![]() |
|
Neustrezne peči bo treba zamenjati - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Neustrezne peči bo treba zamenjati (/showthread.php?tid=65190) |
Re: Neustrezne peči bo treba zamenjati - aleks - 8.4.2016 ericks Napisal:cena kurilnega olja pod 0,5 eur liter bi resila problem malih kurilnih naprav in proizvodnje trdnih delcev v zraku ...sam bi bil prej za plin. sem videl pri sosedu kako ELKO gorilec s slabo šobo (in najbrž je bilo še kaj drugega narobe) veselo kadi. po obisku serviserja pa niti ne moreš videt ali deluje ali ne ... samo pri plinu je pač draga infrastruktura. ELKO ima to prednost, da pač natankajo cisterno, in se že lahko razmeroma čisto greješ. a vseeno je to še drago, čeprav ceneje kot pred letom, dvema. Re: Neustrezne peči bo treba zamenjati - aleks - 8.4.2016 madhatter Napisal:Kar je napisal mdule je čisto OK kot strategija, ki jo regulator lahklo sledi v okviru svojih pristojnosti. Torej da vzpodbuja tak plan z denarjem ali drugo podporo.dobro, a še vedno, kdo si lahko take ukrepe sploh privošči? od kod denar če še za krpanje cest nimamo? podpore ki jih trošimo (ali smo jih) so kaplja v morje potrebnih sredstev, če bi hoteli poskrbeti za vsa gospodinjstva, "ki ga biksajo" s štedilniki, kiperbuši, starimi ferotermkami (ali celo novimi kotli, ki niso montirani v skladu z visokimi "forumskimi" standardi inštalacije) in kar je še te šare. Re: Neustrezne peči bo treba zamenjati - aleks - 8.4.2016 madhatter Napisal:In tako pride do tega, da se na eni strani ljudi spodbuja s podarjenim denarjem, da si nabavljajo peči na biomaso (domače, samooskrba ja, p*zda, spodbujajte raje lesarstvo z višjo dodano vrednostjo kot pa za kurjavo!) po drugi strani pa "opredeljujejo" problem, da imamo v mestih previsok nivo trdih delcev.tu se zelo strinjam, namesto tega nam je lesarstvo skoraj propadlo, znanje in izkušnje pa v nič, vezano ploščo in OSB uvažamo, žage jamrajo da ni česa žagat, v trgovinah za domače mojstre pa smrekove lajštice iz Avstrije po 3€/tekoči meter ... Re: Neustrezne peči bo treba zamenjati - madhatter - 8.4.2016 aleks Napisal:madhatter Napisal:Kar je napisal mdule je čisto OK kot strategija, ki jo regulator lahklo sledi v okviru svojih pristojnosti. Torej da vzpodbuja tak plan z denarjem ali drugo podporo.dobro, a še vedno, kdo si lahko take ukrepe sploh privošči? od kod denar če še za krpanje cest nimamo? podpore ki jih trošimo (ali smo jih) so kaplja v morje potrebnih sredstev, če bi hoteli poskrbeti za vsa gospodinjstva, "ki ga biksajo" s štedilniki, kiperbuši, starimi ferotermkami (ali celo novimi kotli, ki niso montirani v skladu z visokimi "forumskimi" standardi inštalacije) in kar je še te šare. Ne razumem česa nisi razumel. Kdor si ne more niti s subvencijo privoščit po strogo po standardih montiranih izdelkov, ki so dovoljeni za prodajo, si pač ne bo tega montiral. Kje je tu problem v moji poanti? Re: Neustrezne peči bo treba zamenjati - madhatter - 8.4.2016 aleks Napisal:namesto tega nam je lesarstvo skoraj propadlo, znanje in izkušnje pa v nič, vezano ploščo in OSB uvažamo, žage jamrajo da ni česa žagat, v trgovinah za domače mojstre pa smrekove lajštice iz Avstrije po 3€/tekoči meter ... Lesarstvo je propadlo, ker ni bilo sposobno delovanja na odprtem, fer trgu. Re: Neustrezne peči bo treba zamenjati - madhatter - 8.4.2016 aleks Napisal:od kod denar če še za krpanje cest nimamo? podpore ki jih trošimo (ali smo jih) so kaplja v morje potrebnih sredstev, če bi hoteli poskrbeti za vsa gospodinjstva, "ki ga biksajo" s štedilniki, kiperbuši, starimi ferotermkami (ali celo novimi kotli, ki niso montirani v skladu z visokimi "forumskimi" standardi inštalacije) in kar je še te šare. Denar ki gre zdaj za spodbujanje nakupov kotlov na lesno biomaso bi se po neki strategiji namenjal za kaj drugega. Lahko da je kaplja v morje ampak je kaplja. Nekdo jo bo izkoristil in to pomeni da so cilji iz strategije na poti do uresničitve. Re: Neustrezne peči bo treba zamenjati - aleks - 8.4.2016 madhatter Napisal:ne se hudovat. sprašujem kaj pa tisti ki si tega ne mora privoščit ali zanj zmanjka v tekočem letu subvencije ali karkoli že? ga bomo kaznovali ali pustimo stat?aleks Napisal:[dobro, a še vedno, kdo si lahko take ukrepe sploh privošči? od kod denar če še za krpanje cest nimamo? podpore ki jih trošimo (ali smo jih) so kaplja v morje potrebnih sredstev, če bi hoteli poskrbeti za vsa gospodinjstva, "ki ga biksajo" s štedilniki, kiperbuši, starimi ferotermkami (ali celo novimi kotli, ki niso montirani v skladu z visokimi "forumskimi" standardi inštalacije) in kar je še te šare. Re: Neustrezne peči bo treba zamenjati - madhatter - 8.4.2016 aleks Napisal:madhatter Napisal:ne se hudovat. sprašujem kaj pa tisti ki si tega ne mora privoščit ali zanj zmanjka v tekočem letu subvencije ali karkoli že? ga bomo kaznovali ali pustimo stat?aleks Napisal:[dobro, a še vedno, kdo si lahko take ukrepe sploh privošči? od kod denar če še za krpanje cest nimamo? podpore ki jih trošimo (ali smo jih) so kaplja v morje potrebnih sredstev, če bi hoteli poskrbeti za vsa gospodinjstva, "ki ga biksajo" s štedilniki, kiperbuši, starimi ferotermkami (ali celo novimi kotli, ki niso montirani v skladu z visokimi "forumskimi" standardi inštalacije) in kar je še te šare. Saj zato pravim, da ne razumem kaj hočeš povedati. Če bi me prebral, bi razumel, da govorim ravno to, da se mi ne zdi sprejemljivo štrafat tiste, ki imajo kar imajo. Re: Neustrezne peči bo treba zamenjati - aleks - 8.4.2016 madhatter Napisal:dopuščam da res, a po mojem osebnem mnenju : če ni masa sprememb dovolj velika, na sistem ne vpliva, in je s tem denar stran vržen. recimo (zelo karikiran primer) nekdo si bo na ta način so-financiral teslo ali podobno za e-avto in toplotno črpalko v hišo, v globalu pa to na kakovost zraka v sloveniji ne bo vplivalo (požrlo pa velik denarja).aleks Napisal:od kod denar če še za krpanje cest nimamo? podpore ki jih trošimo (ali smo jih) so kaplja v morje potrebnih sredstev, če bi hoteli poskrbeti za vsa gospodinjstva, "ki ga biksajo" s štedilniki, kiperbuši, starimi ferotermkami (ali celo novimi kotli, ki niso montirani v skladu z visokimi "forumskimi" standardi inštalacije) in kar je še te šare. Re: Neustrezne peči bo treba zamenjati - aleks - 8.4.2016 madhatter Napisal:Če bi me prebral, bi razumel, da govorim ravno to, da se mi ne zdi sprejemljivo štrafat tiste, ki imajo kar imajo.razumem, sem tudi za. Re: Neustrezne peči bo treba zamenjati - izotop - 8.4.2016 meni ostaja kar dosti pepela v kotlu, ker imam ventilator nastavljen na nekoliko nižjo vrednost, kot je tovarniška. tudi sam sem imel to nekako za neuspeh, a po premisleku manj kot nekih 5 do 7% pepela sploh ne more biti, saj so sestavni del drv tudi minerali. več kot mi jih je ostalo v kotlu, bolje je za okolico (čeprav nikogar ne giftam, prah se usede v travo okoliškega travnika). nočem prilivat olja na ogenj :lol: , ampak kolikor vem, je v lesu shranjeno ogromno co2-ja, ki se jasno ob kurjenju sprošča nazaj v ozračje. če je že debata o trdih delcih, pepelu ipd.. Re: Neustrezne peči bo treba zamenjati - mdule - 8.4.2016 Tale tema naj bi bila o meritvah emisij prahu iz malih kurilnih naprav, ki naj bi jih, po navedbah nekega javnega občila, nameraval uvesti zakonodajalca - o kakršnemkoli dokončnem predpisu, kolikor jaz vidim, še sploh ni mogoče razpravljati, ker ga ni. V tej temi smo se pa lahko potem poučili marsikaj zanimivega o kurjenju odpadkov/plastike, delovanju dizelskih motorjev, Panami, magisteriju Alenke in gotovo sem izpustil še kateri zelo relevanten prispevek. Sicer je res, da je to forum, ampak po mojem mnenju je gostilniški nivo razprave vseeno rahlo brez veze. Konkretno: aleš.h je napisal: "Tega podatki zagotovo ne kažejo oz. ne identificirajo krivca, ker poleti so tudi presežene vrednosti, pa se ne kuri na biomaso. Problem so prometne konice, neustrezni dizelski motorji, ki za 40x presegajo mejne vrednosti, ogromno transporta po cestah in pa globalno slabšanje kakovosti zraka." S tem se ne bi strinjal; iz študije, na katero sem podal povezavo, zame precej jasno izhaja, kateri so viri in kakšna je razdelitev - vsaj za Ljubljano. Jasno je tudi navedeno, da prekoračitev v poletnem času v času meritev ni bilo. Ali je bila raziskava izvedena strokovno neoporečno, od daleč sicer ne morem presoditi, vendar dokler ne bo kdo drugi predstavil boljše/novejše, je zame relevantna. Še glede globalnega slabšanja kakovosti - katera globalnost točno je tukaj mišljena? Kolikor mi je znano, se je namreč marsikje kakovost zraka v zadnjih recimo 30 letih konkretno izboljšala. Upal bi si trditi, da je to posledica sprejetih ukrepov. Aleks je napisal: "Tvoji posti so nerelevantni ker ne upoštevajo stanja ekonomike gospodinjstev." Predlagal sem: 1. vzgoja glede (škodljivosti) kurjenja (trdnih goriv; sem spada tudi kurjenje lesnih ostankov po vrtovih in podobni športi) - v šoli, javnih občilih, točkah zbiranja starejše generacije, zdravstvenih ustanovah. 2. ukinitev vsakih subvencij za vgradnjo kurilnih naprav na trdna goriva v mestnih naseljih (vsaj tistih, ki so prizadeta zaradi pretirane onesnaženosti); namesto tega subvencije za druge načine ogrevanja. 3. preverjanje obstoječih naprav na ogroženih območjih v kombinaciji s paketom spodbud za zamenjavo; lahko tudi neposredno paket spodbud za zamenjavo 4. vpeljava podobnih ukrepov tudi za kurilne naprave na tekoča goriva in večje kurilne naprave. Kaj konkretno od tega je nerelevantno, ker ne upošteva stanja ekonomike gospodinjstev? Kadotr je napisal: "Mdule, za zaključek: pričakujem konkretno priporočilo glede kotla in dodatne opreme (znamka, tip, izvedba)! Cene bom že našel..." Žal pojma nimam. Vem pa, da nekateri proizvajalcu kurilnih naprav na biomaso ponujajo sisteme za izločanje delcev iz dimnih plinov. Ampak želeni podatek glede kotla s tistim, kar sem jaz predlagal, nima neposredne povezave. Veliko avtorjev je izpostavilo problem "starih mamc s 300 € pokojnine". Jaz mislim, da ta problem sploh ni tako zelo relevanten: 1. Po mojem vedenju take "mamce" živijo bodisi na podeželju, kjer problematika imisijskih koncentracij tudi slučajno ni tako pereča kot v strnjenih naseljih (ergo: ne vidim nobenega resnega razloga, da bi jih "preganjal", razen v smislu vzgoje, kakšna naj bodo drva in kako kuriti (in česa ne kuriti)), bodisi v večstanovanjskih zgradbah v mestnih naseljih, kjer je uporaba trdnih goriv za ogrevanje že zelo redek pojav, torej ravno tako sploh niso tangirane. 2. Res sicer je, da se prebivalstvo v tej državi stara, vendar bi si - sicer brez ustreznih podatkovnih podlag - upal trditi, da te osamljeno živeče "stare mamce" le težko predstavljajo znaten (četrtinski in več) delež populacije. Da bi se pa mi, nadebuden, od moči in zagona pokajoči cvet tega naroda, skrivali za "mamcami", bi bilo pa precej žalostno. Čeprav se mi včasih zdi, da ne tako zelo oddaljeno od resničnosti, kot bi si bilo želeti. Dušan Re: Neustrezne peči bo treba zamenjati - madhatter - 8.4.2016 aleks Napisal:dopuščam da res, a po mojem osebnem mnenju : če ni masa sprememb dovolj velika, na sistem ne vpliva, in je s tem denar stran vržen. recimo (zelo karikiran primer) nekdo si bo na ta način so-financiral teslo ali podobno za e-avto in toplotno črpalko v hišo, v globalu pa to na kakovost zraka v sloveniji ne bo vplivalo (požrlo pa velik denarja). Kratkoročno ja, dolgoročno ne. Hec je da vsi svobodnjaški, demokratični in človekoljubno naravnani ukrepi niso najbolj učinkoviti (na kratki rok). Zato imajo pa ljudje tako radi odločevalce, ki "znajo udarit po mizi, naresti". Potem pa na koncu vozijo vagoni v taborišča ... Če se je do sedaj spodbujalo povprek biomaso je to treba požret dol (jebiga kar je je), popravit situacijo in se odločit kako naprej. Nek denar je stalno za to na voljo, uskladiti cilje na vseh nivojih, preusmeriti denar in slediti začrtanim ciljem - tega sedaj ni bilo. Kaj več si pa ne znam predstavljati v okviru sprejemljivih praks. Predlagano colanje za meritve in potem pridiganje pod grožnjo kazni za nevlaganje v sanacijo se mi zdi nesprejemljivo. Če se kdo spomni kak ukrep, ki bo na hitro saniral stanje in hkrati ne posegal v človeka tako kot predlagani novi predpis - super. Samo sam nimam domišljije kaj bi to lahko bilo. Re: Neustrezne peči bo treba zamenjati - Energetik81 - 8.4.2016 madhatter Napisal:Če se kdo spomni kak ukrep, ki bo na hitro saniral stanje in hkrati ne posegal v človeka tako kot predlagani novi predpis - super. Samo sam nimam domišljije kaj bi to lahko bilo.Je predlagal gor mdule. Re: Neustrezne peči bo treba zamenjati - madhatter - 8.4.2016 izotop Napisal:meni ostaja kar dosti pepela v kotlu, ker imam ventilator nastavljen na nekoliko nižjo vrednost, kot je tovarniška. tudi sam sem imel to nekako za neuspeh, a po premisleku manj kot nekih 5 do 7% pepela sploh ne more biti, saj so sestavni del drv tudi minerali. več kot mi jih je ostalo v kotlu, bolje je za okolico (čeprav nikogar ne giftam, prah se usede v travo okoliškega travnika). Les je kao co2 nevtralen. Ker če bi ga pustil gniti v naravi bi se ravno tako sproščal... |