Pozidava balkona - Print verzija
PodSvojoStreho.net
Pozidava balkona - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://www.podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Klasična gradnja (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Tema: Pozidava balkona (/showthread.php?tid=13474)

Strani: 1 2 3


Pozidava balkona - primozzz - 9.4.2008

Pozdravljeni!

Vidim da ste na forumu mojstri za vse, in upam da bom tudi jaz dobil odgovor.

Namen imam pozidat balkon s siporex-om, namesto ograje, višina 1m. Pa me zanima, kakšna debelina(čim manjša) siporexa bi bila primerna za pozidavo, da bi bilo to stabilno. Gre pa za zelo dolg balkon.

Balkon je na obeh straneh po širini in po eni dolžini hiše (10m+16m+10m, se drži skupaj) in me skrbi da se nebi zadeva zaradi dolžine podrla. Ali je potrebno vmes vliti stebre in armirati? Nekje sem zasledil da naj bi dal železo okoli, po celi dolžini ograje, vendar sem imel namen na treh delih pustiti prostor po 2m, in dati inox ograjo.
Vsakršne rešitve so dobrodošle!

Pa še to me zanima. Kako odvesti vodo iz balkona, ki bi se ob močnem deževju nabrala?

Balkon je pa še surov, samo beton.

Hvala za vse odgovore.


- Tone - 9.4.2008

Prišla mi je na miel varianta vertikalnih vijakov skozi siporeks in balkon, s čemer bi dobil prednapeti armirani siporeks.
Pa še 2 pripombi:
Meni balkon služi lovljenju slabotnega sonca, kar za steno ni možno, razen če je balkon širok.
Sicer pa več kot ga boš odstranil bolje bo, 36m balkona, čemu.


- betonc - 9.4.2008

Balkon ima dobre in slabe lastnosti predstavlja toplotni most, če ni ustrezno izoliran, lahko pa služi marsikateri stvari na primer spravilu drva. Uporaben je tudi pri starejših hišah za adaptacijo fasade in podobno.
Moje menje je, da bi taka dolžina balkonske ograje iz siporeksa zgledala zelo masivno. Vseeno pa jo lahko narediš iz 7.5 cm in jo prevlečeš z mrežico in lepilom, ki jo potegneš čez betonska tla na katera boš verjetno lepil ploščice ali naredil estrih z izolacijo. Odvodavanje narediš tako, da v ograji pustiš podolgovate odprtine in imeti moreš ustrezni padec vsaj 1cm na meter.


- primozzz - 9.4.2008

36m balkona se tudi meni zdi nesmisel, vendar takrat ko so ga delali sem bil še v plenicah.

Hiša je stara približno 25 let. in od takrat je še brez ograje in fasade. Zdej smo se odločili da je potrebno narediti fasado, in tudi ograjo. In se mi zdi to najboljša rešitev za ograjo. Pomoje da bo tudi najceneje. Pa s tem bi vizualno tudi zmanjšal balkone, in razširil hišo, ker je hiša kar visoka. Balokon ne bo imel nobene posebne vloge, ker je zelo ozek, ko bo faseada in siporex ograja bo širok samo še slab meter, tako da funkcionalen za nastavljanju sonca glih ne bo.

Kolikšen fi vijakov, pa bi bilo potrebno in na koliko zidakov, a na vsak stolpec, da bi bilo stabilno?

Glede odvodnjavanaj, sem že pomislil na to varijanto, vendar nevem kako bi to luknjo zaščitil, da se nebi na tem mestu siporex napil vode? A je potrebno s čim premazat, ali dati recimo kakšne cevke notri?

Hvala vama za odgovore.


- runocar - 9.4.2008

kar se zidanja ograje tiče je Tone dal dobro rešitev. Zid, na vrhu vez (ni nujno - ni takšnih obremenitev) in na vsake toliko skozi zid po vertikali jekleno palico (spodaj, zgoraj z navojem) in se stena obremeni.
Načeloma bi lahko izvedel tudi vertikalne vezi. Ker bi bil problem sidranje bi postopal na sledeč način: Armatura naj ima spodaj na koncu navoj. Ploščo se navrta, vstavi palice z navojem (navoji se zaščitijo npr- selotejp), izvede se vez in ko vez prime, se s spodnje strani z maticami ˝napne palice˝.
Imam pa druge pomisleke glede nosilnosti obstoječega balkona. Gradnja je iz leta XY, malo cementa, plošča balkona najbrž ni debelejša od 10cm, vprašanje kako je armiran rob, teža zidu ... Cry
LP


- primozzz - 10.4.2008

Mislim da je rob dobro armiran, vsaj tako so mi rekli.

Vez na vrhu ni mogoče, ker bodo vmes luknje za ograjo.

Kako si pa mislil vertikalne vezi, nism čisto razumel.

A v balkon zvrtat luknjo, notri vstavit vijak, in zalit z betonom oz. lepilom za siporex?
Potem pa v vsak zidak zvrtat luknjo in na koncu, z obeh strani vijak zategnit z mativco?

Kolikšen fi pa naj bi dal? Bi bilo 20mm na vsake 3m dovolj?


- runocar - 10.4.2008

Nič lepit vijaka v ploščo. Samo zvrtaj luknje in vtakni npr. navojne palice v te luknje in sicer tako, da boš na koncu lahko dal s spodnje strani podloško in matico ter pritegnil. Šele s tem boš zid prednapel in bo kot tak imel neko horizontalno nosilnost. Kako širok zid pa bi imel? (ker če je tanek, to ne bo funkcioniralo. Da bi to šlo, bi moral biti širok vsaj 20cm.

Palice bi lahko bile tanjše npr fi12/2m.(to sem rekel zdajle na pamet. Moral bi malo preračunati ...

LP


- primozzz - 10.4.2008

Mislil sem debelino 10cm max.12cm, ker je že tako ozek balkon.

Če bi dal 10cm siporex, pa navojno palico na prvo tretjino (gledano od hiše) privijačil, ali ne bi s tem pridobil na trdnosti, ker bi preprečil prevrnitev zidu?


- Tone - 10.4.2008

Po občutku bi tudi jaz dal kaj takega, na vsake pol metra eno 10-ko. Še veliko bolje pa bi bilo dati vijake izmenoma na 2 in 8cm širine. Sicer pa probaj, par ceglov in ena palica. Probaj kdaj se ti bo vijak odtrgal, kdaj bo siporeks začel popuščati - se mečkati.

Sicer se pa dobi žaga, s katero balkon odžagaš.


- Tone - 10.4.2008

Po občutku bi dal pri 10 siporeksu vijake izmenoma na 2 in 8cm širine in to tako, da bi jih bilo več na 2cm, razmak med slednjimi recimo na pol metra, 10 ali 12cm vijaki. Sicer pa probaj, par ceglov in ena palica. Probaj kdaj se ti bo vijak odtrgal (pri kakem momentu in navoru na steno, kdaj bo siporeks začel popuščati - se mečkati.

Sicer se pa dobi žaga, s katero balkon odžagaš.


- primozzz - 10.4.2008

Odžagat balkon? A da bi ga skrajšal? To pomoje ne pride v poštev.

Kako pa skriti matice? Spodaj, najbrž ne bo problem, ker bo stiropor od spodaj na balkonu. Kako pa zgoraj? A lahko izdolbem siporex, da skrijem matico, in nato zamažem z lepilom? Najbrž nebi smelo bit problema, razen če se bo siporex preveč oslabil če izdolbem luknjo?

Na vsake pol metra dat vijak, se mi pa zdi malo pretirano. A misliš da na 2m nebi bilo dovolj, pa malo večji fi? Če bi na vsake pol metra dajal, potem skoraj nebi rabil lepit siporexa.


- runocar - 10.4.2008

Najbrž boš zid še finalno obdelal. Kaj pa če po vertikali postaviš (zasidraš) hladno oblikovane U profile (Ta tanke) po dva in dva skupaj. Ti U-ji bi morali biti tako široki, kot zid. Predstavljaj si, da zdaj v te utore daš plohe. Podobno bi naredil s siporeksom. Vertikalne stebričke bi dal npr. na vsak meter ... Bi bilo kar precej dražje ...


- primozzz - 10.4.2008

Ne vem če bi s temi U profili kaj pridobil. Še vedno bi jih moral vijačit na balkon (plato). Pa še potem ko bi čez vlekel lepilo pa mrežo bi mi ostajale izbokline.

Mislim da so vijaki kar dobra zadeva, vendar ne vem kolk in kako debele bi dal da bi bilo sigurno fiksno. Pravzaprav tudi lepilo veliko zdrži, tako da pomoje ni nevem kako grozno da bi se podrlo, vendar vseeno lako pride do nereče.


Sm še enkrat prebral tvoj post. A si mislil da U profile sploh nebi vijačil na balkon, ampak bi služili samo za vezavo siporexa med sabo, za pritrditev na balkon bi pa vseeno uporabil vijake?


Še to sm pozabil omenit. Prva vrsta bo po celi dolžini balkona, luknje bodo samo v 2,3 in 4 vrsti. Tako da bi lahko v prvo vrsto dal vez okoli, vendar nevem če bi kaj pridobil, pomoje da bi bilo edino smiselno dat vez v zadnjo-4. vrsto,kamor pa ni možnosti.


- BostiZ - 11.4.2008

Odsvetujem pozidavo balkona.
Sam sem imel v projektu narisano pozidavo balkonske ograje z armiranim betonom. Ne nekaj objektih sem si ogledal pozidane balkone. Na vsakemu so bile vidne posledice vlage. zid začne plesnet in se pojavljajo zelene lise na videz kot mah. Posebej so na to občutljivi balkoni na senčnih straneh. Veliko boljše je, da daš gor kovinsko konstrukcijo in leseno preprosto ograjo - bo ceneje in boljša rešitev.


- primozzz - 11.4.2008

Lesene ne bi dal zaradi vzdrževanja, je preveč dela. Pa tudi preveč bi izstopala, se hiše sploh nebi videlo, samo en velik balkon bi bil.

Je veliko lažje prebarvat pozidano ograjo kot pa leseno.

Edino v poštev bi prišla kakšna kovinska, ki je manj izstopajoča, vendar mi je ta pozidana na pogled še najlepša. Tko da bom kar pozidal, če po možno zagotovit stabilnost tega zidu.Zadnje novice

Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
28.10.2020 ob 10:32:56
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
Mladinske organizacije v zadnjih letih glasno opozarjajo na perečo in zaskrbljujočo stanovanjsko problematiko mladih. Da bi mladim... Beri dalje »
Zadnjič se ukvarjate s streho
22.10.2020 ob 11:53:01
Zadnjič se ukvarjate s streho
Pred kratkim smo uspešno zaključili projekt pri gospodu iz okolice Litije. Dotrajano streho iz bitumenske kritine se je odločil... Beri dalje »
Podjetje Airabela prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover
14.10.2020 ob 07:30:29
Podjetje Airabela prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover
Prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover za najvišji letni promet v 2019 je podjetje Airabela. Airabela je... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »