![]() |
|
Prednostno dispečiranje oz. prispevek za nerent. TEŠ 6 - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Prednostno dispečiranje oz. prispevek za nerent. TEŠ 6 (/showthread.php?tid=68269) |
Re: Pednostno dispečiranje oz. prispevek za nerentabilnost T - simionesi - 8.2.2017 Homer Napisal:poglejmo prvo zakaj je pravzaprav šlo: Ni res, da smo po vojni vsi generali, namreč potrebno je povedati, da študije o ekonomski upravičenosti očitno niso upoštevale vseh variant pri različnih cenah EE (output) in cenah premoga (input) glede na cene na trgu in posledično so bili narejeni napačni zaključki, kar se odraža danes. Verjetnost, da bi prišli do takšnega rezultata kot je danes, bi lahko bistveno zmanjšali, če bi naredili študijo pravilno in se tudi na podlagi tega odločali, ne pa na podlagi političnih argumentov. Re: Pednostno dispečiranje oz. prispevek za nerentabilnost T - Homer - 8.2.2017 Ravnokar si potrdil, to o generalih..... Takrat današnjih podatkov ni bilo, ampak se je več ali manj ugibalo kaj bo......... Re: Pednostno dispečiranje oz. prispevek za nerentabilnost T - Poldee - 8.2.2017 Homer: kradlo se je kot pr ciganih. Provizije so laufale in podobno... Je pa res kot pravis, zdaj je prepozno, laho dmo pametni. Re: Pednostno dispečiranje oz. prispevek za nerentabilnost T - DELPHI - 8.2.2017 Ne, ni potrdil tega. Preberi še enkrat. Tvoj opis je sicer korekten, daješ pa preveč odpustkov odgovornim. Denar po sefih, laganje in zavajanje jasno kažejo na to, da so se kraje lotili zavestno. Re: Pednostno dispečiranje oz. prispevek za nerentabilnost T - ssecnik - 8.2.2017 aleš.h Napisal:ssecnik Napisal:Ales.hOdlično argumentirano. Hvala! Lej,se mi ne da. Re: Pednostno dispečiranje oz. prispevek za nerentabilnost T - Homer - 8.2.2017 @DELPHI Kje ti vidiš kakšne odpustke, ali da sem koga opravičeval..... Saj sploh nobenega nisem niti omenjal, ampak zgolj zelo grobo nanizal dogodke. Sicer pa je bil projekt "zakoličen" leta 2006 s sprejetjem: Resolucije o nacionalnih razvojnih projektih za obdobje 2007–2023: 3.9.9 Izgradnja bloka 6 Termoelektrarne Šoštanj 3.9.9.1 Predmet projekta • Gradnja bloka 6 TEŠ 3.9.9.2 Cilji projekta Zagotoviti varno in kakovostno oskrbo z elektrino energijo. 3.9.9.3 Priložnosti oziroma problemi, ki jih odpravljamo s projektom Povečanje porabe elektrine energije zahteva potrebo po zagotovitvi dodatnih virov. Ti so lahko domači ali tuji. Interes vsake države je, da izrabi najprej ugodne domae vire in s tem omeji odvisnost od uvoza. Zmanjšanje odvisnosti od uvoza narekuje potrebo po gradnji veje premogovne enote na domai lignit. Alternativna rešitev je postavitev velike plinsko-parne elektrarne na zemeljski plin, ki pa je zaradi odvisnosti od uvoza in naraščanja cen plina manj primerna. 67 3.9.9.4 Na kakšen nain projekt odpravlja identificirane probleme oziroma izkorišča ponujene priložnosti Analize in študije so pokazale, da je mogoče na obstoječi lokaciji postaviti blok z mojo 600 MW po moderni tehnologiji prašne kurjave z nadkritinimi parametri in izkoristkom 43 % ob izpolnjevanju vseh okoljevarstvenih predpisov. Tehnologija je v svetu uveljavljena in preskušena, tako da je zagotovljena potrebna konkurenca ponudnikov. Opravljene študije kažejo, da vključitev nove enote v EE Slovenije ni problematična. Ekonomski izračuni dokazujejo konkurenčno proizvodno ceno elektrine energije. Povprečna letna proizvodnja bo znašala 3234 GWh na pragu elektrarne, za kar bo pokurjeno 2,93 milijona ton premoga iz premogovnika Velenje. V sklopu bloka 6 je predvidena toplotna postaja za daljinsko ogrevanje Šaleške doline z mojo 120 MWth in s povprečno letno oddajo toplote 50 MWth. Pri tej moi se električna moč bloka pri enaki obremenitvi kotla sicer zniža za 13 MW, neto izkoristek enote pa se dvigne na 45,6 % . 3.9.9.5 Učinki projekta V sklopu bloka 6 je predvidena toplotna postaja za daljinsko ogrevanje Šaleške doline z močjo 120 MWth in s povpreno letno oddajo toplote 50 MWth. Pri tej moči se električna moč bloka pri enaki obremenitvi kotla sicer zniža za 13 MW, neto izkoristek enote pa se dvigne na 45,6 %. Potem pa se je samo še sledilo "količkom" ............. in trditvam da bi zaustavitev projekta pomenila še večjo škodo (kar verjetno celo drži) Morda pa se lahko tolažimo da nismo edini, ki smo se "nategnili" Drugi so gradili nuklearke, ki potem niso delale niti sekunde......... Tisto okrog denarja, ki se je stekel v privatne žepe bi sicer bilo treba raziskati in tudi udeležene zapreti. Dobro pa vemo kako so take zgodbe končale: praktično nobene obsodbe in nikoli noben denar povrnjen. Tako da je to več ali manj jalov posel, ki se ga lahko gremo zaradi principa, nič pa ne spreminja dejstev okrog TEŠ6 Re: Pednostno dispečiranje oz. prispevek za nerentabilnost T - gegesi - 8.2.2017 Gospoda draga.....Novi T6 bo izgradnja drugega tira.... nič nas ne bo izučilo. lp Re: Pednostno dispečiranje oz. prispevek za nerentabilnost T - DELPHI - 8.2.2017 Homer Napisal:No tedaj so bila tudi predvidevanja da bo poraba gospodarstvo šlo samo navzgor in s tem tudi poraba elektrike. Tudi to je bil en faktor, saj je bila kalkulacija da bo na prostem trgu elektrika draga, oziroma je ne bo. Potem je prišla recesija in so se te predpostavke podrle kot hišica iz kart, saj je poceni elektrike na trgu dovolj. Re: Pednostno dispečiranje oz. prispevek za nerentabilnost T - ex5522 - 8.2.2017 Glavni problem ni TE DA ali NE ...... Zadevo rabimo! Lahko bi bila nova NE plus kakšna plinska ampak to sta dve opciji ena ali druga!! Alternative NI! Problem je gusarstvo ob izgradnji, kar je pomenilo vsaj ca 400 mil Eur večjo ceno kot bi bila, če bi bilo kot mora biti ! :evil: Zakaj omenjam 400 mil EUR, zato ker je Alstom Nemcem izgradil podobno zadevo za približno toliko manj s tem, da je ura dela v Nemčiji dražja Re: Pednostno dispečiranje oz. prispevek za nerentabilnost T - DELPHI - 8.2.2017 +1 Re: Pednostno dispečiranje oz. prispevek za nerentabilnost T - ssecnik - 8.2.2017 Mi TEŠ že potrebujemo,to je res,samo ne za to ceno.Barabe so zadevo kar naročile in vse skupaj podražili za 100 %,ob vseskoznem prepričevanju o "zadnji ceni " in "ne,projekta se ne da več ustaviti ". Re: Pednostno dispečiranje oz. prispevek za nerentabilnost T - Homer - 8.2.2017 Ustavite malo konje! Kaj sploh meni replicirate in ugovarjate? Niti sem sprejemal resolucijo niti sem imel vpliv nanjo........ Tudi to kar mi je bilo replicirano, da je bila TEŠ6 predraga sem napisal in tudi zakaj. Zdaj pa ugotavljate, da so jo Nemcem zgradili ceneje... Saj sem vendar napisal, da če bi se odločili za tipsko elektrarno, bi ta bila cenejša, če bi bila na boljši premog pa še cenejša........., a to še ne pomeni, da bi bila tudi rentabilna....... Re: Pednostno dispečiranje oz. prispevek za nerentabilnost T - DELPHI - 8.2.2017 Bila bi rentabilnejša. Ali tudi tega ne moremo vedeti in sem zdaj zaradi tega general po bitki? Re: Pednostno dispečiranje oz. prispevek za nerentabilnost T - Homer - 8.2.2017 Si! Re: Pednostno dispečiranje oz. prispevek za nerentabilnost T - DELPHI - 8.2.2017 Dobro, da ne živiš od poslov, saj bi bil s svojim pristopom lačen, v zaporu, ali pa bi težko pojasnil izvor gotovine v sefu. |