PodSvojoStreho.net
Toplotna črpalka da ali ne #2 - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Toplotna črpalka da ali ne #2 (/showthread.php?tid=75338)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Re: Toplotna črpalka da ali ne #2 - cbbx - 10.5.2019

Kunde: na koncu bos pristal ma Nibetu, verjemi. Drugace pa uporabljaj kar imas, naj ti dela.

Re: Toplotna črpalka da ali ne #2 - bozgom - 10.5.2019

Energetik81 Napisal:
bozgom Napisal:Kakšno temperaturo DV potrebuješ je odvisno od vrste in moči radiatorjev in ne od toplotne izolacije hiše.
Narobe. Potrebna temp. DV je odvisna od radiatorjev IN toplotne izolacije.

Ah daj no...sem lepo napisal, da imaš najprej hišo in potem dimenzioniraš radiatorje npr. na sistem 90/70. Torej izolacija objekta vpliva le na velikost radiatorjev pri želenem temperaturnem režimu. Temperaturo dvižnega voda pa sicer lahko potem poljubno spreminjaš, a le pri razmerju 90/70 boš dobil zahtevane temperature v prostorih.

Se je pa v veliko hišah najprej naredilo centralno ogrevanje na sistem ogrevanja 90/70 in šele kasneje izvedla toplotna sanacija objekta. Tako so radiatorji postali predimenzionirani za sistem 90/70 in so lahko začeli delati na drugih režimih (npr. 50/40). Pol pa nekateri mislijo, da je izolacija vplivala na temperaturo DV, kar pa seveda ni povsem res. Prostor ogrevajo radiatoji in ne izolacija. Če bi istočasno s toplotno sanacijo objekta na obnovil sistem ogrevanja bi ta zopet lahko bil 90/70.

Re: Toplotna črpalka da ali ne #2 - Energetik81 - 10.5.2019

bozgom Napisal:
Energetik81 Napisal:Narobe. Potrebna temp. DV je odvisna od radiatorjev IN toplotne izolacije.

Se je pa v veliko hišah najprej naredilo centralno ogrevanje na sistem ogrevanja 90/70 in šele kasneje izvedla toplotna sanacija objekta. Tako so radiatorji postali predimenzionirani za sistem 90/70 in so lahko začeli delati na drugih režimih (npr. 50/40).
Torej več kot očitno vpliva na potrebno višino DV. Idea
Vpliva jasno oboje.

A tisto, ko sem napisal, da sistem ogrevanja po toplotni sanaciji prilagodiš novim toplotnim izgubam objekta si pa zgolj slučajno izpustil???

Mislim, da je vecina preskocila.

Ti nisi. Očitno imaš rad sranje :lol: :lol: :lol:

Nisem, en ti mora povedat. Nimam težav s tem.

Ne morš verjet. Kot tip trdi ni niti prebral, pa vendar ve kaj piše. Mi poveš kaj jemlješ, da tako prime?

Tudi ata bi sine, tudi ata :lol: :lol: :lol:

Re: Toplotna črpalka da ali ne #2 - csamo001 - 11.5.2019

bozgom Napisal:
Energetik81 Napisal:Narobe. Potrebna temp. DV je odvisna od radiatorjev IN toplotne izolacije.

Ah daj no...sem lepo napisal, da imaš najprej hišo in potem dimenzioniraš radiatorje npr. na sistem 90/70. Torej izolacija objekta vpliva le na velikost radiatorjev pri želenem temperaturnem režimu. Temperaturo dvižnega voda pa sicer lahko potem poljubno spreminjaš, a le pri razmerju 90/70 boš dobil zahtevane temperature v prostorih.

Se je pa v veliko hišah najprej naredilo centralno ogrevanje na sistem ogrevanja 90/70 in šele kasneje izvedla toplotna sanacija objekta. Tako so radiatorji postali predimenzionirani za sistem 90/70 in so lahko začeli delati na drugih režimih (npr. 50/40). Pol pa nekateri mislijo, da je izolacija vplivala na temperaturo DV, kar pa seveda ni povsem res. Prostor ogrevajo radiatoji in ne izolacija. Če bi istočasno s toplotno sanacijo objekta na obnovil sistem ogrevanja bi ta zopet lahko bil 90/70.

Butl.

aleks Napisal:Hmm, ne vem no. Da rabiš za izoliran (čeprav malo) objekt vodo nad 50 je malo čudno. Mi imamo na kmetiji zidove iz kamna, brez izolacije proti terenu, brez izolacije obodnih sten, okna lesena stara vezana, vhodna vrata zgoraj zijajo, izolacija strehe samo med špirovci plus ena malenkost 10+5 volne - pa letošnjo zimo nismo imeli več kot par dni DV na 50. Prejšnjo zimo ja, ene tri tedne, več pa tudi ne. Da pa bi imeli čez 50? Samo stena se umaže, pa smrdi zažgan prah iz radijatorjev. Temperatura prostorov je med 22 in 24°C.

Re: Toplotna črpalka da ali ne #2 - bozgom - 11.5.2019

No, no @csamo001 saj ni tako hudo. Če ti bo kaj lažje, te jaz ne vidim kot butla. Moram pa priznati, da z vsakim takšnim samokritičnim opisom sebe stopaš po poti, ko bom tako videl tudi jaz. :lol: :lol:

Re: Toplotna črpalka da ali ne #2 - Fery - 12.5.2019

Zaklenili vaju bodo.
Sicer jaz tudi za marsikoga napišem podobno oznako, ampak vse skupaj tako zavijem, da butl ne ve, da je butl, vsi ostali pa.
Isto sranje, drugo pakovanje.

Re: Toplotna črpalka da ali ne #2 - ulrich_ - 27.5.2019

Bom kar tukaj vprašal, imam toplotno črpalko za SV, stara je 10let in dela bp, je potrebno menjat plin po tako dolgem času ali je nepotrebno če dela bp???

Re: Toplotna črpalka da ali ne #2 - Fery - 27.5.2019

Nujno moraš zamenjati plin, seveda.
Mislim, WTF!?

Re: Toplotna črpalka da ali ne #2 - ulrich_ - 27.5.2019

Zakaj nujno? Oprosti za glupo vprašanje, samo sem laik

Re: Toplotna črpalka da ali ne #2 - bvs - 27.5.2019

Ko ne bo plina v TČ, potem boš to videl, ker ne bo delala.