PodSvojoStreho.net
Prosim za pomoč!!! - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Tema: Prosim za pomoč!!! (/showthread.php?tid=30673)

Prosim za pomoč!!! - Bullet - 17.6.2010

Prosim za pomoč.
Problem je sledeči.
Nek gospod v penziji mi je doma opravljal dela ( izkop...nasutje, pač tampon za tlakovce), po prej dogovorjeni ceni- ustno, je pa to izrekel tudi drugim družinskim članom... po opravljenem delu je pa hotel ceno povišati za 3x! seveda sem rekel, da tega ne mislim plačevati, in da mu bom plačal kot je bilo dogovorjeno. nato je znorel in odšel.... sedaj slišim, da je šel odpreti novo firmo (s.p.), in na le-to mi hoče izdati račun. Zanima me kaj lahko storim??? Imam priče, ki bodo vse potrdile, kdaj in kdo je delal... ali lahko izda račun za nazaj, ko ni imel registriranega s.p.?? Lahko rečem, da želim dokazila npr. račune za pesek iz kamnoloma??? Prav tako, pa mi je poškodaval in uničil oz. povzročil kar nekaj škode ob samem delu... obenem dela niti ni zaključil?
Kaj lahko naredim, da mu dejansko plačam tisto za kar smo bili dogovorjeni in da me ne bo " nategnil"???
Hvala za pomoč, odgovore in vaš čas.
LP
L

Re: Prosim za pomoč!!! - Nebomgabiksal - 17.6.2010

Tale gospod se bo samo zaplezal, na koncu pa lahko on potegne krajšo (zaradi dela na črno sta pa kriva oba). Prvi hakelc je datum storitve - ne more ga izdati pred odprtjem s.p. ja. Če bo napisal, da je delal kasneje (po odprtju s.p.) mu enostavno račun zavrneš da tega pa takrat on ni izvajal.

Ko se pomiri mu plačaj kar sta bila zmenjena in basta.

Re: Prosim za pomoč!!! - Fery - 17.6.2010

Pa kaj se sekiraš in kličeš na pomoč!
Račun boš mrtvo hladno zavrnil, napišeš lahko celo, da del sploh ni opravljal, navsezadnje nima mož niti izdane ponudbe ali predračuna, niti potrditve naročila, avansa ali česarkoli drugega! Vsak odvetnik ga poje za malico.
Mislim, da pa to ni cilj niti enega niti drugega. Predlagam, da se dogovorita kaj in kako in ubereta skupno pot, ki bo zadovoljila oba.

Re: Prosim za pomoč!!! - Bullet - 17.6.2010

hvala za dogovore!!!
S gospodom se se že poskušal normalno pogovoriti, pa noče nič slišati in nič se sploh pogovarjati... še več, grozil je meni in mojim staršem...tako, da sem ga takrat tudi za vsak slučaj prijavil policiji.
Upam, da res ne bo prišlo da kakih konfliktov....
Hvala za pomoč!
LP
L

Re: Prosim za pomoč!!! - Švas_mojster - 18.6.2010

lepo je začel "kariero" ni kaj...uspeh zagotovljen :roll:

a nam lahko zaupaš koliko in zakaj naj bi kasiral 3x več?.....namreč ura majhnega kopača je tam 25eur na uro.....opiši malo daj....da ocenim ali je ugodno ali je res preveč....sem u teh vodah zato prašam :wink:

je pa res da se človek ki se s tem ukvarja(izkopi itd.) na začetku kariere lahko kaj hitro ušteje in je na koncu kar nekaj več za plačat...če ne je delal zastonj....vem iz izkušenj....ko pa poskušaš lepo razložit stranki da si res premalo zaračunal pa seveda stranka noče o tem niti slišat....zato me zanima specifikacija del?

pa vzel si ga verjetno zato ker je poceni pa brez računa..je tako??

Re: Prosim za pomoč!!! - Bullet - 18.6.2010

glej, ata je v penzionu dela to za zravn.... poleg tega se z mojim očetom pozna že od pamtiveka, zato smo menili da se mu lahko zaupa... izkopa je bilo nekje 100m2, s tem da sem odvoz naredil sam. poleg tega mi je nasul pesek, ki ga je njegov zet moral odpeljati iz drugega gradbišča, tako da je tukaj 2x hotel zaslužiti, poleg tega nasutje ni bilo tako kot dogovorjeno, naj bi bil pesek 0-50, jz sm dobu praktično ves odpad, od ilovine do skal cca. pol metra širine.... nato je pripeljal še 5m3 0-16 peska, kar stane 12€ na m3, sem vprašal v kamnolomu. vsa jesamo povaljal, s tem da sem 3/4 sam valjal, res pa je da je bil njegov valjar, zravn pa je položil nekje 25m2 robnikov. od dogovorjenih 1000€, oz. po njegovem pričetnem pričevanju, da bo krepko pod 1000€, je cena na koncu narasla na 2300€, poleg tega pa skuša dati še na račun, tako da plus davek. tako nekako na hitro, s tem da mi je na dvorišču povzročil ogromne škode, kot: poškodoval asfalt, uničil žleb na nadstrešnici, poškodoval betonsko konstrukcijo nadstrešnice, leseno konstrukcijo nadstrešnice, polomil prane betonske plošče, poškodoval sadno drevje in polomil kovinsko konstrukcijo na kateri imamo grozdje/ trto.
tako da mu nikakor ne mislim plačati njegove željene vsote.
tolk na hitro.
LP
L

Re: Prosim za pomoč!!! - matofill - 19.6.2010

V glavnem ena jeba in naj bo šola za ostale, da je naj slabše z poznanimi po domače delati, razen če jih res dobro ne poznaš.

V glavnem reci mu, da mu plačaš dogovorjeno minus škodo, ki je naredil, razen če ti razloži, da je šlo kje za prekoračitev prvotno dogovorjenih del, kjer je bila dogovorjena cena. Za ostale pa šola, da mora zmeram biti pisna ponudba in čim bolj točen dogovor, kaj ponudba vključuje, če je premalo napisano, se na hrbtno stran točno dopišejo ročno detajli in se oba podpišeta.

Vsekakor, naj se najprej ohladi in ko bo imel trezno glavo naj pride na pogovor o izvensodni poravnavi !

Re: Prosim za pomoč!!! - ataIBA - 19.6.2010

Bullet Napisal:glej, ata je v penzionu dela to za zravn.... poleg tega se z mojim očetom pozna že od pamtiveka, zato smo menili da se mu lahko zaupa... izkopa je bilo nekje 100m2, s tem da sem odvoz naredil sam................
L

Preprosta rešitev!
Vsa opravljena dela specificiraj po količini. Naprimer:

1. Izkop 100 m2 v globino 30 cm = xxxx cena
2. Nasutje ......

in tako dalje. Bolj podrobna bo specifikacija z vključenimi postavkami transporta, ur dela,... lažje bo dodati ceno in na koncu seštevek.
Nato pridejo odbitki zaradi škode. Ostane rezultat za plačilo.
Opravljeno delo je potrebno plačati v vseh primerih. Če bo sledila tožba, bo sodni izvedenec ocenil opravljeno delo, odvetniki bodo veseli, stroški bodo prebili dogovorjen znesek. Zato je najbolje mirno napraviti obračun in morda povprašati kakšnega obrtnika, ki se s temi deli ukvarja, za izračun. Morda boš specifikacijo obesil sem na forum?
LP

Re: Prosim za pomoč!!! - Švas_mojster - 19.6.2010

hvala za pojasnilo....jah.....če je naredil škodo potem mora tudi to poravnat....to definitivno...tele zadeve z deponijami pa raznimi šodri so čisti zaslužek pri tem poslu....tukaj te lahko tako upalijo po žepu da ti ni nič jasno....zato imajo ponavadi bageristi svoje deponije,na katere ti odpeljejo zemljo pa odpadni material......neverjetno koliko deponij takega tipa je po sloveniji........seveda zaračunajo ponavadi 10eur na kubik.....potem pa ko ti spet pripelje taisto zemljo...ti spet zaračuna...+prevoz seveda......tako dela velik procent bageristov:roll: ......tako da te lahko npr. izkop pride 10k eurov ali pa 5keurov...za isto zadevo seveda :?

Drugače pa če ti veš in si naredil računico da je dovolj 1000eur potem mu plačaj in živjo..zahtevaj vse specifikacije del zakaj je prišlo 2300eur in ne dogovorjenih 1000eur...na listu papirja seveda!

Re: Prosim za pomoč!!! - ataIBA - 19.6.2010

Švas_mojster Napisal:...tele zadeve z deponijami pa raznimi šodri so čisti zaslužek pri tem poslu....tukaj te lahko tako upalijo po žepu da ti ni nič jasno....zato imajo ponavadi bageristi svoje deponije,na katere ti odpeljejo zemljo pa odpadni material......neverjetno koliko deponij takega tipa je po sloveniji........seveda zaračunajo ponavadi 10eur na kubik.....potem pa ko ti spet pripelje taisto zemljo...ti spet zaračuna...+prevoz seveda......tako dela velik procent bageristov:roll: ......tako da te lahko npr. izkop pride 10k eurov ali pa 5keurov...za isto zadevo seveda

S čem se pa ti obremenjuješ? Kako se kdo znajde v poslu, je njegov problem. Manj problemov boš imel, če te ne briga KAM in od KOD kaj pripelje. Ti moraš vedeti tržno ceno m3 šodra ali zemlje ali ... Lahko seveda vse nabavljaš sam, če ti je ceneje. Če pa se mojster "znajde" (npr. pripelje gramoz iz izkopa,....), je sigurno profit njegov. Pri tebi ne sme trpeti kvaliteta. Kam odpelje material, je spet njegov problem. Če ti cena ustreza, jo plačaš, če ne, je organizacija odvoza tvoja. Ponudba - povpraševanje.
LP

Re: Prosim za pomoč!!! - susa - 19.6.2010

veliko izvajalce ima izkop in nasutje dvorišča ceno na m2, postavitev robnikov pa se +
Seveda utrjevanje z peskom in ne z ilovico -šaro.