PodSvojoStreho.net
TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja (/showthread.php?tid=47314)

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - 03pomlad - 13.2.2017

@destruktor....
Pri meni so bili defrosti na recimo 45 minut ko je črpalka ogrevala estrih ki se je ohladil zaradi ogrevanja na urnike. Poglej mojo objavo 2.2. Nekaj strani nazaj, stran 76.

Prilepil sem kako izgleda glede defrostov sedaj ko ogrevam 24/7. Sta bila recimo dopoldan le 2. Mnogo bolje kot ko sem ogreval na urnike.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Migaj - 13.2.2017

Bohinc pa nič :oops:

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - sassapo - 13.2.2017

Ja defrosti so še vedno trn v peti nekaterim proizvajalcem. Če ne znaš naredit krmilja, ki to obvlada, kupiš serijskega preizkušenega. Gorenje je npr. tudi za evropske razmere precej velika firma z veliko inženirskega kadra, pa niso šli v razvoj svojega krmilja, ampak v svoje naprave vgrajujejo čisto serijsko Siemensovo krmilje.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - madhatter - 13.2.2017

@destruktor efektivno pri defrostih je prestavljanje parametra za odmik krivulje algoritma za odtaljevanje v minus (servisni meni).
Jaz sem to stestiral v idealnem februarju in ni bilo nič narobe, defrosti pa precej redkejši. Verjetno bi lahko nastavil še nižje, ampak do naslednje ostrejše in vlažne zime podobne temu februarju naj kar tako ostane.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - madhatter - 13.2.2017

destruktor Napisal:Je čas, da povem kako se obnese nov spremenjen režim defrostov pri meni.

Prenastavili smo čas, ko zadeva odšteva do novega s 30 na 50 minut. In točno to se zgodi.
Pa temperatura, ki jo mora doseči uparjalnik, preden zaključi defrost je sedaj 35 namesto 50°C.
Dokler je T uparjalnika pod -5°C, gre za čisto navaden timer, ki odšteva čas.

To pa je tudi vse. Nobenega govora o kakšnem pametnem algoritmu, kot v tvojem linku.
Pravzaprav bi opica naredila učinkovitejšega.

Prava opica pa sem jaz, ki sem to kupil!

Jaz bi tisto postavko moratorija na defrost dal nazaj na 30 min in bi prestavil v servisnem meniju pod Odtaljevanje kor. odt. na -2 ali -3 (recimo, če nastane problem ali vidiš da se uparjalnik baše, dvigni nazaj za stopinjo ali pol proti nuli in spremljaj). Meni nastavitev na -3 deluje OK, nekoliko se zasreži in potem tudi odtali. Prej se je odtaljevala kar takoj po moratoriju (torej pogosto) in neintenzivno, kratko.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Migaj - 13.2.2017

Ne morem verjeti, kaj uprabniki/serviserji nastavljajo in spreminjajo -ne samo podaljševanje časa do defrosta, ampak celo hkratno zniževanje temperature uparjalnika pri kateri se odtaljevanje prekine :oops:
Pri vsakem se bo nekoč pojavila dolgoročna 100% Rh + morda še sneženje okoli zunanje nule in takrat ta dva parametra ne bosta več pravih vrednostih.
Če pa temu ni tako, potem pa so privzete tovarniške nastavitve vredne manj kot nič.
Da o algoritmu odtaljevanja niti ne razpravljamo.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - madhatter - 14.2.2017

Migaj Napisal:Ne morem verjeti, kaj uprabniki/serviserji nastavljajo in spreminjajo -ne samo podaljševanje časa do defrosta, ampak celo hkratno zniževanje temperature uparjalnika pri kateri se odtaljevanje prekine :oops:
Pri vsakem se bo nekoč pojavila dolgoročna 100% Rh + morda še sneženje okoli zunanje nule in takrat ta dva parametra ne bosta več pravih vrednostih.
Če pa temu ni tako, potem pa so privzete tovarniške nastavitve vredne manj kot nič.
Da o algoritmu odtaljevanja niti ne razpravljamo.

Ne razumem kaj te moti. Ni treba flejmat vedno s tem pretiravanjem.

Se pa strinjam, da so te prenastavitve irelevantne (da bi mu pa zaradi 20 min. podaljšanega moratorija tak uparjalnik zeledenel ne verjamem) in mu ne spravijo v funkcijo avtomatike defrostov. Tudi ne vem kdo mu je naštimal sprva, da se odtaljuje do uparjalnikove T 50C - v praksi itak nikoli ne pride do te točke, ker se po drugih kriterijih defrost prej prekine. Default je 35C, slišim, da sedaj pri montažah prestavljajo na 25C. Jaz imam na 35, odtali se do suhega.

Pravi parameter za vplivati na pogostost odtaljevanj je tisti, ki sem ga omenil v prejsnjem postu ("Kor. Odt.") in je verjetno tudi nastavljiv odvisno od pogojev lokacije in naprave. Sedaj pri meni po intenzivnejšem opazovanju defrosti opravijo svojo funkcijo temeljito in se zgodijo, ko je kaj za odmrzniti, je jih pa precej manj. Dela bp pri gosti megli okrog 0, -3 in tudi v megli pri minus 13. Vse s še rezervo pri zaledenitvi - nikoli zabunkana. Zdaj je ta avtomatika odtaljevanja končno opazna pri temperaturah okoli -5 do 3, kjer se je prej odtaljevalo redno ne glede na potrebnost na 40-50 min.

Ta tema je rabila precej časa, da smo prišli do kakih res koristnih informacij in do možnosti, da zares spoznamo svoje naprave, kot drugi uporabniki svoje znamke in tipe. Malo so kriva vseprisotna brezvezna forumska prepucavanja (tudi tebe gledam Migaj), malo pa tudi neka unikatna skrivnostnost uporabnikov glede nastavitev. Medtem, ko pri ostalih napravah, predvsem inverterskih, uporabniki svobodno pišejo kaj nastavljajo po krmilnikih so TT/Kronotermove stranke precej konzervativne, paternalistične: skrbi jih za lastno odgovornost, da ne bi kdo uporabil njihovih dognanj o kakih nastavitvah, vhodih v servisne menije ipd. v svojo škodo.
(Razumem pa sicer, da Kronotermovi poobl. monterji/serviserji ne razlagajo tega prosto po forumih)

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - telmos - 14.2.2017

In verjemi, da je bolje tako. Ta prenastavljanja za 1pir/leto so ponavadi naredila za kako gajbo škode.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - cheba - 14.2.2017

Vprašanje za Kronoterm bi bilo, zakaj sploh je parameter minimalnega časa med defrosti, če pa lahko (naj bi) črpalka iz ostalih parametrov ugotovi, kdaj je treba mašino poslati v defrost.

Jaz nisem dobil pametnega odgovora na to, ko sem govoril s prodajalci. Samo, da se lahko prenastavi glede na lokacijo. Bi rekel, da se jim ne sanja, da vidijo samo eure.

Lahko pa da ta nastavitev sploh ni povezano z odtaljitvijo ampak da ne gre za vračanje olja in mazanje kompresorja. Ne vem kako ima Copeland to rešeno.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Fantocci - 14.2.2017

Mislim, da je to (timer) neka dodatna varovalka, če bi senzorji ali logika odtaljevanja v nekem momentu zatajila. In kot taka je OK.
Je pa čudno, če ta varovalka na koncu postane glavni faktor delovanja.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Migaj - 14.2.2017

cheba Napisal:Vprašanje za Kronoterm bi bilo, zakaj sploh je parameter minimalnega časa med defrosti, če pa lahko (naj bi) črpalka iz ostalih parametrov ugotovi, kdaj je treba mašino poslati v defrost.

Jaz nisem dobil pametnega odgovora na to, ko sem govoril s prodajalci. Samo, da se lahko prenastavi glede na lokacijo. Bi rekel, da se jim ne sanja, da vidijo samo eure.

Lahko pa da ta nastavitev sploh ni povezana z odtaljitvijo ampak gre za vračanje olja in mazanje kompresorja.
To bi bila nastavitev maximalnega časa med defrosti :wink:

Lokacija pomeni pogostnost visoke relativne vlage, nihče pa ti ne more garantirat, da ne bo par dni skupaj npr v Kopru -1 in Rh 100, zato nastavitev parametrov glede na lokacijo je kot igranje lota.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - pentax - 14.2.2017

Samo logiko defrostov bi si mislil da se da enostavno pokopirati od drugih preverjenih izdelkov ampak očitno je še kaj drugega posredi da avtomatika ne dela kot treba.

To z minimalnim časom vem da sem videl tudi pri nekaterih drugih. Ampak konkretnih naprav se pa ne bom vec spomnil, vem iz debat v źivo s kakomi uporabniki.

cheba Napisal:Lahko pa da ta nastavitev sploh ni povezano z odtaljitvijo ampak da ne gre za vračanje olja in mazanje kompresorja. Ne vem kako ima Copeland to rešeno.

Dvomim. To je cas delovanja kompresorja in z zaključenim ciklom se ne resetira. Kar pomeni da, če je števec 35 minut delovanja dosegel 35, krmilje preveri temperaturo zraka in uparjalnika (ali pa še kaj, ne vem) in prikaže T uparjalnika pri kateri bo začel odtaljevati. Če je ta cilj dosežen se začne odštevati 5 minut do zacetka odt. Včasih se izmerjene temperature med tem časom "popravijo" in se premisli.

Kakorkoli, teoretično gre lahko v defrost po 5. minutah ko začne ogrevati.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - bvs - 15.2.2017

Če me spomin ne vara, je bil max. čas brez defrosta tudi preko 400minut.