PodSvojoStreho.net
voda ima priokus in vonj (po materialu?) - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: voda ima priokus in vonj (po materialu?) (/showthread.php?tid=18526)

voda ima priokus in vonj (po materialu?) - Strelka - 4.1.2009

Prejšnji teden mi je vodovodar priklopil vodo v kuhinji, ampak ta voda ima na začetku ogaben umeten priokus in vonj. Če jo nekaj časa pustim teči, je sicer bolje, ni pa tako, kot bi moralo biti. V kopalnici je voda normalnega vonja in okusa.
Pa še to: ko po nekaj urah odprem vodo, je curek par sekund neenakomeren, podobno, kot če vode zmanjka, le da ni tako hudo.
Stanovanje je bilo prazno cca pol leta, je popolnoma obnovljeno z vso vodovodno napeljavo vred. Je možno, da je ta priokus zaradi novih cevi in se bo uneslo?

- lukc - 5.1.2009

običajno ima voda pri novih instalacijah priokus, zaradi vnosa nečistoč pri montaži ali pa zaradi postanost vode zaradi neuporabe posameznega dela instalacije
zato se pri večjih sistemih zahteva klorni šok za očiščenje in dezinfekcijo le teh
klorni šok seveda za vas ne pride v upoštev (predrago)

snemite perlator oz. mrežico na izlivu pipe in dalj časa izpuščajte vodo imenično mrzlo in vročo

- kalbo - 7.1.2009

Mojster bi ti mogel pred prvim odprtjem pipe odviti mrežico na pipi in pustiti teči vodo. To stori zdaj, ker imaš zagotovo polno kovinskih delcev na mrežici, ki so ostali od montaže.

Re: voda ima priokus in vonj (po materialu?) - rklinc - 7.1.2009

Strelka Napisal:Prejšnji teden mi je vodovodar priklopil vodo v kuhinji, ampak ta voda ima na začetku ogaben umeten priokus in vonj. Če jo nekaj časa pustim teči, je sicer bolje, ni pa tako, kot bi moralo biti. V kopalnici je voda normalnega vonja in okusa.
Pa še to: ko po nekaj urah odprem vodo, je curek par sekund neenakomeren, podobno, kot če vode zmanjka, le da ni tako hudo.
Stanovanje je bilo prazno cca pol leta, je popolnoma obnovljeno z vso vodovodno napeljavo vred. Je možno, da je ta priokus zaradi novih cevi in se bo uneslo?

Na lastne oči sem videl, da je večji izvajalec stanovanjskega bloka pusitl vodo v stanovanju teči celo noč, preden so prišli delati meritve...

Jaz bi jo pustil nekaj časa teči in potem videl, če je kaj bolje...

- alenvprekršku - 8.1.2009

Vohate in okušate laneni firnež. Bo čez čas izginilo.
Prihodnje vgradite plastične cevi.

- BogyX - 8.1.2009

Ko smo pri nas dvignili streho in uredili mansardo je bil priokus prisoten skoraj pol leta...potem pa se navadiš ;-)
No sedaj ne okusim razlike, imam pa podoben problem na novi bajti, s tem da tam priokus čutim že več kot leto dni in kar noče izginit. Res je, da se vode porablja izredno malo (stene in plošče so se gradile pred 2 letoma, vseljeni pa še nismo - voda stoji v ceveh), od prejšnjega porabnika do mene, ki sem zadnji je pa 150m (vkopan alkaten), ampak vseeno se priokusa ne da znebit. Mogoče bo bolje po vselitvi, ko se bo vse skupaj več uporabljalo, pa še nekaj filtrov bom dal vmes.

- Bacek - 14.1.2009

Midva sva v kopalnici imela samo nekaj cevi novih (prestavitev tuša, bojler, dovod za hladilnik). Vse ostalo je staro.
Ko točim toplo vodo ima okus po nafti, olju in je tudi malenkost mastna. Sprva sem mislila, da jezaradi novega bojlerja, nakar mi povedo, da je že predhodno, ko se je točila mrzla voda bil zaznati ta vonj. Sedaj mrzla voda nič ne smrdi, samo topla.
V stanovanju smo že mesec dni in bi pričakovala, če je kaj masti ušlo v cev, da bi se to odpravilo.

- kadotr - 16.1.2009

Po daljšem času slab okus vode iz novih cevi izgine - se spere. Za toliko časa poskusite vodo za pitje zamenjati s čim drugim (tajkunom). Lp Kadotr

Re: voda ima priokus in vonj (po materialu?) - markop1968 - 16.11.2011

Tudi naša voda ima že 14 dni odkar smo vgradili nov bojler, sumljiv priokus, čeprav je steklo skozi že dosti vode. Sumim, da je kriv bojler, ker je čudna samo topla voda. Bojler je na toplotno črpalko. Ali kdo ve, če se da tak bojler odpreti in očistiti?

Je pa res, da so poleg bojlerja vgradili tudi nekaj novih kovinskih cevi - takrat so se vse mrežice pri pipah zamašile s peskom, a sem jih očistil, a na priokus to ni vplivalo.

Skrbi me, če je taka voda strupena (prisotnost težkih kovin?) - a je kak laboratorij, kjer bi lahko nesel testirat vzorec vode? Če ni strupena, se bomo že navadili na ta okus :/