![]() |
|
Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč (/showthread.php?tid=61281) |
Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - kody - 18.4.2015 Prijatelj iz elektra mi ze dve leti obljublja visje cene... Je pa dejstvo da žled in tes6 mora nekdo pokrit in to bomo mi, lahko ne preko direktnih cen ampak preko dajatev.... Dolgi rok, vec porabnikov, vec uvozene energije...vec odvisnosti od nihanja cen na svetovnem trgu... Zato ima bohinc prav...energenti more bit enakomerno razporejeni in ne samo oseedotoceni na enega...enako kot prodajalec, ne smes imeti samo enega kupca
Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - Migaj - 18.4.2015 Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč. Moj odgovor je ogrevalna TČ - ker elektrika je že (mora biti) v hiši. Če pa je z.plin že v hiši, lahko tudi peč. Kaj bo čez 5 ali 10 let pa znajo povedat samo šlogarce. Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - smukec1 - 18.4.2015 Migaj Napisal:Če pa je z.plin že v hiši, lahko tudi peč. Hehe pa smo po 9 straneh razprave spet na začetku ![]() Ja zemeljski plin je v hiši oziroma do hiše vse izgrajeno, potrebno je narediti samo stvari notri, okoli 3500eur stroška. Daikin 8kW s subvencijo, prebojem in temeljem pa pride okoli 6500eur. Če bo 300€ razlike v letu, se stvar izravna po 10 letih. Kaj bo takrat z energenti in kaj bo takrat z nami znajo tud napovedat samo šlogarce ![]() Problem je tudi denar in 3000eur mi trenutno še hudičevo prav pride ... Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - telmos - 18.4.2015 bozgom Napisal:Sam uporabljam kondenzacijsko peč Vitodens 333 že 10 let. Razen stroškov dimnikarja manj kot 30€ nisem imel z njo nobenega dodatnega stroška. Sanitarna voda in kuhanje je na plin. V hiši sta dve gospodinjstvi in ima 3x20 A glavne varovalke. Ne vem, kaj je pri meni posebnega, da na 3x20A deluje vse. Nimam plina in ga tudi ne bom imel. Sem prav alergičen na priseske. Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - telmos - 18.4.2015 kody Napisal:Prijatelj iz elektra mi ze dve leti obljublja visje cene... Je pa dejstvo da žled in tes6 mora nekdo pokrit in to bomo mi, lahko ne preko direktnih cen ampak preko dajatev....Bla, bla, bla. O teh zadevah se v ten stilu pisari že 30 let. Teš6 bomo pokrili vsi državljani, kot vse ostale mega neumnosti naših politikov. Pretekli teden je bilo prebrati v fnancah, da na naše tržišče prihaja največji nemški trgovec z elektriko, ki naj bi še dodatno oklestil cene...... Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - Migaj - 18.4.2015 Smukec, prepričan sem, da bo s TČ več kot 300€ prihranka letno. Sam bi se tudi zato na tvojem mestu odločil zanjo. Imaš pa sladke skrbi, ker v tvojem primeru nezahtevnega objekta tudi s plinsko pečjo ne bi brcnil ravno mimo. Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - kody - 18.4.2015 Telmos a samo ti lahko pises pavsalne trditve na tem forumu? Nisem napisal da se bo dvignila cena danes, jutri ... Pokrit pa bomo mogli... A tisto z nemci je tako kot njihov telekom? Zanimivo, bi znali hrvati marsikaj povedat... Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - simionesi - 19.4.2015 DELPHI Napisal:Namesto teoretiziranja, predstavi na osnovi predlaganih predpostavk, tvoje videnje gibanja cen el. energije in zem. plina v naslednjih 10 letih, podprto z uradnimi dokumenti inštitucij EU. Potem me mogoče prepričaš... 8)simionesi Napisal:Tako povprečna cena el. energije, kot povprečna cena zemeljskega plina je v Slo. nižja kot v EU, kar je razvidno tudi iz grafikona ( <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stat.si/StatWeb/glavnanavigacija/podatki/prikazistaronovico?IdNovice=6474">http://www.stat.si/StatWeb/glavnanaviga ... ovice=6474</a><!-- m --> ), tako da se bosta oba vira v prihodnosti dražila. Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - smukec1 - 19.4.2015 Kakšno pa je razmerje stroška ogrevanja na radiatorje ali pa na talno gretje? Predpostavimo, da gre za enak objekt, ki se ogreva na enako peč in na enako temperaturo. Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - Homer - 19.4.2015 Teoretično nič, saj moraš v obeh primerih nadomestiti enake izgube objekta! V praksi pa je nekako tako: Ker nas običajno v stanovanju zebe v noge in ne v ušesa, dvigamo temperaturo, da nam je v višini nog toplo. Zato je v višini glave običajno temperatura višja, kot bi bilo potrebno. Pri talnem pa je bolj ugodna temperaturna razporeditev, saj je topleje v višini nog in hladneje v višini glave. Zato lahko za enak občutek toplote ogrevamo z nižjo temperaturo. Neka splošna "formula" je, da za stopinjo nižjo sobno temperaturo prihranimo cca 7% na ogrevanju. Ocenjujem da je to tudi približen prihranek s talnim ogrevanjem. Skratka nekih velikih prihrankov s talnim ni, je pa razlika v občutku toplote kot "noč in dan" Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - Poldee - 19.4.2015 To kar pravis in pa dejstvo, da pri talnem je DV bistveno nizji in to se najbrz kar pozna. Homer Napisal:Teoretično nič, saj moraš v obeh primerih nadomestiti enake izgube objekta! Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - DELPHI - 19.4.2015 simionesi Napisal:Namesto teoretiziranja, predstavi na osnovi predlaganih predpostavk, tvoje videnje gibanja cen el. energije in zem. plina v naslednjih 10 letih, podprto z uradnimi dokumenti inštitucij EU. Potem me mogoče prepričaš... 8) 1. kar je zate teoretiziranje, je v resnici zgolj minimalna uporaba razuma 2. nobene potrebe nimam, da bi te v karkoli prepričeval 3. kaj imajo uradni dokumenti EU opraviti z gibanjem cen? Misliš, da jih diktirajo kot centralni komite oz. politbiro v Sovjetski zvezi? 4. razumel nisi popolnoma nič Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - Homer - 19.4.2015 @Poldee Ja, tudi DV je pri TČ pomemben. Pri ostalih načinih ogrevanja je vpliv zanemarljivo majhen. Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - vincent - 19.4.2015 Smukec...če bo še 9 strani teksta da se tč bolj splača boš ti še vedno na začetku ker si odločen za plin (podzavestno). Tako da....ne muči sebe ne drugih :wink: . Zmontiraj plin (napiši na koncu dejanski strošek kurilnice na plin...predvsem odmik od 3,5 jurja) tisih 400 do 500 eur letno razlike boš pač pogoltnil. Zgodba zaključena. Đabe prepričevanja da je tč cenejša če se ne daš prepričat.... Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - Homer - 19.4.2015 @DELPHI, simionesi Brezplodna debata..... Cene in še zlasti energentov je nemogoče napovedovati. Še toliko bolj, ker so te cene poleg trga, še bolj odvisne od kartelnih dogovarjanj (OPEC) in političnih pritiskov, ki jih ene države delajo proti drugim (USA). Poleg tega se s ceno energentov tudi gasi ali podžiga finančna kriza (EU). Če k temu dodaš še vpliv lokalnih vojn in državno fiskalno politiko, lahko ugotoviš da je "jutrišnja" cena energije popolna neznanka. |