![]() |
|
brunarica dimnik - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: brunarica dimnik (/showthread.php?tid=16565) |
brunarica dimnik - robert1 - 16.9.2008 V brunarico bi rad postavil kiperbuš ali kupljen kamin ala lokaterm , ki naj bi imel dimnik iz litoželeznih cevi, da bi izkoristil tudi toploto dimnika. Kako naj izvedem izolacijo med špiravci in strešnim delom, da mi nebo kaj pogorelo. Predstavljam si, da bi samo 1m dimnika na izhodu iz strehe pošteno izoliral ostale 3m dimnika pa bi pustil neizoliranega. - josi - 16.9.2008 Mislim, da je najbolje narediti dimnik tako, kot je treba. celega zidanega, tuljave ustrezno izolirane, skratka po navodilih proizvajalca dimnika in kamina. Temperature s kamina so visoke, ne se igrat, pa nekaj improvizirat! - goba - 16.9.2008 V nekem bivaku v hribih, so mladci zakurili lokaterm litoželezno peč tako, da je dimnik žarel! No ja, bivak je bil na srečo kamnit. To sem videl na lastne oči. Dimnik v brunarici naredi strokovno. Dvomim, da lahko skozi streho spelješ litoželezno cev in jo s čem izoliraš tako dobro, da ni nobene nevarnosti, da bi se kaj vžgalo. Pozidaj. Morda troslojni nerjaveč dimnik? Če dimnik pozidaš, imaš do njega lahko litoželezno dimno cev, v primeru "kiperbuša" pa emajlirano. Tudi tako z radiatorjem (1-3-1). Preizkušeno deluje v kolegovi (naši) brunarici na Pokljuki. - robert1 - 16.9.2008 vseeno nebi rad zidal ampak izoliral samo zgornji del seveda če je to mogoče v nasprotnem primeru ne preostane drugega kot pozidava. - mrombi - 18.9.2008 Lahko pa z zunanje strani postaviš nerjaveč dimnik (troslojni seveda). Potem pa samo ustrezno narediš prehod skozi steno. lp Grega - naboj - 22.9.2008 Tudi jaz sem želel v brunarci postavit pečko za hladne jesenske/zimske dni. Malce sem pogledal naokoli in ugotovil, da imajo marsikje zadevo čisto enostavno rešeno z dimniško cevjo potisnjeno skozi steno in kapico gor. In natanko tako sem naredil. Zaradi težavne izvedbe preboja skozi streho sem zadevo rešil s prebojem skozi steno kot to kaže slika [img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")moj-albumunichr("46")com/slike/1826704/wJZRgxWipIRPf1Ypunichr("46")jpg[/img] Pri preboju skozi steno sem uporabil siporeks zidaka, v vsakega naredil polkrožno odprtino, in z njima obdal cev. Nato sem iz vsake strani dal gor še ognnjevzdržni knauf. Iz zunanje strani sem za zaščito proti vremenskim razmeram položil še pločevino. Dejansko se dimniška cev nikjer neposredno ne dotika kakšnega gorljivega materiala. Zadeva deluje b. p. že drugo sezono. Je pa res, da zadevo ne kurimo vsak dan vendar le ob vikendih. Pripel sem še sliko lastnoročno zgrajene lončene peči. Je 100x boljša od tistih kupljenih litoželeznih in podobnih. [img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")moj-albumunichr("46")com/slike/1826704/4OMEgAeOoLIq4dKXunichr("46")jpg[/img] pa, da me ne bo kdo držal za j... :evil: Pri uporabi odprtega ognja v zaprtih prostorih, še posebej to velja za brunarce, je zelo priporočljivo ob sebi imeti gasilni aparat. - robert1 - 22.9.2008 Kako si izdelal lastno peč. - naboj - 22.9.2008 robert1 Napisal:Kako si izdelal lastno peč. Rezultat lahko vidiš na sliki. Sicer pa imam to namen opisat v svojem blogu, ki pa za enkrat še ne obstaja. Lahko ti pa par slikic pošljem po ZS. - mucek4 - 22.9.2008 Mi smo dimnik postavili ob vikendu. S tem, da je priklop na dimnik v višini cca 2m nad tlemi in s tem gre od peči do dimnika 1 meter cevi po prostoru. In verjemite mi da je zelo toplo. Re: brunarica dimnik - paulito - 29.12.2015 V novo postavljeno brunarico sem postavil tudi dimnik schiedel. Ali lahko sedaj ta dimnik fiksiram z držalom dimnika na škarje v podstrešju? Ali je potrebno počakati kakšen mesec zaradi posedanja brunarice? Re: brunarica dimnik - kadotr - 29.12.2015 Naredi tako držalo, ki bo omogočilo posedanje brunarice brez vpliva na dimnik. Re: brunarica dimnik - paulito - 30.12.2015 Na to sem pomislil,vendar ne vem kako bi lahko kaj takega naredil oz. Z cem bi to lahko naredil? Re: brunarica dimnik - mlesko14 - 30.12.2015 Narediš drsni spoj...se pravi objemko na dimnovodno cev, ki se lahko premika v aksialni smeri dimnika. LPM Re: brunarica dimnik - Žerjavar - 30.12.2015 Citat:Narediš drsni spoj...se pravi objemko na dimnovodno cev, ki se lahko premikaDvomim, da bo delovalo, glede na grobo površino dimnika in ozko objemko glede na debelino dimnika. Predlagam v tri ali štiri smeri razmeroma tanko palico (6 mm dolžine vsaj 40 cm ali horizontalno orientirani trak (3 x 50 mm). Ne glede na smer tendence pomika bo ena ali dve palici delovali na nateg. Vertikalni pomik dimnika (posedanje, ...) pa je neoviran zaradi elastičnosti palic. Re: brunarica dimnik - kadotr - 30.12.2015 Naredi dve objemki za dimnik. Nanje na zunanji strani pravokotno privari toliko 25 cm palic, kolikor bo pritrdilnih mest in kjer pritrdilna mesta bodo. Na palice prej natakni cca 4 cm cevke, ki se gibljejo na palicah gor in dol. Na te cevi prej navari še ploščata železa z luknjami za vijačenje na les. Drsenje bo tako zgolj železo po železu. Kaplja masti dodatno pomaga. |