PodSvojoStreho.net
Fasado delam sam - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Tlaki, izolacija in ostrešja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Tema: Fasado delam sam (/showthread.php?tid=73070)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27

Re: Fasado delam sam - Marko1976 - 2.10.2018

Za lepilo kolikor sem jaz na tekočem, se ga lahko (priporočeno) uporablja debeline od 0,5 do 2 cm. To pomeni, da tudi 3 cm ne bi smel biti problem, je pa res, kot je kolega dodal, da ni težko odpadni kos EPSa not stlačit v tako špranjo. Manj lepila in več EPSa je verjetno železno pravilo. Funkcijsko pa je tudi po mojem OK, v kolikor je to dobro skrito za večjim debelejšim kosom EPSa, tudi pihat verjetno ne bi smelo. Načeloma je boljše take dele hiše prej ometati, da dobio približno ravnino.

Marmor se mi je zatipkal, keramika bo, seveda.

Jaz sem imel že itak na podzidku ogromno improvizacije na delu, veliko kosov XPSa sem moral odzadaj dodatno izrezljati ali obrusiti preden sem jih nalepil na steno, zaradi neravnine odspodaj, kot rečeno, na podzidku je bilo veliko neravnin. Ne znam pa opisati veselja, ko mi je uspelo položiti skoraj 40 tekočih metrov XPSa, da sem končno prekril HI. Najbolj neprijeten del do zdaj je bil ravno nanos HI, pa še to je treba nonstop pazit, da dobro prime, da ne teče preveč spodaj po že položenem XPSu za vkopani del hiše itd... Pa še par opeklin sem fasal...Smile

Sicer pa se vidi na sliki, vse sem že polepil, samo en vogal hiše mi je še ostal, tisti famozni "zob", to pa delam ta teden...

[attachment=o28178]

Sem pa pričel tudi s sidranjem, testno sem ta vikend zabil not prvo sidro, drži kot pribito, je tisto za 50 centov iz Bauhausa, z jeklenim vijakom, ki ga zabijem kar s kladivom, ampak drži pa fejst. Dodatno sem napravil še tako, da sem preden sem vstavil plastično sidro, v luknjo na področju XPSa špricnil malo purpena, da bo še bolje objelo vložek, potem pa sem zabil vijak. V XPS pa sem s kronskim svedrom za les vendarle najprej naredil okroglo poglobitev, za kak slab centimeter, da se sidro "potopi" v XPS, zdi se mi, da je bolje tako, bo manj težav s "pikapolonica efektom" pri armiranju se mi zdi.....Smile

Re: Fasado delam sam - Experienced - 2.10.2018

Marko pravilno in dobro si se lotil, napreduješ, vem kako izgleda ko delaš s tako fasado in včasih je treba improvizirati. Vidim pa da imaš tudi pomočnika ki lepo nadzira samogradnjo, le pogumno naprej če si se že lotil Wink

Re: Fasado delam sam - Marko1976 - 2.10.2018

Sem mislil, da bota tamaladva kaj pomagala, pa edino pes hodi okoli mene, ko delam...Smile

Hvala pa za vzpodbudo, ko človek takole dela, razpoloženje niha od entuziastične zagnanosti do depresije, ko se kaj zalomi...Smile

No, poti nazaj ni več, sem pa opazil, da ko bom končal podzidek, bo EPS na ravno fasado, kjer ni nikjer od zadaj HI, bistveno lažje delo.

Moram pa mojstre na tem mestu vprašati, s kakšno emulzijo naj - če naj - premažem sproti staro fasado, preden nanašam lepilo? Je potrebno zaradi boljšega oprijema kaj v tem smislu?

Re: Fasado delam sam - mihecmiha - 2.10.2018

Več lepila ko tlačiš na plošče, težje je vse skupaj... Mogoče bi moral poslušati strica in loviti steno, ne pa delati v vaservago in na špago..
Če bi pa še enkrat delal bi pa sigurno lepil samo z purpenom. Špico sem delal le na purpen, ker se mi ni dalo lepila 10 metrov po lojtri na oder trogat, vrv od škripca je pa strgana in je super. Ko se navadiš se dela zelo lepo in hitro. Sem pa tam kjer je šlo več cm lepila dodatno še potegnil zgornji rob plošče z purpenom... Itak pridejo še sidra, upam da zdrži še ene 40 let...

Re: Fasado delam sam - nekakbošlo - 3.10.2018

V XPS pa sem s kronskim svedrom za les vendarle najprej naredil okroglo poglobitev, za kak slab centimeter, da se sidro "potopi" v XPS, zdi se mi, da je bolje tako, bo manj težav s "pikapolonica efektom" pri armiranju se mi zdi.....Smile[/quote]
Izolacijo pred sidranjem pofrezaj z namensko frezo 70x20 mm,zabij sidro in nato pokrij s čepkom iz EPS-le tako ne bo pikapolonica efekta. Če boš poglabljal za 1 cm, bo tam prišlo čez sidro več lepila in zaradi tega bodo krogci le še bolj vidni. Seveda čepki v prvi vrsti zmanjšajo toplotni most preko sider.

Re: Fasado delam sam - surfer - 3.10.2018

Py ta namenski plastičen sveder je čisto poceni...

Re: Fasado delam sam - mihecmiha - 3.10.2018

Jaz sem ga v Merkurju dobil za 8 evrov. Sfreza pa malo manj kot je debelina čepka in je potem potredno še čepke pobrusiti...

Re: Fasado delam sam - Marko1976 - 3.10.2018

Kaj ni vredu kar s krono naredit vdolbine? Če jo že imam na zalogi, grem prvo z večjo, pol s srednjo, pa še z malo, pol pa malo samo odpade, malo pa z olfanožem popraskam, pa nastane kar lepa vdolbina. Bom fotkal zvečer.

Re: Fasado delam sam - surfer - 3.10.2018

Ene 5 krat manj imas dela z namenskim svedrom... ce sta cep in sveder kompatibilna potem ni nobenega brusenja...

Re: Fasado delam sam - aleš.h - 3.10.2018

Emulzijo kupiš katerokoli, samo mešaj po navodilu proizvajalca. Ene se mešajo 1:1 z vodo, spet druge drugače. Potem pa valjček, namažeš in počakaš, da postane lepljivo svetleča na dotik in lepiš EPS (nekaj minut do pol ure, odvisno od podlage).

Brez emulzije ne lepit plošč direkt na staro podlago.

Re: Fasado delam sam - Experienced - 3.10.2018

Dvomim da sploh kdaj fasaderji kako emulzijo uporabijo, čeprav je ok pa vendar poceni fasada pa to.....

Re: Fasado delam sam - mihecmiha - 3.10.2018

A gre emulzija tudi pred armiranjem? Po brušenju stiropora je vse prašno

Re: Fasado delam sam - nekakbošlo - 4.10.2018

Vzameš omelo in odprašiš.

Sam sem preden sem začel karkoli delat na fasadi stari omet ostrgal kar se je luščilo, vse spral z Wapom(ne moreš verjet kaj vse je šlo dol-sem blizu ceste),nato pa vse premazal z emulzijo(sam sem dal to ki gre pod zaključni sloj, saj res utrdi podlago),seveda se lahko uporabi tudi navadna akrilna emulzija.
Emulzija se mora posušit preden začnemo z lepljenjem EPS.

Re: Fasado delam sam - nekakbošlo - 4.10.2018

Marko1976 Napisal:Kaj ni vredu kar s krono naredit vdolbine? Če jo že imam na zalogi, grem prvo z večjo, pol s srednjo, pa še z malo, pol pa malo samo odpade, malo pa z olfanožem popraskam, pa nastane kar lepa vdolbina. Bom fotkal zvečer.

Fasado sem sidral s skoraj 2000 pritrdili in si ne predstavljam delati na tvoj način.
EPS čepe moraš dati obvezno če nočeš pikapolonica efekta in ne vem kako boš s krono zadel pravo globino in tudi premer-čepki so 70x20mm in za to dimenzijo je namenska freza...kot je nekdo rekel za cca.8 eur.

Re: Fasado delam sam - Fery - 4.10.2018

Pa kaj boš sidral to sirotinjo? Fajn bi jo opral z vapom, namazal z emulzijo, purpen in gas.
Itak so sami zakotki, balkoni in podobno. Kam pa naj pade tistih par plat?

Je pa res, da to velja za izvedbo s purpenom. Če na plate nanašaš kile in kile lima, potem pač moraš sidrati. Pa še s fasado se jebeš parkrat bolj in parkrat dlje.