PodSvojoStreho.net
toplotna črpalka - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: toplotna črpalka (/showthread.php?tid=1804)

toplotna črpalka - wolf - 28.3.2006

Zelo sem zanimam za toplotne črpalke,ker je veliko zanimanje za njih.Ampak nekaj me zanima: TČ to in ono,a jaz ne razumem na kakšen način sploh TČ deluje? Piše npr. da nekatere delujejo na zrak,zmes vode in glikona,podtalnica in zemeljska toplota direktno.Kaj tukaj mene zanima.Zanima me,na kakšen oz. sistem TČ,da oddaja toploto.Npr. peč na drva ali olje gori,da segreje vodo in jo potem "poriva" v radiatorje ali v bojler za toplo vodo.Kako pa to naredi TČ?Če je npr. na zrak ali deluje po principu klime? Podtalnica-kako,od kje? Pa recimo zemeljska toplota? Ne razumem tega in bi lepo prosil,da mi kdo pomaga! Pa še to:Gledal sem tudi cenik ogrevanja in ne vem kako npr. piše,če imate TČ na zrak stane cca. 659 eur ali pa podtalnica 512 eur?! A to je strošek elektrike ali česa potem?Kaj pa je toplotno število in kako ga lažje razumeti? Res lepo prosim za pomoč! :oops: :oops:

- tico - 28.3.2006

predlagam, da malo poiščeš po forumu... je bilo že kar nekaj napisanega na to temo...

drugače si pa lahko prebereš na spodnjem linku, teorijo delovanja:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://gcs.gi-zrmk.si/toplotne%20crpalke.htm">http://gcs.gi-zrmk.si/toplotne%20crpalke.htm</a><!-- m -->

- vincent - 28.3.2006

najprej se osredotoči na samo ime TOPLOTNA ČRPALKA

se pravi je to črpalka ki črpa toploto...in ne, to ni stroj, ki bi jo proizvaj toploto ampak jo zgolj prečrpava.

Podobno kot voda sama teče iz zgornjega nivoja na spodnjega - v obratni smeri pa jo je potrebno črpati s črpalko.

Isti sistem je tu - toplota sama prehaja in nivoja z višjo temp. na nivo z nižjo,. temp. v obratni smeri pa ji pomagamo s črpalko.

Torej TČ odvzema toploto mediju (zraku ali vodi) ter jo dodaja v prostor. In to je v grobem vsa filozofija TČ-ja.

Ker zraku se da odvzeti temperaturo vse do absolutne ničle...kar pa je pri O kelvina oz. -273° C (vsaj v teoriji).

In če je zunaj - 10 stopinj še ne pomeni da se temu zraku ne da odvzeti določene toplote (ter ga posledično tudi ohladiti še na nižjo temperaturo).

Isti štos je pri vodi - le da voda (ponavadi podtalnica s temp. okoli 10 stopinj) da boljše rezultate preko cele sezone, ker je temp. vode konstatna in TČ omogoča dobre izkoristke (ker je tČ pri temp. medija 10 stopinj spodobna delovati z boljšim odvzemo toplote kot pri temp. medija - 10 stopinj).

In to je to.

Tako da potem moraš sam zase pogledati kake izgube imaš (oz. potrebe po toploti) in temu primerno izbrati tdui tip TČ...če imaš izgube nad 10 kW potem pride v poštev samo opcija voda/voda...v kolikor so izgube npr. 5 kW (varčna hiša, pasivna hiča (še precej manj izgub)...pa lahko kalkuliraš gledena prednosti in slabosti ene in druge izvedbe (zrak ali voda...ter pri vodi ali geosonda ali podtalnica lai kolektorji v zemlji).

LP

- wolf - 28.3.2006

Ja iskrena hvala za informacije! A potem moraš imeti ob TČ tudi centralno kurjavo oz. peč? Ja kako pa veš koliko s tvoje izgube?

Napisal si tudi,da je to črpalka,ki črpa ne pa proizvaja toploto.O.K. In recimo da ti ta črpalka črpa iz zraka,ki ima -10 stopinj celzija,na kakšni osnovi pa potem segrava radiator ali vodo.Kako lahko zrak,ki je hladen oddaja toploto?
Kam se pa postaviji ti kolektorji za zrak ali pa podtalnico?Kako pa veš ali je dovolj podtalnice?
Ja pa recimo ti prejemaš ta topel zrak,ki ga črpa v TČ in kako potem to naprej deluje?
A se ti lahko greješ z TČ celo zimo?
Pa kaj potem pomenijo stroški pri TČ-elektrika?
Kako ugotoviš koliko potrebuješ kW?
Pa še to:Gledal sem tudi cenik ogrevanja in ne vem kako npr. piše,če imate TČ na zrak stane cca. 659 eur ali pa podtalnica 512 eur?! A to je strošek elektrike ali česa potem?Kaj pa je toplotno število in kako ga lažje razumeti? Res lepo prosim za pomoč! Embarassed Embarassed

Lepo prosim za pomoč! :oops: :oops: :oops: :oops:

- laso - 28.3.2006

wolf Napisal:črpa iz zraka,ki ima -10 stopinj celzija,na kakšni osnovi pa potem segrava radiator ali vodo.Kako lahko zrak,ki je hladen oddaja toploto?
Če imaš doma zamrzovalnik lahko takoj praktično ugotoviš, če zrak ki ima -18 stopinj celzija oddaja toploto. Ti samo potipaj rebra, ki so nameščena za zamrzovalnikom, ko ta deluje.

- andi1 - 28.3.2006

Wolf pozdravljen,

vsaj eno "toplotno črpalko" ti doma že imaš; to je hladolnik.
Hladilnik ni nič drugega kot toplotna črpalka, ki iz hladilnega prostora črpa toploto in jo oddaja v prostor.

Upam, da si kaj pogledal link ki ti ga je pripel tico.
V grobem pa toplotna črpalka iz medija (zemlja, voda zrak) sprejme toploto s tem, da medij ohladi za nekaj stopinj. Preko termodinamičnega procesa na drugi strani sekundarni medij ogreje za nekaj stopinj * grelno število (če zrak ohladi za 4 °C sekundarni medij (vodo) ogreje recimo za 20 °C (grelno število 5)).

Kako dejansko izgledajo kotlovnice ti predlagam da si poščeš podatke pri proizvajalcih naprimer [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")termotehnikaunichr("46")com[/url].

V kolikor imaš primerno izolirano hišo ter primerno dimenzioniran ogrevalni sistem se lahko greješ celo zimo z toplotno črpalko.

Da pri toplotni črpalki pomenijo stroški elektrika.

Cenik ki si ga gledal najverjetneje podaja stroške elektrike.

- sopotnik - 28.3.2006

wolf Napisal:Lepo prosim za pomoč! :oops: :oops: :oops: :oops:

ufff en kup vprašanj, sicer sam sem ekonomist in ne kak fizik ampak nekaj pa sem se pozanimal okrog teh stvari:
- "Ja kako pa veš koliko s tvoje izgube?" enostavno s projektom greš do najbližje pisarne ENSVET in z malo sreče boš dobil vse potrebne informacije otoplotnih izgubah. Mislim pa, da bi ti moral to informacijo dati že projektant.
- "Napisal si tudi,da je to črpalka,ki črpa ne pa proizvaja toploto.O.K. In recimo da ti ta črpalka črpa iz zraka,ki ima -10 stopinj celzija,na kakšni osnovi pa potem segrava radiator ali vodo.Kako lahko zrak,ki je hladen oddaja toploto?" Osnova je kompresor in pa medij, ki glede na agregatno stanje shranjuje oziroma oddaja energijo. No počasi. Ko se tekočina vplinja potrebuje energijo iz okolice (pomisli na razne spreje, kako se ohladi čepica pri uporabi), ko pa se plin utekočinja pa oddaja energijo v okolico. In to je v bistvu vse kar se dogaja v klimah, hladilnikih, tč,... Pri tč imaš v zunanji enoti fazo vplinjanja tekočine kar pomeni, da znižuje temperaturo okolice, v notranji enoti pa imaš fazo utekočinjenja plina (s pomočjo kompresorja), kjer pa prihaja do zviševanja temperature okolice. Lahko pa sistem seveda tudi obrneš in v tem primeru dobiš - klimo.
- "Kam se pa postaviji ti kolektorji za zrak ali pa podtalnico?Kako pa veš ali je dovolj podtalnice?" Sistem tč sedaj poznaš. V teh dveh primerih je razlika edino v okolici, ki jo ohlajaš. V prvem primeru ohlajaš zunanji zrak, v drugem primeru pa vodo v podtalnici. Obstaja pa tudi vodoravni spiralni kolektorji- tu ohlajaš zemljo na globini cca. 1m, ali pa 100m vrtina, kjer pa ohlajaš to vrtino. Pri podtalnici pa moraš seveda najprej opraviti poskusno vrtino, kjer ti bodo izmerili pretočnost pa seveda boš rabil tudi razna dovoljenja in... skratka pozabi na podtalnico ali 100m vrtino ni računice.
- "A se ti lahko greješ z TČ celo zimo?" Odvisno od sistema, za katerega se odločiš. Recimo zrak/voda potrebuje kako rezervo (razen na Primorskem)
- "Pa kaj potem pomenijo stroški pri TČ-elektrika? " - točno
- "Kako ugotoviš koliko potrebuješ kW? " = tvojim izgubam + ogrevanje sanitarne vode.
- "Pa še to:Gledal sem tudi cenik ogrevanja in ne vem kako npr. piše,če imate TČ na zrak stane cca. 659 eur ali pa podtalnica 512 eur?! A to je strošek elektrike ali česa potem?" točno-strošek elektrike
- "Kaj pa je toplotno število in kako ga lažje razumeti?" Recimo toplotno število = grelno število 3, pomeni, da za 1 kilowat električne energije (ki jo porabi kompresor)dobiš 3 kilowate toplotne energije. Drugače povedano predstavljaj si 2kw kalorifer, ki pa odda toploto 6kw-nega.

Prosim fiziki, astronomi in razni mojstri zadržite se kakršnihkoli preveč kritičnih komentarjev. Je samo čisto laična razlaga.

lp

- Jani - 28.3.2006

andi1 Napisal:Wolf pozdravljen,
....
Upam, da si kaj pogledal link ki ti ga je pripel tico.
V grobem pa toplotna črpalka iz medija (zemlja, voda zrak) sprejme toploto s tem, da medij ohladi za nekaj stopinj. Preko termodinamičnega procesa na drugi strani sekundarni medij ogreje za nekaj stopinj * grelno število (če zrak ohladi za 4 °C sekundarni medij (vodo) ogreje recimo za 20 °C (grelno število 5)).

...

Mislim, da grelno število tukaj ni pravilno uporabljeno!
Grelno število je (naj me kdo popravi, če ni res) razmerje med vloženo in oddano energijo (toploto). Torej, če črpalka porabi 1KW elektrike in odda v prostor 3KW, potem je njeno grelno število 3. Mankajoča 2 KW vzame mediju, ki ga primerno ohladi.

- wolf - 28.3.2006

jani,sopotnik,tico,vincent,laso,andi1 Ko bi vedeli ,kako ste mi pomagali! Res Vam vsa čast,da ste mi predstavili vse o Toplonih črpalkah! Iskrena HVALA! To mi bo veliko koristilo! HVALA VAM!!! :lol: :lol:

p.s. Marsikomu bom povedal in predsatvil to stran! 8)

Zahvala pa tudi ustvarjalcem tega FORUM-a,ki je res nekaj,kar človek potrebuje;posebaj pri graditvi in opremljanju,kot tudi adaptaciji!

Izračun zemlja-zrak - sveder - 2.4.2006

Pozdravljeni

Me veseli, da si takole pomagamo.

Imam pa konkretno vprašanje. V zemljo napelješ "kačo" in tako pridobivaš akumulirano toploto v zemlji. Na veliko se debatira povsod, kako je z izvedbo in nekaj tudi o stroških. Koliko W energije dobiš od 100m napeljane "kače" v zemlji? Pa prosim ne zapenjajmo se sedaj okrog 100m, to razdaljo sem dal, da mi bo kasneje lažje preračunavati.

Ali pa, če je kdo že računal primerjavo med sončnimi kolektorji in TČ zemlja-voda? Zanma me predvsem energijska primerjava, ne SIT oz EUR.

Hvala

- tico - 2.4.2006

najbolše da si pogledaš kakšen katalog toplotnih črpalk... moja informacija za 12kW toplotno črpalko je cca 450m položene kače... je pa tudi odvisno od zemljišča v katerega polagaš kačo, kar si "stručkoti" baje itak pridejo pogledat pred pričetkom del...

- termal - 27.5.2007

Še nekaj informacij o toplotnih črpalkah.

Za lažje razumevanje pojma "toplotna črpalka" moran povedati, da sosedi Hrvati uporabljajo izraz " dizalica topline".

Zagonsko energijo tč dobiva:

1. iz okolja ( zrak),
2. iz vode: iz podtalnice ali druge tekoče vode ( Ljubljanica ). Možno je tudi črpanje toplotne energije iz odpadnih voda.
3. iz zemlje: - horizontalni kolektor,
- geosonda.

Horizontalni kolektor uporablja shranjeno sončno energijo ( do maksimalne globine 15 m), zato , ga je potrebno zelo pravilno dimenzionirati.

Geosonda prenaša energijo zemlje ( geotermalno energijo).
V Sloveniji se že redno vgrajujejo geosonde do globine 150 m. V Švici pa že vgrajujejo do globine 300m ( predvsem za večje objekte).
V preteklem letu je bilo v 30% novogradenj v Švici in v Avstriji vgrajeno ogrevanj s tč.

Vse dobre toplotne črpalke imajo vgrajene sestavne elemente znanih svetovnih proizvajalcev, zato predlagam nakup slovenskih priznanih proizvajalcev ( Tehnohlad in Termotehnika).

Vsekakor prihaja obdobje povečane vgradnje tč zaradi dolgoročne upravičenosti investiranja in zaradi zmanjšanja oddajanja toplogrednih emisij.

Pri vgradnji tč pa je v nadaljevanju treba pravilno dimenzionirati grelna telesa in upoštevati možnosti hlajenja prostorov,kar omogoča edino tč.

termal