PodSvojoStreho.net
Prenova in regulacija Seltron - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Prenova in regulacija Seltron (/showthread.php?tid=71223)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Re: Prenova in regulacija Seltron - euro3000 - 23.9.2018

Prosim ne mislite, da zganjam kako polemiko ali provociranje ali nadlegovanje...
Moja "laična" logika izhaja iz tega, da praktično sforamo sezono za sezono s tem, da 2-3x na sezono spremenim temperaturo, ki gre v radiatorje. Zakaj v primeru, da grem sedaj na drva nujno potrebujem neko precizno, hi-tech e-regulacijo.

Kako zakaj investicija v zalogovnike??
Kako vsakodnevno zapiranje in odpiranje ventilov celo zimo - sedaj v celi zimi 2x ali 3x spremenim temp., pa še to malo iz firbca - ker če nastavim 55'C iz peči ne tikam celo zimo nič. Samo on ali off.

Zakaj je bolje, da si omislil kamin in zakaj nima smisla?

Re: Prenova in regulacija Seltron - XxRobertosxX - 23.9.2018

Ne razumeš principa delovanja uplinjevalne peči, ti kotli niso klasični kot včasih pa vseeno tudi tam rabiš nekaj malega elektronike.
Nasvet obrni se na kakega priznanega, dobrega vodoinštalaterja ti bo pojasnil vse iz prve roke. Tako potem ne bo več dilem zakaj ti svetujemo, da brez te elektronike ne boš dosegel ravno tega kar želiš sam, v nasprotnem primeru bi se lahko kar vselil v kurilnico in neprespane noči Big Grin Big Grin Kaj pa misliš da ti regulacija dela drugega kot to da ti ni treba viseti v kurilnici?
Če ti pa še kamin ne ugaja potem pa daj vgraditi Toplotno črpalko in boš 100% skoraj nič v kurilnici, po mojem je to še najboljša izbira zate. Seveda brez € ni nič. Prišparal pri invseticiji v vsakem primeru ne boš.

Re: Prenova in regulacija Seltron - arbajter - 23.9.2018

Tipala so priložena vsa. Tudi zunanje. Niso pa priloženi tisti "medeninasti kosi z tremi rori in motorčki", pa tisti z "dvemi rori", okroglo nadgradnjo in kablom iz nje, pa kak ventil z napisanimi številkami, decimalkami. Pa še kaj bi se našlo. Hudir je le, ker vsa ta krama nekaj košta. In ker imamo tošlne običajno take, v katerih se dno pač vidi.

euro
Čak mal. Saj je prav, da si investiral v zalogovnik. Ampak kaj ti bo krmililo ta zalogovnik? Smisel zalogovnika je v tem, da ga nafilaš z vodo višje temperature, kot jo potrebuješ za običajno ogrevanje, temperaturo potrebno za ogrevanje pa dobiš z mešanjem vode in hitrostjo pretokov vode. Zalogovnik zato, da se ogrevaš lahko tudi izven cikla gorenja peči. Vendar vse to potrebuje nekaj "avtomatike", ki tipa, kaj se dogaja zunaj hiše, v ceveh in seveda v tvoji dnevni sobi, el.ventilov, črpalk, regulator pretoka... Potem bo to res brez tikanja ventilov.

Re: Prenova in regulacija Seltron - nick101 - 23.9.2018

Tudi na varovanje povratka je pozabil (ob kateri temp. se sploh začne zalogovnik polniti, kdaj se neha).

Regulacija s tipali in lastno pametjo poskrbi, da avtomatsko dogajajo spremembe, ki bi jih moral drugače prej kurjač sam izvajati vsak dan.
Npr, zakuriš kotel, počakaš da se temp. vode v kotlu dvigne na 70C, potem odpreš prvi mešalni ventil za polnjenje ht in vklopiš obtočno črpalko, počakaš 3 ure, ko doklada drv pogori in se ht segreje na 85/85/85C, ko pade temp .v kotlu pod 70C zapreš prvi mešalni ventil da ne ohlaja ht in tako dalje.

Tukaj imaš nekaj več informacij o sami Seltron WDC regulaciji: <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.dropbox.com/s/mamjycuvi9wn5ru/012946.pdf?dl=0">https://www.dropbox.com/s/mamjycuvi9wn5 ... 6.pdf?dl=0</a><!-- m --> mislim da bo še komu prav prišlo. Dokument je v PDF formatu.

@arbajter Kaj je vključeno v kompletu si lahko vsak sam prepriča tudi tukaj <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.seltron.si/index.php/seltron-regulatorji/regulatorji-ogrevanja/kompleti/regulator-ogrevanja-wdc20-4xtf-pt-1xvf-pt-1xaf-pt.html">https://www.seltron.si/index.php/seltro ... af-pt.html</a><!-- m --> , seveda sem že malo pozabil kaj točno je notri in sicer nič več kot kaže na tem linku senzorji Pt1000 in zunanji senzor in seveda senzor "tisti malo ploščati" ki se ga namontira na cev dvižnega voda če imaš pa 2 dvižna voda pa rabiš 2 taka senzorja, to je pa tudi vse. Sicer pa itak se da vse posebej še vedno nabaviti, ja seveda to še ni vse in ni govora o tem kaj podrobno vse rabi pač pa le da brez neke regulacije pač ne bo šlo kar tako....

Roberto beri pazljivo. morda boš opazil kaj sem napisal:
Tipala so priložena vsa. Tudi zunanje.
Pogoni mešalnih ventilov, obtočne črpalke, merilni ventil, tlačni ventil in ostala pleharija pa tako niso domena krmilnika. Sem mislil, da boš uspel ločiti to dvoje...

Mislim arbajter jst tebe sploh ne razumem kaj se zapikuješ v moj komentar in me dopolnjuješ nekje kjer niti ni potrebe. Modela skrbi le to da bi imel zadevo z čimmanj elektronike, zato kaj vse rabi niti ni vprašanje, In ker si me dopolnil sem te seveda jaz popravil in dodal in opisal bolj podrobno, bo šlo? No sem upal da boš dojel in razumel pa vidim da še vedno pikiraš kot strmoglavljeno letalo.

Re: Prenova in regulacija Seltron - euro3000 - 23.9.2018

Ok, jaz vem kaj je vremenska, kaj je wdc in kot je nekdo v narekovaje postavil: ostala "navlaka", ki pa zame to ni navlaka. In v kolikor vsega tega nebi mogel imeti danes, si še vedno želim za jutri.
In ničesar nisem pozabil. Ne sprašujem kaj je boljše, to vem in se strinjam z vami. Sprašujem kako se naredi brez tega.
Torej: Stadler TR se v osnovi varuje sam, dodati mu je potrebno črpalko in krmiljen mešalni ventil. (t.i. varovanje povratka) ... ali pa najbrž tudi ladomat ali esebe varijante...
Zalogovnik zna TR polniti sam, (baje pa ne na t.i. slojni način..., koliko je to sedaj narobe pa nimam pojma.)
Za SV mu baje niso vgradili ničesar, kaj to pomeni ne vem natančno, si pa mislim... Sedaj imam eno črpalko in en termostat...
Kot laik sem sklepal da lahko motorne pogone poganjajo tudi termostati. V radiatorje bi želel pošiljati npr 50'C, nič drugega oz., da je to na tajmer ali na on off.
Sedaj imam kotel na olje, brez mešalnega in brez regulacije (razen sobni termostat in termostatski ventili na radijatorjih) - po novem bi kotel na olje nadomestil kotel na drva z zalogovnikom, ostala periferija bi ostala ista. Menjam pač samo vir v nekem obstoječem sistemu.
Meni je v izhodišču pomembno ali lahko uplinjaka ala TR umestimo v sistem brez uporabe regulacije tipa wdc. Nekaj bolj analognega pač. To ne pomeni nujno dežurnega v kurilnici.

Vas razumem prav, da kotla na drva (uplinjaka ali klasike v sistemu z zalogovnikom) inštaliranega brez regulacije tipa wdc ni moč uporabljati brez ročnega preklapljanja ventilov?

Majstr jaz ne razumem zakaj si se tako zapel proti vsakršni regulaciji in samo on/off? kaj bi s tem dosegel napram vsej tej regulaciji? kaka bi bila torej po tvojem prednost tvojega on/off no najprej nam razloži ta dejstva da te bodo vsi razumeli zakaj.

Je pa nekaj res, kurilec je luksus, kar se tiče obiskov v kurilnici, cena pa ne vem več ali je sploh še konkurenčna napram drvam. Jaz ti raje svetujem da si urediš zadevo kot se zagre, če že...

Jaz imam WDC20 za kotlovnico in en SGC26 za kolektorje in ti povem da nebi dal stran nikoli, ker brez tega bi bil komfort kot je zdaj nemogoč. Naložim, zakurim, počakam da se preklopi na program MAX, kar pomeni da ni več v zagonu in grem, ne rabim bit več tam, kurilnica me ne rabi, lahko pozabim in grem, se morda sprašuješ, le zakaj? Mislim da že veš odgovor.
Tako da razmisli kaj boš dosegel brez te napredne regulacije? Samo on/off bo zelo težko nemogoče ni, pozabljaš pa da to ni klasičen kotel ampak uplinjevalni ki zahteva bistveno več regulacije/krmilja

Najbolj se boš približal udobju kurilca s toplotno črpalko, ali si kaj gledal v tej smeri?

Roberto
Citat:@arbajter Kaj je vključeno v kompletu si lahko vsak sam prepriča tudi tukaj <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.seltron.si/index.php/seltro">https://www.seltron.si/index.php/seltro</a><!-- m --> ... af-pt.html , seveda sem že malo pozabil kaj točno je notri...
Kdo se kam "zapikuje?

Re: Prenova in regulacija Seltron - Hanzi - 24.9.2018

Lahjo zadevo resis s termostatskimi mesalnimi ventili, vendar glede na to, da bo kurilnica investicije cca 10 jurjev, predlagam da najdes se jurja za wdc.
Prvo varianto delajo tisti kateri imajo manj kot 5 jurjev za kurilnico. Ti pa za ta denar ne bos niti peci dobil

Re: Prenova in regulacija Seltron - arbajter - 24.9.2018

euro3000
Citat:Kot laik sem sklepal da lahko motorne pogone poganjajo tudi termostati.
Ne, ne morejo jih poganjat termostati. Ta ti pogon lahko le na polno odpre ali na polno zapre. Vmesnih nastavitev (npr. polodprto) ne pozna. Torej bi ti v radiatorje pognal maksimalno vročo vodo. Spet po tistem pa bi vodo v celoti zaprl. Dobil bi dokaj velika nihanja v sobni temperaturi. V radiator v tem primeru ne moreš pošiljati tvojih 50⁰C oziroma bi jih toliko, kot bi imela voda v peči-zalogovniku (če ti bo motorni pogon krmilil analogni termostat on/off). V razjasnitev - krmilnik (bilokateri, lahko tudi WDC) pa motorni pogon krmili impulzno. Se pravi, ko se pojavi potreba po ogrevanju pogonu pošlje impulz v trajanju cca 2, 3 sekund in nato počaka ("pogleda" kaj se je ob tem zgodilo). Če krmilnik "meni", da zahteva po doseganju nastavljene temperature v prostoru ne bo dosežena z dve ali tri sekundnim odpiranjem elektro motornega ventila, sledi nov impulz v trajanju dveh, treh sekund. Elektro motorni pogon ogrevnega ventila pa potrebuje za popolno odpiranje okrog 120 sekund. Odvisno od tipa ventila in proizvajalca. Pogon ventila za samo peč se odpira še nekoliko dlje, kot se odpira pogon ventila za ogrevanje (med 120 in 240 sekund). Popolnoma enako se dogaja pri zapiranju, oziroma ko termostat v prostoru ugotovi, da je temperatura dosežena. Ne bo pa zaprl trenutno, temveč spet po korakih (tistih impulzih). Posledica je temperatura prostora skoraj brez nihanja. V nočnem času (ali času odsotnosti - služba) pa krmilnik tisto zahtevano temperaturo spusti še nekoliko nižje (∆T). Oba urnika si ustvariš na krmilniku. Običajno je v njih tovarniško pred nastavljenih kar nekaj programov, tako da velikokrat niti ni potrebe po "tipkanju" na krmilnik, pač izbereš enega od tistih, ki jih ima vpisane. Tole je napisano za zalogovnik/ogrevanje in ne za peč/zalogovnik.
Ok. Gremo na tvojo peč. Tudi ta peč po zahtevi proizvajalca zahteva vsaj en tropotni ventil z elektro pogonom ter jasno svojo črpalko. Toplo priporočam, da to upoštevaš. Pogon je na peči zato, da bo po koncu gorenja zaprl dotok (hladne)vode v peč, ko bo temperatura le te padla pod 55⁰C (na moji peči je ta temperatura celo 60⁰C). Zakaj? Ker se ob nižji temperaturi od omenjene lahko priče tvoriti kondenz, ki skupaj z primesmi dimnih plinov tvori dokaj agresivno korozijsko spojino, ki lahko precej skrajša življensko dobo peči.
Hidravlična vezava in način delovanja:
[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?1E/11/2CO96gVA/tr25unichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/1E/11/2CO96gVA/tr25unichr("46")jpg[/img][/url]
Tropotni ventil je pri hladni peči zaprt. Povezava do zalogovnika je prekinjena. Ko boš peč zakuril, se bo voda v njej pričela segrevati. Ko bo temperatura v zgornjem delu peči (temperaturno tipalo T1) dosegla 40⁰C (nastavljeno tovarniško na krmilniku peči) se bo samodejno zagnala črpalka (R5). Namen tega je da se voda v peči homogeno premeša in da je njena temperatura (čim bolj) enaka tako na vrhu kot na dnu peči. Ker bo temperatura vode v peči na temperaturnem tipalu T2 presegla 55⁰C bo krmilnik pričel odpirati elektro motorni pogon tropotnega ventila na povratku zalogovnika. Na krmilniku pomeni oznaka R3 da je ventil v odpiranju, R4 da je v zapiranju. Krmilnik bo to kot sem prej omenil ventil odpiral koračno, v dve/tri sekundnih intervalih (lahko da je čas tudi nekaj daljši). Posledično bo po kake pol minute ali minuti v peč pritekla hladna voda iz zalogovnika. Tipalo T2 bo padec temperature nemudoma zaznalo in krmilnik po ventil poslal v zapiranje. Temperatura v peči spet prične naraščati in cikel odpiranja se ponovi. Enako spet z zapiranjem. Ker ima peč višjo zmogljivost reprodukcije temperature kot jo porablja odjem (zalogovnik), so intervali odprtosti ventila vedno daljši, intervali zaprtosti pa vedno krajši. Po nekje 20, 30 minutah delovanja bo ostal ventil v stalno odprtem položaju, kar pomeni, da se bo zalogovnik pričel polniti. Cikel gorenja polen traja okrog tri ure. Po tem času peč lahko nekoliko doložiš (glede na to, da tvoja dva zalogovnika presegata predpisan volumen za 200 litrov) ali pa jo pustiš da ugasne. Ob tem bo temperatura vode na povratku iz zalogovnika v peč postopoma padala in ko bo padla pod 55⁰C, bo krmilnik zaprl ventil in tako preprečil ohlajevanje peči in možnost tvorbe kondenza v njej. Vodo iz zalogovnika pa nemoteno porabljaš s svojo obtočno črpalko, ventilom in krmilnikom (ne tega pa ne). Krmilnik na peči ima možnost krmiljenja priprave sanitarne vode, to pa spet zahteva svojo obtočno črpalko kakor tudi svoj tropotni ventil z elektro pogonom (kar ti sicer ne diši). Krmilnik na peči kontrolira še obe (zgornjo/spodnjo) temperaturi na zalogovniku ter enako na bojlerju sanitarne vode. Pripravo sanitarne vode sicer lahko rešiš tudi na kak "primitiven" način, vendar je ob tem potrebno vedeti, da temperature višje od 50⁰C pomenijo tudi mnogo večje in izdatnejše izločanje vodnega kamna po stenah in ceveh sistema. Zato že spet tisti "neljubi" pogon in tista nebodigatreba avtomatika, da se ta temperatura zreducira.
Od zalogovnika naprej v ogrevni sistem moraš spet imeti nov krmilnik (lahko je predlagani WDC20 ali kak drug). Spet s svojimi tipali temperature dvižnega voda in povratka ter tipalom zunanje temperature, ki ga nabiješ nekam na severno steno. In SEVEDA (to te najbolj muči) od tu naprej lahko pustiš sistem PO STAREM, ko boš vsake toliko časa le moral dvigniti rit in priti v kotlovnico pogledat, kaj se tam dogaja. No sedaj ko bodo polena ti to vsakodnevno opravilo ne pobegne več. To ni kurilc, ko si le stisnil tisti knof in se v kurilnici pojavil enkrat ali dvakrat v letu dni, običajno, ko je zmanjkalo kurilca. Sedaj bo pot po tistih štengah precej bolj pogosta. Bo pa zato poceni, da se ti bo smejalo. In ker mi je že od prvega posta jasno, da problem ni v ničemer drugem, kot v denarcih, poskusi vsaj v startu požreti tista dva pogona in dve črpalki, če boš že ogrevanje pustil na "ROČNI AVTOMATIKI". In potem čimprej nabrat še preostalo vsoto in nadgradit ogrevni sistem tako, kot je v bistvu zamišljen in narejen. Odločil si se namreč za zelo dobro zadevo in bi bilo resnično škoda, da njenih zmogljivosti, ki ti jih nudi, nebi znal ali hotel izkoristiti do konca. Vem. €€€.

Tule imaš še podrobna navodila in vse informacije okrog omenjenega kotla, zahtev okrog njega ter vezave. Preštudiraj v potankosti, se splača:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.zmes.si/wp-content/uploads/2017/10/TEHNI%C4%8CNA-NAVODILA-TR.pdf">http://www.zmes.si/wp-content/uploads/2 ... ILA-TR.pdf</a><!-- m -->

Evo, je spet cel roman ratu, zato sem se prej ogibal poseč globje v temo.

Re: Prenova in regulacija Seltron - Hanzi - 24.9.2018

Citat:Posledično bo po kake pol minute ali minuti v peč pritekla hladna voda iz zalogovnika. Tipalo T2 bo padec temperature nemudoma zaznalo in krmilnik po ventil poslal v zapiranje. Temperatura v peči spet prične naraščati in cikel odpiranja se ponovi. Enako spet z zapiranjem. Ker ima peč višjo zmogljivost reprodukcije temperature kot jo porablja odjem (zalogovnik), so intervali odprtosti ventila vedno daljši, intervali zaprtosti pa vedno krajši. Po nekje 20, 30 minutah delovanja bo ostal ventil v stalno odprtem položaju, kar pomeni, da se bo zalogovnik pričel polniti
Saj vem da ti je jasno kako zadeva deluje, samo za prenos misli v tipkovnico je bilo pa se malo prezgodaj.

Re: Prenova in regulacija Seltron - Sebek - 24.9.2018

@euro3000 če sem prav razumel bi ti rad v radiatorje pošiljal konstantno temperaturo, ki bi jo ročno korigiral vsake par dni glede na vreme. To se da narediti z takšnim [url=httpsunichr("58")//wwwunichr("46")seltronunichr("46")si/indexunichr("46")php/seltron-novice/regulatorja-konstantne-temperature-acc30-acc40unichr("46")html]regulatorjem[/url], ki ga montiraš na tripotni mešalni ventil. Torej narediš dvižni vod z mešalnim ventilom. Črpalko in delovanje tega motornega pogona pa lahko vklopiš z že obstoječim sobnim termostatom.

Glede polnjenja zalogovnika ne vem ali tvoj kotel zna tipat temperaturo vode ki prihaja v kotel in na podlagi tega odpirat/zapirat motorni pogon na tripotnem mešalnem ventilu, ali samo vključi črpalko pri doseženi določeni temperaturi v kotlu in po končanem gorenju spet izključi črpalko. Če kotel samo vklaplja črpalko potem rabiš še laddomat (boljša opcija) ali pa še en tak mešalni ventil z motornim pogonom kot sem ga opisal za dvižni vod. Torej za slojevito polnjenje rabiš črpalko in nek mešalni ventil.

Kot pa so ti že zgoraj razložili wdc 20 podpira vse od slojevitega polnjenja zalogovnika (z 3potnim mešalnim ventilom z motornim pogonom in črpalko) do optimalne temperature vode v dvižnem vodu (z 3potnim mešalnim ventilom z motornim pogonom in črpalko) na podlagi zunanje temperature (vremenska regulacija) in tudi ogrevanje bojlerja sanitarne vode.

Opcij ogrevanja je več, vsak pa se mora sam odločiti, na kak način bo spravil dovolj toplotne energije v bivalne prostore, da bo prijetno za bivanje.

Re: Prenova in regulacija Seltron - euro3000 - 24.9.2018

Hvala za teh kar nekaj odzivov, eni ste tudi navedli nekatere rešitve/smer v "alternativni" ( kolikor sploh lahko je to alternativa...) vezavi.

Črno na belem sem napisal, da vem kaj je wdc in ta avtomatika, da vem, da je to boljše in se v tem strinjam z vami. Vprašanje je bilo bolj v drugem smislu: nekaj bolj analognega, morda pa že v štartu nisem tega jasno in nedvoumno dal vedeti... in ste eden za drugim hiteli dopovedovati kar že vem ( pa gotovo res ne tako v detajle kot to poznate mnogi)

Pa da povem dejansko dilemo pri meni in vi prenehate misliti, da sem proti "e-regulaciji", ker eni vlečete neke čudne zaključke:
Ali izberem TR (seveda komplet in po predpisani shemi!), kjer pa so komponente "ločene" in jih lahko poljubno izberemo npr. regulacija, varovanje povratka;
Ali pa izberem kotel kjer je regulacija že v osnovi integrirana v kotel in zmore celo več kot wdc20?
V obeh primerih je bilo že od vsega začetka mišljeno vse komplet kot se gre in ne kakšna improvizacija!