PodSvojoStreho.net
Moja vizija električne mobilnosti - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Moja vizija električne mobilnosti (/showthread.php?tid=70630)

Re: Moja vizija električne mobilnosti - Digifotko - 3.11.2017

bozgom Napisal:Si že kdaj videl kakšen sončni panel? Sestavljen je iz npr. 64 sončnih celic, aluminijastega okvirja in stekla. Zadaj je posebna folija. Sončne celice so narejene iz silicija. Torej, v čem je sončni panel bolj umazan od TV sprejemnika, stekel na oknih, tranzistorja v računalniku...Mar aluminija, stekla in elektronskih komponent že že danes ne znamo reciklirati?

PS- na kitajskem sestavljajo le kitajske panele. Bisol npr. sestavlja panele pri nas.

V sončnem panelu je pol kvadrata silicija, v televizorju ali računalniku pa nekaj kvadratnih centimetrov. Proizvodnja pa je seveda umazana na enoto površine.

Bisol uporablja, kot vsi drugi, kitajski silicij. Ki ga Kitajci izdelujejo z energijo iz premoga. Razlika je samo v tem, da se premog kuri tam, ne pa tukaj. Pa še vedno na planetu Zemlja.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - bvs - 3.11.2017

sassapo Napisal:Na takšni Tesli je baterija ob bolj dinamični vožnji od Celja do Graza (120km) popolnoma prazna! Ima najmočnejšo baterijo od vseh, pa je še vedno ekvivalent komaj 15im litrom bencina. Kako si zamišljate normalno velik avto z dovolj velikim in uporabnim prtljažnikom in pol tone težko baterijo? Dajte se zresnit no.
Električna prihodnost bo nekje drugje, v baterijah zagotovo ne

Težak in močan je dovolj, da mu lahko namontiraš še plug za sneg :lol: .

Re: Moja vizija električne mobilnosti - Digifotko - 3.11.2017

bvs Napisal::lol: to je bila zajebancija iz moje strani. Če bi vse bral, ... sam kaj k se bere slabš k najslabši ljubezenski roman :lol: .

Očitno mi je crknil detektor sarkazma. Prazna baterija...

Re: Moja vizija električne mobilnosti - bvs - 3.11.2017

Digifotko Napisal:V sončnem panelu je pol kvadrata silicija, v televizorju ali računalniku pa nekaj kvadratnih centimetrov. Proizvodnja pa je seveda umazana na enoto površine.

Bisol uporablja, kot vsi drugi, kitajski silicij. Ki ga Kitajci izdelujejo z energijo iz premoga. Razlika je samo v tem, da se premog kuri tam, ne pa tukaj. Pa še vedno na planetu Zemlja.
+1
Še dobro, da je Zemlja okrogla, da ne vidimo na tisti konec :lol:. Ko pride panel do nas, postane zelen :lol:

Re: Moja vizija električne mobilnosti - štromar-elektronik - 3.11.2017

12 let nazaj je bilo aktualno predelava bencinskega motorja na vodik. Nekaj se jih še vozi z predelanim bencinskim motorjem na vodik ampak o tem se ne hvalijo in razumem zakaj. Ne vem kaj je ustavilo razvoj v tej smeri. Lahko bi se peljali z 1l vode kar 1000km. Pa bi bili bolj zeleni kot z vozili na baterije. Naj povem da sem se sam igral v tej smeri in sem 11let nazaj testiral motor 4taktni z kosilnice in je delal. Problem mi je bilo ustvarit dovolj vodika za direktno napajanje motorja za osebno vozilo in tukaj sem se ustavil. Se pravi brez akumuliranja plina. Naredil sem pulzi napetostni usmernik 12V in plina za eno kosilnico je bilo dovolj da deluje z nizkimi obrati. Seveda z manjšo predelavo na uplinjaču. Je pa res veliko prevar v tej smeri in tisti kateri zadevo izdelajo ne dajejo posnetkov na YouTube. Dajejo jih samo prevaranti in se hvalijo ali celo kakšno zadevo prodajo.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - edid - 3.11.2017

Ko bom z EV lahko prepeljal 1000km z enim "tankom" v kakršnihkoli pogojih in ko bom ta "tank" lahko napolnil v 2 minutah, grem v šoping. Vse ostalo je kamena doba.

Pustimo razvoju čas in bomo videli kaj bodo naumili. Razvoj naj financirajo entuzijasti in trendsetterji, jaz bom pa takoj po zajtrku zajahal moj EA189.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - bozgom - 3.11.2017

Digifotko Napisal:V sončnem panelu je pol kvadrata silicija, v televizorju ali računalniku pa nekaj kvadratnih centimetrov. Proizvodnja pa je seveda umazana na enoto površine.

A ja, si že videl kdaj TV od znotraj? Pa koliko TV, računalnikov, telefonov.... in koliko SE je na svetu?

Sicer pa je stvar le v tem, da se govori, kako umazana je sončna energija, da pa tako termoelektrarne kot jedrske elektrarne same, kot tovarne in rudniki katere za omenjene elektrarne pridobivajo gorivo in kasneje skladiščijo odpadke uporabljajo enako umazano tehnologijo poleg tega pa imamo še umazanijo zaradi samega delovanja= izpusti CO2, jedrski odpadki...

PS glede EV pa ne bo pomagalo nobeno negodovanje. Nenehno se bodo uvajale vedno nove in nove omejitve glede dovoljenih izpustov, glede prepovedi voženj v mestnih središčih, naravnih parkih,...tako da nas bodo na mehak način prisilili v menjavo avtomobilov in s tem v spremembo življenjskih navad.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - Fery - 3.11.2017

Saj to sem že napisal. Birokratu sredi Ljubljane se jebe, kako ostali svet funkcionira.
On bo mrtvo hladno napisal omejitev in postavil policaja.

"Bodo"!? Kdo pa so to, "oni"!?
Pičku materinu, lepše besede pač ni, a moram vedno brati, kako nekdo drug ve kaj je zame dobro, ugodno, zdravo...
A živim zato da mi je fajn, ali zato, da kasiram vedno nove prepovedi, davke in omejitve?
Enkrat bo treba potegniti črto in obrniti to oslarijo.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - kadotr - 3.11.2017

Boš šel dvanajstega na volitve in upal, da bo zato kaj bolje? Si tako mislil potegniti črto? Se Katalonci niso od nas nič naučili?

Re: Moja vizija električne mobilnosti - Gasper123 - 3.11.2017

Na kapitalizmu je da ponudi nek izdelek, ki bo zaželen, potrošniki ne morejo vedeti kaj bi radi imeli. Ko so se vsi vozili okrog s konskimi vpregami verjetno ni nihče pomislil kaj bo prinesel avto za katerega si moral kupiti bencin v lekarni in si ga moral šravfat vsakih nekaj km, pa še konj te je mrtvo pijanega znal sam domov pripeljat z avtom se pa še danes ne moreš Wink

Trenutno so baterije zelo omejene z specifično energijo ali s specifično močjo, ne moreš imeti obeh stvari na enkrat. Torej če narediš energijsko gostejše celice jih ne boš mogel hitro polnit in obratno. Na vidiku nekje za 2020 so baterije, ki bodo imele 300 Wh/kg energijske gostote in jih bo hkrati mogoče polnit z 10C (60 kWh s 600 kW), že danes se pojavljajo tudi prve 800V polnilnice, ki omogočajo 300 kW polnjenje, to pomeni polnjenje s 1500 km/h ali 250 km v 10 minutah. Kako bo omrežje preživelo take moči? V polnilnicah bodo baterije, ki bodo gladile špice.

Pa ne pozabit prvi lastniki EV bodo zgolj tisti, ki bodo imeli možnost polnit doma, v tem primeru se EV vsako noč na zgolj 10A polnjenju dopolni za 100+ km vožnje. Kdo naredi vsak dan 100+ km? zelo redko kdo. In vsak dan zjutraj se boš zbudil s polnim dosegom 300+ km, če jih boš naredil v dnevu 600 km boš pač 15 dragocenih minut preživel na hitri polnilnici, big deal.

Danes smo na tej stopnji v laboratorijih in prototipih, čez 10 let bo pa to na cesti, boste videli.

@katodr

Ni kaj izbrati, na žalost.

Ne, ko do konca uredim zadeve, bom kandidiral.
Prva volilna obljuba, avtoceste do 160 km/h.

Katalonci nimajo prav. Ne moreš z glavo skozi zid. Najprej moraš vanj zvrtati luknjo, potem greš skozi.

Kako Tesla dobi štrom za svoje superchargerje!?
6 kosov po 100 in več kW!?

Pi..., ko je sosed hotel novogradnjo s 7 kW priključne moči, so mu povedali, da mora častiti nove kable čez pol naselja in še dodati k menjavi transformatorja.
Tu pa zlahka dobijo soglasje za moč manjšega mesta!?

Re: Moja vizija električne mobilnosti - Gasper123 - 3.11.2017

Nekatere Tesline polnilnice imajo za buffer baterije, tudi lokacijo postavitve se verjetno izbere tam kjer je na voljo zadostna moč, verjetno ne bodo šli postavljat polnilnice na del AC, kjer ni zadovoljivega električnega omrežja, da bodo kopali 10 km za polaganje kablov.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - Hudobec - 3.11.2017

Mene pa neki drucga zanima. Na wikipedii se mi je odprlo, da ima tesla 100kw baterijo. To pomeni, da za napolnit jo, ... rabiš vsaj 100kw elektrike. To je fucking a lot. Tok mam jest celomesečno porabo za bajto. To ni tko blazno poceni,...oziroma skorej zaston, kot nakateri dajejo občutek,...

Re: Moja vizija električne mobilnosti - sassapo - 3.11.2017

Rabiš več kot 100kw! Poceni, kdo pravi da je poceni? Poglejte si cene kw na hitrih polnilnicah ob nemških avtocestah.
Ali je prihodnost v zgorevalnih celicah, tekočem elektrolitu, ali čemu drugemu...
V baterijah v 100% deležu mobilnosti pa sigurno ne, ker je enostavno nemogoče.
Pa računajte in filozofirajte kolikor hočete Idea