PodSvojoStreho.net
Presek kanalizacijskih cevi - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: Presek kanalizacijskih cevi (/showthread.php?tid=13209)

Strani: 1 2

Presek kanalizacijskih cevi - afternine - 27.3.2008

Pozdravljeni,

naročil sem MONTAŽNO hišo P+1, in sem opazil v projektu, da mi je projektant strojnih instalacij sprojektiral kanalizacijske cevi takole nekako:

- iz kopalnice v nadstropju je načrtal odvodno cev iz školjke presek 100 mm (10cm!), ki jo je speljal v predelno steno (pa bi lahko v zunanjo, saj je školjka v vogalu prostora)

- v kopalnici v pritličju je tudi sprojektiral cev iz školjke preseka 100mm.

- obe cevi (iz zgornje etaže in pritličja) se v pritličju združita v eno preseka 125mm, ki gre po celi dolžini AB plošče in nato v jašek.

Porajata se mi dve vprašanji:

- preseki 100mm in 125mm se mi zdijo zelo mali; mislim da bi bilo potrebno vsaj 160mm

- je kakšen poseben razlog zakaj je bolje speljati cev iz zgornje etaže v pritličje po predelni steni namesto zunanji?

Debelejša cev v predelno steno niti ne gre, saj je sama stena debeline 10cm.Na srečo je ta predelna stena med garderobo in spodnjo kopalnico, tako da je oddaljena od bivalnih prostorov in me zato hrup ne skrbi, bi pa raje videl debelejšo cev v zunanji steni. Cevi se mi zdijo premajhnega preseka in se bojim da se bodo mašile, ali pa je to ugodno da voda bolje splahnjuje, saj se ne "razleze" v cevi?

Jih zagnjavim da mi predelajo projekt ali bo takšna postavitev in presek cevi v redu?

Lep pozdrav

- Digifotko - 27.3.2008

Jaz imam školjki priključeni na 100 mm cevi in v 10 letih nobenih problemov.

- mona - 27.3.2008

cev fi 100 je za glavno vertikalo dovolj in je standardna velikost... po zdruzitvi pa bi jaz dal cev fi 150 (tak priklop bos tudi placal za priklop na kanalizacijo, ce se seveda priklapljas nanjo). V nasprotnem primeru je tudi fi 125 dovolj ce je zadeva kvalitetno speljana (nic 90 stopinjskih kolen rajsi dve 45 stopinj)

Re: Presek kanalizacijskih cevi - Aleksander - 27.3.2008

afternine Napisal:Pozdravljeni,

naročil sem MONTAŽNO hišo P+1, in sem opazil v projektu, da mi je projektant strojnih instalacij sprojektiral kanalizacijske cevi takole nekako:

- iz kopalnice v nadstropju je načrtal odvodno cev iz školjke presek 100 mm (10cm!), ki jo je speljal v predelno steno (pa bi lahko v zunanjo, saj je školjka v vogalu prostora)

- v kopalnici v pritličju je tudi sprojektiral cev iz školjke preseka 100mm.

- obe cevi (iz zgornje etaže in pritličja) se v pritličju združita v eno preseka 125mm, ki gre po celi dolžini AB plošče in nato v jašek.

Porajata se mi dve vprašanji:

- preseki 100mm in 125mm se mi zdijo zelo mali; mislim da bi bilo potrebno vsaj 160mm

- je kakšen poseben razlog zakaj je bolje speljati cev iz zgornje etaže v pritličje po predelni steni namesto zunanji?

Debelejša cev v predelno steno niti ne gre, saj je sama stena debeline 10cm.Na srečo je ta predelna stena med garderobo in spodnjo kopalnico, tako da je oddaljena od bivalnih prostorov in me zato hrup ne skrbi, bi pa raje videl debelejšo cev v zunanji steni. Cevi se mi zdijo premajhnega preseka in se bojim da se bodo mašile, ali pa je to ugodno da voda bolje splahnjuje, saj se ne "razleze" v cevi?

Jih zagnjavim da mi predelajo projekt ali bo takšna postavitev in presek cevi v redu?

Lep pozdrav

Na svoji montažni hiši imam sam izvedeno tako, do zdaj nobenih problemov! :wink:

- afternine - 27.3.2008

Hvala vsem za odgovore, ste me pomirili, da bo zadeva OK. Kolena na cevi so, so pa max 45 stopinj.

Sem pa opazil, da imate vsi takšno postavitev relativno malo časa. Je možno, da se s časom svinjarija zalepi v notranjosti cevi in tako počasi zmanjša presek do te mere, da začne povzročati mašenje? Je kdo mogoče (iz kakršnihkoli razlogov - popravilo ploščic, kotlička itd) kdaj odstranil školjko in pokukal v cev?

Lep večer še naprej

- som16 - 27.3.2008

afternine,
se mi zdi , da si malce slsbo pogledal.
Standardne KCM cevi so dimenzij 110(11cm) ; 125 (12,5cm);
100mm ( 10cm) nisem zasledil še v nobeni hišni instalaciji!! ( Morda nisem do sedaj bil pozoren na to)?? :lol:
Pri samih vertikalah, zahtevam, da se vgradi čistilni kos primerne dimenzije ( enako fi cevi).( v kolikor ni predviden v projektu "Instalacij")
Sam izračun pretoka cevi KCM fi 110 je več kot zadivoljiv za potrebe fekalne kanalizacije v indiv. stanovanjski hiši. Že sam manjši premer bi bil zadovoljiv, a je tu potrebno upoštevati "trdi del fekalij" :lol: Big Grin Confusedhock: Arrow
Menim, da je brez potrebe , za fekalije, povečevati premer cevi v sami hiši. Pretok zadovoljiv.
Običajno se zamaši sam iztok WC školjke , ne pa cev. Tudi zamašitev Vertikale je nemogoča, prej se zamaši "horizontalno položena" KCM cev.
Le brez panike:

Lep pozdrav

- afternine - 27.3.2008

Hi,

sem preveril še enkrat - cevi so fi 100 ! Sem upal tudi jaz da so 110, ampak na žalost so 100.

Hvala da si me spomnil, da pogledam če je predviden čistlini element - nisem ga našel, oz. ne vem kakšen je. Našel sem samo nekaj kar je podobnega 3. križcem s puščico?

Pa še to, kaj pomeni kratica KCM? Se opravičujem za mogoče trapasta vprašanja, na žalost vem manj kot bi si želel - se pa trudim to popravit Wink

Bye

- MojWeb - 27.3.2008

Malo izobraževanja ne bo škodilo :wink:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.instalacije.si/pdf/polo_kal_katalog.pdf">http://www.instalacije.si/pdf/polo_kal_katalog.pdf</a><!-- m -->
Priporočam
Tako da kar somu verjemi

- Samojed - 27.3.2008

Po mojem mnenju in vedenju - lahko da 100 cevi obstajajo in bi bile popolnoma dovolj, a sem siguren da bodo precej dražje od 110 cevi, ki so nekako "standard" . Projektant je napisal 100 cevi, ker večje v tvojo predelno steno ne gredo. Zateži mu, naj spremeni projekt.
125 je pa standardna mera za skupni "odvod", ki se lahko razširi na 160, lahko pa je enak do kanalizacije. Vsi pozabljajo da je načeloma priključek na kanalizacijo tvoja stvar in kljub temu zahtevajo rezervo. 160 cev je dovolj za vsaj 2 hiši, za tvojo je 125 cev če glavo dovolj.

- afternine - 27.3.2008

Hvala za link - sem pogledal, in ta proizvajalec mere 100mm res nima v katalogu. Glede na zgornje poste Digifotka in Aleksandra, pa se cevi fi 100mm dobijo, verjamem pa da je to bolj "eksotika". Je uporaba cevi fi 100 mogoče praksa samo v montažnih hišah?

Če se navežem na prejšnje vprašanje - se cevi s časom zapacajo in zato mašijo ali pa so današnje plastike takšne, da se na njih nič ne prime? Kakšne preference proizvajalca in materiala? Da ne bo pretirane reklame, mi prosim sporočite na zasebna sporočila.

Bye

- som16 - 28.3.2008

afternine,
kdo ti je izvajalsko podjetje , ki ti bo postavilo montažno hišo?

Glede priklopa na glavno kanalizacijo, se je potrebno priklopit preko sekundarnega jaška.
Same cevi niso občutljive za zapacanje, predvsem "Vertikale".
Pazi le ne min. padce cevi-" Horizontalno polaganje". Tu se pojavi problem, v kolikor imaš prevelik % padca.

Lep pozdrav

- gremlin - 28.3.2008

Po mojem mnenju cevi debele 110 mm (tam, kjer je spoj, so debele 130 mm) v montažni hiši niso v zunanji steni zaradi svoje 'debelosti', saj bi po celotni dolžini oslabile konstrukcijo stavbe.

lp

- frank11 - 28.3.2008

som16 Napisal:Pri samih vertikalah, zahtevam, da se vgradi čistilni kos primerne dimenzije ( enako fi cevi).( v kolikor ni predviden v projektu "Instalacij")

Lep pozdrav

Zdravo!

A je to tisti kos z okroglim pokrovom, ki se ga odvije?
Na kakšni višini nad tlemi se ga ponavadi vstavi?

Še eno vprašanje na to tematiko. Se v kleti na tleh ali na zunanji strani zidu ponavadi vstavi še kak manjši "servisni" jašek s pokrovom, ki omogoča čiščenj pri morebitni zamašitvi?

Vnaprej hvala za morebitne odgovore,
LP Franci

- som16 - 28.3.2008

frank11,
res, je to zadeva "s pokrovom" ki se odvije.
V sami hiši ne priporočam kakšnega revizijskega jaška. So pa v starih časih to tudi naredili, predvsem zaradi majhnih padcev fekalne kanalizacije. S tem so imeli možnost čistiti cevi. Tudi poravilo je, da se cevi ne spajajo same s sabo ( včasih ni bilo fazanskih kosev "Y") ampak se to naredi v Revizijskem jašku z "muldo".
Jašek je seveda lahko zunaj, saj sama fekalna kanalizacija ne zmrzuje, ker se toplota dovaja iz greznice( gnitje)!! :lol:

Lep pozdrav

- pedenjdeklica - 29.3.2008

čistilni kos je kot t kos, samo da je na en krak navojni zamašek gor.....

cevi, ki vam jih bodo pokladal pod plato...preden jo zalijejejo...obvezno obetonirajte!!...ker drugače lahko precej glava boli....

preseki fi 100 so vrh glave...

računaj obvezno na oddušnik fi 100 ki gre ven na streho in ne fi 50 ker je premalo (tudi fi 70 lahko dela vakume)....

pa od vsakega zračnika...ki ga imate npr v kopalnici, dnevni, kurilnici....si naredite odvod kondenza v kanalizacijo z sifonom!!!! (cevi fi 30 za odvod kondenza)..

lp