PodSvojoStreho.net
montažna hiša & notranji bazen - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Montažni sistemi in les (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=14)
+--- Tema: montažna hiša & notranji bazen (/showthread.php?tid=22692)

Strani: 1 2

montažna hiša & notranji bazen - Dimmy - 5.7.2009

Hi,

ima slučajno kdo izkušnje z notranjim bazenom pri montažni hiši?
Je sploh mogoče?
Problemi?
Na kaj je potrebno biti pozoren?
Kaj pa glede dokumentacije, dovoljenj?

Situacija je sledeča: za prihodnje leto planiram gradnjo hiše, pa moram prvo ugotoviti kaj bi bilo najbolj smiselno. Z bazenom ne mislim pretiravat, šlo bi recimo zgolj za prostor nekje 9mx4m (bazen 8mx3m), kar bi predstavljalo recimo nekje 1/3 pritličja hiše.

Skratka, prostor v katerem je zgolj bazen, kot recimo tule:
[img]httpunichr("58")//remaxunichr("46")si/Fotogalerija/bazeni-notranji/bazen-notranji-109unichr("46")JPG[/img]
(takšna "sestava" prostora, ne izgled)

s tem, da bi bile zunanje stene v večji meri steklene, kot tule:
[img]httpunichr("58")//remaxunichr("46")si/Fotogalerija/bazeni-notranji/bazen-notranji-037unichr("46")JPG[/img]

Zavedam se, da poleg same cene izgradnje (tako samega bazena, kot dobre izolacije prostora), pridejo tudi precejšnji stroški (temperatura zraka mora vedno biti stopinjo nad temperaturo vode, da ne pride do kondenzacije) ... ampak to me tu niti ne zanima, bolj me zanima kompatibilnost ter smiselnost takšnega bazena v montažni hiši.

Thanks,
LP!

P.s.: Pa prosim brez komentarjev, da notranji bazen ni smiseln, imam dobre health-related razloge zanj ...

Re: montažna hiša & notranji bazen - sparky.xxl - 5.7.2009

Nimam bazena niti izkušenj s tem. A če malce razmislim glede vpašanja če je pri montažni hiši to sploh mogoče.
Menim, da najbolj tehten odgovor lahko da ponudnik montažne hiše. Vsekakor bo potek gradnje malce spremenjen (npr. odtok za eventuelno menjavo vode, temelji...). Zanimivi bi bili tudi odgovori ponudnikov takšnih bazenov.
Je pa fajn imeti bazen v hiši, pa lučke notri in kakšen skalnjak po katerem žubori voda in malce tropskega ambienta mmmm... Big Grin

Re: montažna hiša & notranji bazen - santacruz - 7.7.2009

Zdravo. Ne vidim razloga, zakaj ne bi šlo. Po drugi strani pa bi z notranjim bazenom lahko ogreval tudi bivalne prostore...

Re: montažna hiša & notranji bazen - magi - 7.7.2009

čakaj, kako pa se bi ogrevali ostali prostori z vodo v bazenu?

Re: montažna hiša & notranji bazen - jurko123 - 7.7.2009

Toplotna črpalka....

Re: montažna hiša & notranji bazen - som16 - 8.7.2009

Dimmy,
kar se tiče konstrukcije se boš moral pogovoriti z dotičnim izvajalcem samega objekta ( montažne hiše).
Tudi veliko bazenov ima stropno konstrukcijo leseno ( Topolšica, Zreče,....) podoben bazen je na Rogli; pri g.Leljaku v Kapelskih goricah je podobna varianta bazana.
Potrebna je samo primerna zaščita lesa v delu stavbe kjer bo bazen. Menim, da boš tu potreboval "Zelo" dobrega projektanta strojnih instalacij; ciljam na "kondenzacijo in samo ogrevanje"!!
Glede papirjev ne vidim potrebe, da sepojavljajo težave. Samemu projktantu povej kje bo bazen; statično presojo bo naredil statik in tudi nato primerno izdelal projeket.
Opozorim naj te, da se nikakr NE loti tega po domače!!! PZI za "Strojne instalacije" in " Gradbene konstrukcije" si le pridobi. :wink:

Re: montažna hiša & notranji bazen - santacruz - 8.7.2009

magi Napisal:čakaj, kako pa se bi ogrevali ostali prostori z vodo v bazenu?

Precej preprosto... zadnjič sem si ogledal grand designs (zadnja sezona), kjer je par naredil montažno hišo, za ogrevanje je poskrbel notranji bazen (vodo zanj so ogrevali s kolektorji), nad bazenom pa so napeljali "sesalnik" zraka, ki je potem ta topel zrak šibal po ostalih prostorih hiše.

Hiša pa izgleda takole...
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")channel4unichr("46")com/4homes/on-tv/grand-designs/episode-guides/headcorn-minimalist-house-gallery-09-03-11_p_21unichr("46")html[/url]

Re: montažna hiša & notranji bazen - Dimmy - 8.7.2009

Thanks za odgovore.
sparky.xxl Napisal:Nimam bazena niti izkušenj s tem. A če malce razmislim glede vpašanja če je pri montažni hiši to sploh mogoče.
Menim, da najbolj tehten odgovor lahko da ponudnik montažne hiše. Vsekakor bo potek gradnje malce spremenjen (npr. odtok za eventuelno menjavo vode, temelji...). Zanimivi bi bili tudi odgovori ponudnikov takšnih bazenov.
Je pa fajn imeti bazen v hiši, pa lučke notri in kakšen skalnjak po katerem žubori voda in malce tropskega ambienta mmmm... Big Grin
Sem malo povprašal pri obeh skupinah ponudnikov (tako montažnih hiš ter bazenov), bomo videli kakšni bodo odgovori.
santacruz Napisal:Zdravo. Ne vidim razloga, zakaj ne bi šlo. Po drugi strani pa bi z notranjim bazenom lahko ogreval tudi bivalne prostore...
Na to nisem niti pomislil.

Ampak, po pravici povedano se mi niti ne zdi preveč logično. Namreč, da pridemo do toplote v prostoru z bazenom (tako vode kot zraka), je potrebna energija, oz. ogrevanje, ampak, če jo potem uporabimo tudi za ogrevanje drugih prostorov, jo izgubimo, oz. potrebujemo dodatno ogrevanje. Kako bi potem pridobili v primerjavi s tem, če bi druge prostore normalno ogrevali? (sem pa popoln laik, seveda, tako da what do I know ...)

Poleg tega pa, ne bi nastali dodatni problemi, kot so večja vlažnost v drugih prostorih (bi razvlaževalna naprava zadovoljivo opravljala svoj posel), da ne omenjam klora in podobnih stvari, ki bi se širil po hiši ...?
som16 Napisal:Dimmy,
kar se tiče konstrukcije se boš moral pogovoriti z dotičnim izvajalcem samega objekta ( montažne hiše).
Tudi veliko bazenov ima stropno konstrukcijo leseno ( Topolšica, Zreče,....) podoben bazen je na Rogli; pri g.Leljaku v Kapelskih goricah je podobna varianta bazana.
Potrebna je samo primerna zaščita lesa v delu stavbe kjer bo bazen. Menim, da boš tu potreboval "Zelo" dobrega projektanta strojnih instalacij; ciljam na "kondenzacijo in samo ogrevanje"!!
Glede papirjev ne vidim potrebe, da sepojavljajo težave. Samemu projktantu povej kje bo bazen; statično presojo bo naredil statik in tudi nato primerno izdelal projeket.
Opozorim naj te, da se nikakr NE loti tega po domače!!! PZI za "Strojne instalacije" in " Gradbene konstrukcije" si le pridobi. :wink:
Ja, na bazene z lesenimi konstrukcijami sem tudi sam pomislil. Tudi na podlagi tega sem nekako sklepal, da ne bi smelo biti prevelikih problemov (ampak pač, better safe than sorry Wink).

Se tudi strinjam, da se tega nikakor ne gre lotiti samostojno, oz. v lastni izvedbi. Gre pravzaprav za zadnjo stvar, ki bi se je lahko lotil sam.
V kolikor izvedba ni ustrezna, ti lahko notranji bazen povzroči pravo katastrofo. Tako, kar se tiče samih kasnejših stroškov (predvsem za ogrevanje), do problemov s kondenzacijo, nastanka pojava "rain-forresta", pa vpliva na celotno hišno konstrukcijo (v res ekstremnem primeru ti lahko povzroči, da se ti enkrat cela hiša sesuje na glavo, haha) ... zato bi rad pridobil čim več uporabnih podatkov. Kot sem že prej omenil, better safe than sorry. Wink

With all that said, ob ustrezni izvedbi pa menda ne bi smelo biti problemov. Še same stroške se da močno zmanjšat z recimo uporabo pregrinjala, oz. bazenskih "rolet". Namreč, če bazen ob neuporabi prekriješ z ustreznim materialom, izničiš pojav kondenzacije, tako da v tistem času močno zmanjšaš potrebe po ogrevanju.

Re: montažna hiša & notranji bazen - škripy - 8.7.2009

Dimmy Napisal:Na to nisem niti pomislil.

Ampak, po pravici povedano se mi niti ne zdi preveč logično. Namreč, da pridemo do toplote v prostoru z bazenom (tako vode kot zraka), je potrebna energija, oz. ogrevanje, ampak, če jo potem uporabimo tudi za ogrevanje drugih prostorov, jo izgubimo, oz. potrebujemo dodatno ogrevanje. Kako bi potem pridobili v primerjavi s tem, če bi druge prostore normalno ogrevali? (sem pa popoln laik, seveda, tako da what do I know ...)

Bazen je mišljen kot zalogovnik vode, kar navsezadnje je. Samo malce potraten , kar se tiče izolativnosti.

Evo še slika vile iz Rima v kateri sem bil. Notranji bazen, vse v lesu.
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")paganounichr("46")it/Home-engunichr("46")htm[/url]

Malo si poglej slike. Zunanji in notranji bazen.

Re: montažna hiša & notranji bazen - magi - 8.7.2009

ole je pa super link, tako, za kake ideje namreč...

malo off topic (se opravičujem)-na katerem programu pa si si ogledal grand design? (na tv3 vem, da ga trenutno ni več)

Re: montažna hiša & notranji bazen - borovničan - 8.7.2009

samo mimogrede imaš tako čez palec vsaj 500.000,oo € za svoje ideje , kažeš namreč slike hiš ki stanejo več milj. €...
Big Grin

Re: montažna hiša & notranji bazen - magi - 8.7.2009

hehe, reees? sam pol miljočka? mogoče ga pa zadanem na lotu Big Grin

ne ne ne, moje pobiranje idej zagotovo ni tako visoko leteče...všeč pa mi je npr ideja "notranjega lesenega dvorišča" z pomarančo Smile Pa tiste posode za rože, ki so kot kapice. zanimiva mi je postavitev luči na dnu vrat oziroma oken...take zadeve bolj...

no, seveda pa, če mi bi kdo dal tole hiško, se je nebi branila Big Grin

Re: montažna hiša & notranji bazen - andrej129 - 8.7.2009

Pozdravljen,

Ker sem tudi sam v fazi priprave na gradnjo toplega doma, sem začel prebirati forum ( mimogrede SUPER zadeva tale forum ) in upam, da ti lahko pomagam. Big Grin
Kaj se tiče vprašanja če je možno?
Seveda je do zdaj je vedno šlo.
Problemi!!
Nastanejo vedno ko kaj ni narejeno kot bi moralo biti. :twisted:
Najprej se moraš odločiti kakšen bazen bi sploh imel:
- Z skimerji ( prva slika ) ali z prelivnim robom ( druga slika ) pri tem lahko rečem, da bazen z prelivnim robom izpade svetovno, ampak je sam postopek gradnje veliko bolj zahteven in ne dopušča prostora za napake. Niti milimetra (dobesedno). Bazen z skimerji je majn zahteven za gradnjo in veliko bolj dostopen ( cenovno mislim) v povprečju se 95% bazenov gradi z skimerji.
- Potem vprašanje hidroizolacije bazena tukaj imaš na izbiro PVC armirano folijo, ploščice, razne premaze itn. Spet huda odločitev: Če se odločiš za ploščice potem moraš zagotoviti vodotesnost bazenske školjke saj same ploščice ne zadržijo vode. In če ni kaj narejeno pravilno pušča školjka, odstopajo ploščice… Osebno ti priporočam 1,5 mm debelo PVC folijo (prav za bazene). Lahko vzdrževanje, hitro položeno, dolga življenjska doba…
- Zdaj ko imaš bazen še rabiš prostor za strojnico. Velikost je odvisna od opreme. Povprečno nekje 2 do 3 m2 in če je le možno, da leži pod gladino vode v bazenu.

Veliko vprašanje vlage v prostoru!!! :?: :?: : Seveda za normalno uporabo bazena je potrebna dostojna razvlaževalna naprava, prostor z bazenom se splača fizično ločiti od ostalih prostorov vsaj steklena stena z vrati( kot že povedano klor, vonji ...). Težave z odvečno vlago se lahko delno rešijo tudi z pokrivanjem bazena ( solarno pokrivalo, roleta ). Tako zmanjšamo vodno površino in posledično tudi vlago. Same toplotne izgube se prav tako zmanjšajo.

Predlagam ti, da še preden začne projektant z svojim delom obiščeš kakšnega izdelovalca bazenov in iz prve roke izveš kaj je vse potrebno , na kaj moraš paziti.

:mrgreen:

Re: montažna hiša & notranji bazen - msvete1 - 8.7.2009

kaj pa če bi bazen postavil ob hiši, okrog bi pa zaprl z leseno konstrukcijo. Vsekakor tako blizu, da je se vedno v sklopu hiše, ni pa v hiši. Čez čas, pa lahko prostor z bazenom preuredis za kaksno teraso ali zimsli vrt,... Menim, da bi se na tak način znebil morebitnega smradu klora, hkrati, je pa bazen dovolj blizu, da lahko uporabljas toploto iz njega. mogoče bi bil s tem resen tudi kaksen problem z morebitno vlago iz bazena.
Samo ideja pac.

Re: montažna hiša & notranji bazen - Dimmy - 10.7.2009

škripy Napisal:Bazen je mišljen kot zalogovnik vode, kar navsezadnje je. Samo malce potraten , kar se tiče izolativnosti.

Evo še slika vile iz Rima v kateri sem bil. Notranji bazen, vse v lesu.
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")paganounichr("46")it/Home-engunichr("46")htm[/url]

Malo si poglej slike. Zunanji in notranji bazen.
That's pretty sick. Confusedhock: Tongue
andrej129 Napisal:Pozdravljen,

Ker sem tudi sam v fazi priprave na gradnjo toplega doma, sem začel prebirati forum ( mimogrede SUPER zadeva tale forum ) in upam, da ti lahko pomagam. Big Grin
Kaj se tiče vprašanja če je možno?
Seveda je do zdaj je vedno šlo.
Problemi!!
Nastanejo vedno ko kaj ni narejeno kot bi moralo biti. :twisted:
Najprej se moraš odločiti kakšen bazen bi sploh imel:
- Z skimerji ( prva slika ) ali z prelivnim robom ( druga slika ) pri tem lahko rečem, da bazen z prelivnim robom izpade svetovno, ampak je sam postopek gradnje veliko bolj zahteven in ne dopušča prostora za napake. Niti milimetra (dobesedno). Bazen z skimerji je majn zahteven za gradnjo in veliko bolj dostopen ( cenovno mislim) v povprečju se 95% bazenov gradi z skimerji.
- Potem vprašanje hidroizolacije bazena tukaj imaš na izbiro PVC armirano folijo, ploščice, razne premaze itn. Spet huda odločitev: Če se odločiš za ploščice potem moraš zagotoviti vodotesnost bazenske školjke saj same ploščice ne zadržijo vode. In če ni kaj narejeno pravilno pušča školjka, odstopajo ploščice… Osebno ti priporočam 1,5 mm debelo PVC folijo (prav za bazene). Lahko vzdrževanje, hitro položeno, dolga življenjska doba…
- Zdaj ko imaš bazen še rabiš prostor za strojnico. Velikost je odvisna od opreme. Povprečno nekje 2 do 3 m2 in če je le možno, da leži pod gladino vode v bazenu.

Veliko vprašanje vlage v prostoru!!! :?: :?: : Seveda za normalno uporabo bazena je potrebna dostojna razvlaževalna naprava, prostor z bazenom se splača fizično ločiti od ostalih prostorov vsaj steklena stena z vrati( kot že povedano klor, vonji ...). Težave z odvečno vlago se lahko delno rešijo tudi z pokrivanjem bazena ( solarno pokrivalo, roleta ). Tako zmanjšamo vodno površino in posledično tudi vlago. Same toplotne izgube se prav tako zmanjšajo.

Predlagam ti, da še preden začne projektant z svojim delom obiščeš kakšnega izdelovalca bazenov in iz prve roke izveš kaj je vse potrebno , na kaj moraš paziti.

:mrgreen:
Torej ti tudi planiraš indoor pool, če sem prav razumel?

Strinjam se, prelivni rob izgleda noro, se bo pred gradnjo potrebno precej pozanimati, da se vidi, kaj je bolj smiselno. Če drži, da se 95% bazenov gradi s skimerji, potem je verjetno razlika v ceni precejšnja ...

Glede strojnice verjetno ne bi smel biti prevelik problem. Tudi, če ni kleti, je pač potrebno narediti ustrezne temelje, ki gredo vsaj pri bazenu cca. 150cm globoko, tako da bi se morala zlahka zraven narediti še ena "luknja"/prostorček za strojnico. Lahko se gre celo malce dlje, pa se preprosto naredi polovično klet ... (ampak načeloma bi sicer raje brez kleti)
msvete1 Napisal:kaj pa če bi bazen postavil ob hiši, okrog bi pa zaprl z leseno konstrukcijo. Vsekakor tako blizu, da je se vedno v sklopu hiše, ni pa v hiši. Čez čas, pa lahko prostor z bazenom preuredis za kaksno teraso ali zimsli vrt,... Menim, da bi se na tak način znebil morebitnega smradu klora, hkrati, je pa bazen dovolj blizu, da lahko uporabljas toploto iz njega. mogoče bi bil s tem resen tudi kaksen problem z morebitno vlago iz bazena.
Samo ideja pac.
Sem sam tudi o čem podobnem razmišljal. Ampak, problem je, da bi morala biti potem ta "lesena konstrukcija" pravzaprav enako kvalitetna kot sama hiša, ker drugače nismo rešili ničesar, nasprotno, zgolj poslabšali stvar (slabša izolacija, stroški tako vzdrževanja, predvsem pa ogrevanja bi kaj kmalu šli v višave ...).

Btw., kako je pa sploh z dovoljenji za takšno "konstrukcijo", oz. samostojen notranji/pokriti bazen ob hiši? Težko dobiti dovoljenje? (vem, da zavisi tudi od občine, ampak kako je običajno?)