PodSvojoStreho.net
brezžični internet ali napeljava v vsako sobo - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: brezžični internet ali napeljava v vsako sobo (/showthread.php?tid=17490)

Strani: 1 2

brezžični internet ali napeljava v vsako sobo - neika - 3.11.2008

vem, da smo o tem že debatirali, pa takrat nikamor prišli. Kakšno je vaše mnenje te dni? Smo tik pred inštalacijami in mnogi odsvetujejo vleko kablov v vsako sobo, nekateri pa pravijo - če že delaš, daj not vse kable. Ampak mene že tu doma tak p....di, da moram za sabo vlačit te kable, ko se prestavljam okoli z laptopom, pa prestopati kable ipd...midva se nagibava k brezžičnemu, vendar naju zanima, če bova s tem preveč v meglo brcnila.

butasto, ampak res ne vem - je potem internet počasnejši, če si bolj oddaljen od routerja ali to brez problemov "vleče" čez vse stene? Kdo namesti napeljavo za router v novogradnjo- električar ali podjetje, preko katerega vzameš paket z internetom?

- aligator - 3.11.2008

Jaz imam v stanovanju brezžičnega in mi dela kot je treba, pač kamor grem tam lovi. Je pa res, da čez več sten ne vleče najbolje.

Jaz vsekakor ne bi vlekel kablov, ker so samo strošek.

- tomice - 3.11.2008

Jaz imam oboje. Po hiši imam napeljanih 650 m UTP kabla. V vsak prostor vsaj 2 UTP kabla in en Coax, v eno sobo celo 10 UTP kablov (pripravljeno za 5 delovnih mest). Pripravljene so tudi cevi za optiko do sob, prav tako cev od omarice do hiše).
Če hočeš imeti kasneje v sobi karkoli povezano na UTP (TV, računalnik, telefon) potrebuješ za to kabel.
Od viška ne boli glava in to narediti kasneje je skoraj nemogoče.

Prostor kjer pride komunikacijska omarica pa izgleda takole:
[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?2p/jv/2lq46wUx/20080411172738unichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/2p/jv/2lq46wUx/20080411172738unichr("46")jpg[/img][/url]

- rajko0028 - 3.11.2008

Internet pripelješ v hišo po optiki ali kablu poleg moraš imeti vtičnico za 220V - to ti naredi podjetje -siol T2, amis, tuš ....
potem pa imaš možnost imeti vse brezžično (internet telefon TV)
ali pa samo posamezne komponente
-za internet ti dajo operaterji - meni vleče iz P v M BP
-za telefon -kupiš od 25€> - za 30€ vleče še 50m iz hiše
-za brezžično TV - kupiš od 65€-280€ dela iz P v M (ima za 280€)
Če kombiniraš boš mimogrede pozabila kje kak "drot" - tako da ti priporočam vse WIFI
lp
r

- CvetkoP - 3.11.2008

Ko se že odločaš za inštalacijo ti priporočam, da v vsako sobo centralizirano napelješ cevi vsaj 20mm. To pomeni zvezdno v vsakem nadstropju in to ti bo omogočalo zares kvaliteten prenos vseh signalov. Pa ne pozabi povezat nadstropja med sabo z debelejšo cevjo. Ne rečem, da WIFI ni dobra izbira, je, vendar tam, kjer žice ni, pa še tam je potrebna žica do oddajnika. Dokler ne bo kakšne posebne revolucije oz. dokler ne bodo dejasko TV signali v pakirani obliki je kvaliteten brezžičen prenos slike nemogoč. Cevi so poceni, kabel pa boš vlekel po potrebi. Smo poizkušali z Ruckusom, pa še ta ni popolnoma zanesljiv za prenos slike čez 1 steno.

- karantanka - 3.11.2008

Midva sva tudi po vseh sedmih sobah napeljala vse možne kable. Najin komunikacijski vogal pa sedaj izgleda takole:
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/2e/oS/42mCBhQL/img1356unichr("46")jpg[/img]

- Urs - 3.11.2008

Jaz šibam brezžični internet z ruterja, ki je v sosednji stavbi, vmes pa cesta. Dela bp. V službi ravno tako, ga jemljem kar z info točke. Dela b.p. Nobene razlike v hitrosti, tako da sem odjavil T-2. Kabli za internet po hiši so odveč - en zmogljiv (brezžični) ruter in to je to.

- Čojko - 3.11.2008

Se strinjam z brezžičnim internetom, glede kablov pa jaz svetujem, da se do vsake elektro vtičnice pripelje nekoliko debelejša cev in na vtičnici predvidi mesto za eno ali dve UTP vtičnici. Po potrebi se lahko vse to naknadno povleče in sigurno prišparaš kakšnega jurka ali še več. Le za komunikacije predvidi dodatno omarico v steni (podobno kot za elektro), v kateri naj bo prostora za modem, stikalo in brezžični usmerjevalnik. Znotraj ene normalno grajene stanovanjske hiše bo vse delalo BP, le da ne bo omarica železna in zraven vohalnega zidu, kjer je armatura - vsaj 0,5 m oz. še bolje 1 m od železa.

- s55ra - 3.11.2008

Tudi midva imava povsod kable (UTP), razen v kopalnici in wc-ju.

- florc - 3.11.2008

Ne rečem da brežične povezave niso OK, ampak Baker je še vedno zakon!
Pa tudi cena UTPja je tako poceni, da se tukaj ne splača šparat, bolje imeti oboje (beri alternativo)

- thinkblue - 3.11.2008

Jaz pa sem v dnevni na steni vgradil omarico velikosti 30x30cm. V njo sem izvrtal luknje za 4 mesta (2x vtičnica 220V, 1x TV vtičnica, 1x dvojna računalniška vtičnica). Tu not bom potem imel razvod za vse prostore in to tako, da bom dal v omarico brezžični router, od routerja pa sem potegnil še UTP kable v štiri prostore (brezžični router ima ponavadi možnost priklopa štirih utp kablov).

Naj še omenim, da je ta omarica na višini cca. 1,2m nad tlemi, na njo pa bom pritrdil LCD (ali plazma) televizijo in vse skuoaj priklopil lepo na steni brez nepotrebnih vidnih kablov Wink

[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/z/eK/ZcWjTta/omaricautpunichr("46")jpg[/img]

[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/2p/kC/y2E2s1j/omaricautpunichr("46")jpg[/img]

TB

- Čojko - 3.11.2008

s55ra Napisal:Tudi midva imava povsod kable (UTP), razen v kopalnici in wc-ju.

Napaka. Imam sestro, ki je ravno tako nora na razne povezave in telefone po hiši. Tisti telefon iz kopalnice gre med zadnjimi ven iz hiše, če bi se jih morala losat. Kaj je lepšega, kot se razvajat v veliki kopalni kadi in gledat televizijo ali poslušati prijetno glasbo. Kaj pa WC - poznam kar nekaj ljudi, ki na sekretu berejo časopis ipd. Na sekret en monitor in dostop do interneta! Za tiste, ki ste moderni.

Jaz stremim k enostavnosti, ninimalizmu, stiku z naravo ipd. Trenutno iščem taka okna, ki bi bila dobro toplotno vendar skoraj nič zvočno izolirana. Obožujem petje ptic, poleti škržate, pozimi po daljšem deževju šumeč oddajen potok itd. Žal ni takih! Zato bodo v hišo prišla solidno izolativna okna (lesena), ki bodo imela več stopenj odpiranja na ventus. Prva stopnja je samo 0,5 cm na zgornjem robu, kar se poleg dobrega prenosa zunanjega zvoka v hišo uporabi še za dobro zračenje hiše (ne hodim prdet ven ali na WC).

- s55ra - 3.11.2008

Vsak po svoje pač. V hiši imam rada udobje in internet. Škržate bom pa hodila poslušat ven.

- pikec - 5.11.2008

Čojko Napisal:... Jaz stremim k enostavnosti, ninimalizmu, stiku z naravo ipd. Trenutno iščem taka okna, ki bi bila dobro toplotno vendar skoraj nič zvočno izolirana. Obožujem petje ptic, poleti škržate, pozimi po daljšem deževju šumeč oddajen potok itd. ...

Preseli se v šotor ali pa si kupi CD z ambientalno glasbo. To ti je edina rešitev.

- JustMe - 5.11.2008

Čojko: Če si modern in imaš internet v wc-ju in zasigurane hemeroide :oops:
Mal heca!

Neika naj ti še jst povem. V vseh sobah UTP ker je cena zanemarljiva in ne za vsak slučaj. Pod stopnicami bo montirana telekomunikacijska omarica v katri bojo koaksialni in mrežni kabli. Katerega ponudnika interneta in televizije bom izbral še pa ne vem. Brezžičnega ne hvala ni mi všeč sama misel da mimo moje glave letijo podatki :?

Vzemima primer T2:
- v otroški sobi mora biti internet in televizija torej 2 x UTP ali pa neki ruter za eno in drugo
- spalnica enako
-dnevna soba vse to in to na dveh do treh stenah ( če boš obračala pohištvo)
- kabinet ene 4 x UTP ( 2x net, telefon, fax, TV...)
- v kuhinjo kakšnega ( za hladilnik :lol: )
- pralnica tut mogoče ( za pralni stroj)

Vse to te pride cenovno zanemrljivo v primerjavi z ostalo el. instalacijo ali pa kasneje kupovanje enega ali več ruterjev.

Sama optika po hiši pa nekot ni potrebe, če mi kdo razloži zakaj potem kr.

Lp Andrej