PodSvojoStreho.net
toplotna črpalka - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: toplotna črpalka (/showthread.php?tid=22161)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Re: toplotna črpalka - alanford - 7.1.2014

mogoče
ne vem
vem pa, da pri moji TČ se na račun porabe OČ ne izplača izklapljat
vem tudi, da če objekt preveč podhladiš (ne vem za koliko), kasneje porabiš še več za ponovno pogretje objekta, kot si prej zaradi tega mislil, da di prišparal

Re: toplotna črpalka - sašo65 - 7.1.2014

ne gre se za šparanje (vsaj meni) ampak(že pisal v drugi temi) zakaj bi, če imam ob 22:00h v hiši 22,2c do zjutraj (recimo 05:20) bi 7 ur črpalka delala (ob takih zunanjih temp. 2 vklopa na uro je to 14 vklopov čez noč) če imam ob ponovnem zagonu zjutraj v bajti še vedno 20c in tudi če v eni uri ne bi doseglo nastavljenih 22c, mislim da se že iz vidika hrupnosti, ali šparanja mašine spalača imet tisto nočno temp na rec. 19c Ne bi bilo niti slabo, če bi bila avtomatika tako nastavljena, da bi vsakih recimo 60 minut za 1/2 stopinje dvigovalo temp. do končne nastavljene...

Re: toplotna črpalka - bohinc - 7.1.2014

Nekaj je bilo tudi okoli zvokov....[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")airabelaunichr("46")si/static/docs/altherma_htunichr("46")pdf[/url]

Mi kdo zna razložiti kaj je raven zvočne moči :lol: , seveda je pri nekaterih vedno manj... :wink:
No pravzaprav tokrat več... Confusedhock: , ker gre za notranjo enoto + zunanjo Idea
Lp

Re: toplotna črpalka - bohinc - 7.1.2014

Torej ....na vso tihost črpalke .... :?:

nikogar ki bi pojasnil raven zvočne moči...., čudno :roll:

Lahko noč...

Re: toplotna črpalka - Migaj - 7.1.2014

Zvočno moč (Lw) izvora hrupa (W/m2) lahko primerjamo npr z močjo izvora toplote npr. peči,
nivo oz raven zvočnega tlaka pa s temperaturo.
Nivo oz raven zvočnega tlaka (Lp) lahko izmerimo z mikrofonom -merska enota je dB.
Zvočne moči pa z mikrofonom ne moremo izmeriti, kot tudi ne toplotne moči s termometrom.
Zvočni tlak pada zaradi dušenja zraka v odvisnosti od oddaljenosti izvora zvoka s kvadratom razdalje.
Dodatno dušenje pa je odvisno tudi od absorpcijskih lastnosti okoliških površin in eventuel.preprek (ter odbojev).

Re: toplotna črpalka - dunda - 8.1.2014

Mogoče malo offtopic - ali pa tudi ne. Ravno gledam poročila o hudem mrazu preko luže, pa sem pomislil, kako se tam sedajle obnesejo razne ogrevalne naprave (toplotne črpalke, ostale peči ...). Verjetno je TČ še najbolj občutljiva na mraz.

Re: toplotna črpalka - bohinc - 8.1.2014

Migaj hvala
vendarle...podatek na [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")airabelaunichr("46")si/static/docs/altherma_htunichr("46")pdf[/url] za zunanjo enoto: raven zvočne moči je izražen v dBA recimo za 14 kW je 69 dBA , torej to pomeni?
Danes sem bil na razpravi [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")dnevnikunichr("46")si/slovenija/lokalno/gorenjska/in-ali-hin-absurdno-je-da-je-bohinj-v-istem-razredu-obdavcitve-kot-ljubljana[/url] poslušali smo ene in iste floskule...bomo... je treba..., zakon tko pravi...
Odgovor o zvočni moči, je podoben tem obljubam ....le kdo ga je potem si drznil izraziti v dBA, če se ga ne da meriti...mogoče so ga s pa s termometrom :o
Lp

p.s. dunda
Nekateri si bomo pomagali z (večkrat naprej vrženimi) vgrajenimi el. grelci v TČ .. , sem pa tja kdo pa za to verjetno še ''čuva'' peč na olje... :wink:
Najbolje jo bo odnesel kdo s staro stadlerco...,če ob tem tudi štrom odpove...predpogoj - brez OČ (ali by -pas).... Idea

Re: toplotna črpalka - Migaj - 8.1.2014

Preveč me vprašaš, lahko pa ta podatek 69dBA primerjaš z drugimi TČ.
Morda pa se csamo razume vsaj na zvočno moč..? in bo on povedal enkrat kaj užitnega.

Re: toplotna črpalka - bohinc - 9.1.2014

[url]httpunichr("58")//labunichr("46")fsunichr("46")uni-ljunichr("46")si/ldsta/predavanja/2-Teoreticne%20osnove-FS-2011unichr("46")pdf[/url]
stran 18 povzetek :
[quote]Zvočna moč je celotna zvočna energija, ki je v danih obratovalnih razmerah konstantna in neodvisna od oddaljenosti od vira in akustične okolice.[quote]
Na prejšnji strani sem podal par dostopov kjer pridemo lahko do nekaterih podatkov o db, Cop , ter sem in tja kake cene...mimogrede tudi model- firme TČ, ki zanima dunda ... :wink:
Lp

Re: toplotna črpalka - Migaj - 9.1.2014

če je zvočna moč zvočna energija, zakaj potem raven zvočne moči prikazujejo z mersko enoto dBA?

npr pri DHT:
raven zvčnega tlaka: 52 dBA :wink: -to je nivo zvočnega tlaka, ki ga lahko merimo in ga slišimo
raven zvočne moči: 68 dBA :oops: -to mi pa ni jasno kako dBA

Re: toplotna črpalka - csamo001 - 9.1.2014

Migaj Napisal:Preveč me vprašaš, lahko pa ta podatek 69dBA primerjaš z drugimi TČ.
Morda pa se csamo razume vsaj na zvočno moč..? in bo on povedal enkrat kaj užitnega.

Čisto mogoče.

Mogoče pa mu dol visi kaj si ti misliš.

Kdo bi vedel.

Re: toplotna črpalka - Migaj - 9.1.2014

super

Re: toplotna črpalka - dunda - 10.1.2014

bohinc Napisal:Na prejšnji strani sem podal par dostopov kjer pridemo lahko do nekaterih podatkov o db, Cop , ter sem in tja kake cene...mimogrede tudi model- firme TČ, ki zanima dunda ... :wink:
Lp

Ja, sem opazil. Confusedhock:

Re: toplotna črpalka - majaklr - 24.1.2014

Živjo!

Mi lahko svetujete prosim. Z možem gledava katero toplotno črpalko (zrak-voda), bi kupila. Ponudnikov je toliko, da se zgubiš v podatkih.

Tudi ni nama popolnoma jasno, kako toplotna črpalka, ki ograva talno gretje (imela bova talno gretje) in bi naj bila nekje na 35°C, ti potem ogreje sanitarno vodo, ki pa mora imeti znatno več stopinj, 55°C ali več. Kako to deluje? Ima TČ dva različna kroženja vode (enega za talno enega za sanitarno)?
Ali je potem poleg TČ potrebno kupiti še bojler za vodo ali kakšen "zalogovnik" za vročo vodo. Ker če ta voda se sproti ogreva potem hitro pade temperatura sanitarne vode ob tuširanju?
Ali predlagate kakšen drug cenejši način ogrevanja sanitarne vode (če obstaja, kaj boljšega kot navaden električni bojler).

Še nekaj podatkov o hiši: velikost 140m2 (brez kleti - s kletjo nekje 200 m2), K+P+M, Bivalni bodo P+M. Talno gretje povsod. Hiša bo iz goterma 30 + 15cm fasade.
Dodatno bova imela v pritličju kamin. Zanj sva se fiksno odločila, da bo Turbo france sam se morava še pozanimat ali bo za najino hišo bolj primeren 7kW ali 9kW (večino časa bova ogrevala na kamin spodaj, zato bi bila toplotna črpalka večinoma samo za ogrevanje zgornjih prostorov in vode). Ter seveda v času ko te več dni ni doma in kamina ne kuriš, da ogreva prostore.

Če ima kdo kakšen drug predlog za ogrevanje prostora se priporočam za nasvete. Saj zankrat še nimamo nič narejeno.

LP M

Re: toplotna črpalka - alanford - 24.1.2014

Na hitro:
- TČ do 8kW nizko temperaturni inverter bo idealen
- Zalogovnika načeloma ne potrebuješ, nekateri so mnenja da koristi (manjša poraba in daljša življenska doma TČ)
- Rabiš pa bojler za sanitarno vodo. Da ti ga ni treba pregrevati z visoko temperaturo, se večina odloči za 300 L, tako da se TČ ne preobremenjuje z visoko temperaturo
- Seveda ima TČ dovolj pameti, da bo v talo pošiljala okoli 35°C( v odvisnosti od zunanje temperature), ko bo preklopila na gretje sanitarne vode pa bo segrevala bojler s kotlovsko vodo na primer 50°C, da bo segrela SV na 45°C.