![]() |
|
Nov gradbeni zakon - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Forum: Gradbena dokumentacija (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=11) +--- Tema: Nov gradbeni zakon (/showthread.php?tid=70543) |
Re: Nov gradbeni zakon - simek - 16.6.2018 @xxrobertsonxx, glede na tole "Torej ni potrebno. No skladno že je vendar notranje prizide sem malo drugače postavil (neizkoriščenost prostorov ) ostalo je isto, recimo he he ", bi JAZ preskočil UD! Sploh glede na napisano za oklepajem! P.S. Samo ugibam, možno je da imaš povsem skladno gradnjo :mrgreen: Re: Nov gradbeni zakon - KeCko - 16.6.2018 Za UD za stanovanjsko hišo potrebuješ podpisani in žigosani izjavi odgovornega projektanta in odgovornega nadzornika gradnje, da je gradnja skladna z dokumentacijo in izvedena skladno z načrtom in pravili stroke. Takšno izjavo daš na UE in dobiš UD. Re: Nov gradbeni zakon - simek - 16.6.2018 Amaterji :!: Citiram poročilo gradbene inšpekcije ( tehnični pregled) za izdajo UD. iz leta 1955 :!: Pod točko 3 a. v pralnici manjka talni sifon b.v kleti manjka selektrično stikalo in konci el. voda niso zaščiteni (ni poklopca na razvodni dozi) c.v kuhinji pred kuriščem manjka na tleh pločevina d.stikalo v kopalnici mora biti vodotesno e.el. bojler na spodnji strani ni zavarovan s ploščo f.na strehi nad vhodom manjka 1 snegobran Pomanjkljivosti je potrebno odpraviti v 14 dneh :!: Potrdilo dimnikarja bo priloženo naknadno. Prisotni: investitor, zastopnik občine, gradbeni inšpektor :!: Če si že gremo, si gremo "kot se zagre" In tole je bilo 63 let nazaj :wink: P.S. Z amaterji sem ožigosal "državo", ki predpisuje postopke in zahteva dovoljenja, od katerih v realnem življenju marsikdaj ni nobenega "haska" :!: Re: Nov gradbeni zakon - Taav - 16.6.2018 Se strinjam, simek. Imam na mizi projekt mostu iz leta 1906. Ne verjamem, da obstaja projektant danes, ki mu ob pogledu na dovrsenost, natancnost, preglednost in se marsikaj, ne rata nerodno. Re: Nov gradbeni zakon - XxRobertosxX - 16.6.2018 KeCko Napisal:Za UD za stanovanjsko hišo potrebuješ podpisani in žigosani izjavi odgovornega projektanta in odgovornega nadzornika gradnje, da je gradnja skladna z dokumentacijo in izvedena skladno z načrtom in pravili stroke. Takšno izjavo daš na UE in dobiš UD.Torej ne pride cela delegacija kar na objekt in ti dela potem tam "štalo"? mislim gledat pa to, ker se mi zdi smešno, take reči so bol pomembne za objekte ki so za poslovne namene in kjer se giblje bistveno več ljudi dnevno, za enostanovanjske objekte pa je to za moje pojme nepotrebno. Če sem prav razumel rabim samo ta dva podpisa in potem tako kot si rekel, kajne? UE pa potem izda UD? Je tako, torej nič ogledov pa ne vem kaj. @simek zame je bistveno da je potresno varna, da je temu res tako vem ker sem komplet armature sam delal se bo vsaka hiša prej podrla kot moja v vasi katere pač niso tako grajene, velika večina. Mislim tudi da notri "prizidi" ki niso nosilni nebi smelo igrati nobene vloge, zakaj? Ne vem pač tudi zato ker mi je že sama arhitektka na začetku namignila da s prizidi lahko delam kasneje kar želim le nosilne naj pustim na miru, jasno. Poleg tega je armirano 150% vse kvaliteno. Re: Nov gradbeni zakon - simek - 16.6.2018 Vse sem šel prepisovat ravno zato, ker NE PRIDE cela delegacija in potrebuješ SAMO dva podpisa! Štekaš? Po mojem mnenju je to težava :!: Če bi te delegacije hodile vseh 63 let, bi bilo danes bistveno manj črnih in neskladnih gradenj :!: Razumem pa, da je to za tebe +. :wink: P.S. Če bi jaz bil projektant ali nadzorni, bi v primeru, da prideš k meni po "štempelj", ( nisem pa sodeloval ali nadziral gradnje ) najprej skozi okno vrgel tvoje papirje nato pa še... Lahko pa da sem jaz čuden in je v tej državi glede gradenj vse popolnoma O.K. :mrgreen: Re: Nov gradbeni zakon - Žerjavar - 16.6.2018 simek Napisal:Citiram poročilo gradbene inšpekcije ( tehnični pregled) za izdajo UD. iz leta 1955Je razlika med nekoč in danes glede gradnje enostanovanjske hiše: Nekoč si dobil gradbeno dovoljenje v obsegu današnje lokacijske informacije. Gradil si, kakor si vedel in znal in imel denarce. Ko je bilo gotovo si zaprosil za UD in je prišla uradna delegacija (plačal po tarifi kolekov), pregledala objekt ter podala pripombe ali UD. Danes ti za gradnjo predpišejo, da moraš najeti in plačati projektanta, geologa, geodeta, nadzornega, pooblaščenega električarja, …. Ko so vsi plačani ti vsak izda svoje poročilo, ki jih uradnik vloži v dosje in izda UD. Za državo ni važno, ali je narejeno v skladu s predpisi, važno je, da so dobili papirje od ljudi s štemplom, ki to dokazujejo. Re: Nov gradbeni zakon - XxRobertosxX - 16.6.2018 Hvala vsem za odgovore, @simek seveda "štekam" - vsake tolk časa ga ornk vštekam
Re: Nov gradbeni zakon - simek - 16.6.2018 @xxrobertosxx, odlično zate :!: V obeh pogledih :wink: Re: Nov gradbeni zakon - Popson31 - 16.6.2018 Enostaven opis za UD <!-- m --><a class="postlink" href="https://e-uprava.gov.si/podrocja/nepremicnine-in-okolje/nepremicnine-stavbe/uporabno-dovoljenje.html">https://e-uprava.gov.si/podrocja/neprem ... jenje.html</a><!-- m --> Re: Nov gradbeni zakon - simek - 16.6.2018 @Žerjavar, to je po MOJEM mnenju težava. Nikogar več ne zanima kako je objekt DEJANSKO zgrajen :!: (molim k ........, da se tu in tam najde nekdo, ki NE DA štemplja, če ni po "reglcih" Pa če mi rečete, da sem piz... ali pa privoščljivec! Druga Švica? Še za drugo Albanijo "glih komaj " Re: Nov gradbeni zakon - XxRobertosxX - 16.6.2018 @simek oprosti ampak ti imaš resne probleme, sorry ampak tako zagriženo si nastrojen s tem svojim regelcem itd. da imam občutek, da imaš ti preveč denarja in se lahko tko mal preseravaš? Ali se motim? Naj te razvetlim,ker je sedaj itak jasno da nadzornega moraš met, je tako? Torej preden sem karkoli zalil z betonom sem poklical nadzornega, da je preveril povedal ali je v redu ali ni, svetoval in če je bilo potrebno sem dodal. Ker najbolj skrita stvar je armatura in tudi najbolj pomembna v celi strukturi hiše, vse ostalo je samo plus, enkrat je tudi pokomentiral samo zidavo ki menda ni bilo dovolj natančno pomaltano, seveda šparal nismo pa je vseeno rekel da zgleda kot da smo šparali na malti, ampak to je bila napaka šlampastega zidarja itd. Nadzorni je vsekakor sodeloval, vendar tam ni bil cele dneve ko smo mi delali v lastni režiji, poleg tega sem mu že na začetku povedal da želim da je armatura narejena več kot 100% zgodbic tolk da glava boli........ Pa še kasneje sem čedalje več sam naredil in BOLJ KVALITETNO, res pa je da vsega ne moreš sam (računica).... Ne vem Jaz komaj kaj skupaj spravim recimo in sem vesel če se lahko vselim itd. in da mi pol pa še hodijo gledat in da jim človek zadosti, ima RES po nepotrebnem še dodatne stroške, vidiš s tega vidika te pa res ne razumem zakaj si toliko za to da se narod jebe z vsako malenkostjo, ampak res z vsem mogočim? Na tak način se ne bo nič rešilo. Seveda pa je prav da ljudje sodelujemo (investitorji, projektanti, nadzorniki, sosedje itd...), ker samo tako imamo lahko nekaj kar sicer težko imamo. Sama gradnja "moja" pa ni nič manj npr. potresno varna kot tvoja ki je morebiti vse po reglcih. Glede Albanije, ne vem kje si ti vse bil ampak se močno motiš, Druga Švica nismo, samo zaradi plač, ekonomije in v bistvu v tej smeri nekje, ne mešaj pa naših gradenj z njihovimi, ni primerljivo niti z vidika lokacije kot tradicije idr. @Popson31 Je simpl vendar manj razumem, kot če mi razloži @KeCko njega vsekakor bolj razumem kot tiste njihove uradne zablode hehe, sem prebral ampak jaz ne znam razbrati zadostnega odgovora iz tega linka, ker sem že zapisal da številko imam in dokumentacijo za UD razen 2 podpisov. se opravičujem ker nisem razumel .
Re: Nov gradbeni zakon - simek - 16.6.2018 @xxrobertosxx, glej, sploh ni štos v tem. Napisal sem dejansko za "državo", naj ne sprejema nekih pravil, če na koncu izpade, kakor je @žerjavar napisal ! Samo, da se kasira! Sam pa si napisal, da rabiš dva "štemplja" in da je "ostalo isto, recimo, he he" Kaj pa naj si mislim? Je isto ali ni? Pa tisti, he he na koncu, je rahlo pomenljiv! Re: Nov gradbeni zakon - mukwai - 28.6.2018 Lahko kdo prosim potrdi, kako je s pridobivanjem UD v mojem primeru: - GD je bilo izdano 2009, hiša je bila vseljena 2011 - v GD piše, da je izdano za gradnjo stanovanjske hiše, kasneje v obrazložitvi pa je med drugimi alineja, da je iz PGD projekta razvidno, da gre za gradnjo dvostanovanjske stavbe in da je tudi sicer vse ok - stavba je grajena kot dvojček, tudi uporabljana je bila tako, vendar se je v ZK šele 2017 vpisala etažna razmejitev - ne vem, če sem to prav zapisal? - vsi priključki so ločeni za vsako enoto posebej, vsaj za vodovod vem, da so to naredili šele na podlagi omenjenega GD - edina sprememba v gradnji glede na načrt je ena stena več v mansardi enega od delov stavbe (tako da so tri sobe, v načrtu sta pa dve). Druga polovica je narejena po načrtu, pa tudi na zunanjost ta sprememba ne vpliva. 1. Lahko zaprosim za UD po tej enostavni varianti s podpisom projektanta in nadzornika ali lahko pričakujem komplikacije? 2. Predvidevam, da se pridobiva UD posebej za vsak del stavbe? Re: Nov gradbeni zakon - _luke_ - 28.6.2018 Torej ima kdo informacijo ali je po novih zakonih karkoli spremenjeno glede nadzornega? Po staremu zakonu naj ga pod 250m2 naj nebi potreboval. Dozidal bom 50m2 v lastni režiji. Ko sem arhitekta ki je lahko tudi ˝nadzorni˝ vprašal ali je nujno potrebno da pride nisem dobil konkretnega odgovora. Namreč nimam želje da pride samo kasirat. |