![]() |
|
prepis parcele - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10) +--- Tema: prepis parcele (/showthread.php?tid=20525) |
prepis parcele - gregor83 - 21.3.2009 pozdravljeni, v roku enega meseca mi bo stric z darilno pogodbo podaril eno parcelo, na kateri nameravam graditi. Zanima me par vprašanj v zvezi z celotnim postopkom, ki ga je potrebno izvesti, preden lahko podarjeno parcelo dokončno vpišem v zemljiško knjigo na svoje ime. Zanima me predvsem na kakšen način naj določim vrednost podarjene parcele. Sam sklepam, da je potrebno preveriti povprečno ceno tovrstnih parcel na našem območju (podatke za vsako četrtletje objavlja GURS) in potem lahko vzamem, da je vrednost moje podarjene parcele najmanj 80% povprečne cene za kvadratni meter na našem območju (npr. če GURS objavi, da je bila povrpečna cena stavbnega zemljišča na našem območju v obdobju 2008(4) 20 EUR/m2, -potem lahko sam ovrednostim podarjeno parcelo po 16 EUR/m2(80%). Ali je moje razmišljanje pravilno? Nadalje me zanima kje lahko izvem kakšna je namenskost parcele, saj po novem potrdilo občine o namenski rabi zemljišča ni več potrebno. Ali se zna zgoditi, da bi ga notar oz. kasneje DURS kljub vsemu zahteval? Poleg tega me zanima še sam postopek sklepanja darilne pogodbe, in sicer bi sam najprej darilno pogodbo v celoti sestavil vključno z določitvijo vrednosti podarjene parcele, nato bi omenjeno pogodbo skupaj s stricem (darovalcem) podpisala pri notarju. Z notarsko overjeno pogodbo, bi šel na območno enoto DURS (ali lahko greš tudi na kakšno drugo enoto DURS?), kjer bi mi odmerili davek na vrednost podarjene nepremičnine (najbrž 5%). Ali obstaja možnost, da se na Dursu ne bodo strinjali z mojo določitvijo vrednosti nepremičnine oz. ali lahko določim vrednost kvadratnega metra parcele, ki je nižja od 80% povprečne cene (seveda brez cenitve uradnega cenilca), saj menim, da je del parcele, ki jo mi bo stric podaril vreden dejansko manj kot npr. 80% povprečne cene (gre namreč le za en kos v velikosti 160m2, kjer bi bile dejanske cene nekje 10 EUR/m2). Po plačilu davka pa najbrž moram sam (ali je potrebno, da gre zraven tudi darovalec) še enkrat iti do notarja (ali je potrebno iti do istega notarja kot prvič?), ki mi na podlagi potrdila o plačilu davka dovoli vknjižbo v zemljiško knjigo. Skratka zanima me, če je postopek, ki sem ga vpisal pravilen, ali je potrebno opraviti še kakšno dodatno pot, preden lahko podarjeno parcelo vknjižiš v zemljiško knjigo na svoje ime. Za vaše komentarje se vam že v naprej lepo zahvaljujem. lp,gregor Re: prepis parcele - Pier01 - 21.3.2009 gregor83 Napisal:pozdravljeni, Ne vem, zakaj toliko kompliciraš glede cene. V pogodbo napišita čim nižji znesek celotne parcele, ker bo na podlagi tega tudi odrejen davek na promet z nepremičninami. Nižja kot bo cena, manj boš plačal, vendar pa prav pretiravati tudi ni treba. Če je vrednost parcele nekje 20€/m2, potem bi jaz v pogodbno mirno napisal 10€. Na DURS-u tako ali tako niso kaj dosti pozorni na vrednost, ampak ti samo odredijo plačilo davka. Jaz nisem imel glede tega nobenih problemov. gregor83 Napisal:Nadalje me zanima kje lahko izvem kakšna je namenskost parcele, saj po novem potrdilo občine o namenski rabi zemljišča ni več potrebno. Ali se zna zgoditi, da bi ga notar oz. kasneje DURS kljub vsemu zahteval? Poleg tega me zanima še sam postopek sklepanja darilne pogodbe, in sicer bi sam najprej darilno pogodbo v celoti sestavil vključno z določitvijo vrednosti podarjene parcele, nato bi omenjeno pogodbo skupaj s stricem (darovalcem) podpisala pri notarju. Z notarsko overjeno pogodbo, bi šel na območno enoto DURS (ali lahko greš tudi na kakšno drugo enoto DURS?), kjer bi mi odmerili davek na vrednost podarjene nepremičnine (najbrž 5%). Ali obstaja možnost, da se na Dursu ne bodo strinjali z mojo določitvijo vrednosti nepremičnine oz. ali lahko določim vrednost kvadratnega metra parcele, ki je nižja od 80% povprečne cene (seveda brez cenitve uradnega cenilca), saj menim, da je del parcele, ki jo mi bo stric podaril vreden dejansko manj kot npr. 80% povprečne cene (gre namreč le za en kos v velikosti 160m2, kjer bi bile dejanske cene nekje 10 EUR/m2). Po plačilu davka pa najbrž moram sam (ali je potrebno, da gre zraven tudi darovalec) še enkrat iti do notarja (ali je potrebno iti do istega notarja kot prvič?), ki mi na podlagi potrdila o plačilu davka dovoli vknjižbo v zemljiško knjigo. Skratka zanima me, če je postopek, ki sem ga vpisal pravilen, ali je potrebno opraviti še kakšno dodatno pot, preden lahko podarjeno parcelo vknjižiš v zemljiško knjigo na svoje ime. Za vaše komentarje se vam že v naprej lepo zahvaljujem. Postopek je tak, da gresta stric in ti, s podpisano pogodbo (še brez notarske overitve) na DURS, kjer vama bodo izračunali, koliko davka morata plačati (gre za 2% davek na promet z nepremičninami), nekdo od vaju, ne vem, kako se bosta zmenila, gre plačati davek na banko in potem s potrjeno položnico nazaj na DURS. Tam vama bodo pogodbo žigosali, da je bil davek plačan in potem do notarja, kjer bosta overovila še podpis. Ko je pogodba overovljena, naj ti nekdo (lahko tudi notar) pripravi predlog za zemljiško knjigo. S tem predlogom greš na ZK, kjer z original pogodbo to vložiš. Naredi si tudi fotokopijo, da jo boš imel doma, prav tako pa tudi fotokopijo predloga, ki naj ti ga požigosajo, da boš vedel, kdaj je bila vloga oddana in s tem imaš tudi potrdilo. Aja, še prej ne pozabit naročiti potrdilo o namenski rabi zemljišča (se čaka nekaj časa na ta papir...mogoče teden dni), ker brez tega ne bosta mogla overoviti podpisa pri notarju. Re: prepis parcele - medo9 - 23.3.2009 Pier01 - spregledal si, da je govora o darilni pogodbi. Kot se jaz spomnim, ti stric ne more podariti (ali ta omejitev veljala samo za kmetijska zemljišča?). Tudi sicer je (vsaj včasih) davek pri darilni pogodbi višji (5% včasih), medtem, ko je pri kupoprodajni 2% od vrednosti. Ima pa po mojih izkušnjah DURS tudi neke tabele, če pretiravaš v nizki ceni, oni po svoje "opalijo". Re: prepis parcele - rtmktl - 9.8.2012 Da malo obudim temo. Verjetno se je sedaj v treh letih že kaj spremenilo. Zanima me namreč, kako z darilno pogodbo prepisati parcelo (mati - hči). Zanima me kaj vse potrebujem in kakšen je postopek. (Grem v DZS po obrazec, grem na davčno, na banko plačati davek, k notarju, na zemljiško) ? Je postopek tak? Kaj pa potrebujem od papirologije? Re: prepis parcele - :Kris: - 9.8.2012 Nekako takole gre (na podlagi izkušenj s kupoprodajnimi pogodbami, ampak postopek je pomoje podoben): Z neta izbrskaš, sestaviš in skleneš darilno pogodbo, nato greš na DURS po obrazce in plačat davek (na obrazce napišeš koliko je bila vrednost ob pridobitvi ali nekaj takega, ti bodo tam povedali vse kar rabiš vedet glede plačevanja davkov) in če je treba tudi odmerijo dohodnino, odvisno od tega, kdaj je bila parcela pridobljena. Nato udarijo na pogodbo štempelj da je država pobrala svoje, tako da gresta lahko pogodbo overit k notarju. Ko je pogodba overjena jo lahko neseš na zemljiško, oziroma zdaj to delajo če sem prav seznanjen kar notarji, tako da ti to delo odpade. Potem počakaš nekaj mesecev (odvisno kje si) da geodetska uprava to sprovede in boš vpisan v ZK kot lastnik. Stroški so pa približno taki: davki, dohodnina, notarski stroški in taksa za vpis v ZK. Re: prepis parcele - Allllly - 9.8.2012 rtmktl Napisal:Da malo obudim temo. Verjetno se je sedaj v treh letih že kaj spremenilo. Zanima me namreč, kako z darilno pogodbo prepisati parcelo (mati - hči). Zanima me kaj vse potrebujem in kakšen je postopek. Najprej podpišeta darilno pogodbo. Ker gre za za darilo v 1. dednem redu, plačila davka ni. Morata pa vseno na DURS, da Vam "poštempljajo" pogodbo. Ko imata to urejeno, gresta k notarju overit pogodbo. Nato morata podat vpis v ZK. Lahko rečeš notarju, naj to uredi, lahko pa greš sama vpisat na ZK v času uradnih ur. Tule je bolj podrobno opisano: [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")informiranunichr("46")si/portalunichr("46")aspx?content=darilna-pogodba-postopki&showMenu=1&showRightFrame=1[/url] Re: prepis parcele - rtmktl - 10.8.2012 Hvala za odgovora. Sem pa v knjigarni kupil obrazec za darilno pogodbo. Vendar pa sploh ne vem, če je to pravi. Na njem piše: Darilna pogodba za nepremičnine za vpis ene do treh nepremičnin v isti zk. vložek v celotnem svojem deležu (na osnovi določil 533. člena Obligacijskega zakona - Ur. I. RS, št. 97/2007) Je to to, al je to za hiše? Re: prepis parcele - jprasn - 9.9.2012 ZAPLETENO VPRAŠANJE. Želim se prepisati na parcelo, za kupnino katere pa smo se dogovorili, da prodajalcu prepišemo njivo, ki je sedaj še last stare mame (se strinja) ter mu doplačati preostali znesek. Kakšne pogodbena razmerja moram izpeljati. Hvala za odgovore?? Re: prepis parcele - Allllly - 10.9.2012 Ok, predvidevam, da je tako. Stara mam je lastnica parcele. Vi bi imeli drugo pracelo, ki bi jo dobili tako, da bi prodajalcu dali parcelo stare mame in preostanek doplačali. Najprej mora stara mama Vam podariti to pracelo, potem pa s prodajalcem naredite menjalno pogodbo, z doplačilom. Načeloma vse pogodbe najdete tu: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.informiran.si/index2.aspx?catId=1000351">http://www.informiran.si/index2.aspx?catId=1000351</a><!-- m --> Re: prepis parcele - vitel - 10.9.2012 S tole menjavo se zna zaplesti, če gre za menjavo stavbnega in kmetijskega zemljišča. Re: prepis parcele - Paštetka - 11.9.2012 Allllly Napisal:rtmktl Napisal:Da malo obudim temo. Verjetno se je sedaj v treh letih že kaj spremenilo. Zanima me namreč, kako z darilno pogodbo prepisati parcelo (mati - hči). Zanima me kaj vse potrebujem in kakšen je postopek. če lahko samo še dodam. 1. na dursu ne bodo poštempljali pogodbe, ampak si s spleta sprintaš obrazec: NAPOVED za odmero davka od prejetega darila, da izpolniš in pošlješ na DURS. Ker gre za mati-hči, na obrazcu označiš: Uveljavljam oprostitev, ker sem otrok... 2. potrebno je izpolniti tudi Vlogo za odobritev pravnega posla pri prometu s kmetijskim zemljiščem, kmetijo ali gozdom v kolikor je takšna parcela. Vlogo dobiš na upravni enoti. Za vlogo se plača taksa, mislim da 22,76 eura 3. Darilno pogodbo, če si vešč lahko sestaviš sam, s tem, da mora vsebovati temeljne člene, kot to zahtevajo določila. (kdo sklepa s podatki, njuno razmerje, katere nepremičnine (parc. št. s k.o. in kakšno je to zemljišče, nepremičnina...), dodaš priloge iz katerih izhaja kakšna je namenska raba teh nepremičnin (potrdila o namenski rabi zemljišča, ki ti jih da občina v kateri se zemljišče nahaja), potrdilo, da se na parcelah ne uveljvlja predkupna pravica (Občina), potem je potrebno zapisati vrednost darila, kdo nosi stroške overitve podpisa darovalca na pogodbi in stroške v zvezi z vpisom v zemljiško knjigo. pa seveda ne pozabiti na datum s katerim pogodba velja. :9 evo, to bo vse
|