PodSvojoStreho.net
Agregat - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Agregat (/showthread.php?tid=71017)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Re: Agregat - Fantocci - 6.1.2018

kadotr Napisal:Prav o tem inverterskem Kiporčku sem pisal. Seveda bo delal 24 ur na dan, saj je za to narejen. A pod le enim pogojem...

Kakšnim? Za TČ ne bo zdravo, če ji vzameš napetost vsake 3 ure. Pa tudi nepraktično je.

Smotano je, ker ima tako mali rezervoarček. Ponavadi je tudi pri strojčkih velikost rezervoarja neko merilo, koliko lahko dela, preden se mora ohladit.
Vsaj za motorke hobi programa to velja.

Re: Agregat - kadotr - 6.1.2018

Prav si ugotovil, pogoj je sprotno tankanje bencina, občasna kontrola olja. Za to je potrebna namenska kantica za gorivo. Ta kompaktni Kipor je namenjen tudi za na teren, ker inverter pokriva praktično vse potrebe, tudi elektronike, raznega orodja. Ohišje ni namenjeno le dizajnu, namen je predvsem dušenje zvoka. Nekaj dni neprekinjenega delovanja na leto ne bi smel biti problem, tako zanič spet ni, saj ni hobi stroj. V prejšnjih postih nekoga skrbi hrup delujočega strojčka ponoči. Brez potrebe. Za nekatere modele se dobi gibljiva izpušna cev, ki se jo vrže po tleh, agregat samo še potiho gode...

Če denar ni problem, se pač nabavi večji, stabilni inverter. Dandanašnji res ne veš, kaj vse boš gor obesil, ne da bi pokuril tisto, kar gor obesiš. Zato po mojem navadni agregati nimajo kaj iskati. Pišem iz izkušenj z mojim agregatom.

To se ogrevaš s klimo, je tako? Si jo morda kdaj probal poganjati iz takega agregata?

Re: Agregat - Energetik81 - 6.1.2018

Hanzi Napisal:Agregat v mini kotlovnico? V hisi?
Bi radi bili mrtvi? Al bos izpuh speljal ven?

Ne vem kaksne zagonske tokove imajo TC, ampak ce imajo podobne hladilnikom in podobno, potem mocno dvomim da bo karkoli od tvoje izbire pognalo tc.
Sicer ne vem, komu odgovarjaš, ampak menda ne misliš resno, da bi agregat laufal v kotlovnici? Jasno bi imel samo spravljenega tam, saj ga drugam nimam dat. Glede zagona TČ ti je pa Fantocci povedal.

Fantocci Napisal:
kadotr Napisal:Prav o tem inverterskem Kiporčku sem pisal. Seveda bo delal 24 ur na dan, saj je za to narejen. A pod le enim pogojem...

Kakšnim? Za TČ ne bo zdravo, če ji vzameš napetost vsake 3 ure. Pa tudi nepraktično je.

Smotano je, ker ima tako mali rezervoarček. Ponavadi je tudi pri strojčkih velikost rezervoarja neko merilo, koliko lahko dela, preden se mora ohladit.
Vsaj za motorke hobi programa to velja.
Zakaj bi TČ škodilo, če ji vsake 3h iklopiš napajanje? TČ daš na OFF, počakaš da se vse ustavi in izštekaš. Meni bi bilo zadosti, da bi v slučaju izpada štroma 1x dan pogrel SV do 50°, kar traja cca. 45min in to je to. No, pa še estrihe bi 1x/dan pregrel na ~25-28°, pa je to to. Ene 4h delovanja na dan. Potem bi agregat ustavil in preklopil na inverter (luči, TV, hladilnik), da bi bila tišina.

Ja, če bi jo na roke ustavljal. Ampak potem moraš pač dežurati zraven.
Po moje bi bil problem, če bi ogreval samo po 3-4 ure na dan. Estrihi bi se ti podhladili in potem bi šla črpalka na polno moč, da bi to dobila notri, ne glede na nizko nastavljen dvižni vod.
Fujitsu ima funkcijo Power peak cut, s katero ji lahko omejiš največjo porabo, da ti ne meče varovalk ven, če imaš prešibke.
Jaz bi uporabil to, morda imaš tudi ti kaj podobnega na Valliantu.

Ogrevam se z dvema talnima klimama Daikin. Jih iz mojega agregata (Genmac, motor Subaru Robin, 2 kVA) sploh ne upam napajati.

Pred nabavo lastnega agregata sem si sposojal za na teren Hondo, navadno, inverter ter enkrat samkrat Kiporja, za cca pol ure ter nekajkrat kitajski krš Güde. Navadna Honda je nekako primerljiva z mojim agregatom, oba inverterja sta boljša, opazil sem, da se ročno orodje manj greje. V mrazu zakurim enkrat dnevno v centralni (lahko termosifonski!), da se hiša ne podhladi (trenutno drva od žleda, vetroloma, stranski učinek lubadarja; sicer imam na še enih kupljenih vratih montiran peletni gorilec Feroli na čakanju). Delavnica ima svojo vejo.

Brez elektrike smo le redkokdaj. Od mene proti meji so še tri MHE, vključene v omrežje, za katere se hitro poskrbi, da so čimprej spet vključene.

Energetik81, pri tako redkih izpadih napajanja je strošek za dodatni inverter odveč. Dve delavniški lampi po 6 EUR iz Hofra rešijo problem. S tremi tamalimi baterijskimi vložki na minimumu osvetljujejo hodnike nekaj dni. Se ti ne splača vlagati toliko denarja, da bi prišparal nekaj deci bencina, če Kiporček laufa non stop, ali da hladilno tehniko vklopiš zjutraj, če zvečer agregat izklopiš.

Jaz bi v primeru daljšega izpada elektrike verjetno najprej tekel po takšno peč na polena.
Raufnk imamo, neizkoriščen sedaj.

<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.mimovrste.com/kamini-na-trda-goriva/thorma-kaminska-pec-bozen-f1451763211">https://www.mimovrste.com/kamini-na-trd ... 1451763211</a><!-- m -->

@katodr: za lampe imam ze poskrbljeno s 360W inverterjem, ki lahko poganja praktično vse luči v bajti.
Fantocci, po kaminsko peč bi laufal kvečjemu v primeru vojne, sicer pa bi kot v primeru žleda letel po plinsko peč 4kW za 100€. 2-3 dni brez gretja bi se komaj kaj poznalo.

Energetik81, tebi po mojem manjka le še ena Hondica ali Kiporček, vsaj 2,5 - 3 kVA, obvezno inverter, stikalo 1 0 2, kot ga je predlagal Arbajter in fertik. Boš lahko vse gor obesil v pametnih mejah. Mogoče bi agregat vgradil v vkopan šaht z odvodom izpušnih plinov. Zrak bo že sam vsrkal skozi zračnik. Tako sem videl v eni planinski koči. Pri nas lahko agregat pustim zunaj, nihče ne hodi mimo hiše, ga dam pod nadstrešek.

Mnogo predragi so taki 3kVA inverter agregati. Ceneje bo poceni 2kVA agregatek in 1,7kW grelc v bojlerju, pa TČ pustim na miru. Še enkrat, gre za par ur na leto če že.

Re: Agregat - janko132 - 6.1.2018

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.totum.si/em30-honda">http://www.totum.si/em30-honda</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.elprocus.com/cycloconverters-types-applications/">https://www.elprocus.com/cycloconverter ... lications/</a><!-- m -->
Kaj pa tale Honda; ni ravno inverter, ima pa neko regulacijo napetosti in frekvence (cycloconverters), cena je pa bistveno nižja od inverter Honde. Predvsem me pri drugih agregatih moti, ker nimam zaupanja v njihove motorje in ko zmanjka elektrike da zadeva ne dela, oz. bi bilo komaj da bi agregat vžgal na porivanje. Honda ima pa sloves zanesljivega stroja. Seveda ob primernem vzdrževanju.

Re: Agregat - kadotr - 7.1.2018

Tudi jaz nisem imel zaupanja v kitajske motorje. Pri frezi sem videl, da delajo. Ni rečeno, da mali Hondini motorji niso kitajci (menda iz Loncina).

Glede na to, da je Kipor (pravi inverter) pol cenejši od predlaganega Hondinega agregata, pa uveljavljen tudi pri pomorcih, bi ga upal kupiti.

Pogoj pri vseh agregatih je sveže gorivo, sam dodam še dodatek proti staranju, menjava olja na dve leti in vsaj na dva meseca kakih deset minut dela pod obremenitvijo - kuhalnik. Potem ne more zatajiti. Pričakovati, da bo brez da bi karkoli vzdrževal po dveh letih vžgal iz prve, je loto. Tudi če je Honda.

Če bi imel denar, bi vsekakor kupil Hondo, a pravi inverter.

Re: Agregat - janko132 - 7.1.2018

Ti dam prav. Me je zbegala tale Honda em30, približno enake moči kot Kipor ig3000, cenovne razlike je pa caa 450eur, ni pa Honda pravi inverter. Inverterska Honda je še za jurja dražja :evil: . Bom kar Kiporja ubodu, malo se izpogajam še pri ceni in bo Janko srečen.

Re: Agregat - kadotr - 7.1.2018

Ko smo nekako razčistili o agregatih, se lahko obesimo na srečo. Koliko časa po nabavi bo Janko srečen? Ne prav dolgo. Tudi ne prav velikokrat, le kadar bo zmanjkalo štroma. Zato pa takrat toliko bolj.

Re: Agregat - dencek - 7.1.2018

Zdravo!

Se opravičujem, ker smetim po temi, ki nima večje veze z mojim vprašanjem, pa bom kljub temu vprašal in bil zelo vesel, če mi bo kdo znal pomagat. Imam Ferroli Sun P7 in ne znam nastavit temperaturo za nastavitev dvižnega voda, torej u01 - lahko nastavim s tipko (+ in -) max. temp., do katere dela gorilec, dokler ne preide v stanje mirovanja, ne znam pa nastavit minimalno temperaturo, pri kateri se po stanju mirovanja zopet vklopi, torej rad bi imel nastavljeno v območju 35 stopinj do 60 stopinj... najprej se mi je gorilec vklapljal pri 35 stopinjah in ko je segrel vodo do 60 stopinj, je avtomatsko prešel v stanje mirovanja, kjer se je ob doseženih 35 stopinj zopet vklopil. Sedaj se mu je pa malo zmešalo in se vklaplja kar po svoje, enkrat pri 45 stopinj, drugič spet po svoje. Kako nastavim minimalno temperaturo vklopa? Hvala za pomoč!