![]() |
|
Svarilo pred delilniki toplote - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Svarilo pred delilniki toplote (/showthread.php?tid=7526) |
Re: Svarilo pred delilniki toplote - gorann - 7.3.2011 oktober se bliza, lastniki bomo postali v roku dveh mesecev torej, kateri delilniki se najbolj splacajo, pa ce je res pametno se termostatske ventile namontirat na vsak radiator v tem primeru? radiatorji so stari kot blok sam, to je letnik 1974, a je smiselno menjat glave in ventil? Re: Svarilo pred delilniki toplote - vincent - 7.3.2011 Še za naš primer (Lj. Bežigrad)...v našem bloku imamo kotlovnico (toplotno postajo - toplota od energetike) skupno še z enim blokom. Kjer pa smo prejšnje leto ločili merjenje porabljene toplote s svojim (umerjenim) števcem. Tako da s tega stališča zdaj res plačujemo toliko kot potrošimo. Zdaj kaj bo nastalo iz delilinikov pa se pustimo presenetiti...določeno je, da bo 20 % fiksnih stroškov ter 80 % variabilnih (izmerjenona radiatorjih)..dali bomo od Brunate (jih je še najbolj forsiral upravnik..čeprav osebno se mi zdijo največji čurimuriji...beri: nategatorji in bleferji.....) imam pa občutek da bo zaradi majhnega deleža fiksnih stroškov kar veliko kregarije ker bojo porabe izrazito odstopale od stanovanja do stanovanja. (Priznam...trenutno mi je že vseeno koga se izbere....ker je v planu da bomo na tak način plačevali zgolj eno zimo, potem pa ...zviz....plus tega smo že pred leti poskrbeli za menjavo oken (verjetno prvi v bloku), oken nismo puščai odprtih (zaradi mene...ker le prihajam iz okolja (hiše), kjer smo plačevali vse sami in mi je 'bolano' da kuriš na polno pri odprtem oknu...) pa tudi zdaj imamo odprt en radiator do treh. Ker kaj dosti ne bi noben od stanovalcev naredil...pizdijo pa vsi radi..isto je z izolacijo...jo forsiram že 5 let, zdaj 3 leta zbiramo nek drobiž za izolacijo, ker se jim je težko potrudit pa zbrat potreben denar (finančno 'ogroženih' v bloku ni)....in že na tak način plačujemo letno 50 % več, kot bi lahko... Samo zdaj si mislim - vsakemu svoje. Je pa dobra lastnost delilinikov vsaj ta da prihaja skupinska streznitev da potratnost stane...kar je že veliko. Še na vprašanje..termostatske glave da ali ne...kar se mene tiče obvezno da. Ker le na tak način lahko kontroliraš temperaturo navzgor - da ne prihaja do pregrevanja in nepotrebnega kurjenja energije (npr. ko se upre v sobo sonce in segreje prostor nima smisla da radaitor pregreva sobo ...sam pa jo potem ohlajaš z odprtim oknom - ko prideš domov). Re: Svarilo pred delilniki toplote - soplmed1 - 8.3.2011 vincent Napisal:... imam pa občutek da bo zaradi majhnega deleža fiksnih stroškov kar veliko kregarije ker bojo porabe izrazito odstopale od stanovanja do stanovanja. Re: Svarilo pred delilniki toplote - mucek4 - 8.3.2011 Vsak tak delilnik se da prepričati, da kaže manj. Odvisno samo od tega kaj meri. Če meri razliko med temperaturo sobe in radiatorjem, potem je treba prepričati radiator, da je čim hladnejši in zrak okrog delilnika čim toplejši. Če meri temperaturo prostora in bolj ko je toplo več meri, potem delilnik ohladite - tako boste imeli veliko toplote za malo denarja
Re: Svarilo pred delilniki toplote - vincent - 8.3.2011 soplmed.... Delilnike se bo vzelo resno tu ni dvoma, Le pri nas je kar nekaj praznih stanovanj, kjer bojo zdaj enostavno zaprli radiatorje in se bojo ogrevali preko sosedov. Ker med stanovanji ni izolacije bojo pošteno naje.... sosednja stanovanja sploh ker je variabilnega dela 80 %. In tu bo prihajalo do velik razlik v porabi - posledično tudi do kregarije. 'zviz'....je mišljeno zame osebno .Pri termostatski glavi je zgolj opcija..ali do konca odprt ventil ali do konca zaprt..vmesnih faz ni. In dokler je radiator topel (ob zaprtem ventilu) tudi oddaja toploto in je prav, da merilnik to beleži. Re: Svarilo pred delilniki toplote - Merlin1 - 8.3.2011 mucek4 Napisal:Vsak tak delilnik se da prepričati, da kaže manj. Odvisno samo od tega kaj meri. Če meri razliko med temperaturo sobe in radiatorjem, potem je treba prepričati radiator, da je čim hladnejši in zrak okrog delilnika čim toplejši. Tile nasveti pa ne vem, če ravno sodijo sem. :twisted: . Na tak način se krade energijo. Se vam to zdi prav? Kdo bo to plačal. Ne nazadnje, če bi to vsi počeli bi to bil začaran krog. In povrhu tega še nekatera navodila ne držijo in naredijo obraten učinek. :wink: Re: Svarilo pred delilniki toplote - Merlin1 - 8.3.2011 vincent Napisal:soplmed.... Ne drži. Delilnik, počasneje šteje če je na njem temperatura nižja. S termostaskim ventilom, (če je delilnik pravilno nameščen) omejimo pretok in dosežemo razlastitev vode in posledično bo na mestu delilnika hladneje. :wink: Re: Svarilo pred delilniki toplote - gorann - 8.3.2011 vincent Napisal:soplmed....bom poklical na elektro in rekel naj mi vseeno racunajo porabo stroma elektricnega radiatorja, ceprav ga izklopim iz vticnice, saj vseeno oddaja toploto se kar nekaj casa potem Re: Svarilo pred delilniki toplote - mucek4 - 8.3.2011 Merlin1 Napisal:Tile nasveti pa ne vem, če ravno sodijo sem. :twisted: Merilnik šteje enote. Če bi to delali vsi bi bilo enot manj in bi ena enota stala več. Na navodila se pa jaz ne bi zanašal. Preizkusiš eno opcijo prvi dan, drugo naslednji dan in takoj ugotoviš kje je hakeljc. Re: Svarilo pred delilniki toplote - telmos - 8.3.2011 V samih večstanovanjskih blokih so ti delilniki en navaden nateg. Zakaj? Zato, ker je velika razlika, kje ima kdo stanovanje - čisto spodaj, na zunanjih straneh ali v sredini, samo logiko merjenja smo pa tudi že krepko obdelali. Najbolje bi se in so se obnesli kalorimetri s tem, da bi glede na skupno porabo zunanjim in spodnjim odbili 20%, srednjim pa dodali. Potem bi bila dejanska poraba nekje pošteno porazdeljena. Zakaj so delilniki? Po mojem zato, ker so ugotovili, da se da na ta način nekaj več nagrebst in posledično zmanjšat porabo. Kdo bo na ta način prišparal? Verjetno da samo energetska podjetja. Jaz namreč v Lj. v stanovanju v 7. nadstroju lahko zaprem vse radijatorje, pa mi ne bo mraz, ker me spodaj, s strani in zgoraj veselo grejejo . Kaj pa bi bilo, če bi to storili vsi?
Re: Svarilo pred delilniki toplote - mucek4 - 8.3.2011 telmos Napisal:Kaj pa bi bilo, če bi to storili vsi? Verjameš da ne bodo? Nekaterim, ki živijo v bloku je 28 v bivalnih prostorih premalo. In tak ti bo potem solil pamet o "eko zadevah". Re: Svarilo pred delilniki toplote - soplmed1 - 8.3.2011 mucek4 Napisal:Vsak tak delilnik se da prepričati, da kaže manj. Odvisno samo od tega kaj meri. Če meri razliko med temperaturo sobe in radiatorjem, potem je treba prepričati radiator, da je čim hladnejši in zrak okrog delilnika čim toplejši.To "prepričevanje" delilnikov ni preprosto oz. lahko dosežemo minimalne uspehe. Delilnik hladiti pa tudi ni možno, ker mu s zadnje strani ne moreš priti blizu. No odvisno od modela delilnika, načina montaže in vrste radiatorja. V vsakem primeru je uspeh bolj klaveren. Mislim, da ni straha, da bi se tovrstne kraje pogosto dogajale. Tudi elektriko se da krasti, seveda, dokler te ne dobijo :lol: . Na gorenjskem je bilo pred nekaj leti na tem področju precej živahno, še bolj pa, ko so jih kak ducat polovili . Sedaj pravijo na elektru, da ni več kaj dosti povpraševanja po "zastonjski" elektriki.
Re: Svarilo pred delilniki toplote - gorann - 9.3.2011 telmos Napisal:V samih večstanovanjskih blokih so ti delilniki en navaden nateg. Zakaj? Zato, ker je velika razlika, kje ima kdo stanovanje - čisto spodaj, na zunanjih straneh ali v sredini, samo logiko merjenja smo pa tudi že krepko obdelali. Najbolje bi se in so se obnesli kalorimetri s tem, da bi glede na skupno porabo zunanjim in spodnjim odbili 20%, srednjim pa dodali. Potem bi bila dejanska poraba nekje pošteno porazdeljena. Zakaj so delilniki? Po mojem zato, ker so ugotovili, da se da na ta način nekaj več nagrebst in posledično zmanjšat porabo. Kdo bo na ta način prišparal? Verjetno da samo energetska podjetja.kaj niso nekaj omenjali, da bojo neki razlicni koeficienti pri placevanju in da se bo to upostevalo kdor ima nova okna in podobno, kdo je na sredi bloka doma, kdo ima najvec zunanjih sten...?? brez upostevanja tega lahko mirno recem, da bo folk spet nategnjen Re: Svarilo pred delilniki toplote - Fery - 9.3.2011 Pa saj je menda jasno vsem, da gre za nateg. Vsi v bloku zapirajo okna, pripirajo radiatorje in plačajo več. Če jim je bilo prej vsaj malo jasno, koliko morajo plačati in po kakšnem ključu, se je ta podatek po novem izgubil. Tipično slovensko (po evropski dikciji, baje), ko se folk struži z zakoni, grožnjami, nejasnimi birokratskimi zapleti in predvsem udarci po žepu. Kaj pa ostali svet? V Švici, recimo, imajo za nove bloke direktivo (pred 4 leti!!!, zdaj je mogoče že uzakonjeno), da gre na zunanje stene večstanovanjskih stavb najmanj 20 (dvajset) cm toplotne izolacije (zidovi niso betonski, ampak zidani z opečnim zidakom), na podstreho najmanj pol metra izolacije in skoraj najvažnejše pravilo, vgrajena okna morajo biti brez kip odpiranja. Zakaj? Ker imaš lahko okno pozimi brez problema skipano cel dan, ob na stežaj odprtem pa ne boš zdržal. Plus zračni tokovi so krepko drugačni, če je okno odprto in je učinek mraza takojšen. Prezračiš lahko pa vseeno. Kaj mislite, kateri ukrepi so bolj humani in energetsko učinkoviti? Re: Svarilo pred delilniki toplote - gorann - 9.3.2011 ce nimajo dodatnega prezracevanja zrihtanega potem ne vidim smisla v tem, da ne mors okna na kip dat kaj pa poletje, spomlad, jesen, ko se ni toliko mrzlo za kurjavo, a si vseeno zelis, da ti priteka svez luft? |