in prisrčni ljudje katere si samo lahko želiš za svoje sosede. Res moraš zelo dobro premislit kam se boš preselil. Re: Prvi koraki v novo življenje... - Nebomgabiksal - 27.8.2010 Odgovori med vrsticami... Roxek Napisal:Koliko kredita lahko vzamem, katera banka je za to najugodnejša? Re: Prvi koraki v novo življenje... - Čojko - 27.8.2010 Za začetek svetujem starejše enosobno stanovanje nekje v Ljubljani oz. zraven delovnega mesta, da se lahko odpoveš velikim stroškom logstike in vsem ostalim stroškom. To si lahko vsak privošči z kreditom 500 EUR na 20 let. Potem pa naprej po željah in predvsem zmožnostih. Re: Prvi koraki v novo življenje... - firbčna - 27.8.2010 Biksi, kaj pa pomeni tisti tvoj IMHO? Jaz ne vem, morda še kdo drug tudi ne :roll: Re: Prvi koraki v novo življenje... - suze- mi-liju - 27.8.2010 Ena stara soba-napol uničena- v ljubljani košta toliko kot v moji okolici srednje velika kmetija s hišo v kateri lahko stanuješ ne da bi te bilo sram. Re: Prvi koraki v novo življenje... - Fery - 27.8.2010 firbčna Napisal:Biksi, kaj pa pomeni tisti tvoj IMHO? Jaz ne vem, morda še kdo drug tudi ne :roll:A ti misliš, kaj pomeni kratica? Google is my friend!!! [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")googleunichr("46")com/search?q=IMHO&sourceid=ie7&rls=comunichr("46")microsoftunichr("58")en-US&ie=utf8&oe=utf8[/url] [url]httpunichr("58")//translateunichr("46")googleunichr("46")com/#en|sl|in%20my%20humble%20opinion[/url] Re: Prvi koraki v novo življenje... - firbčna - 27.8.2010 suze- mi-liju Napisal:Ena stara soba-napol uničena- v ljubljani košta toliko kot v moji okolici srednje velika kmetija s hišo v kateri lahko stanuješ ne da bi te bilo sram. imeti tebe za soseda - a to kaj prispeva k drastičnemu padcu vrednosti nepremičnine nimaš nič a? :roll: Re: Prvi koraki v novo življenje... - Roxek - 28.8.2010 @papez46 Saj ravno zato pišem, ker ne vem, kaj bi bilo boljše za začetek. Nakup manjšega, cenovno lažje dostopnega stanovanja, ali pa naj kar stisneva zobe in kupiva, kar si zares želiva. No, saj še imava nekaj časa, pa bova razmislila malo o tem. Seveda pa se ne bova spustila v takšen kredit, če ne bova oba imela redne službe. Najbolje bo, da počakava še malo in se potem, ko bova oba zaposlena odločiva na podlagi najinih finančnih zmožnosti. @Nebomgabiksal Hvala za pomoč, tvojo temo pa bom tudi kmalu prebral, ko bom našel dovolj časa za to! ![]() Zahvaljujem se tudi vsem ostalim za pomoč in nasvete! Če pa ima kdo še kakšen predlog, pa le na plano z njim! :wink: Re: Prvi koraki v novo življenje... - jaki79 - 28.8.2010 Moj nasvet. Če imaš v dobrem 2 leti za sprejem odločitve jih izkoristi. Spremljaj novosti na tem in podobnem forumu. Poišči na netu bloge ljudi, ki so gradili hišo (boš imel tudi pregled nad stroški), pridobi pri bankah informativne ponudbe za kredite (pogoji se v času sicer zelo spreminjajo), izračune imaš tudi na njihovih spletnih straneh (glede na to koliko informacij ti še manjka so zaenkrat tudi ti dobri), spremljaj cene parcel, stanovanj in hiš preko javnega vpogleda ETN (google) in pa preko kakšnega spletnega portala (nepremicnine.net). Če po 2 letih še vedno ne boš prepričan ti priporočam nakup stanovanja (še boljša rešitev bi bil najem). Iz preprostega razloga, ker ga boš v primeru napačne odločitve lažje pretopil nazaj v denar (nižji transakcijski stroški, kot pri hiši). Spremljajta tudi lastne stroške. Iz lastnih izkušenj vem, da v času študija si navajen stiskati, ko pa imajo vsi tvoji vrstniki redne službe in si navajen rednega priliva na TRR se tudi pri tebi stroški kar razbohotijo (hočem reči, da morda sedaj nimaš prave ocene, koliko boš lahko privarčeval vsak mesec čez 5 let). Če imaš kaj prijateljev, ki žive v stanovanjih in hišah jih vprašaj za mnenje (bodi zelo kritičen, ko boš poslušal njihova mnenja, ker nekdo, ki je ravno zaključil velik projekt kot je gradnja hiše morda ne gleda najbolj objektivno ampak v superlativih). Pomisli ali je gozdiček v bližini res takšen plus? Upoštevaj kdaj se vračaš iz službe domov, koliko prostega časa sploh imaš? Kolikokrat greš sedaj v gozdiček (upoštevaj, da boš z družino imel še manj časa). Ali ni morda pomembneje bližina trgovine, , šole, glasbene šole, vrtca kamor boš hodil vsak dan? Jaz sicer že 3 leta sprejemam to odločitev pa še sedaj ne vem. Mislim, da ti ni treba hiteti z odločitvijo, ki bo verjetno zaznamovala tvoje življenje naslednjih 30 let. Re: Prvi koraki v novo življenje... - katja* - 29.8.2010 [quote="Roxek"]Dober dan! 1. plačo imam zaenkrat okoli 1.000€. Zanima me, koliko kredita lahko vzamem. ko bosta na tem, da se bosta dejansko nekaj delala na tem, morata v čimveč bank in vam bodo odgovorile na vsa ta vprašanja. tukaj razpredat o tem, kako bo ćez dve leti, je povsem brezveze. 2. Stanovanje ali hiša? Vem za vse minuse in pluse obeh, vendar sem še vedno v veliki dilemi. Oba si želiva hiško, z nekaj zemljišča, za vrt in podobno. nekaj so želje, nekaj pa realnost. in če želita živeti v okolici ljubljane, bo hiša težka realnost, sploh če bosta imela nekje povprečne plače (cca. 1000 eur). cene so take, da človek dol pade, ko začne gledat te zadeve. lahko pa seveda namalaš na kaj nepričakovano, se zakreditiraš za max. eur za max let (30) in dobiš kar velik kredit. je pa bolj realno najprej stanovanje, nato ko ga delno poplačaš, morda tudi popraviš in zvečaš ceno, pa prodat, vzameš še en kredit in kupiš hišo. če bosta začela varčevati šele zdaj, je to bolj realna opcija po mojem mnenju. pri hiši 10.000 eur ne pomeni skoraj nič. razen, če ne greš živeti na goričko ali za kolpo 3. Želja obeh je, da bi živela nekje blizu Ljubljane. Želiva si, da bi bila parcela na mirni, sončni lokaciji, da bo poleg mogoče kakšen gozdiček oziroma sprehajalne poti,... Zaenkrat sva gledala na primer Grosuplje, Litija, Kamnik,... to so želje skoraj vseh. ampak malce se bosta po mojem mnenju morala spustiti iz oblakov, ker to kar zdajle opisuješ, je res zelo težko dobit za kako ceno, ki si jo človek lahko privošči - sploh ko govorimo o razdalji do 20 km iz ljubljane (kamnik, grosuplje, vrhnika, gorenjska vsa itd.). pojdi malo na prepremičnine.net in si poglej cene hiš in zemljišč (golih), pa ti bo vse jasno. Kako je s prometom, kje se delajo največji zastoji in na katerih cestah jih ni? to je povsod enako. grosuplje, vrhnika, kranj - je avtocesta, če ni kake nesreče, še kar gre do notranjega obroča, ko pa se zabaše - kot v vsej ostali lj. , seveda govorim o jutranjih urah (7.00-9.00 in od 15.00 do 17.00). litija - ni avtocesta, situacija pa ista kot zgoraj. s tem da je začetna cesta malce bolj težka, ker je polno ovinkov. 4. Če se bova odločila za nakup parcele, je najbolje dobiti parcelo brez hiše ali s hišo? Slednje naj bi se bolj splačalo računica je pomoje kar tam tam. gre se bolj za to, ali se vama da iti projekt od začetka do konca, ali pa si bosta malce "skrajšala" pot. je pa spet pomembno, kdo je delal do npr. 3. gradbene faze, da ne popravljaš potem kaj za kom, ker se stroški kar večajo in večajo - sočasno z glavoboli :roll: Koliko je stroškov, če kupiva parcelo s staro hišo, jo podreva in narediva novo? Govorim le o stroških arhitekta, je potrebna kakšna sprememba v Zemljiški knjigi? Kaj pa če kupiva prazno zazidljivo parcelo? Koliko je stroškov z napeljavo elektrike, vode in vsega potrebnega? komunalni stroški so odvisni od lokacije (občine), so pa te v okolici lj. drage kot žafran. pokliči na nekaj občin in vprašaj, pa boš izvedel. stroški starih hiš pa so tudi na koncu tam tam kot če bi dobil golo parcelo, ker moraš stvar podreti (za to dobiti gradbeno dovoljenje), za odpadke ustrezno poskbeti itd. seveda pa ni komunalnih stroškov. 5. Zelo pogosto vprašanje.. Koliko bi denarnica shujšala ob gradnji cele hiše? Recimo, da bi hiša imela približno 70-80 kvadratnih metrov. odvisno od: 1. lokacije, 2. želja. brezveze spraševat, ker je pri vsakem drugače. to ti lahko pomaga samo v primeru, da vidiš eno hišo, ki ti je všeč, se vstaviš pri lasntiku in ga povprašaš, če ti bo voljan povedati. 6. Ko se vseliva v svoje stanovanje ali hišo, bova seveda potrebovala tudi pohištvo, vsaj tisto najnujnejše. Koliko ste vi odšteli za notranjo opremo? Sem ne spada samo pohištvo, pač pa tudi bela tehnika in podobno. Krožnike in pribor lahko zanemarimo ![]() pojdi v trgovine in poglej. spet je odvisno do želja. eno omaro lahko kupiš za 100 eur ali pa za 1000 eur. odvisno tudi od števila članov, ni vseeno ali boste trije ali pet. še ta nasvet. ko te nekaj zanima, pojdi pod določeno rubriko foruma in tam prečekiraj iskalnik. boš našel na tone čtiva
Re: Prvi koraki v novo življenje... - marko2010 - 8.9.2010 Pozdravljen, poskušaj preveriti še na ..................... <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/search.php?author_id=18289&sr=posts">search.php?author_id=18289&sr=posts</a><!-- l --> Ponavljajoče se nedovoljeno oglaševanje. Uporabnik je za 1 dan izključen s foruma. GRADiM Re: Prvi koraki v novo življenje... - OnTheLoose - 7.12.2010 Živjo. Js nočem odpirat nove teme zto bom vprašanje postavila kr tukaj. Oba s fantom bova letos končala srednjo šolo in počasi sva se začela zanimati za najem stanovanja. Jaz nameravam delat (plačo bi imela 1000-1500€, po mojih podatkih) on pa tudi namerava it za eno leto delat, potem pa na faks. Priznam da o vsem skupaj nimava pojma. Začela sva pregledovat oglase na internetu. Zanima me na kaj vse morava biti pozorna. Je boljše stanovanje iskat preko agencije? Kako je s pogodbo? Kako naj se zavarujem pred zapleti? Kaj sploh so najpogostejši zapleti? V bistvu bi najraje videla, da nekdo vse naredi namesto mene, mi pove naslov in da ključe pa konec debate. Ampak to so prazne želje, zto se trudim zbrati čimveč podatkov. Vnaprej hvala za pomoč Re: Prvi koraki v novo življenje... - Leonard - 7.12.2010 Uff! Za začetek mogoče naroči mesečnik "Moje finance", saj imaš še časa... |