PodSvojoStreho.net
Težave z zalogovnikom - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Težave z zalogovnikom (/showthread.php?tid=60413)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Re: Težave z zalogovnikom - colinmcrae - 2.2.2015

Glej zamot1..... kurim na pelete ..... glede na to da sem iskal ogromno nekih informacij, ko sem dograjeval sistem in regulacijo, tudi na tem forumu..... glede varovanja povratka..... ne vem..... zadevo mi je montiral in vezal brat. sicer je s podrocja toplotnih crpalk (ni pa obremenjen z biomaso) oz.bi rekel, da preferira toplotne crpalke, pa naj bo to misljeno kot interdisciplinarnost....

Skratka sistem sem nadgradil .... potem pa na tem forumu Confusedhock: Confusedhock: Confusedhock: ...... nima varovanja povratka..... ja nimam ga ampak zakaj.....

Ne vem verjetno zato..... ker ko mi pec laufa imam temperaturo kotla med 65 in 78 stopinj.....

Ker med cikli gorenja ..... ne vem malo odvisno od zunanje temperature .... kotel zalaufa na 3 - 4 ure( vmes se verjetno ohlaja), lahko trdim, da temperatura kotla ne pade pod 60 stopinj. sicer je minimalno odvisno glede na zunanjo temperaturo. zanimivo je to, da ne iz zalogovnika, ne iz radiatorjev, ravno zaradi zalogovnika, tudi ne morem dobit pod 40 stopinj vode, se prej vkljuci pec....

Ponoci ko kotel ne dela temperatura kotla ne pade pod 40 stopinj.....

In potem pride pametni folk in Confusedhock: Confusedhock: Confusedhock: nima varovanja povratka.... ne nimam ga .... ne rabim ga ... bom denar bolj pametno porabil drugje.... se investicije hitro nalagajo.... se vedno ne vem kje mi bo pec kondenzirala oz zakaj bi ga rabil...

Zamot1 vcasih zmaga najpreprostejsa resitev ki laufa v praksi....

mater sem se razpisal upam, da ne zaradi pisanja privabil hudica.... kotlovnice, rezimi kurjenja pa se kaksen detajl so ... krepko krepko razlicni....

evo zdaj pa lahko vdarite po colinu ker je napisal mnenje, pa se napalo je koga da bo pisal izven teme....

lp
colin

Re: Težave z zalogovnikom - Hanzi - 3.2.2015

Ni pomembno koliko imaš ti v peči, niti koliko v zalogovniku. Pomembna je najnizja T vode ki prihaja v pec iz zalogovnika.
Zaradi tega enake peči nekje zdržijo nekaj desetletij,drugje pa nekaj let in spustijo nekje "tam zadaj spodaj".
Je pa.res da je pri zalogovniku manjši šok kot pa brez njega. Ker zalogovnik težko ohladis na 20 kolikor imaš v radiatorjih. Imaš pa zaradi tega dlje mrzlo vodo. Iz radiatorjev po četrt ure dobiš že toplo vodo,iz zalogovnika ti pa tri ure mrzla voda v pec teče.

Re: Težave z zalogovnikom - colinmcrae - 3.2.2015

Hanzi predlagam..... da se enkrat preberes kaj sem napisal...... se vedno ne verjamem da varovanje povratka pri danih pogojih potrebujem.....

Imaš dno zalogovnika vedno na 50+?
Ce lahko držiš cev ki pelje od dna zalogovnika do peči (neizoliran del), potem zna biti da ti ne bi škodil povratek.

Zalogovnik mi kompleten spravi na 75 stopinj... mimgrede pomnim ga zaradi termodinamike od spodaj odjem mam na vrhu..... mogoce ne po ps-u ampak po nasvetu nwkoga ki se v 98% ukvarja s toplotnimi crpalkami....

Re: Težave z zalogovnikom - KARMEN1 - 3.2.2015

Hanzi Napisal:Ni pomembno koliko imaš ti v peči, niti koliko v zalogovniku. Pomembna je najnizja T vode ki prihaja v pec iz zalogovnika.
Zaradi tega enake peči nekje zdržijo nekaj desetletij,drugje pa nekaj let in spustijo nekje "tam zadaj spodaj".
Je pa.res da je pri zalogovniku manjši šok kot pa brez njega. Ker zalogovnik težko ohladis na 20 kolikor imaš v radiatorjih. Imaš pa zaradi tega dlje mrzlo vodo. Iz radiatorjev po četrt ure dobiš že toplo vodo,iz zalogovnika ti pa tri ure mrzla voda v pec teče.
Proizvajalec mi je povedal, da se brez varovanja povratka skrajša življenjska doba peči.
Mislim, da ga imam nastavljenega na 55, izhodno pa na 65 (bom preverila).

colinmcrae Napisal:Zalogovnik mi kompleten spravi na 75 stopinj... mimgrede pomnim ga zaradi termodinamike od spodaj odjem mam na vrhu..... mogoce ne po ps-u ampak po nasvetu nwkoga ki se v 98% ukvarja s toplotnimi crpalkami....

Še enkrat ne zanima me kolikšna je tvoja največja temperatura v peči in zalogovniku , ker le ta ne bo kriva za kondenz. Kriva bo najnižja temperatura.
In ta na dnu zalogovnika (radiatorjih, talnem...)je koliko?
Prepričuj tiste ki so po petih letih menjavali peči, "krivo" je bilo pa to da so plehnate peči za en drek in da je treba kupiti litoželezno. Svak pa je kupil 25 let staro plehnato za 100 evrov, pa mu že tretjo zimo greje.

Preberi se enkrat kaj sem napisal saj sem napisal ....grejem zalogovnik s povratkom iz radiatorjev tudi zjutraj mi skozi pec najprej spusti med 75 in 73 vodo.... v zalogovniku mi temperatura vode nikoli ne pade pod 45 stopinj..... takrat se mi vkljuci pec.... in ja se vedno mi ni jasno kaj bo kondenziralo....

Lp
Colin

Prav, potem pa imaš najbrž po nepotrebnem previsoko temperaturo v radiatorjih (tako kot jaz, ki jo imam trenutno omejeno na 60. Kar pa nekaterim spet ni všeč, saj je poraaba večja, več prahu...
Če imaš zalogovnik ohlajen na 45, kdo ti pogreje vodo preden pride v peč?
Razen če v radiatorje spuščaš 70 in imaš potem povratek iz njih 60 in jo primešaš k vodi iz zalogovnika. Samo ti mora voda po radiatorjih krožiti stalno. Če ti ne (po vsej verjetnosti ker ti bo pri 70 prevroče pri teh temepraturah), pa tistih 45 še dodatno ohladiš z 20C vodo iz radiatorjev.

Nimam..... odvisno od zunanje temperature in dd2+ sobnega komunikatorja med 32 in 45....

Vodo za radiatorje mi mesa mesalni ventil in seltronova regulacijs.... uporabljam 4 potni mesalni ventil in 2 pumpi ena po potrebi polni zalogovnik druga krozi vodo po radiatorjih...

bolj mam stvar opisano tukaj..

[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/viewtopicunichr("46")php?f=7&t=60325[/url]

Lp
Colin

In zakaj ne ohlajaš zalogovnika nižje od 45 če imaš dovolj 32?

Zato ker ce je bolj hladno in ne soncno rabim 45 stopinj vodo v radiatorjih, pa se mi ne da dnevno histereze in temperature zalogovnika nastavljat.....

Hanzi povratni vod mi gre iz raduatorjev na dno zalogovnika na vrhu zalogovnika mam potem izhod in dovod na pec.... saj sem rekel da imam 4 potni ventil in v bistvu 2 tokokroga, ki jih mesam med sabo.... v pec direktno nikoli ne more prit voda 20 stopinj.....

Re: Težave z zalogovnikom - okram - 3.2.2015

Kaj pa jeseni, ko prvič zakuriš?

Kaj pa jeseni, ko prvo zakuris pec z varovanjem povratka? Ti povratek varuje na 60 stopinj?

Okram .... enkrat na leto mi pec kondenzira..... sicer se nisem opazil..... in zdaj bom zaradi prvega zagona v sezoni vgradil varovanje povratka.... :lol: :lol: majke mi si nasel situacijo ko mi pec lahko potencialno skondenzira.... :lol: :lol:

P.s. Mogoce bi moral napisat ne pade pod 45 ko sistem deluje.....

@Hanzi kor sem ze rekel zalogovnik polnim od spodaj odvzem mam od zgoraj, preverjeno mi zslogovnik +- 0.5 stopinje celoten zalogovnik napolni na 75 stopinj.... hotel sem napisat se nekaj drugega...

ko pec ugasne in vlogo gretja prevzame zalogovnik, mi potem od spodaj v zalogovnik dodaja hladno vodo... ker je gostejsa ostaja na dnu.... mesalni ventil pa ima potem odvisno od temperatur za 3- 4 h s ciklom gorenja konstantno temperaturo vode med 72 in 75 stopinj, ki jo lahko mesa z vodo iz radiatorjev....
Ker kurim na pelete imam majhen zalogovnik.... cca 400 l vec se mi ne zdi potrebno....

Lp
colin

Re: Težave z zalogovnikom - zamot1 - 4.2.2015

Colinmcre-u, Ne bluzi tako pri meni dela peč na pelete :mrgreen: