![]() |
|
Kateri dimnik izbrati? - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Kateri dimnik izbrati? (/showthread.php?tid=14741) |
Kateri dimnik izbrati? - Brzi - 10.6.2008 Pozdravljeni, prosim vas za vaše mnenje glede izbire dimnika za kamin. Predvidoma bomo imeli močnejši kamin, mogoče celo toplovodni. Zanima me predvsem fi in pa znamka dimnika. V plošči smo pustili luknjo 50x70. Hvala! Lp Brzi - josi - 10.6.2008 Za kamin bom dal dimnik iz nerjaveče pločevine in sicer fi 180mm. - neika - 10.6.2008 kje ga boš nabavil? Mi bi imeli fi 200, ampak nismo prepričani, ali schiedel ali pločevino. - tompy - 10.6.2008 Pazi če bo kamin odprt brez vrat moraš dati koleno 45 stopinj da bo vleka če bo zaprtega tipa pa je lahko 90stopinjski. Fi 200 ok - mojstermiha - 11.6.2008 Sam0 eni ste pa majstri. fi 200 bo ok pravte. Ne veste pa če bo odprt ali zaprt kamin. Če bo odprt ne veste velikost odprtine. Potem ne veste koliko bo efektivna višina dimnika. ampak fi 200 bo taprav ne glede, da manjkajo 3 ključni podatki za izbiro dimnika . ne moreš verjet. :? lp - Brzi - 11.6.2008 Kamin bo zaprt, višina diminka pa cca 7 metrov. Lp Brzi - mojstermiha - 11.6.2008 Potem boš pa verjetno kupil vložek in ti že proizvajalec specificira dimenzijo dimnika. Jest bom dal schiedel. za peč in kamin. lp - Samojed - 11.6.2008 Ja, in proizvajalec ti jo specificira na podlagi česa? Na podlagi izhoda iz vložka. Sam boš tudi nekaj dal, na podlagi česa? Isto kar si dva posta prej očital drugim, počneš sam. Sicer pa po izkušnjah ostalih in priporočilih nekaterih je fi 20 v redu mera, sploh pri dolžini 7 metrov. Če je v slemenu oz. na strehi narejeno v redu. Če ni, niti fi 30 ne pomaga, da bi pa pri kaminu mislil o manj kot fi 20 pa ni variante, vsaj pri meni ne. - Brzi - 1.7.2008 Hvala za odgovore. Še eno vprašanje; ali ste že slišali za KIP dimnike. Naj bi bila ista zadeva kot Schiedl?! Vaše mnenje? Lp Brzi Re: Kateri dimnik izbrati? - SMarjan - 24.4.2015 Pred nakupom dimnika sem se res poglobil v razlike med različnimi dimniki. Bistvena razlika med Schiedel in Kip dimnikom je v dimniški cevi, dimniškem plašču in dimniški izolaciji. Schiedel cev je iz tehnične keramike, ki podpira vse vrste goriv in kotlov. Kip pa ima šamotno cev, na katero ne morete priključiti različnih kurilnih naprav. Pa še tole: Schiedel ima 30 letno garancijo, Kip pa le 10 let in je na slovenskem trgu prisoten le nekaj let, Schiedel pa 50 let. RE: Kateri dimnik izbrati? - Schani - 7.3.2024 Pozdrav, Smo pred nakupom dimnika.. vgrajen bo kondenzacijski kotel, nekje 18 kw...predvidena dolžina dimnika je cca 6.6m Sedej pa , katerega izbrat.. nekako smo se odločili da bo Schiedel.. fi 18.. trgovci so nam poslali ponudbo za varianto dimnika stabil..ki je ugodnejši, primeren za trda goriva..a z 15 letno garancijo? Na Schiedel spletni strani tega dimnika ni moč najti.. je pa naveden dimnik uni iso plus, ki bi naj bil primeren za kondenzacijske kotle ..torej ali je smiselno it v dražjo varianto , torej uni iso plus... Ali pa bo stabil zadoščal? ? RE: Kateri dimnik izbrati? - oneh - 7.3.2024 V hiši stari 60+ let so dimniki zidani s šamotno opeko. Odprtina je kvadratna mer 200x200 mm. Ko sem pred leti iz kurilnega olja prešel na kondenzacijski plinski kotel sem v eno od teh odprtin dal dve PVC cevi (katere se sicer uporabljajo za odtoke) in sicer fi 120 mm in vanjo cev fi 50 mm. Po cevi 120 mm doteka zrak do kondenzacijskega kotla in po cevi fi 50 mm potujejo dimni plini v ozračje. Koliko je ostalo prostora med 200x200 in cevjo fi 120 mm pa sem izkoristil za izpuh nape. Če boš uporabljal plinski kotel potem potrebuješ inox dimnik. Če pa bo to kondenzacijski plinski kotel, kjer dimni plini ne presegajo 50°C pa je lahko vložek tudi plastični. Lahko pa seveda narediš, kot si si zanislil in kasneje daš vložek v zgrajen Shiedel dimnik- če imaš preveč denarja, seveda. RE: Kateri dimnik izbrati? - Schani - 7.3.2024 Ah..sem narobe napisal..gre za uplinjevalni kotel ..torej na polena RE: Kateri dimnik izbrati? - Sebek - 7.3.2024 Potem pa kaj drugega kot šidel ali rostfraj ne pride v poštev. Kaj to bo dimnik v novogradnji, ali ga boš postavil ob zunanjo steno. Ob zunanji steni bi mogoče dal rostfraj. RE: Kateri dimnik izbrati? - Schani - 7.3.2024 Novogradnja.. tako da bo zidan od znotraj.. in izbiram med varianto stabil ali uni iso plus.. |