![]() |
|
segrevanje zalogovnika - temp v peči - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: segrevanje zalogovnika - temp v peči (/showthread.php?tid=39755) |
Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Fery - 19.11.2013 Ja pa ga ima. Sicer pa je tudi tam varnostni. Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - branci - 19.11.2013 h00mzi Napisal:razslovanje je, razslojevanja ni? kaj je pa pol tole, fizikalni fenomen? saj nisem rekel da razslojevanja ni, razslojevanje v zalogovniku kakaršno je naravno in tu ni neke bistvene razlike med navadnim zalogovnikom ter zalogovnikom z nevemkakomodernim razslojevalnim sistemom najbolj važno pri zalogovniku sploh pri kurjenju na drva je pravilno izvedeni priklopi Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - branci - 19.11.2013 Jozl Napisal:Jaz imam 2000l zalogovnik z izmenjevalcem za solarno. Žal samo nimam razslojevalnika takega kot imamo na hladilniku za žganjekuho. Sistem deluje, da od spodaj vleče hladno vodo in se do vrha ogreje in dokler ni celoten hladilec pregret še vedno enakomerno kondenzira destilat. pumpo na regulaciji povratka daj v višjo prestavo ker imaš premajhen odvzem iz peči zato počasno segrevanje zalogovnika in pregrevanje peči Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - branci - 19.11.2013 Tone Napisal:Očitno na hitro ne bomo nikamor prišli, zato pojdimo počasi. če imaš na ogrevalnem krogu mešalni ventil nikoli ne boš imel povratka 60°C, pri meni ko mešalni ventil vzdržuje temp. je povratek v zalogovnik na nekje 30°C Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - damo1 - 19.11.2013 Imam eno težavo pri segrevanju zalogovnika. Zanima me zakaj se mi segreje spodaj bolj, kot zgoraj. Zgoraj je recimo 72st, na sredini 75st, spodaj pa skoraj 80st? Prilagam še sliko, čeprov se termometri slabo vidijo. Slikano ravnokar, v peči le še žerjavica in temp kotla cca 85st. Črpalko na ladomatu imam na 1 stopnji. [img]httpunichr("58")//s8unichr("46")mojalbumunichr("46")com/3677818_11214927_21277487/razno/21277487unichr("46")jpg[/img] Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - JozkoPetarda - 19.11.2013 Prva stvar, ki jo preveri je kako kažejo termometri, ko je zalogovnik popolnoma hladen. Po mojih izkušnjah lahko lažejo tudi 10°C ali več. Ali pa izmeri temperaturo s kako sondo (vtakneš v luknjo poleg termometra) na vsakem termometru in primerjaj s prikazano na termometru. Tako boš videl če zadeve kaj odstopajo od realnega stanja. Druga možnost je pa napačna vezava. Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - zamot1 - 19.11.2013 Zamenjaj termometre med sabo, taspodni je pokvarjen. Če se ne motim ni treba spustit vode ven, so naležni! Izklopi črpalko ki polni hranilnik in počakaj kakšne pol ure in se mora stanje spremeniti. Če je povratek iz radiatorjev 60°C ne delajo kot izmenjevalec toplote, je pa tudi nevarno imeti tako vročo vodo v radiatorju, na teramatiku d2 lahko limitiram dvižni vod. Vroča debata pri odkrivanju tople vode LP Tomaž Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - damo1 - 19.11.2013 Hja, stvar je taka. Ko se polni, se nekaj časa lepo fila, zgoraj 65st, spodaj 40. Pol proti koncu se pa spodaj dogaja, da prehiti zgornja dva. Zjutraj bo recimo zgoraj še cca 65-70st, sredina 60, spodaj 55. No vsaj danes je bilo tako, pa vem da jutri ne bo dosti drugače. Se pa ponoči tudi grejemo. Lahko probam jutri zamenjat termometre med sabo, sam imam filing da ne bo nič drugače. Ko je bilo spodaj blizu 80 st, je tudi v kotlu prilezlo do 90st. Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Hanzi - 19.11.2013 Termometre daj kuhat v lonec z vodo in opazuje tolerance. Tudi jaz sem zadnjič imel na vrhu 83, na sredini pa 85, peč je pa ”kuhala”, tik preden je zmanjkalo goriva. Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Fery - 19.11.2013 To, da greje spodaj, se ponavadi dogaja, ko ladomat ali ventil ne spušča dovolj povratne vode in ta iz radiatorjev tišči potem v zalogovnik spodaj. Do segretja sistema oz. polnega odprtja povratka. Kasneje pa je to malo verjetno. Oz. lahko tudi v primeru, če so radiatorske pumpe močnejše od tiste na povratku. Ampak voda mora krožiti preko njih in tako vroča povratna voda!? Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Tone - 19.11.2013 branci Napisal:če imaš na ogrevalnem krogu mešalni ventil nikoli ne boš imel povratka 60°C,V času nizkih temperatur zunaj imaš lahko dvižni vod na 70, da se ti zjutraj prej segreje, pa tudi če je na 65, se ti bo vračalo 60 in več. S PWM regulacijo črpalke bi lahko tudi v takem primeru imel povratek recimo pod 35°C. Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Scremer - 19.11.2013 damo1 preveri vse termometre. Če drugega ne jih lahko med sabo zamenjaš tako, da daš spodnjega na najvišji nivo. Imaš pa isti zalogovnik kot jaz tako, da ti je inštalater bržda namestil takšne termometre s tulkami (če se sploh da dobit kakšne drugačne). Za termometrom je tak droben vijak, ki ga odviješ s križnim izvijačem, potem boš lahko termo. potegnil iz tulke. Potem pa opazuj. Poizkusi tudi ustavit ves sistem za vsaj pol ure tako kot ti svetuje zamot1. Ustavi tudi ogrevalne kroge, ogrevanje sanitarne vode in ne samo črpalke za polnjenje zalogovnika. Skratka vse na OFF za vsaj pol ure, potem bo pa narava opravila svoje in "izravnala" vodo v zalogovniku. Toplejša bo zlezla gor, hladnejša bo "padla" dol. Če ti še vedno kaže spodnji višjo temp. od zgornjega, potem je termometer čisto faljen. Ponavadi nista niti dva termometra enaka. Pri meni strižejo tam cca 1-3°C v povprečju. En kaže kako stopinjo več, drugi dve premalo in potem vse skupaj izgleda kot, da je ne vem kakšna ogromna razlika med njimi. Ampak celostno gledano so nekje približno "poravnani" (imam pa 12 termometrov oz. tipal) Je pa tudi možno, da je kaj inštalacijsko narobe rešeno. Ampak pomojem da so prej termometri. Vroča voda vstopa zgoraj, hladna izstopa spodaj v času polnjenja. Tukaj nimaš kaj falit. Razen če bi imel fi22 cevi in pumpo na maks pretoku in potem voda pridivja v zalogovnik kot stara mama z invalidskim vozičkom po stopnicah. Pa tudi zalogovnik ni problematičen, saj imam istega kot ti in prav lepo plasti vodo navkljub dejstvu, da je "nizkocenovni" izdelek. Preveri in poročaj kako ti gre. lp Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Tone - 19.11.2013 Če je v kotlu 85 in samo še žerjavica, potem je pokvarjen zgornji termometer, ki kaže 72, ali pa ne obratuje črpalka za polnjenje. Pri meni na koncu gorenje skoraj vedno izenači cel zalogovnik, povratek je na več kot 55, Esbe polnilni ventil se odpre na polno in črpalka na polno vrti vodo med zalogovnikom in pečjo, dokler dimni plini ne padejo na dobrih 100°C. Meni je to kul, četudi včasih pohladi vrh zalogovnika za 5°C ali celo več. Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - damo1 - 20.11.2013 Se bom dons popoldne poigral s temi termometri, ima kolega nekaj novih, pa bom mal testiral, da vidim. Povezava je ok, zgoraj se fila, spodaj povratek v peč. Cevi med zalogovnikom in kotlom so vse fi28, pa črpalka na 1 stopnji. Tko ta tuki ne bi smela voda prehitro dotekat v zalogovnik. Drugač pa hvala za nasvete. Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Jozl - 20.11.2013 Fery Napisal:Kaj ti služi radiator na razteznih? Tista raztezna je za solarno in je radiator kot hladilec solarne tekočine ob izpadu energije. Enkrat mi je počil plastični vijak na merilniku pretoka za kaloriferimeter in sem zaradi popravila zaprl pretočni ventil na zalogovniku in ga po sanaciji pozabil odpreti. Grugi dan je bil cel sončen in v sistemu na vrhu 160-180°C. V kurilnici je bilo preko 120°C na obeh termometrih - kazalci so bili na tlačni skali. Radiator stane 35€ in je čisto poceni zadeva za varovanje raztezne, ki ima max delovno temp. 120°C. @Branci: Prvič sem naložil celo peč in imel črpalko na 3. Sedaj sem poskusil od začetka raje z počasnim gorenjem in črpalko na 2. Ko donaloži, se res rado hitro vname in plamem ima svojo moč. Bom naslednjič poskusil z max. hitrostjo na 3 in bom s tem mogoče preprečil pregretje peči. Naredim tako in v vročo peč donaloži tako kot do sedaj in vam sporočim nazaj, če je zadeva uspešna. Kar se tiče segrevanje zalogovnika 2000l s pečjo od 40kW in na koncu s briketimi je v 3 urah na spodnji 1/3 že temp preko 70. Še malo naložim in v 4 urah v peči vse lepo pogori in tudi zalogovnik je za talno za nižjo temp za 4 dni rahlega ogrevanja. Bom videl kako se bo obnesla litoželezna peč, drugače ko bom prihranil nekaj denarja, si bom pač privoščil kako dobro uplinjevalno peč (KWB, Guntamatik, Herz.....), češke zadeve me ne zanimajo, ker smo doma z njo razočarani .... škoda denarja za take peči. |