![]() |
|
Primerjava kompresorjev (on/off, inverter, bypass in pivo) - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Primerjava kompresorjev (on/off, inverter, bypass in pivo) (/showthread.php?tid=32729) |
Re: Primerjava kompresorjev (on/off, inverter, bypass in pivo) - telmos - 21.12.2010 Ti jih kar veselo narobe priklapljaj, pa bo imel Empor obilico dobička O trendih in ostalem pa ne bi komentiral, ker je brez veze. Vsak naj svoje goni potem pa kakor kdo! Re: Primerjava kompresorjev (on/off, inverter, bypass in pivo) - Merlin1 - 21.12.2010 Ni bila narobe priklopljena. Temveč je elektro pri priključitvi na stalni priključek menjalo fazno zaporedje. Zgodilo se je celo, da so ob remontu menjali celi ulici fazno zaporedje. Tako, da... :roll: Re: Primerjava kompresorjev (on/off, inverter, bypass in pivo) - glavca - 22.12.2010 Citat:Za Scroll ne drži da je občutljiv na tekočinski udar. Če vas zanima vam lahko posebej pojasnim zakaj, razloga sta dva. Skoraj vsak kompresor je občutljiv na smer vrtenja. Za scroll lahko povem to da je delal že cel mesec v obratni smeri in ni crknil. (res, da je potem bil glasnejši) vendar še danes deluje. Dobra naprava pa ima itak fazni detektor in se to ne more zgodit. Nisem zasledil, da bi bil občutljiv na smeti in ne vem odkod bi lahko prišla umazanija v hermetičen sistem v katerega ni kaj posegat . Res je da ima vsak izvedba kompresorja določene prednosti samo mi se pogovarjamo o TČ, za kar je Scroll najboljša rešitev. Scrool zaradi smeri uničiš, ostali samo ne vrtijo v prazno. če bi delal izpit iz hladilništva bi verjetno vedel, ker je to eno od vprašanj. Zaradi majhne tolerance ni samo občutljiv, ampak je najbolj občutljiv od vseh vrst kompresorjev zaradi izjemne male tolerance med zgornjo in spodnjo spiralo. Največja prednost digital scrola je vedno dobro mazanje, saj se motor vrti s konstanto hitrostjo. Kot sem že rekel je rekel, vsak kompresor ima svojo karakteristiko, medtem ko ima scroll strmo naraščajočo in je primernejši za variatnto z zalogovnikom je rotacijski bolj ravna in je bol namenjena inverterjem brez zalogovnika, saj ima skoraj boljše performense pri nižji moči kot pri maksimalni. Poišči na iternetu zmoglivost kompresorja (pretok napram moči). Če si kdaj obiskoval katarkoli tehnični faks so ti prvo utumil v glavo da linearnih stvari v naravi ni. Citat:Preberite še enkrat o kakšnem elektronskem expanzijsemu ventilu je govora. Tega ki omenjam je omejen dostop le izbranim proizvajalcem. Gre predvsem za krmilni del. ja ja, in potem svizec zavije čokolado. Verjetno po tvojem proizvajelec ex. ventilov (naprimer danfos, ki spada med dražje) prodaja omenjene ventile samo Janezu, kljub temu da jih kupi letno samo 5000, ker mu je všeč, medtem ko enemu japončku, ki jih hoče kupit letno 200.000 pa reč.... Sori, je samo za izbrance.... Ne maramo vašega denarja. Citat:Večina Tč potrebuje grelne kable za ogrevanje kompresorja :wink: Zdaj mi počai postaja jasno. Koliko Klim si sploh že zmoniral in koliko omenjenih TČ ?Kar se tiče koračnih motorjev. Njihov namen je samo en , kar že ime pove samo. Kar se tiče moči in izkoristka pa nimajo niti trohice boljšega izkoristka niti moči večje od AC motorja. (res pa se dajo koračni motorji izdelat zelo majhnih dimenzij) Upam, da veste kateri motorji so sploh asinhoni. Nimajo nobenih krtačk :wink: Svetujem pa da preverite, kateri motor je cenejši 3 brzinski ali DC motorček. Zakaj 3 brzinski? Zato ker je veliko tišji :wink:. DC motorji nesramno piskajo zaradi inverterjev, ki nenazadnje zmanjšujejo izkoristek in povzročajo RSO motnje. Glej, prid do mene, šenkam ti 5kom 3 brzinskih motojev od starejših Daikov. Jih imam viška. Pa jih bova dala zrave in zraven zalaufala DC motor. Obenem boš še "prijel" asinhron motor in ga boš poskušal zalaufat. Spoznal boš največjo hibo takih motorjev. Edina dobra zadeva omenjenih motorjev je nizka cesta. Citat:Radialni ventilator ima vsaka solidna TČ. Razloge sem še napisal zakaj: Pa še ekrat, veliko večji nadtlak- podtlak ob bistveno manjšem hrupu. Ventilator na sliki je bil jasno simboličen. Zakaj hudiča ne prilepiš slike kako ta ventilator v praksi sploh zgleda ? Kot sem že omenil, ga še nisem videl v praksi razen pri kasetnih klimah... l.p. Jože Re: Primerjava kompresorjev (on/off, inverter, bypass in pivo) - dedek - 22.12.2010 Merlin1 Napisal:Ni bila narobe priklopljena. Temveč je elektro pri priključitvi na stalni priključek menjalo fazno zaporedje. Zgodilo se je celo, da so ob remontu menjali celi ulici fazno zaporedje. Tako, da... :roll:Nikjer še nisem zasledil da bi bile faze v elektro omaricah označene(R-S-T)-to o elektru je lari fari.vse boljše tč in klime imajo detektor pravilnega zaporedja faz in če niso faze priklopljene pravilno sploh ne vklopi kompresorja. Re: Primerjava kompresorjev (on/off, inverter, bypass in pivo) - sassapo - 22.12.2010 DC kumutirani motorji ventilatorjev so tišji, močnejši, varčnejši in neprimerno prijaznejši za krmiljenje. (npr. grunfossova črpalka ALFA) Radialni ventilatorji se uporabljajo tam kjer se poleg sesanja zahteva tudi tlak, (TČ katere imajo zaprt kondenzator skrit v ohišju in vsi prezračevalni sistemi) za enak pretok zahtevajo močnejši motor, kar posledično pomeni, več hrupa. Seveda takšen ventilator vgrajen v TČ kot celota deluje zelo tiho. Merlin... zavedaj se, da že nekaj časa gledamo svet v barvah in ni pravila, ki bi bil za vse enak
Re: Primerjava kompresorjev (on/off, inverter, bypass in pivo) - Merlin1 - 24.12.2010 Če koga zanima [url]httpunichr("58")//slunichr("46")wikipediaunichr("46")org/wiki/Elektromotor[/url]. Za osvežitev znanja. Re: Primerjava kompresorjev (on/off, inverter, bypass in pivo) - glavca - 24.12.2010 ![]() Verjetno se še voziš v katrci ![]() Saj ne da je slaba, ampak pač ... ![]() Sicer pa so v sibiriji našli še ljudi, ki so mislili da še ima Rusija carja.... Re: Primerjava kompresorjev (on/off, inverter, bypass in pivo) - Merlin1 - 24.12.2010 To kar vi imenujete DC motorje niso motorji na istosmerno napetost temveč so AC za njih potrebno izmenično napetost proizvaja "inverter" zato tudi izpiše frekfenco. Za tiste, ki ne veste pa spadajo v kategorijo sinhronih motorjev njihova prednost je da se pomikajo natančno po amplitudi. Zadeva je zelo stara celo starejša od asinhronih motorjev v preteklosti so se več uporabljali kot generatorji (navaden dinamo je njihov predstavnik).Istosmerni bi imeli vgrajen samo usmernik. Toliko o pojmovanju :wink: Toliko o katrci :wink: Re: Primerjava kompresorjev (on/off, inverter, bypass in pivo) - sassapo - 24.12.2010 Ne bo čisto tako kot ti praviš, močnostni brezkrtačni DC motorji so v množični uporabi manj kot desetletje, kar se pa AC - DC tiče... priklopi osciloskop, ti bo morda potem jasno. Pa vesele praznike
Re: Primerjava kompresorjev (on/off, inverter, bypass in pivo) - Merlin1 - 24.12.2010 Upam da nisi elektrotehnik. Če ne bi vedel, da lahko vsak motor deluje v treh fazah. Ta vrsta je praktično najstarejša. Prvi motorji v generatorskem načinu se je uporabljala za generatorje. Res je da pa je obliko, kot jo večina pozna začela uporabljat z razvojem Mosfeta v elektroniki. S pomočjo katerega se na dokaj enostaven način generira kakršna koli oblika izmenična el. toka. Da ne bi prazne slame mlatili elektrotehnično: [url]httpunichr("58")//enunichr("46")wikipediaunichr("46")org/wiki/Inverter_%28electrical%29[/url] in še o tem čemu je tukaj govora: [url]httpunichr("58")//enunichr("46")wikipediaunichr("46")org/wiki/Inverter_%28air_conditioning%29[/url] Nobenega dvoma ni da gre za AC :wink: . Za zanimivost lahko pogledate koliko znašajo izgube. Re: Primerjava kompresorjev (on/off, inverter, bypass in pivo) - 5522 - 24.12.2010 Z zanimanjem spremljam temo, klime oz TČ niso ravno moja močna stran, samo sedaj sem se pa moral oglasit Merlin z zadnjimi izjavami si pa ...... zmagal hock:[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")iskra-aeunichr("46")com/slo/blpm_motorsunichr("46")php[/url] Re: Primerjava kompresorjev (on/off, inverter, bypass in pivo) - 5522 - 24.12.2010 5522 Napisal:Z zanimanjem spremljam temo, klime oz TČ niso ravno moja močna stran, samo sedaj sem se pa moral oglasit pozabil še zalepit "ščetkaste" enosmerne [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")iskra-aeunichr("46")com/slo/dc_motorsunichr("46")php[/url] Re: Primerjava kompresorjev (on/off, inverter, bypass in pivo) - Merlin1 - 25.12.2010 Jaz imam izpit samo ga meni zgleda niso podarili. Ne trdim stvari, ki jih ne preizkusim. Za Scroll pa zadnič. Scroll se ne vrti :!: . Njegova ovojnica se v nobeni točki ne dotika. Občutljivost Scroll kompresorjev je le za odtenek večja kot rotacijskih. Če me spomin ne vara je bila v eni izmed tem podana trditev, da ima digital Scroll težave z mazanjem, kar sedaj naenkrat zanikate hock: . Imate prav naj se ne bi vrtel v napačno smer. Ni pa tako strašno občotljiv, to je bilo napisano :wink:. "Split" ni hermetičen temveč pol hermetičen.Z zapisanim, ne nameravam oporekati nobenemu, misli pa, da marsikomu nebi škodilo pogledat čez domač prag. Stavi se močno spreminjajo in če nisi v stiku z najboljšo tehniko ... Sliko vgradnje ventilatorja pa nalepim, ko bom stal pred napravo pa naredim, sliko in jo prilepim, na netu ne najdem nič podobnega. Re: Primerjava kompresorjev (on/off, inverter, bypass in pivo) - telmos - 26.12.2010 Scroll se ob napačnem vrtenju zelo rad zablokira in potem ga lahko samo še zamenjaš. To so mi naredili pred leti moji, ko jim ni hotel startat, ker so zamenjali zaporedje faz, pa je eden kar kontaktor not pritisnil. Potem so pa gledali vanj kot tele v nova vrata in se čudili, zakaj noče več delovati. Tako, da ses tem ni igrat! Re: Primerjava kompresorjev (on/off, inverter, bypass in pivo) - glavca - 29.12.2010 Merlin1 Napisal:Jaz imam izpit samo ga meni zgleda niso podarili.. Jup, verjamem da ti ga niso podarili, vsekakor ga z omenjenimi izjavami in znanjem nisi naredil, sklepam da si ga kupil ![]() Če se gremo malo psihologa in analize tvojih postov: Strojnik, elektrotehnik ali serviser klima naprav zagotovo nisi. Vsaj ne na nivoju vsaj povprečnega v svoji stroki. Ali si slab monter ali pa poskušaš biti trgovec. Pa brez zamere, še enkrat pojdi nazaj in preglej svoje poste...... Pišeš kar prebereš na drugih forumih in slabo napišeš naprej. Če si faca, naredi copy / paste tvojih izjav še na <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.elektronik.si/phpBB2/index.php">http://www.elektronik.si/phpBB2/index.php</a><!-- m --> Naj se še tam malo držijo za trebuh... ![]() l.p. Jože |