![]() |
|
Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje (/showthread.php?tid=64374) |
Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - andreas - 9.2.2016 ? Sprašujem ker sem dobil ponudbe od Ream, Termoshop ter od lokalnega vodovodarja vse shw112ko, ter od Kronoterma njihovo zadevo, pa me je zanimala primerjava med njimi. Sedaj pa vidim da shw112 ni najbolj primerna, imam pa sw100 za cca 7000€ Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - mitjaloc - 10.2.2016 kaksna se vam zdi kombinacija mitshubisija in hydrobx notranje enote od termoshopa kot je omenjeno v zgornjem prispevku.kaksne so prednosti oz bolj slabosti taksne kombinacije? Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - jkjkjk - 10.2.2016 mitjaloc Napisal:kaksna se vam zdi kombinacija mitshubisija in hydrobx notranje enote od termoshopa kot je omenjeno v zgornjem prispevku.kaksne so prednosti oz bolj slabosti taksne kombinacije? Jaz imam to kombinacijo in sem po enem letu uporabe nimam pripomb! Bi se še enkrat odločil za isto izvedbo... verjamem pa, da so tudi druge variante dobre, boljše... Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - 03pomlad - 23.2.2016 Eno vprašanje: - kronot. TČ 7/8 LT zrak voda 150l zalogovnik, talno gretje, direktni krog - brez mešanja - v sobi je termostat, ki vklaplja, izklaplja Nekje sem zasledil, da eni nimajo termostata, ki bi izklapljal... je to res? V čem je fora/razlika potem v delovanju oz. porabi? Prosim za razlago o delovanju v enem in drugem primeru. hvala Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - alanford - 23.2.2016 @03pomlad Odgovor na to tvoje vprašanje je bilo že tolikokrat napisano, da se iz njih že gnoj dela. Lepo bi bilo znati uporabljati iskalnik. Na kratko: Poraba tč je bistveno, ampak res BISTVENO odvisna od temperature kotlovske vode. To ni kot pri kotlih na olje, kjer nastaviš na primer na 60°C in si potem zadovoljen celo leto, ker ti termostat v prostoru izklaplja obtočno črpalko. Pri tč je cilj imeti čimnižjo temperaturo kotlovske vode, ravno pravšnjo, da ti dovedena toplota pokriva toplotne izgube objekta. Najbolje to dosežeš s 24 urnim delovanjem obtočne črpalke. Seveda za uravnavanje temperature kotlovske vode potrebuješ regulacijo, ki jo imenujemo vremenska regulacija v odvisnosti od zunanje temperature. Možna je tudi kombinacija obeh regulacij po zunanji in notranji temperaturi. Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - xavi - 23.2.2016 Sobni termostat oz. korektor pomaga, da se natančno vzdržuje zaželjena sobna temperatura. Pri toplotni črpalki ni nihanj, temp. se spreminja mogoče za 0,1-0,2 C. V kolikor pride do pribitka 0,5 C (v primeru Fujitstu) zaradi sončnih pribitkov ali pa previsoko nastavljene temperature, gre črpalka v režim mirovanja, vključno z obtočno črpalko. Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - 03pomlad - 23.2.2016 ampak delovanje OČ je odvisno od termostata, oz. od T prostora, ko je dosežena se OČ izklopi samo ali ni tako da TČ deluje dokler termostat ne izklopi? V tem primeru bo grela cel dan??? Ali je zadeva taka: če je T vode v zalogovniku dosežena, T prostora pa ne, da se potem TČ ustavi, OČ pa ne? Sprašujem pravzaprav zato, ker berem da naj bo TČ delovala ,,cel dan,, . Že, samo verjetno ne on off verzija? Ali nja T vode nastavim tako, da bo TČ izklapljala pogosto, obtočna pa bo večinoma v pogonu? Samo to pomeni da želene T prostora ne bom dosegel, oziroma da bo pač T prostora tik pod želeno. Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - alanford - 23.2.2016 Onoff ali invrter je vseeno z zalogovnikom ali brez je vseeno. V vsakem primeru se regulira temperatura kotlovske vode po vremenski krivulji (v odvisnosti od zunanje temperature). Če imaš krivuljo dobro nastavljeno, termostata (ki to sploh termostat ni, ampak je tipalo notranje temperature) sploh ne potrebuješ. Obtočna črpalka pa naj bi delala 24ur na dan. Vseeno večina krmilnikov omogoča tudi to, da se krivulja kirigira avtomatsko, če notranja temperatura odstopa od željene. Pa tudi to, da se ob prevelikim odstopanjem v + ustavi komplet gretje (deluje podobno kot termostat). Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - 03pomlad - 23.2.2016 zdaj ,,vklaplja in izklaplja sobni termostat,, 1. krog ON ali KT1. ? Kaj je bolj primerno? Glede na to da se mi OČ izklopi tudi za pol dneva, se mi zdi, da se estrihi shladijo, oz. da potem, ko T prostora pade precej časa rabi da toplota prebije estrihe. mirovanje je nastavljeno na odmik T prostora za 0.2 stopinji. ... glede na komentar zdrave pamenti: zdaj sem šel pogledat in imam v REŽIM-u: 1. krog nastavljen ,,KT2,, (nimam več montiranega KT1) in pa ,,vremensko vodeno,, ... čeprav izklopi pa še vseeno glede na T prostora. Čeprav mi je Kronoterm ob montaži KT2 razložil, da T ogrevanja (vode) spreminjam le v podmeniju OGREVANJE in ne v podmeniju KROG1, (kjer so tako rekoč enaki parametri napisani, mislim da je le T prostora še dodana.... ), češ da je v hiši direktni krog . Prav. Pobrskal sem po podmeniju KROG 1 in videl da je tu T ogrevanja 19.9, ... in pa izbrana konstantna temperatura... Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - hisa5 - 10.3.2016 Da ne odpiram novo temo. Za našo novogradnjo potrebujem toplotno črpalko. Karakteristike: novogradnja, ogrevane površine 120 m2, talno gretje, trosloja zasteklitev, 22 cm izolacije fasade, atrijska hiša, kamin za okras. Lega sončna. Na sejmu prejel milijon ponudb in se nekako nagibam na ponudbo od Kronoterm model WPLV-09-S1-NT + HM-092 S1 (bojler 180 l za štiri osebe). Malo se bojim, da je preslaba, ker po karakteristiki sedaj berem, da zadostuje pri novogradnji za 120 m2. Se bojim, da se bo skoz vklapljala in s tem da bo preglasna. Alternativa: WPL-08-K2 NT. Hvala za pomoč. Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - JaBK - 10.3.2016 a ima kronoterm kje kake tabelce koliko od sebe da pri -7 in -15 ali koliko so ponavadi te T v tabelcah. Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - alanford - 10.3.2016 Če imaš možnost (teren, sestava), razmisli o zemlja/voda. Pa sigurno ne bo preglasna (ni zunanje enote). Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - sassapo - 11.3.2016 Definitivno zemlja voda, če je le najmanjša možnost
Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - JaBK - 11.3.2016 zdravapamet Napisal:JaBK Napisal:a ima kronoterm kje kake tabelce koliko od sebe da pri -7 in -15 ali koliko so ponavadi te T v tabelcah. najbrž ne leti name, ker sem ravnokar vprašala? hock: res pa, da za kronoterm nisem vedela, ker me ni zanimal. Inverter sem resda sfalila leta 2012 kolikor je že bil, on/off zrak/voda me ni zanimal iz nobenega stališča. zanimala sem se pa vse od A do Ž in vse preračunala, to pač znam. sem bila pa hitro fertik, ker zemlja/voda in voda/voda pri nas nista opciji, ostane geosonda pa zrak/voda in tudi ter čeprav ni bilo dovoljeno in ekosklad ni pustil - elektrogrelce. Sploh zadnji znajo biti za avtorja zanimivi, če je pripravljen iti čez mantro, da so elektrogrelci vir vsega zla. Toplozračno ogrevanje pa tudi ni bilo meni po okusu, ker je ob ogrevanju nujno potrebno zračiti, pa živela sem v zablodi, da so na talnem tla topla. Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - sašo65 - 11.3.2016 zdravapamet Napisal:WPLV je inverter z plinsko (split) povezavoto je to :?: [img]httpsunichr("58")//encrypted-tbn0unichr("46")gstaticunichr("46")com/images?q=tbnunichr("58")ANd9GcSfCar14pxw-GUIU4lH8dZra6lSiTDVpNXiiQKR32jUzdmNfobceg[/img] |