![]() |
|
Dan odprtih vrat - Lumar, Marles & Juting - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Montažni sistemi in les (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=14) +--- Tema: Dan odprtih vrat - Lumar, Marles & Juting (/showthread.php?tid=24970) |
Dan odprtih vrat - Lumar, Marles & Juting - Cuki - 20.10.2009 No, v soboto pa izgleda, da se bo kar splačalo proti Ljubljani zapeljati. Namreč kolikor vidim po oglasih na forumu, se nam obeta kar pester dan, za vse nas, ki se navdušujemo nad montažno gradnjo Komaj čakam :wink: Re: Dan odprtih vrat - Lumar, Marles & Juting - urko - 20.10.2009 Jp...no, jaz zgleda da vem, kaj bom delal v soboto 8) Ne vem če je zmenjeno, da imajo isti dan, ampak meni je fajn :wink: Se vidimo v soboto... Re: Dan odprtih vrat - Lumar, Marles & Juting - Alenka780 - 20.10.2009 urko Napisal:Jp...no, jaz zgleda da vem, kaj bom delal v soboto 8) Ne vem če je zmenjeno, da imajo isti dan, ampak meni je fajn :wink: Konkurenca je danes velika. Bojijo se, da ne bi prišel kdo prej do kupcev. Za nas kupce pa je vsaka konkurenca dobrodošla. Se mi pa zdi, da nimajo vsi istih kupcev. Juting ima po moje tiste z nižjo kupno močjo, ima cenejše hiše od Lumarja in Marlesa. Je pa seveda kvaliteta hiš Lumarja in Marlesa zato boljša. A kdo mogoče ve čigave so tiste montažne hiše pri IKEA - ji v Gradcu. Zdijo se mi tako simpatične. Re: Dan odprtih vrat - Lumar, Marles & Juting - Hefajst - 20.10.2009 Različni proizvajalci. <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.musterhauspark.at/de-musterhauspark-graz.htm">http://www.musterhauspark.at/de-musterhauspark-graz.htm</a><!-- m --> Se splača pogledat LP Re: Dan odprtih vrat - Lumar, Marles & Juting - izotop - 20.10.2009 Hefajst Napisal:Se splača pogledat ja, samo slovencev nimajo preveč radi v teh bajtah, očitno (verjetno se spomnete tistega napisa na vratih). Re: Dan odprtih vrat - Lumar, Marles & Juting - Alenka780 - 20.10.2009 izotop Napisal:Hefajst Napisal:Se splača pogledat Ups. Sem se spomnila. Mene v Gradcu ne bodo videli . Mi je pa tale serija od Lumarjazelo huda <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.lumar.si/si/montazne-hise/vile-prestige">http://www.lumar.si/si/montazne-hise/vile-prestige</a><!-- m --> Re: Dan odprtih vrat - Lumar, Marles & Juting - papez46 - 21.10.2009 Zna biti zanimivo, ja! Sam sem sicer dokaj skeptičen do vseh vrst "montažne" gradnje. Masivne lesene hiše in brunarice so izvzete - jasno. Pa vendarle. Pri zadnjem projektu Lumarja, sem bil tudi strokovno - poslovno vpleten. Praktično sem lahko spremljal celoten proces montaže objekta. Moram priznati da sem bil presenečen. V pozitivnem smislu. Tako materiali, kot sama montaža in izvedba detajlov in zaključkov so na dokaj visokem nivoju. Izbor materialov je dober, vgrajuje se kvalitetne komponente - cenovni razred sredina in navzgor. Seveda to verjetno vpliva na ceno, ampak hiša oziroma dom je le dom. Tale zadeva na Igu, katere investitor je naš znani telovadec - mimogrede je izredno "picajzlast model" in natančno ve kaj si želi in kako naj bo kaj urejeno - je zanimiva kombinacija tudi na področju izrabe obnovljivih virov energije. Po projektih in izračunih, naj bi konkretni objekt na letnem nivoju proizvedel več energije, kot bo znašala celotna poraba objekta v obratovanju. Pomeni ogrevanje, razsvetljava, poraba opreme in prezračevanja. Čas bo sicer pokazal ali je v praksi tudi tako, začetek pa je več kot obetaven. Se vidimo. Re: Dan odprtih vrat - Lumar, Marles & Juting - urednik - 21.10.2009 papez46 Napisal:Zna biti zanimivo, ja! Pa se investicija v pasivno gradnjo sploh kdaj izplača. Mislim glede na to, da je sama gradnja dražja? Re: Dan odprtih vrat - Lumar, Marles & Juting - MAX 68 - 21.10.2009 No tule pa nekaj ne bo v redu. Mogoče računsko že. Samo nekaj dobitkov vržeš stran, električne aparate moraš pa vseeno oskrbovati z elektriko. Samo tale dan odprtih vrat bo pa po moje ena žalost oz .gužva da te kap. Že tule vas je nekaj kandidatov, pa še vsi neforumaši.... :? Moje izkušnje iz npr. sejmov niso ravno navdušujoče. Po nekajdnevnem ponavljanju vedno istih stvari so že vsi takooooooooooooooo utrujeni in naveličani da rahlo izgubiš zanimanje. Re: Dan odprtih vrat - Lumar, Marles & Juting - urednik - 21.10.2009 MAX 68 Napisal:No tule pa nekaj ne bo v redu. Mogoče računsko že. Samo nekaj dobitkov vržeš stran, električne aparate moraš pa vseeno oskrbovati z elektriko. Zanimanje je verjetno zato večje, ker so postale montažne hiše bolj zanimive oz. lepše. Včasih so bile res suhoparno škatlaste. Re: Dan odprtih vrat - Lumar, Marles & Juting - papez46 - 21.10.2009 Dobro vprašanje! In večna dilema. Odvisno kako gledaš na stvar. Sama gradnja je verjetno dražja. Koliko dražja je pa zelo težko definirati. Pravih primerjav namreč ni. Vsaj uporabnih ne! Teoretični izračuni, ki so tudi tukaj na forumu so eno, dejansko stanje v dobi uporabe objekta pa so drugo. Teoretično in samo skozi prizmo investicije, pa se zadeva definitivno izplača. Razlike so precejšnje. Še posebej, če predvidevamo - in dejstva kažejo v tej smeri - da energija nikoli ne bo cenejša, ampak kvečjemu dražja. Morda takole. Če objekt ( pasivna hiša ) gradiš v "rosno mladih letih" in ga dokončaš tam nekje do 30-ega leta, potem je sigurno računica. V 40 letih uporabe objekta so prihranki samo pri porabi energije za ogrevanje tolikšni, da dosežejo in presežejo razliko v ceni same gradnje. Drugi vidik, ki pa spet ni zanemarljiv, ja zmanjševanje porabe fosilnih goriv in s tem zmanjšanje že tako onesnaženega okolja. Torej eno z drugim, ja se splača. Re: Dan odprtih vrat - Lumar, Marles & Juting - papez46 - 21.10.2009 MAX 68 Napisal:No tule pa nekaj ne bo v redu. Mogoče računsko že. Samo nekaj dobitkov vržeš stran, električne aparate moraš pa vseeno oskrbovati z elektriko. Vse je v redu! Ne samo računsko. Konkretna hiša na Igu ima vgrajenih več kot 50m2 fotovoltaičnih modulov. Ta energija pridobljena preko leta, se itak distribuira v omrežje. Količina tako pridobljene energije in cena za to energijo, večkratno presega količino energije, ki jo "hiša" kot taka v enakem časovnem obdobju potrebuje. Tako za ogrevanje, kot tudi ostale uporabnike - kuhanje, TČ, osvetlitev, pranje, ....... . Re: Dan odprtih vrat - Lumar, Marles & Juting - MAX 68 - 21.10.2009 Aha je po zadnji modi :wink: Očitno bo tip še nekaj zaslužil. V drugi temi se izmenjujejo izkušnje o porabi elekrične energije, v večini primerov brez TČ je strošek cca 50 EUR mesečno. V desetih letih 6000 EUR. Kolikšna pa je investicija v 50m2 elektrovoltaike. Pa če obstajajo podatki, koliko pa je viškov, ki jih lahko prodajaš in po kakšni ceni jih je možno prodati? Re: Dan odprtih vrat - Lumar, Marles & Juting - pedenjdeklica - 21.10.2009 jaz imam strošek v montažni hiši od datuma do datuma (1 leto) 260 EUR (22% stoška ogrevanja pobere 1 obtočna črpalka za talno gretje. To je vsa energija za ogrevanje, hlajenje hiše ter ogrevanje tople sanitarne vode, pa imamo dva majhna otroka.. hiša je pod 1 litrska, ni pa pasivna, ker nima prezračevanja samo zato. Če bi imel še prezračevanje bi stroški investicije poskočili (npr za 8000 EUR oz. za 30 let ogrevanja!!!!), da ne računam niti obresti, oz. samih stroškov delovanja rekuperacije, dva motorja za "pihanje" po prostorih, 1 kWH predgrelec zraka ki bi se vključeval v zimskem času.... nimam dimnika ne kamina.... nič tč je monovalentno pri pasivnih pa so računsko!!..... notranja temperatura 20 21 stopinj......v praksi pa se izkaže da za vzdrevanje "strojnice" potem porabi človek preveč denarja...... fotovoltaika 60 m2 stane po 4000 do 6000 EUR m2 to je cca 30000 EUR....kdaj boš dobil z temi moduli nazaj (seveda če ni toče, če je sonce...če so pritoki) nazaj investicijo...itd... Re: Dan odprtih vrat - Lumar, Marles & Juting - papez46 - 21.10.2009 pedenjdeklica Napisal:jaz imam strošek v montažni hiši od datuma do datuma (1 leto) 260 EUR (22% stoška ogrevanja pobere 1 obtočna črpalka za talno gretje. To je vsa energija za ogrevanje, hlajenje hiše ter ogrevanje tople sanitarne vode, pa imamo dva majhna otroka.. hiša je pod 1 litrska, ni pa pasivna, ker nima prezračevanja samo zato. Če bi imel še prezračevanje bi stroški investicije poskočili (npr za 8000 EUR oz. za 30 let ogrevanja!!!!), da ne računam niti obresti, oz. samih stroškov delovanja rekuperacije, dva motorja za "pihanje" po prostorih, 1 kWH predgrelec zraka ki bi se vključeval v zimskem času.... Eeee, glej. Ne bit takoj skeptičen! Sem samo napisal kaj in kako je s to hišo od Lumarja na Igu. Ni moja "na srečo", predvidevam pa, da je investitor - in ni skrivnost kdo to je - hudičevo dobro izračunal kaj in kako se mu splača. Če-jev je vedno veliko, in če bi človek razmišljal na tak način kot ti - ja potem se niti v avto ne bi vsedel in se v službo ne bi peljal, kajti če .........., in ako, in ali, kaj pa če mi kdo ..... in tako naprej. |