PodSvojoStreho.net
Zalogovnik, klasična peč na drva in moj primer - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Zalogovnik, klasična peč na drva in moj primer (/showthread.php?tid=54633)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Re: Zalogovnik, klasična peč na drva in moj primer - Jozl - 10.2.2014

Ja imam odprti sistem in je že bilo na izhodu peči tudi 103°C in je vsa vroča voda šla direktno v zalogovnik. Tukaj se je vklopilo varovanje peči na elektroniki, da je do konca odprlo mešalni ventil in s hladno vodo ohladilo peč.

Danes sem še probal kako kaj laufa termovzgonsko ogrevanje preko radiatorjev v mansardi. Zadeva je tako hitro zaokrožila, da se mi je kar nasmehnilo. Edino ločena veja za kopalnici je delovala bolj počasi na spodnji kopalnici. Voda ziher nebi zmrznila v radiatorju in tudi kopalnico bi še solidno ogrelo brez elektrike.

Zadevo kljub vsej elektroniki sem pregulfal na sledeči način:
- motorni pogon se nastavil na ročno in ga odprl na maximum
- na mešalni grupi sem sprostil protipovratni ventil in tako omogoči termovzgonski efekt
- po nekaj sekundah se je že čutila mrzla na povratku in na dvižnem vodu zelo vroča voda
- po nekaj minutah je bila voda 2 štuka višje že topla na kopalnici kljub cevi 15 in zelo topla na radiatorjih z glavnim dovodom 18.

To je moja rešitev, kadar bomo dalj časa brez elektrike. Pritličje bom pač ob talnem ogrevanju ogreval s kaminom. V kleti kjer bo pralnica bo še šporhet na drva za jesensko pripravo ozimnice.

Re: Zalogovnik, klasična peč na drva in moj primer - zamot1 - 11.2.2014

Tukaj se je vklopilo varovanje peči na elektroniki, da je do konca odprlo mešalni ventil in s hladno vodo ohladilo peč.
Ko ni elektrike ventil ostane tam kjer je in če si doma je ročno odpiranje ventila edina rešitev???, razen UPS-ja. V dobro ogretem sistemu pa ni kaj dosti mrzle vode razen če prime varovanje in ohladi peč. Sem že enkrat predlagal da bi paro iz varnostnega napeljal v peč da pogasi ogenj, peč rešena na račun svinjarije v kurilnici :lol:

Re: Zalogovnik, klasična peč na drva in moj primer - KARMEN1 - 11.2.2014

UPS je dobra rešitev za nekaj ur.

Re: Zalogovnik, klasična peč na drva in moj primer - malimojster - 1.8.2016

Da posodobim.

Prej je bila vezava kotel, naležni termostat in obtočna. Vse direktno na radiatorje. Kolikor si kuril, tako si imel vroče. Torej ali je bilo hladno ali pa savna.

Sedaj sem dodal esbe ventil, 1500l zalogovnik, termostat dimnih plinov, sobni termost in regulator konstantne temperature.

Zadeva je čisto enostavna in deluje tako kot sem si želel. Zjutraj pokurim šajtrgo drv in imam če ni premrzlo mir do jutra. V peči ni več katrana saj konstantno gori, skozi dimnik pa se ne vidi dima.

In če bo želja, lahko dodam tudi vremensko regulacijo, ampak zaenkrat ni potrebe, saj ni takšnih nihanj temperature.

Cena 1500€

lp, Metod