PodSvojoStreho.net
peč na olje proti toplotni črpalki-VAŠE MNENJE - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: peč na olje proti toplotni črpalki-VAŠE MNENJE (/showthread.php?tid=29936)

Strani: 1 2 3 4

peč na olje proti toplotni črpalki-VAŠE MNENJE - domaci mojster - 15.5.2010

Torej nemoreva se odločiti med tema dvema odločitvama.Imamo novogradnjo 260m 15cm fasade in povsod talno gretje.
Torej zanima me vaše mnenje kaj bi dali vi in zakaj???

Predračun za peč weisman + vse ostalo, kar spada v kurilnico 5800eur, toplotna pa 7800eur. Torej 2000eur razlike (veliko in malo). Če bo šlo olje gor gre tudi elektrika itd...

Prosim za vaša mnenja glejmo racionalno.

Hvala

Re: peč na olje proti toplotni črpalki-VAŠE MNENJE - Nebomgabiksal - 16.5.2010

Pri takšni izolaciji racionalno izbereš najceneši način, ki ti vodo segreje na 30~35°C.
Pa naj je to elektrika, nafta, plin ali sonce. Že večkrat predebatirano...

Re: peč na olje proti toplotni črpalki-VAŠE MNENJE - lesnikt - 16.5.2010

O tem sploh ni dvoma kaj postaviš v kotlarno!
Pri najboljši peči na olje bo poraba minimalno 1000L olja in več + stroški dimnikarja in meritev vsaki 2 leti. Pri toplotni črpalki in dobri izvedbi pa bo poraba elektrike cc200eur. povem iz lastnih iskušen.

Re: peč na olje proti toplotni črpalki-VAŠE MNENJE - mb2010 - 16.5.2010

lesnikt

o kateri toplotni črpalki je govora?

Re: peč na olje proti toplotni črpalki-VAŠE MNENJE - suze- mi-liju - 16.5.2010

čez pet let bo toplotna črpalka bav bav-----------trenutna moda.
oprostite na resnici
(toplotna dela, ko je pa mraz rabi še kamin , električne grelce in .......primerno za majhne prostore oziroma primorsko lego)

Re: peč na olje proti toplotni črpalki-VAŠE MNENJE - Fery - 16.5.2010

Po takih cenah, kot si jih navedel, TČ, po normalnih peč na ELKO (primerljiv sistem vsaj za pol tvoje cene).

Re: peč na olje proti toplotni črpalki-VAŠE MNENJE - domaci mojster - 16.5.2010

Kakšna peč pa je to?????

200eur za gretje hiše??? ko bi vsaj bilo Big Grin

Imam IDm toplorno črpalko 10kw z talnim kolektorjem 500m. Ogrevam 190m2 in 500L hranilnik za toplo vodo vse leto pa sem prejšno sezono porabil 420eur s tem da na hiši še nisem imel fasade.
To da je sedaj velik bum pa je tudi res ampak nimam ne kamina in nobenega dodatnega električnega ogrevanja.

pridi k meni živet v mojo malo sibirijo pa boš videl kaj je to ogrevanje- veliko prostorov, sam pa lahko v gatah hodiš po vseh hodnikih ob treh zjutraj pa te ne bo zeblo.

sam še eno povem pa mrknem :moj sosed ima ogrevanje na kurilca, porabi pa približno okloli 1000 litrov kurilnega olja na leto-in kako----ogrete dve sobi + kuhinja + kopalnica-pa še to samo zvečer za enih pet ur. spodnji štuk pa vsi hodniki so pa prava ledenica primerna za kakšno mesarijo.
no tle pa lahko vidiš razliko v ogrevanju med menoj in sosedom------eni na full, drugi pa eno sobo.
tako da je zelo naivno poslušat o izkoristkih toplotnih črpalk ali bilo kakega drugega ogrevanja-odločitev je predvsem v tebi in tvojemu mišlenju kako in koliko boš ogreval.
povzetek::::manj denarja,,,, bolj boš na mrzlem.

še nekaj::::: odvisno kje živiš v tej prelepi sloveniji-razlika za finance za ogrevanje

Ja je res da niso vsi za visoke temperature ampak pri meni je žena bol med zmrženimi tako da ogrevamo celo hišo na 24 stopin kopalnico pa še več ker ima svoj sistem.

pr nas pa okoli 21 stopinj, pa je že skoraj prevroče. tako kot sem omenil :::::KAKOR KDO.
čav

lesnikt Napisal:O tem sploh ni dvoma kaj postaviš v kotlarno!
Pri najboljši peči na olje bo poraba minimalno 1000L olja in več + stroški dimnikarja in meritev vsaki 2 leti. Pri toplotni črpalki in dobri izvedbi pa bo poraba elektrike cc200eur. povem iz lastnih iskušen.
Toplotna za 7800 je zrak-voda. Investicija v zemlja-voda je še višja. Poraba olja ob navedeni izolaciji ne no NIKOLI presegla 1000L! Prodajaš svoje zadovoljstv, ki pa so buče. Pri dobro izolirani hiši je najboljši NAJCENEJŠI sistem.

NEBOMGABIKSAL-1000litrov- obstaja zelo velika razlika med mojo _ sosedovo(sibirsko) dolino in
tvojo ljubljansko kotlino::::razlike včasih skoraj do 10 stopinj.

Če ti ogreješ 260m2 veliko hišo z man kot 1000Litri olja potem mora biti energetsko varčna drugače nikakor ne!
Cena toplotne črpalke je cirka 4000Eur. + hranilnik 1000Eur+ 500m alkatena in delo pa ne preseže 3000eur.

suze- mi-liju Napisal:NEBOMGABIKSAL-1000litrov- obstaja zelo velika razlika med mojo _ sosedovo(sibirsko) dolino in
tvojo ljubljansko kotlino::::razlike včasih skoraj do 10 stopinj.
Se stinjam, da manjka lokacija.
Olje vs. TČ ZV je prihranek nekako 30%. Če so seveda pogoji za delovanje TČ.

lesnikt, a izkop za kolektorj je zastonj?