PodSvojoStreho.net
Uplinjevalni kotel na polena WV Term LT - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Uplinjevalni kotel na polena WV Term LT (/showthread.php?tid=55730)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

Re: Uplinjevalni kotel na polena WV Term LT - Tauren9 - 3.1.2014

POzdravljeni,
Doma imamo od maja lani peč VW TERM LT 30. Imam par vprašanj.
Kolikor sem razvozlal peč deluje nekako takole.
Ko zakurim lahko takoj zaprem vrata in odidem drugam. Ni potrebno kaj čakati itd. vse deluje avtomatsko. Ko se voda v peči zagreje nekje na 53° se vklopi črpalka ki žene vodo okrog po peči. Peč greje 120l vode. Ko je na povratku iz peči temperatura večja od 55° začne avtomatika odpirati mešalni ventil in pošiljati vodo v zgornjo tretjino zalogovnika. ko pade na povratku voda pod 55° začne mešalni ventil zapirati in ga zapre do konca, po par mintah spet začne odpirat. Ko se zalogovnik toliko napolni, da je na dnu zgornje tretjine zalogovnika že dovolj toplo(tam nekje blizu 80° in je pri peči mešalni ventil oddprt do konca, začne opirat še drug mešalni ventil in začne polniti zalogovnik na dnu. Peč z eno polnitvijo mašanih drv, smereka krajniki, ali polna peč jelše drži nkeje 4 ure. Ena polnitev (če je prej zalogovnik cel približmo ogret na 45°) segreje cel zalogovnik na 80° Z pečjo smo zadovoljni, Tdimnih plinov se suče okoli 150-160°.
Imam pa par vprašanj za uporabnike teh peči.
1. Ventilator je grozno glasen, sliše se ga po sobah okoli dimnika, je že kdo kaj postoril glede tega.-TO je dejansko edina stvar, ki me najhuje moti!
2. Ali se da znižati temperaturo dimnih plinov, mislim da so kar visoke. Imamo dolg dimnih schiedel fi160mm in ni problema zaradi vleka.
3. ali ima kdo kakšna navodila, kako se pride v nastavitve peči,
4. ali imam samo jaz slabe izkušnje z serviserji, niakkršna pomoč, vedo je kaj drugega krivo...ne moreš se enostavno normalno pogovarjati.
5. zakaj po prenehanju gorenja še vedno črpalka meša zalogovnik. recimo če je razslojen 80-80-40, ga potem črpalka po prenehanju gorenja tera sem ter tja tako da je potem vsepovsod enako, naprimer65-65-65.

Hvala za odgovore in LP

Re: Uplinjevalni kotel na polena WV Term LT - JozkoPetarda - 3.1.2014

TDP 150-160°C je že precej nizka za peč na drva. To ni kondenzacijski kotel.
Če bi znižal TDP, se bo znižala moč kotla (podaljšan čas gorenja). Poveča pa se možnost nastanka kondenza v dimniku.
Ventilatorji so pa res precej glasni. Samo tukaj kaj dosti ne moreš naredit.

Imam neka navodila proizvajalca krmilne elektronike. Sicer za LT nevem kako so natančna, ampak za TR so kr OK.

Če rabiš mi pošlji zasebno sporočilo s tvojim email naslovom, pa ti jih pošljem.

Delovanje obtočne črpalke se nastavi glede na razliko temperature med kotlom in zalogovnikom. V krmilniku je nastavitev pri kaki razliki temperature med zalogovnikom in pečjo se vklopi obtočna črpalka. Ponavadi želiš da je ta temperaturna razlika vsaj 5°C. Je pa odvisno kje se nahaja senzor temperature v zalogovniku...

Re: Uplinjevalni kotel na polena WV Term LT - Tone - 3.1.2014

Regulacijo imaš povsem u k. Najprej 5 minutno zapiranje ob gretju zalogovnika, to je povsem mimo in škodljivo, mešalni se mora počasi prilagajati razmeram v zalogovniku in gorenju, tako da gre v peč zmerom cca 60°C, razen ko se zalogovnik segreje.
Ko neha goreti oziroma ni več energije od žerjavice, se mora črpalka ustaviti, tu ni kaj, nima kaj mešati in hladiti vodo preko peči in cevi.
PS: Nimam te peči.

Re: Uplinjevalni kotel na polena WV Term LT - vrtalnik - 3.1.2014

Tudi jaz sem imel v začetku problem s prevelikim nihanjem temperature povratne vode;mešalni ventil se je odpiral in zapiral od začetka do konca.To sem odpravil s nastavitvijo časov odpiranja oz. zapiranja mešalnega ventila,v servisnem meniju.Sedaj povratek nič več ne niha.Vendar moraš vedeti katere parametre spreminjati.
Po koncu gorenja mora črpalka še nekaj minut delovati,nato se ugasne.Vklopi se samo še takrat,ko temp.v zalogovniku pade pod temp.v peči,to ponavlja tako dolgo,dokler temp.v peči ne pade na 50 stopinj.

Re: Uplinjevalni kotel na polena WV Term LT - Tauren9 - 4.1.2014

Zdravo,
Hvala za odgovore,
vprašanje za Vrtalnika ali ostale. kako se pa pride v servisni meni, imate kakšna navodila ,jaz nimam zraven dokumentacije popolnoma nič, samo navodila za uporabo.
Na katero hitrost naj bo nastavjena obtočna črpalka-peč-zalogovnik. Po moje na najmanjšo, ali imam prav?

Re: Uplinjevalni kotel na polena WV Term LT - vrtalnik - 4.1.2014

Črpalko imam grundfos up basic 25/4,na prvi stopnji in je več kot dovolj.Je pa odvisno od vrste peči, dolžine cevi do zalogovnika in njihovega preseka.
Imam navodila za kola LT in TR za nastavljanje servisnih parametrov.Sam imam kotel TR,ki ima drugačno regulacijo in za vstop v servisni meni rabi kodo,medtem ko je LT ne rabi,kot je razvidno iz navodil.

Re: Uplinjevalni kotel na polena WV Term LT - Tone - 4.1.2014

Mešalni ventil zaoscilira (kot pri tebi Tauren), sploh s tako dolgim časom, če ima temperaturni senzor povratne vode v peč slab kontakt in ima veliko vztrajnost. Probaj kaj narediti na tem, torej izboljšaj toplotni kontakt termometra s cevjo.
Črpalka naj bo na taki moči, da bo šla v zalogovnik zaželena temperatura vode, pri čemer moraš paziti, da ti peč pri drugi fazi polnjenja zalogovnika s temperaturo ne gre previsoko. V bistvu s črpalko nastavljaš razliko temperatur na peči, ki je lahko recimo cca 15°C in če ti gre v peč 55°C v prvi fazi polniš zalogovnik na 70 (55+15), ko je ves na tej temperaturi pa na 85 (70+15). "Lahko" pa greš s 25 razlike v prvi fazi na 80, samo kaj če je zalogovnik že vroč, peč pa še greje, zakuhala bo. Skratka bolje manj, tudi 10°C in imaš veliko več varnosti, torej bolje črpalko na več kot manj. To, da se ti greje zalogovnik na nižjo temperaturo, je kvečjemu bolje.

Re: Uplinjevalni kotel na polena WV Term LT - Prvigraditelj - 4.1.2014

Tauren...imam sicer LT20 in ventilator je res (pre)glasen.
Kar se tiče serviserjev se pa tudi zelo strinjam...porazno!
Meni so celo hoteli zaračunat ker je serviser prišel dvignit temperaturo dimnih plinov, ker prej je bil izkoristek porazen oz. zalogovnik ni šel čez 60 stopinj (s tem da prej so bla kriva drva, pa mraz itd., komora pa med kurjenjem ni nikol žarela).

Če sem s pečjo sicer dokaj zadovoljen pa nisem zadovoljen s serviserji in pa z dejstvom, da na peči ne moreš spreminjat ničesar. Kar je pri LT20 ki nima lambde verjetno še večji minus.
Skratka peč ti prpelejo, zakurjo, pol ure počakajo pa nekej malga navodil za čiščenje dobiš in je to to.

Re: Uplinjevalni kotel na polena WV Term LT - Hanzi - 4.1.2014

Svašta....

Re: Uplinjevalni kotel na polena WV Term LT - vrtalnik - 4.1.2014

Pa zastarela navodila,ki ne veljajo za najnovejši krmilnik,poleg tega,da za dve uri dela (od tega je eno uro razlagal kako se zakuri), računajo 230 EUR +ddv.

Re: Uplinjevalni kotel na polena WV Term LT - Tauren9 - 4.1.2014

Se pravi, da brez serviserja jaz ne morem nastaviti temperature dimnih plinov, ne morem nastaviti temperature povratka, ne morem nastaviti časa odpiranja mešalnega ventila ali kako?

Jebe se jim za SLO kupce, njihovi kotli gredo za med v tujini. Vsaj tako mi je prišlo na uho ko sem se pred letom zanimal tudi za njih.
Če v tujini tako delajo kot pri nas, potem ne bodo šli več za med , ampak bodo šli po gobe.
Že lani sem bral čudne zgodbe o vw, letos spet. Skratka več je kritike kot pohvale in to na ”edino”? SLO firmo ki zna narediti kotel z lambda.

Tauren9 Napisal:Se pravi, da brez serviserja jaz ne morem nastaviti temperature dimnih plinov, ne morem nastaviti temperature povratka, ne morem nastaviti časa odpiranja mešalnega ventila ali kako?
To se po njihovo enkrat nastavi in je za vse večne čase mir. To mi je rekel njihov monter, ko sem spraševal delovanje /odpiranje primarca-sekundarca. Ali ima še kater kotel rešeno tako da z enim pogonom štela oba? Primarca zapira, sekundarca odpira in obratno.
Očitno ne vejo da so drva drugačno kurivo kot plin/elko.

Re: Uplinjevalni kotel na polena WV Term LT - Prvigraditelj - 5.1.2014

Pa ima za te kotle LT z novo regulacijo kdo navodila oz. kakšno bolj "strokovno" literaturo. Vprašanje sicer če se sploh da prek tega vmesnika ki je na peči kaj nastavljat, ker serviser je peč priklopil na PC?!

Re: Uplinjevalni kotel na polena WV Term LT - JozkoPetarda - 5.1.2014

Hanzi Napisal:
Tauren9 Napisal:Se pravi, da brez serviserja jaz ne morem nastaviti temperature dimnih plinov, ne morem nastaviti temperature povratka, ne morem nastaviti časa odpiranja mešalnega ventila ali kako?
To se po njihovo enkrat nastavi in je za vse večne čase mir. To mi je rekel njihov monter, ko sem spraševal delovanje /odpiranje primarca-sekundarca. Ali ima še kater kotel rešeno tako da z enim pogonom štela oba? Primarca zapira, sekundarca odpira in obratno.
Očitno ne vejo da so drva drugačno kurivo kot plin/elko.

Če bi nastavili prav že prvič načeloma res ni razloga zakaj bi spreminjal, razen če se hočeš igrat.
Je pa LT kotel brez lambde, in temu primerna je regulacija primarja/sekundarja. V vsakem primeru je "na pamet". Dost razlike ne bi bilo če bi imel 2 pogona... Tudi nekateri drugi nižjecenovni kotli brez lambde uporabljajo samo en pogon za nastavitev obeh loput.