PodSvojoStreho.net
Nujna pot - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Tema: Nujna pot (/showthread.php?tid=2941)

Strani: 1 2

Nujna pot - Smeško - 5.7.2006

Ali ima kdo izkušnje s pridobivanjem "nujne poti" preko sodišča? :?:

- tico - 5.7.2006

nekaj vem... sam sem se boril za služnostno pot in tožbo tudi dobil...

pri nujni poti je zadeva nekoliko drugačna... o tem govori "Zakon o neprvdnem postopku", od 140 - 149 člena... če boš napisal bolj konkretno vprašanje, boš mogoče dobil tudi bolj konkreten odgovor...

- mona - 5.7.2006

nujna pot se doloci v nepravdnem postopku (vsi udelezeni se povabi na razgovor in na podlagi teh informacij sodisce odloci o poteku in nacinu nujne poti- tako da najmanj obremenjuje sluzeco parcelo) sodisce tudi doloci odskodnino ki jo mora sluznostni upravicenec placati lastniku sluzece parcele. Mozna je pritozba na visje sodisce.

- Smeško - 6.7.2006

Hvala za odgovora. Sprašujem namreč zato, ker sem ugotovil, da bom v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja nekako moral pridobiti služnost, sicer z gradbenim ne bo nič. Z lastnikom se ne moreva nikakor dogovoriti glede cene (bi jo seveda odkupil, če mi ne bi postavljal naravnost smešno visoke cene), za vpis služnosti v ZK pa noče niti slišati. Dostopa mi sicer ne ovira.
Preden se odločim za tožbo, me zanima:
- koliko časa (predvidevam let) ste porabili,
- na približno kakšno odškodnino s strani sodišča lahko računam (pot je namreč vrisna v kataster že 50 let in se kot pot tudi uporablja in vzdržuje najmanj ves ta čas s strani vsaj 8 uporabnikov-torej lastniku pravzaprav ne bi bila povzročena nobena škoda) oz. koliko vas je vse skupaj pravzaprav stalo (cca)?
Priposestvovanje baje ne pride v poštev.
Meni je pravzaprav vseeno ali pridobim služnost ali nujno pot, važno je le, da bo uporaba poti vpisana v ZK tako, da pridobim GD. In da me vse skupaj na koncu ne bo stalo več, kot je vredna parcela.
LP

- tico - 7.7.2006

Kako dolgo pa si že lastnik parcele?

Kako ima ostalih 8 uporabnikov poti to rešeno?

- Smeško - 7.7.2006

Lastniki smo 17 let.
Ostali pač pot uporabljajo. Služnosti nimajo vpisane, ampak jih pravzaprav niti ne zanima, ker gre za kmetijska zemljišča. Saj tudi mene ne bi, če si ne bi pridobival GD.

- mona - 8.7.2006

rok priposestvovanja v tvojem primeru je 20 let... odskodnina pa se doloca na podlagi tipa zemljisca ali je mozno graditi na njej ali je ze obremenjena z kaksnimi drugimi sluznostmi.... mislim da ne bi smela biti pretirana... se pa resuje dokaj hitro ker jo obravnavajo prednostno v nepravdnem postopku pritozbe pa so druga pesem

- jana+ - 8.7.2006

Zmotno je mišljenje, da se služnost po 20 letih uporabe avtomatično pridobi. Ja, če gre za uživanje v dobri veri, če pa ti veš, da pot ni tvoja in jo uživaš, ne boš služnosti nikoli avtomatično pridobil.

Pri neurejenih dostopih do parcel lahko vedno nastane problem. Lahko se z lastnikom poti razumeš in te ne ovira, jutri pa proda ali umre in problemi so tu.

Mi smo imeli drugačen problem, pot plačano a neprepisano. Posledica tega je bila tožba, ki se vlekla 10 let in tega nikomur ne privoščim. Ljudje na to niso pozorni, čudi pa me, da tudi te nepremičninske agencije na to ne opozarjajo pri nakupu. Sosed zraven nas je prodal hišo, sam lastništva poti (gre za isto pot) ni uveljavljal, čeprav jo je plačal in novi lastnik praktično nima poti. Del poti je še vedno v lasti kmeta, ki je prodajal pred toliko in toliko leti parcele za zidavo. Sicer ima on izstop na cesto pred nami, tako, da ga to ne "moti", ko pa je hotel najeti leasing, se je zaradi dostopa zakompliciralo.
Sicer sem malo zašla iz teme, hotela sem samo opozoriti bodoče lastnike in graditelje naj bojo pozorni na dostop do parcel ali že lastnike, naj uradno potrdijo služnosti ali lastništva, ker pride lahko do resnih problemov.

LP

- sajko - 11.7.2006

Nekaj tle ne razumem-pot je vrisana v kataster? Če je vrisana, je to javna pot al kaj?Zanimivo. Mene ni nben nč vprašal glede poti, k sm gradbeno iskal (nadomestna gradnja). Rekl so: če je bajta že tle, je nek tud pot, vi že vete, kje se boste vozil. Sm se pa takoj , ko sem parcelo kupu, zmenu s sosedi, pa dal vpisat pravico služnosti in vzdrževanja.

- Smeško - 11.7.2006

Ja, v zemljiški knjigi je vrisana kot pot. Ni pa javna, ker je nekdo pač lastnik (s katerim pa se, kot že rečeno, ne morem zmenit ne za služnost ne za nakup). Na UE so mi rekli, da GD ne dobim brez vpisane služnosti v ZK. :roll:

- mona - 11.7.2006

pazi na se eno zadevo za gd rabis 100% sluznost (ce je vec lastnikov)

- tico - 11.7.2006

kolk pa tale sosed želi za nujno pot?

- lili A. - 12.7.2006

Šmeško, jaz imam zelo podoben problem. Vložila sem za gradbeno dovoljenje v dobri veri, da je vse o.k. GD mi ne izdajo, dokler ne predložim pogodbe o ustanovitvi služnostne pravice in predlog za vpis v Zemljiško knjigo. Parcela je ob asfaltirani cesti, po kateri poteka javni promet, kanalizacija, plinski vod, .. Pa se je izkazalo, da ima cesta svojo parcelno številko. Lastnikov je pet. Hoteli smo se dogovoriti (tudi za odškodnino), pa se niso med seboj nikakor uskladili glede cene oz. jo sploh niso postavili. Skratka dogovor je bil nemogoč. :twisted: Lansko leto oktobra sem predala advokatu. Je pa še problem, da bodo po tej cesti potekali vodi (kanalizacija, vodovod,..) Do sedaj še nič novega. Pojma nimam, koliko časa bo trajala ta stvar in kakšni stroški bodo. Ko bom dobila kakšno informacijo, se javim.
Lep pozdrav Lili

- tico - 12.7.2006

probaj najprej z dogovorom... če se res ne bo dalo dogovorit, pa čimprej do odvetnika... druge žal ni... stroški pa so zelo odvisni od volje obeh strank, da se zadeva čimprej pripelje do konca...

- ladjar - 23.7.2006

-