![]() |
|
Toplotna črpalka? - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Toplotna črpalka? (/showthread.php?tid=1777) Strani:
1
2
|
Toplotna črpalka? - Aleš30 - 26.3.2006 Pozdravljeni!! Sem pred eno veliko preizkušnjo in ne vem kaj naj naredim!! V prihodnjih mesecih se moram odloćčiti, kakšno ogrevanje bo imela moja novogradnja. Pri tem pa mi eni priporočajo "navadno" centralno ogrevanje na olje, drugi pa talno gretje s toplozno črpalko zemlja-zrak. Če ima kdo kakršne koli izkušnje, naj mi prosim pomaga z nasvetom, predvsem pa me zanima investicija. (površina hiše je cca. 240 m2). LP Aleš - centri - 26.3.2006 na tem forumu je bilo že toliko povedanega o tem, da je brez veze še enkrat vse ponavljati...malo pobrskaj po forumu in boš vse našel Odločitev - lesar2 - 26.3.2006 Če imaš pogoje za TČ Zemlja/Voda (vsaj 300m kvadatnih zemlje)..potem iz ekonomskega vidika odločitev ni težka: LEtni strošek za 240mkv bi za Elko prišel 580.000 za TČ z upoštevanjem 25% podražitve elektrike pa 180.000. Letna razlika torej 400.000. Razlika v investiciji: Elko: 450.000, Toplotna pa 1.950.000; RAzlika 1.500.000; Torej investicija se ti povrne v cirka 5 it letih... Vir zgornjega izračuna je na strani: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.termotehnika.com/primerjava_stroskov_ogrevanja.php">http://www.termotehnika.com/primerjava_ ... evanja.php</a><!-- m --> (koliko pa je točen pa ne bi vedel)... - sajure - 28.3.2006 Odvisno od moči, s tem da se TČ zemlja/voda začnejo že pri 1.000.000 SIT (8 kW) vključno z kolektorjem. Večino drugih inštalacij je pri kotlu istih, s tem da prihranite prihranite cisterno in dimnik, ki tudi predstavljajo določen strošek! Vsako leto prihranite tudi pri čiščenju dimnika ter rednih letnih pregledih gorilca itd.... Upoštevati pa je potrebno tudi subvencijo države, 40% investicije oziroma največ 500.000 SIT v lanskem razpisu! - borovničan - 28.3.2006 sajure Napisal:Odvisno od moči, s tem da se TČ zemlja/voda začnejo že pri 1.000.000 SIT (8 kW) vključno z kolektorjem. pa daj še nekako 50% poleg, da boš dobil začetni spodnji znesek....potem pa gre cena le še gor
- Aleš30 - 28.3.2006 Pozdravljeni!! Bolj kot berem pa brskam po internetu, boj sem "zmeden"! Prišel sem do podatka, da bi me naj TČ skupaj s talnim gretjem stala cca. 4 mio SIZ - državnaj subvencija. Navadna centralna skupaj z radiatroji na olje pa bi me stala cca. 1.6 mio SIT. Torej je razlike nekje 2 mio SIT, kar pa se mi povrne šele v cca. 9 - 10 letih. Če ima kdo od vas kkšne druge informacije, bi mi prišle zelo prav pri moji odločitvi, saj je ta strošek kar velik zalogaj zame. Se Vam vsem zahvaljujem. LP Aleš - tico - 28.3.2006 Hja... Se men dogaja enako... Za cca 240 m2 bruto površine so mi svetovali 12kW toplotno črpalko, 500 l akumulator z izmenjevalcem in pregradna steno za 2.600.000 SIT... Tako da s cevmi in izkopom ziher cca 4 mio... Mi lahk nekdo argumentira investicijo v toplotno črpalko, kjer je pogoj, da ti država subvencionira investicijo, ustrezna izolacija (beri okna in debelina fasade)... - Aleš30 - 28.3.2006 Halo tico!!! Kaj ti misliš 4 mio sklupaj z inštalacijo talnega gretje po vsej kvadraturi, ki si jo navedel?? LP Aleš - tico - 28.3.2006 bi moralo zadostovat... - lesar2 - 28.3.2006 Res ne vem kje dobivate take cene... Jaz sem dal zaenkrat za napeljavo: 100m kvadratnih talnega pa še 10 radiatorjev (28.000 kom) in tri ventilkonvektorje (50.000 sit/kos) = 900.000 sit. To bi me stalo neglede kakšen kotel (oz. energenti) bi kupil! Potem pa sem dal za TČ (TČ+zalogovnik+montaža in prevoz)= 1.350.000 Jaz kotlov z regulacijo in zalogovnikom nisem našel pod 1 miljon (razen na olje..so cika 700.000). - vincent - 29.3.2006 kvadratura bolj malo pove o tem kak vir toplote bi prišel prav - napiši kak bo izolacija oz. če imaš podatek kake so toplotne izgube. pa četudi se ti investicija v TČ povrne v 9-10 letih....a misliš da to ni dovolj v redu? koliko časa pa imaš namen živeti v hiši? v kolikor je govora o solidni izolaciji (10 cmin več) potem bodo verjetno izgube take, ki bodo omogočale vgradnjo TČ zrak/voda (vsekakor pa tudi voda/voda). LP - lexxon - 29.3.2006 tico Napisal:Hja... Se men dogaja enako... Za katerega proizvajalca toplotnih crpalk pa velja ta ponudba? - Aleš30 - 30.3.2006 Ojla! Najprej sem dolžan odgovor Vincentu in sicer je hiša zidana z navadnim opečnim ciglom, na katerega bom namestil 10 centimetrov stiropora. V mansardi pa bom izoliral s 20-25 centimetri tervola. Je že res, da je v redu, da se ti investicija povrne v 9-10 letih, ampak sami ponudniki TČ promovirajo 5 let. Zaradi tega pa se mi poraja vprašanje.....?? Imel pa bi še eno vprašanje za lesarja2 in sicer koliko te je prišel 1m2 talnega gretja, ter kakšno TČ si dobil za ta denar (koliko KW, zemlja-zrak,...). Še naprej pričakujem odgovore od vas vseh, še posebej pa Vincenta in lesarja2. LP Aleš - tico - 30.3.2006 lexxon Napisal:tico Napisal:Hja... Se men dogaja enako... Ne bi delal reklame... Je pa res, da je ponudba (12kW) brez podatkov o toplotnih izgubah hiše, ker je zadeva še v fazi priprave... Ker bom gradil s porothermom 38 na katerega bom dal še vsaj 10cm izolacije, računam, da za hišo ne bom potreboval tako močne toplotne črpalke in bo ta cena bistveno nižja (vsaj upam)... Informacija o ceni za 12kW toplotno črpalko z 500 l akumulatorjem pa drži.... - lesar2 - 30.3.2006 Sej sem nekje že napisal, da sem za celotno inštalacijo (montažo in material) dal 900.000 (cevi za talno in za razvod radiatorjev + črpalki + radiatorji)....samo za talno ne vem.... samo cevi za talno pridejo enih 1800 sit/m2. Jaz sem polagal sam (ene deva dni dela po 8 h za 100m kvadratnih). |