PodSvojoStreho.net
vračilo are kupcu - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Tema: vračilo are kupcu (/showthread.php?tid=29821)

vračilo are kupcu - teropsic - 10.5.2010

pozdravljeni,

za razliko malo drugače.
Z ženo sva prodala stanovanje in kupujeva hiso. Pri prodaji le tega je vse teklo lepo in prav. Zakompliciralo se je, ko je banka na moji strani zaradi slabega poslovanja v trenutku ko sem že prejel aro od kupca stanovanja zavrnila kredit za hiso katero kupujeva. Ker se bojim, da ne bom dobil odobrenega kredita prosim za nasvet.

Nimava denarja za dvojno aro. Kaj narediti?

Re: vračilo are kupcu - teropsic - 10.5.2010

ali obstaja možnost v zakonskem roku 8 dni razdreti iz razloga neodobritve kredita predprodajno pogodbo in pogodbo o ari?

tako kot ima kupec v vsakem primeru v roku 8 dni iz razlicnih vzrokov odstopiti ood nakupa in zahtevati vracilo kupnine.
Predvidevam, da je v takih primerih tudi prodajalec ene vrste kupec in odvisen od banke.Kar pomeni da nemore vplivati in ni njegova krivda.

Posledicno seveda. V obligacijskem zakonu so taksne in drugacne pogodbe zelo vprašljive.

Re: vračilo are kupcu - Anonymous - 10.5.2010

Jasno da ne. To je tvoj problem, če kupuješ z meglo.

Re: vračilo are kupcu - nikita - 10.5.2010

Če si dobil dovolj dobro ceno za stanovanje, se ne hecaj s kupcem. Prodaj stanovanje, se začasno skrij v najem in reši kredit z banko.

LP N.

Re: vračilo are kupcu - matofill - 11.5.2010

Tako,kot so ti predhodniki napisali NO WAY, edina WAY je 2 x ara nazaj, ker sicer bo kupec hitro vpisal plombo na spor v ZK in ja potem bodo sodišča lepo mlela ene 5 let zadeva bo pod plombo in na koncu boš plačal 2 x aro z zamudnimi obrestmi žal.

Pravno bi bilo možno pogodbo o ari razdreti le, če bi tako možnost navedel v sami pogodbi, npr. da je kupec seznanjen, da lahko pride do takega zapleta in se strinja, da v primeru razdrtja pogodbe zaradi takega razloga v xy času sprejme nazaj 1 x aro, samo kupec, ki bi tako podpisal, bi bil neumen, končno pa je ara ravno zato, enkrat sem sam prodajal in mi je kupec hotel uturiti za en avto cca 40% are, pa nisem pristal, vzel sem za avto vreden 10.000 eur samo 500 eur are in zgodilo se je, da sem imel kupca za 1500 eur več in sem poklical tega 1 kupca in je rekel tako, če mi ni usojen, ga daj, samo 2 x aro vrnil, je šlo, tako pač posel . Ko je prvi kupec prišel nazaj po 2 x aro,, mi je povedal, da mu ni žal, ker je eno še boljšo varianto našel .....

Re: vračilo are kupcu - Strelka - 11.5.2010

Nočna mora, res.
Koliko časa imata za izselitev?
Kaj pa menjava banke?
Jaz bi prodajno pogodbo sklenila, če imata resen namen (in tudi zmožnost), da se v čim krajšem času preselita v hišo, če ne v to, pa v katero drugo.
Na srečo sem svoje kredite že odplačala, tako da ne vem, kako se pogovarjajo dandanašnji, ampak menda jim je v banki jasno, da gre za verižne posle in da je lahko zelo boleče, če si premislijo z danes na jutri.

Re: vračilo are kupcu - matofill - 13.5.2010

Ne ni NLB, ta bi že naprej rekla NJET ! Bo prej kaka banka izvora iz Avstrije :?:

Re: vračilo are kupcu - tomi5 - 13.5.2010

teropsic Napisal:pozdravljeni,

za razliko malo drugače.
Z ženo sva prodala stanovanje in kupujeva hiso. Pri prodaji le tega je vse teklo lepo in prav. Zakompliciralo se je, ko je banka na moji strani zaradi slabega poslovanja v trenutku ko sem že prejel aro od kupca stanovanja zavrnila kredit za hiso katero kupujeva. Ker se bojim, da ne bom dobil odobrenega kredita prosim za nasvet.

Nimava denarja za dvojno aro. Kaj narediti?

Ne razumem. Ali se bojiš, da samo pri tej banki ne dobiš kredita ali pri katerikoli banki?