PodSvojoStreho.net
Poceni home made prezračevanje - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Poceni home made prezračevanje (/showthread.php?tid=11131)

Poceni home made prezračevanje - Tone - 23.12.2007

Ne vem zakaj vsi pišete, da je rekuparator predrag, da bi se kdaj izplačal. Govorite o celem sistemu prezračevanja ali samo rekuperacijski kocki, ki sama nikakor ne more biti dražja kot je njena energetska učinkovitost. Potrebujemo morda še boljše filtriranje zraka, da je takoj ne zamažemo, sicer pa obstajajo že tako poceni, da sam izmenjevalec po zapacanju zamenjamo.

Bolj si predstavljam, da hočejo firme na redkih graditeljih zaslužiti in drago prodajajo cele sisteme z montažo. Sam se s tem ukvarjam šele na nivoju kako speljati cevi, imeti poleti druge tokokroge kot pozimi, kako zračiti koplanico, kako ponoči halditi s pomočjo prezračevalnega sistema. Nič pa še nisem gledal cene elementov in cele izvedbe.
Če bi hotel izvesti optimalno varianto bi imel verjetno težave s projektanti in mojstri in v končni fazi z evri. Po drugi strani je pa stvar razmeroma preprosta, nekaj ventialtorjev, loput, izmenjevalec ali 2, rekuperacijska kocka, cevi, rešetke... Realizirati bi moral vsaj 3 režime s katerimi bi prenašal odvečno energijo v sončnih dnevih, ter ponoči skozi odvodni in dovodni kanal odvajal zrak, ki bi v hišo vstopal skozi kipana okna. Poleg tega bi bilo verjetno izvedljivo odvajati spuščajoči se ohlajeni zrak ob panoramskem oknu - namesto radiatorja.

Postavlja se vprašanje, ali bom sploh dobil strojnika, ki bo naredil tak projekt. Drago plačati nekaj, kar bo delovalo le v enem režimu, me je groza.

Kaj menite?

- vit - 24.12.2007

Hja, veš kako je, projektanti delajo (smo delali) projekte tako, da iz omare vzamejo najbolj podobnega, ga prilagodijo novem objektu in to je to

Glede na to, da je takih objektov zelo malo, je treba tako tebi kot projektantu in potem izvajalcu premisliti o tisočih stvareh, kar rabi veliko časa in/ali/oz denarja. Razen če seveda najdeš take, ki so že delali podobne objekte, ki jih očitno ni veliko

- Tone - 25.12.2007

Vedno bolj razmišljam, da bi se zračilo ko je to potrebno in če dodam še več načinov (zimsko, letno, nočno), bi moral v vsak dovod in odvod vgraditi svoj ventialtor in loputo, ter stvar uravnavati z neko pametno avtomatiko.

- bopsi - 25.12.2007

Tone Napisal:Vedno bolj razmišljam, da bi se zračilo ko je to potrebno in če dodam še več načinov (zimsko, letno, nočno), bi moral v vsak dovod in odvod vgraditi svoj ventialtor in loputo, ter stvar uravnavati z neko pametno avtomatiko.

To pa ne bi bilo več poceni!

- tinia - 27.12.2007

Zdravo,

jaz sem prisel skozi po mojem mnenju zelo poceni. Odlocil sem se za enostaven razvod (nekaj dovodov in odvodov v etazi). Naredil sem ga sam in prisel nekajkrat ceneje skozi - res je tu precej napihnjenih cen....

lp,

Tinia.

- sandi - 27.12.2007

Če razvod narediš sam in kupiš le rekuperator prihraniš najmanj 1/2.
Za poletno nočno hlajenje in zimsko ogrevanje ob sončnih dneh pa ima večina rekuperatorjev že vgrajen bypas. To pomeni dovajanje zraka mimo rekuperacijske kocke.

lp

Re: Poceni home made prezračevanje - mrombi - 27.12.2007

Tone Napisal:Ne vem zakaj vsi pišete, da je rekuparator predrag, da bi se kdaj izplačal. Govorite o celem sistemu prezračevanja ali samo rekuperacijski kocki, ki sama nikakor ne more biti dražja kot je njena energetska učinkovitost. Potrebujemo morda še boljše filtriranje zraka, da je takoj ne zamažemo, sicer pa obstajajo že tako poceni, da sam izmenjevalec po zapacanju zamenjamo.

Bolj si predstavljam, da hočejo firme na redkih graditeljih zaslužiti in drago prodajajo cele sisteme z montažo. Sam se s tem ukvarjam šele na nivoju kako speljati cevi, imeti poleti druge tokokroge kot pozimi, kako zračiti koplanico, kako ponoči halditi s pomočjo prezračevalnega sistema. Nič pa še nisem gledal cene elementov in cele izvedbe.
Če bi hotel izvesti optimalno varianto bi imel verjetno težave s projektanti in mojstri in v končni fazi z evri. Po drugi strani je pa stvar razmeroma preprosta, nekaj ventialtorjev, loput, izmenjevalec ali 2, rekuperacijska kocka, cevi, rešetke... Realizirati bi moral vsaj 3 režime s katerimi bi prenašal odvečno energijo v sončnih dnevih, ter ponoči skozi odvodni in dovodni kanal odvajal zrak, ki bi v hišo vstopal skozi kipana okna. Poleg tega bi bilo verjetno izvedljivo odvajati spuščajoči se ohlajeni zrak ob panoramskem oknu - namesto radiatorja.

Postavlja se vprašanje, ali bom sploh dobil strojnika, ki bo naredil tak projekt. Drago plačati nekaj, kar bo delovalo le v enem režimu, me je groza.

Kaj menite?

Tone,
oooooo to je pa nekaj v moji smeri.....
Dejansko imam jaz v planu skoraj isto varianto oz. poodbno. Seveda pa tiči zajec v detajlih. :wink:

- ralliart - 27.12.2007

Opazam da nihce ne razbija sten za razvod,ampak da imate ali pod stropom,ali pa montazne hise.
Ima kdo kaksne slike od razvoda?
Meni se zdi zelo skoda razbijati stene in plato za tak evelke cevi.
Kockaste so prirocne za vleko po tleh,ampak tam ste spet napisali da taka varianta ni dobra ker je zelezna in tezko dostopna.

- Tone - 27.12.2007

Razmišljam o Riko hiši s tramovi v stropu nad pritličjem. Tramove bi obrnil tako (nekje počez, drugje podolgem), da bi do vseh prostorov lahko prišel brez vrtanja tramov. Skozi tak strop zlahka dosežeš vse sobe zgoraj in spodaj. Prehod v talno ploščo pa izvedem nekje v predsobi, po plošči pa več tanjših palstičnih cevi. Strojnica bo izven hiše.

Najti bo treba dobre tihe in regulabilne "ventilatorje", izmenjevalec za gretje oziroma ohlajanje zraka s pomočjo zemeljskega kolektorja in rekuperacijsko kocko seveda.

- mrombi - 28.12.2007

Tone Napisal:Razmišljam o Riko hiši s tramovi v stropu nad pritličjem. Tramove bi obrnil tako (nekje počez, drugje podolgem), da bi do vseh prostorov lahko prišel brez vrtanja tramov. Skozi tak strop zlahka dosežeš vse sobe zgoraj in spodaj. Prehod v talno ploščo pa izvedem nekje v predsobi, po plošči pa več tanjših palstičnih cevi. Strojnica bo izven hiše.

Najti bo treba dobre tihe in regulabilne "ventilatorje", izmenjevalec za gretje oziroma ohlajanje zraka s pomočjo zemeljskega kolektorja in rekuperacijsko kocko seveda.

Veš, tudi statika je potrebna.
Imam pa eno dobro zamisel, katero bom verjetno jaz izvedel. Pač bom reskiral malo kolečnega zidu v masardi in potem bom dal notri cevi. Te cevi pa bodo potem zavile proti stropu oz. prostoru kjer bo potrebno.

Glede tal pa tudi podobno.

Glede krmilja pa sledeče:
vsaka sobo bo imela 5-8 temepraturnih senzorjev. Ti podatki se bodo obdelovali v centralne MCU, in potem sem bo krmililo lopute za zrak, temepraturo, itd.

- Tone - 29.12.2007

Statika bo nedotaknjena. Če imam v pol hiše stropnike počez, v druge pol pa podolgem, z lahkoto speljem vse cevi do zunanje kurilnice, brez vsake oslabitve konstrukcije.

Druga varianta se mi pa zdi cevi v izolaciji hiše. Če bo le te 20 ali 25cm, potem je 10 ali 12cm cev zanemarljiva oslabitev.