![]() |
|
LG Therma V vodna povezava? - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: LG Therma V vodna povezava? (/showthread.php?tid=72360) |
RE: LG Therma V vodna povezava? - sassapo - 14.6.2020 Ah... ne jemati dobesedno. Nastavimo npr. 23°C potem jo pač pikne pa npr. ne vklopi kompresorja čeprav je temp. v prostoru padla na npr. 20°C. Takšno nihanje temp. estriha in zraka pa tudi ni sprejemljivo. Jasno se da po svoje naredit, da deluje, ni pa to rešitev, saj takšno delovanje potem ni optimalno usklajeno z obrati kompresorja in odprtostjo ETEX-a. Zato je iz naslova optimalnega izkoristka, najbolje ročno spreminjat temp. vtoka v odvisnosti od zunanje temperature. Pri radiatorskem ogrevanju pa kolikor toliko solidno deluje vodenje po prostorski temperaturi, kar pa zahteva namestitev upravljalnika na optimalno mesto v hiši Rezervni deli so dobavljivi zelo hitro in tudi cena je relativno sprejemljiva, ne sledi pa nabavni ceni naprave. Kakorkoli, naprava je zelo ugodna, energetski razred je odličen, je na seznamu eko sklada... Za manj denarja (po vrnjeni subvenciji) se ne da narediti nobene nove kotlovnice s katerim koli drugim ogrevalnim virom. RE: LG Therma V vodna povezava? - JaBK - 14.6.2020 Zdaj mi ni nič več jasno kaj nastavljas na 23?! Ima lg regulacijo ppo zunanji T ali ne. Če jo ima, je lahko tudi bolj čorove sorte pa se ne bo v bajti poznalo praktično nič, če je le ta ogrevana s talnim gretjem. Za vsa ostala ogrevalna telesa ne vem, me ne zanima. Radiatorji in kako zračno ogrevanje je najbrž bistveno bolj odzivno, ampak na talnem ne boš vedel nič kaj TČ dela... RE: LG Therma V vodna povezava? - sassapo - 15.6.2020 Kot sem že napisal ima LG zelo lep sobni upravljalnik na katerem nastaviš sobno temp. npr. 23°C in krmilje naj bi z dejansko sobno temp. korigiralo vremensko krivuljo. Tako kot to počnejo vse malce boljše TČ na tem svetu. Na talnem se ne bo poznalo nič, če ti sredi zime TČ cel dan ne bo vklopila kompresorja, v tem času pa odpiraš vhodna in morda stranska vrata, zračiš, imaš otroke ali domače živali ki hodijo not in ven... Še tako masivna in izolirana hiša se bo opazno ohladila. LG ima vse vse regulacije, ampak kaj ti rabi če te ne delujejo, oz. delujejo tako, da še sami stvarniki iz Koreje ne znajo razložiti? Na koncu je vedno, ampak čisto vedno... kolikor € toliko muzike. Brez vsakega dvoma pa pri LG-ju dobiš največ muzike za količino vloženih evrov. Boljše TČ za dobra dva jurčka namreč trg ne ponuja. So ceneni Kitajci, katerim (nekaterim) regulacija bolje deluje, je pa vse ostalo slabše. RE: LG Therma V vodna povezava? - Energetik81 - 15.6.2020 (15.6.2020 ob 08:25)sassapo Napisal: Kot sem že napisal ima LG zelo lep sobni upravljalnik na katerem nastaviš sobno temp. npr. 23°C in krmilje naj bi z dejansko sobno temp. korigiralo vremensko krivuljo. Tako kot to počnejo vse malce boljše TČ na tem svetu. No, seveda če cel dan ne vklopi kompresorja je seveda čudno, potem gre praktično za tovarniško napako. Ali vsaj nepravilne nastavitve, predolg čas mirovanja ali kako? RE: LG Therma V vodna povezava? - sassapo - 15.6.2020 Veš, da sem probal kar se sploh probati da. Konec koncev smo na vezi skoraj vsi serviserji ki imamo opravka s temi napravami. Pač tako je kot sem napisal, komur je to nesprejemljivo naj ne pogleduje po LG-ju, komur ni težko oz. mu je v veselje ročno spreminjat temp. vtoka, bo pa načeloma z napravo zelo zadovoljen. RE: LG Therma V vodna povezava? - trance0 - 15.6.2020 Morda imam jaz srečo ali pa je hec v tem, da regulacija deluje pravilno le po vremenski krivulji na podlagi zunanjega senzorja. Od konca septembra namreč uporabljam to črpalko za ogrevanje bajte in sanitarne vode pa razen tega, da sem se na začetku nekoliko ubadal z optimalno nastavitvijo vremenske krivulje, nisem opazil, da regulacija ne bi delovala po pričakovanju. Pri meni je talno ogrevanje le v pritličju koče, v mansardi pa le v kopalnici, zato imam krivuljo precej strmo, a to bom pred naslednjo ogrevalno sezono popravil z vgradnjo stenskega ogrevanja v mansardo. Kakorkoli že, ker mi sobni korektor v dnevni sobi ne deluje, sklepam da zaradi neprimernega UTP kabla, imam že od samega začetka ogrevanje nastavljeno le po zunanji temperaturi in krivuljo prilagojeno mojim razmeram. Zadeva deluje povsem solidno oziroma v skladu s pričakovanji! Celotno ogrevalno sezono do konca maja je toplotna črpalka delovala po nastavljeni krivulji in vzdrževala notranjo temperaturo med 23 in 25 stopinjami. Morda regulacija ne deluje OK samo, kadar je nastavljeno ogrevanje po krivulji in sobnem korektorju hkrati? RE: LG Therma V vodna povezava? - Energetik81 - 15.6.2020 Očitno težava le, ko se uporabi še sobni korektor zraven. RE: LG Therma V vodna povezava? - sassapo - 15.6.2020 Seveda, o tem vseskozi pišem. Sama vremenska regulacija kolikor toliko deluje. Za tistega, ki mu je nihanje notranje temp. za cca 2°C normalno celo odlično. Za vse ostale, pa zopet! Ročna nastavitev vtoka je edina funkcija, ki pri talnem deluje kot mora. Še posebej velja za tiste ki hodijo bosi, po tleh. Druge rešitve brez konkretnega posega in dograditve ni! RE: LG Therma V vodna povezava? - bk9105 - 15.6.2020 Kolikšna pa je histrereza pri ročno nastavljeni Tdv? Verjetno ni nastavljiva? RE: LG Therma V vodna povezava? - sassapo - 15.6.2020 Če je odjema dovolj za delovanje v njenem razponu moči, bo naprava dvižni vod držala stabilno. Tudi pri delovanju pod minimalno močjo, ko se kompresor izklaplja ni zaznati motečega nihanja temp. Dt je nastavljiv samo pri ogrevanju sanitarne vode. RE: LG Therma V vodna povezava? - jurec - 15.6.2020 Hvala za odgovore. Imamo obnovljeno hišo 120m2 ogrevalne površine, 20 cm beli stiropor, 3 slojna okna, 30 cm podstrešje, 5 cm klet, radiatorji, rekuperacija. Lokacija Slovenska Bistrica. Do sedaj smo približno na leto pokurili 700 l kurilnega olja + elektrika za sanitarno. Tu in tam zakurimo še kaminsko peč v dnevni sobi. Bi LG monoblok 7 kW bil dovolj za našo hišo ali bi potrebovali 9kW? Več ponudnikov mi je tudi reklo, da bi naj bili monobloki bolj za primorsko podnebje. Zraven bi si dali vgradit še zalogovnik za SV. Je za 4 člansko družino smiselno vgraditi 300l ali je 200l dovolj? Zanima me še, če je pri LG smiselno grelce kupiti zraven, če v prospektu piše, da brez grelcev deluje do -25°C, pri nas pa T redko pade pod -10°C? Grelci stanejo 600 eur, grelec za bojler za SV pa dosti manj. V prospektu piše, da je novi LG dokaj tih (60dB max zvočna moč) in da se da nastavit tišje nočno delovanje. Je to res? Se za Mitsubishi ecodan splača dati 1500 eur več? Kaj pa za Viessman Vitocal 200s 2000 eur več? Je življenjska doba teh dveh črpalk toliko daljša, da odtehta višjo ceno? SCOP bi naj bil pri Vitocalu približno enak, pri Ecodanu pa nižji od LG-ja. Je to realno? Hvala. RE: LG Therma V vodna povezava? - xavi - 16.6.2020 Za opisano situacijo je 6 kw dovolj, tako, da v tem rangu glej cene črpalk. Namen elektro grelcev je razbremenitev kompresorja, kar pomeni, da se ti lahko vklopijo že pri 0 C, če seveda to želiš in pa seveda delovanje ob ekstremno nizkih temperaturah oz. eventuelni okvari kompresorja. Vsekakor dobrodošla varovalka. RE: LG Therma V vodna povezava? - bk9105 - 16.6.2020 (15.6.2020 ob 14:31)sassapo Napisal: Če je odjema dovolj za delovanje v njenem razponu moči, bo naprava dvižni vod držala stabilno. Tudi pri delovanju pod minimalno močjo, ko se kompresor izklaplja ni zaznati motečega nihanja temp. V katerih primerih pa potem prihaja do nihanja Tnotranje za 2stC? RE: LG Therma V vodna povezava? - Fery - 16.6.2020 @jurec Se pravi, ogrevanje te košta največ 700 evrov (če zdaj natočiš še manj), hiša + sanitarna. Po novem te bo okrog 400 - 500 evrov, hiša plus sanitarna. 200, v najboljšem primeru, 300 evrov prihranka letno. Zdaj pa predračune v roke in računaj. In ko boš izračunal, upaj da bo TČ res delala toliko časa. RE: LG Therma V vodna povezava? - sassapo - 16.6.2020 (15.6.2020 ob 23:51)jurec Napisal: Hvala za odgovore. 7kw enoto imaš jasno dovolj. 9kw je praktično popolnoma enaka, samo nalepka je drugačna. Vsekakor pa obvezno elektro grelnike, tako za ogrevanje kot za bojler. LG ne zna greti SV z ogrevalnimi grelci. Če kaj crkne, crkne vedno med zimskimi prazniki. Murphy... |