![]() |
|
vračilo are??? - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10) +--- Tema: vračilo are??? (/showthread.php?tid=30504) |
vračilo are??? - anika87 - 8.6.2010 Prodajamo zemljišče in kupec nam je nakazal aro prek spletne banke, pogodbe nismo sklepali. Ob ustnem dogovoru kupčije je kupec bil seznanjen s tem, da mi ne vemo točno ali imamo vpisano služnostno pot in, da se bomo pozanimali in razčistili... kljub temu pa, jo uporabljamo že 30 let. To je bilo ustno na kraju ogleda. Nekaj dni kasneje mi je poslal mejl, v katerem sprašuje, kako imamo urejeno pot, glede na to, da ni vpisana v ZK. Se pravi, da VE, da ni vpisana, se je pozanimal. Jaz sem mu odgovorila z mejlom, da do parcele dostopamo po služnostni poti po parceli št. xxx. Točno tako sem napisala, nisem uporabljala besed, da imamo to vpisano v ZK, iz mojega stavka ni ravzidno, da imamo to črno na belem. Razvidno je, po kateri poti dejansko pridemo na parcelo. Zdaj pa so se stvari malce zapletle s sosedo, ki je lastnica parcele s to služnostno potjo. Ona nam ne da podpisa, mi pa hočemo it na sodišče, da nam pot določi sodišče, kajti to pot so naši uporabljali 30 let. Zdaj pa kupec odstopa od posla, ker mu je predolgo čakati, da nam spor rešuje sodišče in ker ne želi imeti neprijaznih sosedov. Aro zahteva v celoti nazaj, ker pa je trenutno ne moremo dati, sem mu rekla, da mu jo vrnemo v celoti, ko prodamo zemljišče. On pa je zdaj postavil ultimat, da želi imeti aro nazaj do čez 2 dni, v nasprotnem primeru nas bo tožil za zavajanje (mejl v katerem pišem, da pridemo na parcelo po tisti služnostni poti), ker da sem ga zavedla s tem podatkom in, da je to kaznivo dejanje in da bomo morali vrniti dvojno aro. O ari ni bila sklenjena nobena pogodba z nobenimi pogoji. Ali lahko dobi tožbo? Re: vračilo are??? - micom - 9.6.2010 Če si pošten prodajalec, pač vrneš.... Re: vračilo are??? - Anonymous - 9.6.2010 Če ste mu rekli in nato še napisali da imate služnostno pot to zame pomeni da imate zadeve urejene in da on lahko dostopa do svoje parcele ( ko jo kupi). Kot se je kasneje izkazalo vam soseda ne da podpisa in torej služnosti nimate oz. jo morate pridobiti prek sodišča. Če bi bil kupec jaz bi reagiral prav tako, saj ste ga ob dogovoru zavajali s podatki. Milsim da bi imel celo pravico zahtevati vračilo dvojne are, saj nepremičnina nima lastnosti, ki ste jih navajali ob vašem dogovarjanju za nakup. Vse to govorim iz lastnih izkušenj ob kupovanju hiše, kjer sem naletel na 1001 prodajalca, ki bi samo nekaj prodal in pokasiral, ko pa malo povprašaš o pravni urejenosti zadev, pa se izkaže da je stanje katastrofalno. Re: vračilo are??? - Strelka - 9.6.2010 Predmet prodaje nima lastnosti, ki so potrebne za njegovo uporabo, ne glede na to, kaj ste rekli in česa niste. Plus kupec se je moral sam pozanimati, kako je z ZK - čeprav si mu ti rekla, da se boš pozanimala. In kako lahko aro kar porabiš, dokler posel ni črno na belem, to mi pa tudi ni jasno. Poglej, koliko je v zakonu določen rok za vračilo are, zagotovo pa ne boš mogla čakati, dokler ne prodaš zemljišča. Čisto odkrito povedano, po tem, kar si napisala, si se do kupca obnašala nesramno. Re: vračilo are??? - Anja - 9.6.2010 White tiger Napisal:Če ste mu rekli in nato še napisali da imate služnostno pot to zame pomeni da imate zadeve urejene in da on lahko dostopa do svoje parcele ( ko jo kupi). Kot se je kasneje izkazalo vam soseda ne da podpisa in torej služnosti nimate oz. jo morate pridobiti prek sodišča.Podpis! Re: vračilo are??? - anika87 - 9.6.2010 Kako eni takoj obsojate, ko sploh ne veste celotne zgodbe... Evo ara je vrnjena! Drgač pa, zgodba je zapletena, da nimam 3 ure dost, da jo napišem. Hotla sem vprašat bistvo o ari, ker na koncu smo mi potegnili najkrajšo. Naš kupec je vedel da ni vpisano - kaj mi potem bluzite. Ker sem poštena in bi imela slabo vest, sem aro vrnila pred pol ure. Evo tolk da veste, najkrajšo smo potegnili mi, ker smo poleg tega izgubili tudi 3 druge kupce. Najboljš da to parcelo podarimo ciganom... Re: vračilo are??? - JustMe - 9.6.2010 Ali veste bistno are in kaj se zgodi če od posla odstopi, ali se posla ne drži katera koli stranka??? No? V čem je problem? Kaj ste vi potegnali kratko? Če ste imeli toliko kupcev, ste morda vzeli telefonske št. Ali pa so to bili samo firbci, ki parcele nebi kupili. Redki so taki ki bojo parcelo kupili ne da bojo do nje mirno dostopali. Oddaj oglas ponovno :twisted: LP Andrej Re: vračilo are??? - Strelka - 9.6.2010 No, ti si napisala, da ob začetku prodaje niti sami niste vedeli, kako je z vpisom služnosti v ZK, niti se nisi o tem pozanimala, pač pa se je kupec sam pozanimal. Če bi se pred začetkom prodaje pozanimala, kako je s tem, tega zapleta ne bi bilo. Si pa lahko skoraj prepričana, da bi se z drugimi kupci zgodilo enako - nihče se ne mara nekaj let preganjati po sodiščih zaradi služnosti in si že vnaprej zagotoviti sovražno nastrojenih sosedov. Re: vračilo are??? - TRiK - 9.6.2010 anika87 Napisal:Naš kupec je vedel da ni vpisano - kaj mi potem bluzite.Kupec je, kot je to razvidno iz tvojega pisanja, šele s svojim poizvedovanjem izvedel, da nič ni vpisano v ZK. Vi ste pred tem trdili, da, citiram "ne veste točno". In kakor hitro mu je postalo jasno, kako stvari dejansko stojijo, so se pričele komplikacije z njegove strani. Upravičeno bi bilo sklepati, da are sploh ne bi položil, če bi mu povedali, da pot ni vpisana v ZK. Takšno bi bilo najverjetneje mnenje sodišča. O tem, kako prodajaš nekaj, česar detajlov sploh ne poznaš, pa ne bi na tem mestu. anika87 Napisal:Ker sem poštena in bi imela slabo vest, sem aro vrnila pred pol ure.Pravilno. anika87 Napisal:Evo tolk da veste, najkrajšo smo potegnili mi, ker smo poleg tega izgubili tudi 3 druge kupce.Dvakratno poudarjanje, da ste najkrajšo potegnili vi, meji na dvojno sprenevedanje. Žal. Nič niste potegnili najkrajše - naposled ste izvedeli, kakšna je dejanska situacija! In to je: 1. poti ni v ZK 2. da boste do nje prišli tudi legalno, jo bo potrebno izpravdati na sodišču. In dober gospodar (ali lastnik imovine, kakor komu ljubše) tovrstne detajle pozna PREDEN se spusti v pravne posle, v tem primeru prodajo premoženja. Glede na to, da niste bili vnaprej podučeni o dejanskih razmerah, je povsem jasno, da so bile komplikacije realno možne, če ne kar pričakovane. Verjamem, da vas je vseskupaj presnetilo (sploh to s sosedo), vendar pri nejasno dolečenih zadevah slej ko prej pride do tega, da se nekje sproži iskra in naredi BUM! In ko tarnaš, kako slabo ste jo odnesli: ne bi me presenetilo, ča bi se potencialni kupec, ki je položil aro, dejansko obrnil na sodišče (brez da bi tebe kaj dosti prosil in moledoval za aro) in bi imela odprta 2 spora (z njim in s sosedo), do katerih je prišlo zgolj zaradi tega, ker niste na začetku poznali nujnih osnovnih dejstev. Beri: zaradi šlamparije bi dvakrat hodili na sodišče. Potem bi pa počasi res že bil čas, da rečeš, da ste jo slabo odnesli, prej pa temu še ni tako Kar je bilo, je bilo, to zdaj nima več veze, niti ne bo k ničemer pripomoglo. Če ni druge možnosti in je treba iti na sodnijo s sosedo, pojdite. Če je še kaj za razjasniti, razjasnite. Ko bo vse črno na belem in po črki zakona, pa se podajte v ponovno prodajo. Takrat in nič prej! Če ne želite ponovnih komplikacij, seveda. Šola za v prihodnje, upam, da tudi komu drugemu. Ciganom pa raje podari kak kos starega železja, če že. Re: vračilo are??? - darkson - 9.6.2010 Anika87, če bi bil jaz ta kupec, bi v takem primeru zahteval od tebe dvojno aro. Če jo ne bi dala, me ne bi bolelo, ampak po večletnem pravdanju na sodišču, bi kmalu dojela, da prikrivanje informacij ni plemenito dejanje. Kaj bi mene stalo? Bore malo, pač sodna taksa, odvetniške storitve pa 0 (nebom razlagal zakaj 0). Skratka nehaj se sprenevedati in hkrati jamrati, da ste potegnili takratko. Re: vračilo are??? - Urs - 9.6.2010 res2et Napisal:Glede are: pa se mi zdi, da se sploh ne vrača, kajti ara je nadomestilo da prodajalec stvari ne prodaja naprej in če kasneje kupec, ki je plačal aro, odstopi od posla je, ara odškodnina za čas ko prodajalec ni bil prisoten na trgu. Zdi se mi da je tako nekako, popravite me če se motim. Majster, ni res. Ara JE znamenje, da je pogodba sklenjena. Odstopnina ni ara - razen če ni tako dogovorjeno tako. Na splošno - pogodbe vežejo - stranke nimajo možnosti, da bi se kar tako premislile. Mora biti dogovorjeno ali pa razlogi v OZ. V konkretnem primeru - če je kupec vedel, kaj je s služnostjo, by by ara, če ni vedel, 2x ara. Re: vračilo are??? - Furbo - 10.6.2010 anika87 Napisal:Kako eni takoj obsojate, ko sploh ne veste celotne zgodbe... Evo ara je vrnjena! Kupec ni vedel da ni vpisano, saj si mu rekla, da do parcele dostopate po služnostni poti. Jasno je, da mora biti to zapisano v zemljiški knjigi, sicer služnosti pač (še) nimaš in kupca zavajaš. To je tako kot bi prodajala parcelo, pa slučajno še ne bi bila tvoja v zemljiški knjigi, bi se pa dalo z veliko tožarjenja priti do tega. S tem se ne bo nihče ukvarjal, ko je dovolj neproblematičnih parcel. Cigani bodo pa zagotovo veseli parcele, brezplačno jo tudi jaz vzamem. Re: vračilo are??? - Švas_mojster - 14.6.2010 Moje mnenje je da je VSAK prodajalec DOLŽEN vedeti vse podrobnosti glede prodaje nepremičnine....pa tudi agencije MORAJO vedeti kaj prodajajo...samo kaj ko v veliko primerih ni tako....kot je že nekdo prej omenil...ponavadi se samo čaka da se pokasira eure nato pa naj se zajebava kupec naprej :evil: (nategancija po domače).....še posebaj agencije rade marsikaj pomembnega prikrijejo..kot npr. ko sem šel na ogled ene parcele.....pa pravi agent:dostop je urejen preko poti katero uporabljajo kmetje....ja in kje ta pot poteka,čez čigavo zemljišče?....čez privat ampak to se že desetletja uporablja :roll: ....da bi pa bilo kje vrisano ali napisano to pa ne :? ....hvala lepa in nasvidenje......lihtako za eno staro bajto...sem se vrnil nazaj brez prodajalca,nakar stopi do mene bližnji sosed in mi razloži da ni vse tako lepo kot mi je prodajalec razložil,pa papirje mi pokazal kako in kaj....pošteno od njega res :evil: ...spet hvala lepa ter nasvidenje..tako da je treba zelo pazit in se pozanimat za vsako podrobnost :wink: Re: vračilo are??? - tomi5 - 22.6.2010 Verjamem, da obstaja zadaj še neka druga zgodba, vendar me presneto razjezi takole "barantanje" z denarjem o nepremičnini, ki pogostokrat v človekovem življenju pomeni življenjski nakup. Ko boš kdaj na strani hudo "nategnjene" stranke ti bo morda bolj jasno. Že sam postopek ste se šli precej nevarno - zakaj niste sklenili pogodbe o ari? Ni normalno, da običajni ljudje na lepe oči dajejo aro kar tako ... Če ne veš, kakšne lastnosti ima tvoja nepremičnina si dolžna to ugotoviti (oz. poišči zato pravno pomoč). Nevednost v tvojem primeru ni olajševalna okoliščina. Če je kdo potegnil kratko v tem poslu je to tvoj morebitni (bivši) kupec, ki se je moral ukvarjati z nečem, kar bi sicer moral urediti prodajalec. Stvar percepcije pač - po moje ste potegnili dolgo in ste imeli srečo - namreč če bi naleteli na pravega, bi od vas potegnil dvojno aro. |