![]() |
|
Umazana voda - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Tema: Umazana voda (/showthread.php?tid=25439) |
Umazana voda - NikaK - 9.11.2009 Zdravo, pred cca. 7 meseci smo pri novogradnji priklopili vodo. Trenutno voda še ni spuščena v hišne cevi ampak jo še vedno točimo iz cevi, po kateri voda pride v hišo direktno iz vodovoda. V vodi je opaziti veliko rjave usedline (sploh, če se voda ne toči več dni). Izvajalec, ki je opravil priklop je rekel, da je to normalno, in da usedlina ne bo opazna, ko bo voda spuščena v cevi po hiši in bo pretok vode večji. Glede na to, da se mi ne zdi OK, da iz pipe priteče tako umazana voda, pa tudi občutek ni ravno prijeten, prosim za nasvet kaj storiti. Je res normalno, da imamo lahko tako umazano pitno vodo? Sosedje, niso nikoli opazili, da bi bila voda umazana. Hvala za nasvet oz vaše mnenje! Lp, Nika Re: Umazana voda - Boscho - 9.11.2009 Po večji uporabi vode, se bo voda sčistila oz. napeljave, raje pa še daj kakšen filter v hišni vodovod, da bo zadeva še boljša. LP, Boštjan Re: Umazana voda - som16 - 10.11.2009 NikaK, Boscho, piše da je novogradnja; Nikak, kašna je napeljava?? Katere cevi imaš?? Kaj niste naredili dezinfekcije cevi?? To imaš napisani v Teh. Poročilu; "klorni šok"!!! To ni normalno, razen če ni celotnem naselju tako umazana voda!!! Preglejte samo izvedo priklopov vodovodne instalacije. Odstrani cedila iz pip in spusti vodo da teče nakaj minut. To naredi na vsaki pipi in izpustih. Sam filter ne bo pomagal, če je res umazanija; potrebna bo dezifekcija! Vodovodno podjetje. Od kje pa prihajaš??? Hodoš ali Izola??????
Re: Umazana voda - NikaK - 10.11.2009 Voda za zdaj še ni spuščena v cevi po hiši, zato tudi dezinfekcija še ni narejena. Umazana voda priteče že iz cevi, ki je priklopljena na objekt direktno iz vodovoda. Priklop vode je naredilo podjetje pooblaščeno s strani krajevne skupnosti, od katere smo dobili informacijo, da naj bi bilo vse narejeno kot je treba. Ker sosedje niso nikoli opazili, da bi bila voda umazana (tudi po daljši odsotnosti-dopustih ne), se mi zdi malo verjetno, da bi imelo celotno naselje tako umazano vodo-voda je čisto rjava in sigurno bi to opazili. Bojim se, da se bo podjetje, ki je naredilo priklop, zgovarjalo na cevi po hiši, ko bo voda enkrat spuščena po hišni napeljavi, zato bi želela prej urediti, da bo voda kot mora biti. Re: Umazana voda - som16 - 11.11.2009 NikaK, ali imaš pred oz. za merilnim mestom (vodni števec) kakšen izpustni ventil??? Če, potem spusti nekaj litrov vode ven; pojdi na vodovodno podjetje jim razloži situacijo. Preglej ali imaš v Teh. poročilu napisano zahtevo za "klorni šok" ob samem priklopu; če je zahtevan jim to povej ; v kolikor se bodo izgovarjali jim zagrozi s sanitarno inšpekcijo oz. jih prijavi zdravstvenemu zavodu , ki kontrolira vodo v tvoji okolici. Iz opisanega bo potrebno sprati priklopno/dovodno cev vodovoda. Re: Umazana voda - BogyX - 11.11.2009 Tudi mi smo pripeljali vodo v klet ob začetku gradnje in potem to vodo uporabljali 2 leti za potrebe gradnje (ometi, estrihi,...). Ko sem priključil na inštalacijo sem bil prepričan, da bo vse OK, konec koncev je šlo skozi dovodno cev (sicer dolžine 180m od mesta priklopa - ure) kar nekaj 1000 litrov vode. No takoj ko sem priključil je v filtru postala voda rjave barve (dobro, da ima filter, sedja mi je žal, da nimam dveh). Tudi meni ni ravno jasno, od kod ta rjava barva (rja bi bila možna, ker so v jašku z uro cevi pocinkane in en odvod napeljave je že kar star, po drugi strani bi bilo mogoče, da je ravno takrat kje blizu vtrgalo cev in je bila v vodi zemlja ?), venda rje sedaj malo boljše - filter sem zamenjal po 4000l in ta novi ni tako rjav, voda ima pa še vedno drugačen vonj in okus, kot pri starših, ki so na isti liniji 2km dalje. Verento bo potrebno peljat vodo na analizo, da vidimo, kaj se dogaja. Re: Umazana voda - NikaK - 1.12.2009 No danes so vzeli vzorce vode za analizo, tako, da upam, da se bo iz tega videlo v čem je problem in se bo zadeva lahko uredila. Lp! Re: Umazana voda - BlaY0 - 2.12.2009 NikaK, še zdaj nisi povedala, kakšna je tista cev, ki je priklopljena na vodovod in na kateri je verjetno pipa? Je to plastična cev (alkaten), železna pocinkana, ali kaj tretjega. Je v pipi/ventilu kjer spuščate vodo ven kakšna filtrirna mrežica? Če je cev železna pocinkana (nova) in na koncu pipa/ventil z mrežico, potem bi znalo biti da je voda rjava od rje. Nova cev znotraj na začetku zelo hitro korodira in od stene odstopajo tudi večji koščki korodiranega železa. Ti se nato naberejo na mrežici in dalje korodirajo. Če se teh mrežic ne spuca, bo voda rjava dokler ti železni delci ne bodo korodirali do take mere, da bodo šli skozi mrežico ali preprosto izginili. Lahko se je tudi v cevi ali pipi zataknil kakšen večji kos železa, ki ne gre naprej in tam veselo korodira. Re: Umazana voda - NikaK - 2.12.2009 Cev je plastična, glede filtrirne mrežice pa ne vem... se bom pozanimala... RE: Umazana voda - NeRo - 4.1.2022 Imam podoben pa vendar drugačen problem. Lani smo uredili mansardo. V mansardi je vsa vodovodna napeljava iz pex-a cevi. Ena pipa se na začetku nekaj časa ni uporabljala, do pipe je od Tkosa kakšen meter cevi. Vsa ostala napeljava se uporablja od začetka. Pipa se sedaj že pol leta redno uporablja, pa če pipa ni v uporabi recimo en dan na začetku priteče ven rumena voda za par sekund. Problema ni na nobeni drugi pipi ali kotličku. Ima kdo kakšno idejo kaj bi lahko bil razlog? |