PodSvojoStreho.net
Zalogovnik po meri!? - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Zalogovnik po meri!? (/showthread.php?tid=28658)

Zalogovnik po meri!? - mark23 - 27.3.2010

Namen imam naročiti zalogovnik po meri 600l in sicer z izolacijo skupaj končna višina 1500mm. Zanima me na kaj vse moram biti pozoren :roll: pri naročilu, naj povem da bo prvotno na zalogovnik priklopljena samo tč zrak voda, kasneje pa še kamin in pa sončne celice. Imel bom tudi posebej boljer za sanitarno vodo 300l.
Kaj je pomembno pri naročilu (priklopi za vodo,razna tipala temperatur itd.)?
Vem da je 600l zalogovnik že skoraj premajhen za vse to ampak bo šlo vse skupaj za en tak bolj manjši funkcionalen sistem.
Bo pa talno ogrevanje v mansardi 95m2, kamin za romantiko Big Grin in kot manjša pomoč v najbolj hladnih dneh.

Vsako mnenje in predlog dobrodošlo. Smile

Re: Zalogovnik po meri!? - suze- mi-liju - 27.3.2010

600 litrov velik zalogovnik po moje sploh nima smisla vgrajevati ker je PREMAJHEN.
a ja - pazit moraš da ne bo oranžne barve zato ker naj bi taka barva povzročala neprijetno vzdušje v kurilnici

Re: Zalogovnik po meri!? - Solarix - 27.3.2010

zalogovnik je resda malce majhen, ampak predvidevam, da zaradi prostorskih omejitev. Ker bo ločen bojler, bo zato skupna zaloga malce večja (ne bo odvzema za sanitarno vodo). Priporočam 2 spirali, ustrezno izolacijo in varnostne zahteve (da ne bo kdo doma delal).

lep dan!

Re: Zalogovnik po meri!? - riki73 - 27.3.2010

Jaz imam podobno kombinacijo.
-Bojler sanitarna 300l
-Sicer radiatorje namesto talnega.
-Kaminska peč 24Kw z toplotnim izmenjevalcem pride letos v hišo.
-Sicer hiša stara 30 let z termoputz izolacijo.ž
-Ogrevalna površina 130m2

Torej enaka vprašanja kot zgoraj mark23 .
Zalogovnik 600l ali 800 l, glede na to, da imam že za sanitarno 300l

Torej 2 spirali . . . in še kaj rabima z mark23 ?

Re: Zalogovnik po meri!? - jaka_b - 23.9.2014

Premišljujem o situaciji: TČ bi imel nizkotoplotno (30°C, inverter) za talno gretje, ki bi po izmenjevalcu tekla preko 200-250 L zalogovnika, bojler pa bi preogrevano vodo iz zalogovnika dogreval iz 30 na npr. 45°C).

Omejen sem z denarjem in predvsem prostorom - majhna kurilnica, kjer ne morem imeti 1000L zalogovnik. Ideja zadaj pa je tudi, da bom imel večji izkoristek, če bom TČ kuril na 30°, ker bo manjša temperaturna razlika.

Ima zgornje smisel? Tako majhen zalogovnik bom verjetno moral izdelati po meri?
Glavno kar me zanima pa je, če se da kako drugače toploto izmenjati oz. jo predogrevati?

Re: Zalogovnik po meri!? - mlesko14 - 23.9.2014

Zakaj rabiš zalogovnik tople vode, če imaš zalogovnik toplote v estrihihu (beton)?
Kako bi dvigoval temperaturo vode iz 30 na 45 stopinj?
In predvsem zakaj?
Mogoče za sanitarno vodo? Če že razmišlaš o tem da boš kao manj grel kurilnico...si pač umisliš TČ za sanitarno vodo, ki ti bo hladila kurilnico (porabljala odpadno toploto)...

Predlagam da ne izumljaš tople vode :-)....zna bolet denarnica

Sicer je pa tema skoraj 5 let stara :-)

LP

Zalogovnik bi bil namenjen pred-ogrevanju sanitarne vode in ne "zalogi toplote"
da bom manj elektrike porabil za segrevanje sanitarne vode v bojlerju.
Samo vročo cev iz TČ bi poslal preko malega zalogovnika, da prišparam s segrevanjem bojlerja.

[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/2W/qC/2NJ5UjBt/sunichr("46")jpg[/img]
(ideja)

se opravičujem za uporabo stare teme, iskal sem "zalogovnike po meri"...

Re: Zalogovnik po meri!? - sassapo - 23.9.2014

Hja, tole pa ne bo delovalo kot si si zamislil. V biti boš z elektro grelcem v bojlerju dogreval talno :?
Na izhodu iz kompresorja dodaj koax izmenjevalnik nazivne moči cca 10 - 20% (odvisno od tipa TČ) pa boš izkoriščal pregrete pare, s katerimi lahko ogreješ bojler na zelo visoke temperature brez posledic na COP število Idea

Re: Zalogovnik po meri!? - Žerjavar - 23.9.2014

Citat:tole pa ne bo delovalo kot si si zamislil. V biti boš z elektro grelcem v bojlerju dogreval talno
Ni nujno.
V zalogovnik prihaja spodaj hladna voda iz vodovoda. Zgoraj odhaja v bojler, kjer se dogreva in porablja kot SV. Topla voda iz TČ gre skozi izmenjevalec zalogovnika v talno gretje. Tu vidim malce problema z regulacijo temperature tople vode za talno. Ko se bolj porablja SV, je v zalogovniku hladnejša voda, porabi več toplote in bo v talno šla hladnejša = slabše gretje prostorov. Verjetno bi bilo bolje, če bi imel ločeni veji: za talno gretje in za predgrevanje SV.

@sassapo: ni res, zato pa imam vmes zalogovnik (kot je ugotovil Žerjav), tvoj problem bi nastal, če bi imel npr. bojler z izmenjevalnikom - potem bi res segreval talno z elektriko.
kaj pa počne koax izmenjevalnik?

@Žerjavar: ja, smo premišljevali tudi o diverterju, da bi talno in SV vezal vzporedno (= imel ločeni veji). torej je rešitev v principu ok (ta z malim zalogovnikom)?

Re: Zalogovnik po meri!? - alanford - 23.9.2014

Kar se mene tiče bi to delovalo.
Nekaj podobnega sem imel v mislih že sam. Razlika v mojem primeru je samo v tem, da kača v tem mini zalogovniku ni v veji kotlovske vode, ampak v veji hladnega dotoka SV do bojlerja. Seveda je to moje predgretje precej manj učinkovito. Izbral sem pa tako shemo zato, ker sem dal prednost "vztrajniku" za kotlovsko vodo, da zmanjšam taktiranje TČ.

EDIT
P.S.
Da bo bolj razumljivo, sem del besedila od zgoraj preselil sem spodaj.
Moj bojler se greje preko TČ in ne el.grelca.

Re: Zalogovnik po meri!? - rs5 - 26.10.2014

Zaradi prostorske omejenosti moram tudi jaz dobaviti zalogovnik narejen po meri.nekaj sem gledal po oglasih pa sem zasledil tega možakarja,ki izdeluje tudi po meri <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.bolha.com/gradnja/ogrevanje-in-klimatizacija/kotli-gorilniki-in-oprema/zalogovnik-1650-litrov-nov-brez-izolacije-1290460583.html?aclct=1385109696&kw=zalogovnik">http://www.bolha.com/gradnja/ogrevanje- ... zalogovnik</a><!-- m --> zanima me če je že kdo jemal pri njemu? Tudi kak drugi predlog je dobrodošel

Re: Zalogovnik po meri!? - Scremer - 26.10.2014

Mesec dni nazaj sem se zanimal za zalogovnik po meri in ti ga lahko naročijo praktično v vsaki trgovini kjer se bavijo z dobavo ogrevalne tehnike. O imenih trgovin ne bom, če koga res zanima v katerih trgovinah sem spraševal pa lahko na ZS.

Poveš pa dimenzije ki jih želiš in če je trgovec toliko prijazen in takoj pokliče proizvajalca, ti še v nekaj sekundah izračuna kakšen bo volumen. Cene so pa cca 150€ - 200€ večje od primerljivih volumnov v redni ponudbi. Sicer zalogovnikov potem nisem naročil, naj bi bili pa vsi izolirani z mehko peno 100mm, tako kot tisti v redni ponudbi.