![]() |
|
Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Toplotna izolacija, TC in Eloblock (/showthread.php?tid=71285) |
Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - gape - 21.1.2018 Sanitarne pumpe imajo lahko tudi navaden grelec na štrom. Pozimi, ali ko je prostor podhlajen goniš grelec, poleti pa do pozne jeseni goni črpalka. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 21.1.2018 gape Napisal:Sanitarne pumpe imajo lahko tudi navaden grelec na štrom. Pozimi, ali ko je prostor podhlajen goniš grelec, poleti pa do pozne jeseni goni črpalka. Ja sem gledal tud to moznost problem je edino da bo komplet vse ogrevano tudi kletni prostori..baje ni ok ce STC jemlje toploto iz prostora..v kleti bo skozi okrog 17 stopinj..ali pa split sanitarna pumpa Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - csamo001 - 21.1.2018 Če boš imel prezračevanje z rekuperacijo - a si razmišljal o tem, da bi zadevo naredil toplozračno? Torej kompaktna naprava, ki preko sistema prezračevanja (če je ta izveden kot je treba, torej enakomerno po celi hiši) nadomešča tiste minimalna izgube, hkrati pa se uporablja za hlajenje poleti, ob tem pa pripravlja tudi sanitarno vodo. Jih je tudi že kar nekaj na trgu, na seznamu Eko sklada glej tiste, ki imajo dve zvezdici (**): <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.ekosklad.si/dokumenti/rd/37SUB-OB16/Seznam_rekuperatorji.pdf">https://www.ekosklad.si/dokumenti/rd/37 ... atorji.pdf</a><!-- m --> Druga varianta je kanalska klima na sistem prezračevanja in električni bojler. Tretja varianta je električna spirala v "dvižni vod" prezračevanja, lokalna klimatska naprava (za hlajenje in razvlaževanje poleti) in električni bojler. Ta je najbrž najcenejša, ampak pri lokalni klimatski napravi je vedno vprašanje enakomernosti distribucije njenega učinka po celotni hiši. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - csamo001 - 21.1.2018 Popson31 Napisal:gape Napisal:Sanitarne pumpe imajo lahko tudi navaden grelec na štrom. Pozimi, ali ko je prostor podhlajen goniš grelec, poleti pa do pozne jeseni goni črpalka. Ne, da je problem, postavlja se vprašanje ekonomike takšnega početja. Najprej si ustvaril toploto z eloblockom (1kWh noter je enako 1kWh ven), potem pa si to isto toploto odvzel zraku s STČ in jo dovedel vodi (ter jo v prostoru ponovno nadomestil z eloblockom). To pomeni, da vse delaš na ravni direktnega električnega ogrevanja, pa čeprav je posredi STČ. V tem primeru investicija v STČ seveda ni smiselna, saj v celoti plačaš vsak kWh, ki ji doveden sanitarni vodi in je veliko bolj smiselno tudi za sanitarno vodo uporabljati direktno ogrevanje na štrom. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 21.1.2018 csamo001 Napisal:Če boš imel prezračevanje z rekuperacijo - a si razmišljal o tem, da bi zadevo naredil toplozračno? Torej kompaktna naprava, ki preko sistema prezračevanja (če je ta izveden kot je treba, torej enakomerno po celi hiši) nadomešča tiste minimalna izgube, hkrati pa se uporablja za hlajenje poleti, ob tem pa pripravlja tudi sanitarno vodo. Jih je tudi že kar nekaj na trgu, na seznamu Eko sklada glej tiste, ki imajo dve zvezdici (**): <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.ekosklad.si/dokumenti/rd/37SUB-OB16/Seznam_rekuperatorji.pdf">https://www.ekosklad.si/dokumenti/rd/37 ... atorji.pdf</a><!-- m --> Sem nekaj bral o tem pa ko sem moji omeno je znorela da hoce talno ne pa da ji bo pihalo po glavi ![]() Torej bo talno sma oba bila nekako za to pa tud otroka sta stara 9 in 6 let se kar dosti se igrata na tleh, pa tud za dalje za prihodnost mi je talno nekak bolj smiselno lahko kadarkoli zamenjam vir ogrevanja, vprasanje kaj bo cez 10 let.. Daj mi povej kaj mislis glede te split sanitarne crpalke? Agregat dam v garazo naprimer kjer bo skozi cca 17 ali vec stopinj, manj ziher ne “notranjo enoto” pa v pralnico..bo spilalo kot treba?? Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - gape - 21.1.2018 Če je tudi poleti v tem prostoru zgolj 17 stopinj, potem je vprašanje smiselnosti STČ na mestu. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - DELPHI - 21.1.2018 Nekaj časa si dejansko iskal neko rešitev, zdaj si se pa vkopal. TČ za tvojo hišo ne stane 7, niti 6 jurjev, ampak s subvencijo 2-3. Druga opcija ti je Feryjev sistem. Da ne razumeš delovanja STČ je dejstvo, navalil si pa nanjo, kot mutav na telefon. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Homer - 21.1.2018 Kot sem ti že dvakrat napisal..... Ne vem zakaj sploh sprašuješ, saj si se že odločil.... Sončna elektrarna gre v tvoji odločitvi v plus. Po drugi strani pa res ne razumem te tvoje ekonomije..... TČ menda ni smiselna, ker se bo odplačala na zelo dolgi rok.... A sončna pa je poceni in se bo hitro odplačala? V čem pa je smisel eloblock + STČ? Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - csamo001 - 21.1.2018 Split STČ pomeni, da je zunanja enota enaka oziroma podobna kot pri toplotni črpalki, moč pa podobna kot pri klimi. Bi zunanjo enoto TČ ali klime dajal v garaža? Po mojem ne. Tudi ni nobene logike takšnega početja. Res je, da vkopana klet oziroma garaža nekoliko bolje pride skozi v primerjavi s stenami, ki so izpostavljene zunanjemu zraku (govorimo seveda v primeru, da je oboje enako izolirano), še vedno pa gre za negativni delta T. Povednao drugače: tudi če je klet/garaža vkopana, ti pozimi nadomeščaš izgube oziroma dovajaš energijo. In kakor hitro gre za negativno energetsko bilanco (da moraš torej ti dodajati energijo), ni več logike v tem očetju, da s TČ ali STČ iz tega istega prostora jemlješ energijo. Če bi jaz osebno šel danes v gradnjo objekta, ki za vzdrževanje stalne temperature porabi tako malo energije, bi šel v toplozračno ogrevanje. Ker če je sistem prezračevanja v vsakem primeru mišljen, potem ti odpade celoten strošek za razvode talnega gretja in tu se potem veliko prihrani. Pa o hladnih tleh ti po mojem ni treba razmišljat, če je govora o tako odlično izolirani bajti. Lahko pa vpihe svežega zraka pomakneš k tlom, kar v končni fazi pomeni nekaj več metrov cevi, kar pa je relativno majhen strošek. Po mojem najboljše it pogledat en tak objekt, ker so gotovo že izvedeni tudi v Sloveniji. Ne vem, če nima Mitja Petkovšek take bajte (je tudi vzorčna in jo mora občasno odpret za oglede). Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 21.1.2018 Homer Napisal:Kot sem ti že dvakrat napisal..... Slabo beres ogrevanje je bolj kot ne reseno se pravi eloblock, iscem se opcijo za sanitarno vodo to pa je to.. Soncna elektrarna + eloblock se pa dosti prej povrne kot TC in SE sploh pa sem tud to napisal v eni drugi temi imam moznost dobit SE sicer brez racuna 3k ceneje kot je dejanska cena, z racunom in odbito subvencijo me 11kw pride cca 11500€ povracilna doba pa nekje 9 let.. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Sebek - 21.1.2018 Popson31 praviš da je hiša že izolirana, torej je fasada že končana z zaključnim slojem. Če tu gor daš še nekaj centimetrov izolacije bo dražje kot pa če bi že ob prvi izdelavi fasade dal več. Koliko pride zaključni sloj fasade nimam pojma, ampak vsaj za to te pride dodatna izolacija dražja. Se mi je pa porodila ena ideja za ogrevanje dobro izolirane hiše z sanitarno toplotno črpalko. Če je v okolici hiše dovolj zemlje za položiti cevi Stigmaflex tiste v kolutu, potem bi lahko zrak iz prostora z sanitarno toplotno črpalko vodil skozi kolektor nazaj v ta prostor oz. kar v črpalko. S tem bi nadomestil energijo, ki jo je črpalka odvzela zraku iz zemlje. Črpalka bi bila priklopljena na 300l bojler, v katerem pa bi montiran kak 2 ali 4kW grelec za primer ko je preveč mrzlo in črpalka več nebi mogla ogrevati vode. Rešeno ogrevanje sanitarne vode in tudi velik del ogrevanja hiše. Kaj pravite. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - bk9105 - 21.1.2018 @Popson31: sam trenutno z eloblockom preko talnega ogrevam P+M hiše 11x8m, ki podobno kot tvoja nima balkonov in podobnega. Na 30cm ytonga smo dali 12cm kamene volne, okna so 3 slojna pvc, vhodna vrata bi lahko rekel, da so za klaso nižje, na žalost, kapo imam iz 12cm AB plate pokrite s 26cm steklene volne. Spodaj je še klet, ki ni aktivno ogrevana, 3 stene so popolnoma vkopane, na četrti je pa delni vkop, kjer je speljana rampa, da lahko človek spravi v klet npr. bicikl ali kosilnico. Glede tolpotne izolacije v kleti je na zidovih zgolj 8cm xpsa, pa še to samo 2 vodoravni vrsti, gledano zasipa navzdol. V zimi, kot je trenutno, je temperatura v kleti 11stopinj. Vse skupaj je povezano s stopniščem, torej toplota mi kljub vratom v P do neke mere prehaja iz ogrevanih etaž v klet. Eloblock imam 12kw (ex od uporabnika Pentax), v meniju omejen na 6kW, deluje mi vsak dan od 22:00 do 6:00, priklopljen imam senzor zunanje temeprature, nastavljeno najnižjo krivuljo ogrevanja (0,2), paralelno znižano za 1stC in zadeva uspe hišo držati na 19stC, zanimivo pa je, da kljub 16 uram neogrevanja, temperatura ne pade pod 18stC, termometer je na polici cca 10cm od zunanjega zidu, debelina estrihov je 5cm. Poraba za 11/2017 je bila 768kWh nizke tarife, za 12/2017 bo poraba cca 20% višja, nimam pe pa še uradnega podatka. Glede na sestavo tvoje hiše in glede na tvoje plane s sončno elektrarno, bi te jaz podprl pri odločitvi za nek bojler s katerim rešiš sanitarno vodo, eloblock pa vzami nek model, ki ima 3fazni priklop in da je nastavljiv po koraku 1kW. Mislim, da 9kW in nižje to že so, moj 12kW je žal samo po 2kW. Investicija v 300 lit zalogovnik in elektro grelec bi bila smiselna, če bi imel namen dograditi TČ, kar pa ti očitno ne nameravaš. Vsekakor pa tega ne gre primerjati z eloblockom, kateri ima vse vgrajeno, npr tudi ogrevanje po zunanji temperaturi, kar je dejansko velik plus, no kakor za koga. Glede 3x20A pa si malo preračunaj kaj in kako, možno, da ti bo dovolj, drugače boš pa pač povečal na 3x25A, kar mora (sicer ponavadi z zakasnitvijo) narediti tudi marsikateri ponosni lastnik TČZV, take informacije vsaj dobivam od znanca, ki dela na enem od elektro distribucijskih podjetij. Za konec pa še en moj nasvet za osebo z opazkami o posebnežih, ki na srečo ne prihajamo iz istih krajev kot ona. Idi malo na nefiltriran in nerekuperiran zrak. Mogoče ti bo bolj pomagal rešiti notranje stiske, kot pa izživljanje nad novincem tu gori, ki razmišlja malce drugače kot ti. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 21.1.2018 Sebek Napisal:Popson31 praviš da je hiša že izolirana, torej je fasada že končana z zaključnim slojem. Če tu gor daš še nekaj centimetrov izolacije bo dražje kot pa če bi že ob prvi izdelavi fasade dal več. Koliko pride zaključni sloj fasade nimam pojma, ampak vsaj za to te pride dodatna izolacija dražja. Ja fasada je narejena hisa je novogradnja grajena z isospan ciglom z integrirano izolacijo 10cm eps plus 10cm kamene volne.. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - csamo001 - 21.1.2018 @Sebek Cevi imajo upor, STČ pa definirano maksimalno dolžino cevi. Vse kaj je več, pomeni, da se STČ muči, kar ni dobro za življenjsko dobo. Ji moraš (oziroma bi ji naj) pomagal s kakšnim kanalskim ventilatorjem. Ampak, ko vzameš v obzir, da vsaka stvar stane, se spet postavi vprašanje ekonomike. Cevi, preboji, dodatni ventilator(ji), krmiljenje ventilatorjev, itd. Pa si mimogrede spet na kakšnem jurju. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - csamo001 - 21.1.2018 Popson31 Napisal:Sebek Napisal:Popson31 praviš da je hiša že izolirana, torej je fasada že končana z zaključnim slojem. Če tu gor daš še nekaj centimetrov izolacije bo dražje kot pa če bi že ob prvi izdelavi fasade dal več. Koliko pride zaključni sloj fasade nimam pojma, ampak vsaj za to te pride dodatna izolacija dražja. Potem nima smisla razmišljat o doizoliranju, ker dodatni strošek presega pozitiven učinek dodatne izolacije. Rušt, eps, zaključni sloj, delo... par jurjev. Brez, da se zdaj v natančne izračune spuščamo, po mojem ni ekonomike v takem početju. Na koncu boš pa glede na že obstoječo ornk izolacijo izgube zmanjšal za mišjo dlako. |