PodSvojoStreho.net
Teli dimnikarji!!! - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Teli dimnikarji!!! (/showthread.php?tid=22469)

Strani: 1 2

Teli dimnikarji!!! - burgy26 - 22.6.2009

Imam problem...no saj to niti ni to, dimnikar pravi, da mora dati on dovoljenje za zagon peči, oziroma uporabno dovoljenje...je to res, ali ne? Sam imam že skoraj eno leto novo peč na pelete, prej je bila stara ferrothermka, zdaj je pa na pelete...ko je lani dimnikar očistil dimnik, ni nič omenil kaj takega, sedaj pa se je javil en tip, ker kao mora on to pogledati...meni se zdi čisto nelogično vse skupaj...saj zastopim, varnost je na prvem mestu, po drugi strani pa se mi zdi škoda vreči v zrak 80€, kar - iskreno povedano - zame to ni malo denarja...

Re: Teli dimnikarji!!! - Anja - 22.6.2009

Predno smo mi prvič zagnali peč na plin (dobri 2 leti nazaj) je prišel en od Petrola vse skupaj preverit in jo je tut on prvič zagnal ... dimnikarji niso imeli pa tu nič zraven. So pa zelo vestni in vsako leto pridejo preverit izgorevanje, pa vsako leto mi bolj steno zamažejo (peč je v kuhinji) in za 5 minut dela zaračunajo nekje med 30 in 40€ ... k sosedu, ki ima pa bokvet koliko staro peč na les, zasmraja celo sosesko ko kuri vso možno svinjarijo od iverke naprej, jih pa ni na spregled ... kaj hočemo ... če je pa vse v imenu zakona ... :roll:

Re: Teli dimnikarji!!! - bionic - 23.6.2009

Sila preprosto, dimnikar je žal zgolj "na-pol" usposobljen "čistilec saj", ki ima nek kvazi državni certificat. Naj ti spuca saje in to je to (upam, da ne za 80 EUR). O tvojem sistemu ogrevanja ve toliko kot vem jaz "sedaj tam nekje" in vsekakor ni plod dogoletnih izkušenj. Ogrevalni "generator" in njegov izpust pa prepusti tistim, ki so ti zadevo namestili in dorekli. 80 EUR daj kako nedeljo v puščico, bo bolj od koristi! Ali pa daj otroku za kakšno knjigo! Tele državno proklamirane storitve so "čista tema". Sam se enako plačal za projektne pogoje Telekomu, katerega sedaj edinega že leta pogrešam v hiši in katerega tam tudi nikoli ne bo. Saj so mi privolili, da zabetoniram njihove optične kable v temelje hiše, kajti očitno ne vedo, kje vse potekajo ti njihovi "vražji" kabli (mojim stroškom v prid!). Za to informacijo niste zaprosili (se odgovor glasi)!!! Skratka, njihovo vedenje, o njihovem poslu je vredno manj kot znese en ništrc. Kamoli še dimnikar, ki vsekakor ne dosega tele-inžinerske izobrazbe niti po bolojnskem kvazi-prestrukturiranju - "upravljalec saj v okroglotvornih odprtinah", oblečen v črno, neizpodbitno prinašalec sreče, v kolikor vas ne ujame na gumbu, vendar ne na tistem, ki zaganja vaš hiper izgorevalni sistem, kajti v tem primeru ste pogoreli, iz dimnika se more v vsakem primeru kaditi! Ne nas j....! Vsem, ki se nameščajo podobni mojstri, naj ne uide vprašanje, kolikšna je dopuščena vrednost izhajajočega CO2 pri optimalnem delovanju ogrevalnega sistema "klasičnega izgorevanja" ogrevalnega sistem na trda goriva in kako je to na najlajži način ugotoviti. Mojstrom, ki tega ne izustijo takoj in brezhibno, naj bo vaša kurilnica zgolj utvara. V kolikor še niso dovolj prepričani, naj si gredo v vzgled njihove učinkovitosti ogledati zadnje Drnoškovo prebivališče na Zaplani. Navkljub visoki ceni, ki jo je država plačevala za dimnikarkse storitve, je zagorelo in glej ga, edini, ki ni naj..... je bil dimnikar....! Kjer se kadi, je ogenj!

R.

Re: Teli dimnikarji!!! - telmos - 24.6.2009

Točno tako :!: Ko ti pride takle v lepi obleki in s kufrom v roki na vrata, je pa najbolje, da mu poveš, da te ni doma. Če še vedno vstraja, pa mu to ponoviš in zapreš vrata. Če ima pa črno obleko in krtačo v roki in je voljan kaj očistit, pa se ti še zdi potrebno, če ni prepogosto, potem pa le naprej. Taki ponavadi vsaj kaj naredijo in manj pokasirajo. :wink:

Re: Teli dimnikarji!!! - burgy26 - 25.6.2009

ne, ker to je svinjarija, potem ti pa s kaznimi grozijo, hehe, tast je že popenil, vsake 3 mesece mu pošljejo za dimnik očistit, je rekel, da bo nekoga pretepel, hihihi...

Re: Teli dimnikarji!!! - burgy26 - 29.6.2009

No, saj sem kar vesel, da je dimnikar prišel pogledat, ker sem šele zdaj videl v kako obupnem stanju je dimnik...glede na to, da je dimnik star že vsaj 30 let, da je narejen precej tistim časom podobno, pa vsaj 30% bi ga moral podreti, pa sezidati na novo, se mi poraja vprašanje: se mi verjetno bolj splača podreti komplet, pa sezidati na novo, kot pa da v prvih 5 m vložim samo rostfrei tuljave, dimnik pa bo treba sanirati, oziroma podreti v roku 10. let...za vsako mnenje bom hvaležen...

Re: Teli dimnikarji!!! - Anja - 29.6.2009

telmos Napisal:Točno tako :!: Ko ti pride takle v lepi obleki in s kufrom v roki na vrata ...
LOL ... pri nas pride že ob pol 8ih zjutraj ves črn od saj s kufrom v roki ... pride v kuhinjo (tam imamo pač peč na plin ... obratuje komaj 2. leto, toliko je star tudi dimnik), z umazanimi čevlji stopi na moj kuhinjski stol, razdre peč, med tem mi je letos že 2. leto zapored umazal celo belo steno poleg peči, svoje packe briše z črno-črnim robcem, da naredi še večjo svinjarijo, za minutko pomoli sondo v peč, nazaj zmontira pokrov peči (umaže še tisto kar prej ni) in mi zaračuna 38€ ... BRAVO :evil: ... bi rajš vidla enga v lepi obleki, ki mi saj cele kuhinje nebi zasvinjal :!:

Re: Teli dimnikarji!!! - telmos - 2.7.2009

Takega jaz na plinski stenski kotel sploh ne bi spustil. Kaj pa hoče tam delat, če pa ne ve, za kaj se gre. Plinski stenski kotel lahko pregleda samo serviser, ki se na to spozna.

Re: Teli dimnikarji!!! - Anja - 3.7.2009

Pa saj ko je prvič prišel, mu grem jaz pristavljat lojtrico za na podstreho kjer je tudi odprtina za dimnik, pa me gleda in vpraša: "A peč imate pa kar gor?" Pa ja z da ne, da je v peč kuhinji, samo da tam se ne da do dimnka pridt. Pa on meni, da ga dimnik ne zanima, da mora samo direktno na peči preverit izgorevanje ... tak da odmontira dol pokrov pa potem v eno luknjo pomoli sondo in pol čez minutko iz tistega kufra pride listek kaki so izpuhi ... ma saj vse bi bilo kul, sam da mi nebi cele kuhinje zasvinjal ... pa ko se napove, se zmeri probamo zmenit, da bi bili ja tisti dan prvi na vrsti, da človek ne bi bil še umazan od kakega ometanja dimnikov ... sam vedno pride črn, kot da na pepelou spi ... jaz ne vem kako mu to uspe :? .

Re: Teli dimnikarji!!! - glavca - 8.7.2009

Jaz sem se jih pa znebil. Sem zahteval vse papirje, usposobljenost za delo na višini, vse ateste - seveda z datumi testiranja, (vrvi, lojtre, naveze, merilne naprave), izpit iz strokovne usposobljenosti, zahteva ki je po zakonu (odstranitev vseh katranske obloge..... ) pa so obupali. So se raje lotili drugih.... Seveda na lep način (kao, vse za večjo varnost, hiša je visoka in se kdo lahko poškoduje Smile )Če bi imelo vse poštimano nebi v 10 minutah pokasiral 40€, to je za delo vsaj 2 ur in ne 10 minut....

l.p. Jože

Re: Teli dimnikarji!!! - dimnikarski mojster - 9.7.2009

Dimnikarji ne izdajajo uporabnih dovoljenj za kotlovnice.Pravtako za peč na pelete,ki že obratuje ne potrebujete njegovega soglasja.Redni letni pregled kurilno-dimovodnih naprav ne znaša po nobenem ceniku 80 EUR. Ura dimnikarja je 26 EUR + DDV. Če dimnikar opravi redni letni pregled in meritve emisij dimnih plinov v samo 10 minutah potem je upravičen zaračunati samo 10 minut dela. Cene dimnikarskih storitev so izdelane na podlagi normativov porabljenega časa in cene ure dimnikarja.Cenik dimnikarskih storitev je objavljen na spletni strani MOP, vendar je to najvišja cena za posamezne storitve glede na normativ. Če je porabljen čas krajši potem se lahko zaračuna samo dejansko opravljeno delo.

Re: Teli dimnikarji!!! - repika - 9.7.2009

Zelo zanimivo; zakaj pa potem vsi dimnikarji zaračunavajo za svojih "10" minut dela kar celo uro???

Re: Teli dimnikarji!!! - Anja - 9.7.2009

dimnikarski mojster Napisal:... Če je porabljen čas krajši potem se lahko zaračuna samo dejansko opravljeno delo.
Al je ta cenik na MOP zavezujoč za dimnikarje (v smislu manj ali enako) al je samo predlagan s strani države in se dimnikarji niso dolžni držat? Pa tale besedica "lahko" mi je malo sumljiva ... a to pomeni, da je s strani države rečeno, da naj bi se zaračunaval samo porabljen čas, samo ni pa nujno in lahko dimnikarji zaračunajo polno vsako začeto uro?
Ker na tega našega dimnikarja sem že tolk besna, da bom naslednjič pofotkala stene okrog peči pred prihodom in pol po njegovem odhodu pa štopala ga bom pa če bo spet steno usral mu bom kar račun za beljenje poslala ... duš sem sitna, a ne! :roll:

Re: Teli dimnikarji!!! - dimnikarski mojster - 9.7.2009

Ali se vaš dimnikar, ki od vas zahteva plačilo neizvedenih storitev, predstavi s službeno izkaznico. Službena izkaznica dokazuje, da je oseba s priimkom in imenom ter strokovnim nazivom, številko koncesijske pogodbe in navedenim dimnikarskim območjem res točno določena za vašo občino oz. okoliš, ker je lahko več izvajalcev. Za vsako storitev, ki ni strokovno in kvalitetno opravljena imate pravico, da plačilo le-te zavrnete, vendar pa ne smete podpisovatih nobenih papirjev, ker če boste karkoli podpisovali, boste dobili račun pa čeprav s storitvijo in ceno niste zadovoljni. Če pa ste prejeli in plačali račun za storitev, ki ni bila opravljena kvalitetno in strokovno pa ga lahko zavrnete obenem pa kopijo računa pošljete tudi tržnemu inšpektorju.Če ne boste nič naredili in samo jamrali, pa še kar naprej plačujte drage neizvedene storitve.V nobenem zakonu ne piše, da ste dolžni plačevati za nekaj kar niste prejeli.

Re: Teli dimnikarji!!! - Tidra - 9.7.2009

DIMIKARSKI MOJSTER,... končno en ki piše nekaj pametnega,...

vsi samo jamrate, kako niste zadovoljni s tem in onim in iščete načine, kako bi se izognili plačevanja dimnikarske storitve, ko pa bajta v ulici zgori, ker niso bile opravljane dimnikarske storitve, ker je bil lastni prepameten,.... pol pa naslednji dan vsi hočejo takoj dimnikarja i grozijo z inšpekcijami, če ne bo takoj prišel pogledat in počistit,...

DEJSTVO:
- dimnikar mora za seboj objekt zapustiti v takem stanju, kot je bil pred prihodom, se pravi za seboj mora pospraviti in počistiti, če karkoli poškoduje ali umaže se imate vso pravico pritožit in zahtevat popravilo ali odškodnino,
- uporabnik ali lastnik kurilne naprave mora zagotoviti kovinsko posodo za saje, ki jih je potrebno ločit od gospodinjskih odpadkov,
- če bi država bolje osveščala ljudi o nevarnostih in onesnaževanju, bi tudi sami drugače razmišljali,

Tisti, ki mislite, da ste tako pametni in prepričani v svoj prav, se zamislitenad tem, koliko je vredna vaša nepremičnina v primerjavi z dimnikarsko storitvijo, če zagori in se ugotovi, da niste imeli čiščenja, pregledov, meritev,.... se pravi da ni bilo vse urejano tako, kot bi moralo bit,... se lahko od zavarovalnine poslovite.

Pa še par namigov:

TRDNA GORIVA:
- Redno čiščenje 4x - na malih kurilnih napravah do 50 kW (vsak drugi mesec v kurilni sezoni)

TEKOČA GORIVA:
- Redno čiščenje 1x v kurilni sezoni – na malih kurilnih napravah do 50 kW
- 1x v kurilni sezoni meritve emisij dimnih plinov za vse kurilne naprave

PLINASTA:
- Redno čiščenje 1x v kurilni sezoni pri vseh kurilnih napravah
- 1x v kurilni sezoni meritve emisij dimnih plinov za vse kurilne naprave

ZRAČNIKI:
- 1x letno čiščenje

REZERVNI DIMNIKI:
- na 3 leta pregled in čiščenje

PREGLEDI KURILNIH, DIMOVODNIH IN PREZRAČEVALNIH NAPRAV

S pregledom dimnikar ugotovi izpravnost naprav in njihovo funkcionalnost.

Prvi pregled se opravi na novih ali rekonstruiranih napravah zaradi preverjanja, ali so vgrajene v skladu s projektno dokumentacijo oziroma in predpisi. Če so naprave vgrajene neoporečno, pristojna dimnikarska služba izda pozitivno poročilo o prvem pregledu naprav, s katerim lastnik izkazuje primernost vgrajenih naprav. Namen teh pregledov je preprečiti, da bi bile na novo vgrajene naprave napačno vgrajene, da se prepreči vgrajevanje naprav, ki kot tipski proizvod presegajo mejne vrednosti emisij, zagotoviti potrebne evidence o napravah, ugotovi odgovorne osebe.

Koncesionar mora izdati poročili o prvem pregledu. Prvi pregled praviloma naroči investitor ali v njegovem imenu pooblaščena oseba.

Izredni pregled se opravi praviloma po naročilu pristojnega inšpektorja (lahko tudi po naročilu uporabnika) s katerim se opravi enak postopek kot pri novih napravah le, da gre za preverjanje primernosti obstoječih naprav. Gre za preverjanje ali so obstoječe naprave sploh primerne za obratovanje. Namen pregleda je preprečiti obratovanje neprimernih obstoječih naprav. Koncesionar izda poročilo o izrednem pregledu naprav. V kolikor naprave niso primerne, mora v poročilu podati nepravilnosti in izdati pisno opozorilo z rokom odprave pomanjkljivosti.

Redni letni pregled se opravi periodično zaradi ugotavljanja morebitnih nepravilnosti na obstoječih napravah. Gre za ugotavljanje morebitnih sprememb v pogojih obratovanja, morebitnih poškodb na napravah, ustreznosti dovoda zraka itd. Za neoporečne naprave uporabnik prejme pozitivno poročilo, v primeru ugotovljenih nepravilnosti pa negativno poročilo o letnem pregledu in pisno opozorilo z navedbo roka odprave pomanjkljivosti. Namen pregleda je preprečevanje obratovanja obstoječih naprav s pomanjkljivostmi zaradi dotrajanosti naprav, poškodb zaradi obratovanja, vremenskih vplivov in spremenjenih okoliščin s strani uporabnika in s tem poslabšanja varnosti in zanesljivosti obratovanja naprav.

Po opravljenem pregledu izpolnimo poročilo o opravljenem pregledu kurilnih, dimovodnih in prezračevalnih naprav. V primeru, da so pri pregledu ugotovljene pomanjkljivosti se izpolni pisno opozorilo, na katerem se ugotovitve navedejo in določi rok za odpravo le-teh.

Kolikor je meni znano brez poročila o prvem pregledu, ki mora seveda biti pozitiven, v primeru da gre za kurilno napravo na plinsko gorivo, plinarna ne bo priključila plina na peč.

No pa da vam še malce literature ponudim,...

ZAKONI PRAVILNIKI IN UREDBE, KI UREJAJO DIMNIKARSKO SLUŽBO
- Zakon o varstvu okolja (UL RS št.41/04)
- Uredba o načinu, predmetu in pogojih izvajanja obvezne državne gospodarske javne službe izvajanja meritev, pregledovanja in čiščenja kurilnih naprav, dimnih vodov in zračnikov zaradi varstva okolja in učinkovite rabe energije, varstva človekovega zdravja in varstva pred požarom (UL RS št.129/04, 57/06, 105/07)
- Pravilnik o oskrbi malih kurilnih naprav, dimnih vodov in zračnikov pri opravljanju javne službe izvajanja meritev, pregledovanja in čiščenja kurilnih naprav, dimnih vodov in zračnikov (UL RS št.128/04, 18/05)
- Sklep o določitvi cene storitev obvezne državne gospodarske javne službe izvajanja meritev, pregledovanja in čiščenja kurilnih naprav, dimnih vodov in zračnikov zaradi varstva okolja in učinkovite rabe energije, varstva človekovega zdravja in varstva pred požarom (UL RS št.71/07)
- Pravilnik o prvih meritvah in obratovalnem monitoringu emisije snovi v zrak iz nepremičnih virov onesnaževanja ter pogojih za njegovo izvajanje (UL RS št.70/96, 71/2000, 99/01, 17/03)

LP
I.