![]() |
|
Izbira toplotne črpalke - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Izbira toplotne črpalke (/showthread.php?tid=63272) |
Re: Izbira toplotne črpalke - uros71 - 25.10.2015 Ja saj, važno da smo pršparal, pa naj stane kolikor hoče. Re: Izbira toplotne črpalke - alanford - 25.10.2015
Re: Izbira toplotne črpalke - Homer - 25.10.2015 @uros71 Po taki filozofiji, imaš zaradi povečane porabe in delitve stroškov na gospodinjstvo in ogrevanje virtualno cenejšo elektriko za gospodinjstvo. Sicer ne dvomim, da bi kak novodobni ekonomist to tako izračunal in celo trdil, da se je cena elektrike za gospodinjstvo zaradi "sinergijskih učinkov" znižala. O tem, kam nas je taka matematika pripeljala, pa raje ne bi........ Zame je izračun preprost: prej sem plačeval X, sedaj plačujem Y. Y - X = strošek ogrevanja Strošek ogrevanja pa je kWh x 11c (odvisno od ponudnika in razmerja VT / NT) Re: Izbira toplotne črpalke - ssecnik - 25.10.2015 uros71 Napisal:Ja,to bo pa šlo. Samo to itak plačuješ in je potrebno prištet zraven. Uroš,je bila o tem že debata,pa je vse skupaj brez veze.To je približno tako,kot da bi naročil ELKO,pa prevoza nebi vštel v stroške.... Re: Izbira toplotne črpalke - sašo65 - 25.10.2015 Homer Napisal:Zame je izračun preprost: prej sem plačeval X, sedaj plačujem Y.točno tako in nikakor drugače :!: Re: Izbira toplotne črpalke - koli99 - 25.10.2015 Tudi sam stejem vse dajatve zraven. Ne razumem kako lahko stejete samo ceno el. Energije, ce pa je cena z vsemi dajatvami (OVE,...+ddv) na koncu x2. Sam sem pri Gen-I (akcija ZPS), in racunam za porabo ceno 0,1359 eur/kwh. Re: Izbira toplotne črpalke - Homer - 25.10.2015 Narobe si prebral (razumel)... Vse dajatve in DDV, ki se nanašajo na porabljene kWh so vštete. Ni všteta le priklopna moč, ki je itak fiksni strošek in ga plačuješ tudi če bi se ogreval na drva, plin, ELKO, ..... Re: Izbira toplotne črpalke - JaBK - 25.10.2015 uros71 Napisal:Ojla! OK, po vrsti. Sovica ni natančna ne tako ne drugače. V navodilih je pisalo, naj nastavim na 220-230V. Sem dala na 230V. Potem sem se tu naučila, kaj je cos fi (nekje januarja so bila moja vprašanja tu gori, ko sem hudiča kupila). Vrgla sem celo bajto dol iz štroma (se pravi januarja, ko je cos fi bližje 1, kot v teh časih ko je TČ čez dan na standbyu), razen MČN in drek pumpe v kleti (ki sem ju pri nadaljnem izračunu zanemarila, recimo, da takrat nista nič delali) in je sovica pokazala 20% več porabe elektrike kot gospodinjski števec. Takrat sem sovico ruknila na 220V in se naučila, da moj panasončič najbrž nima korektorja za cos fi, kar bi bila sicer s strani proizvajalca tudi brez veze. Pri 220V pa v večini še vseeno najbrž preveč naračuna, kot porabi. Kar se tiče drugega vprašanja, ki te tako hudo zanima. Poraba v €. Sovica pozna na uro in ji lahko določiš tarife. Tako ve, kdaj je MT in kdaj VT. Vrednosti, ki sem jih vnesla so 12,56 evro centov za VT in 8,06 evro centov za MT. To so tarife kwh po ceniku + DDV + tisto vse kar spada k vsakemu kilovatu. Ni pa seveda notri 16,58€/mesec ki jih plačam vsak mesec, pa če nič ne porabim. Se pravi, sovica laže pri štetju kwh, vsekakor pa ne pri vrednosti le teh. namen tega heca ni bil v porabi, na katero masturbirajo nekateri tu, bilo je v razmerju med defrosti, za katere nekateri trdno trdijo, da jih ni, čeprav ob 2h zjutraj niso pokonci, drugače pa ne vedo ali so bili ali ne. Poraba je brezvezna pri COP 1 in jaz sem že ene parkrat rekla tu gor da ko mi ta TČ crkne kupim grelec eloblock ali kaj je, če se TČ ne pocenijo na vrednost ko bo investicija + poraba na njihovi strani. to rečeno, v kolikor zagovarjam to teorijo, je verjetneje, da si lažem v kontra smer - vrednotim porabo TČ višje od dejanske, ne nižje kot velika večina tu gori. Oziroma naj povem drugače, v stanovanju so porabili za gospodinjstvo najmanj 350-400kwh/mesec za gospodinjstvo, je malo težje oceniti, ker smo imeli bojler za sanitarno vodo na štrom (skupna poraba cca 550kwh/mesec). Danes, ko odštejem, kar mi sovica naračuna od gospodinjskega števca, ne prilezem na 300kwh. Avgusta, ko nas 3 tedne ni bilo doma in je bila TČ ugasnjena (stanby najbrž je bil, ni bila iz varovalke dol vržena) je bila poraba cele bajte 300kwh. Danes, ko smo bili cel oktober doma in kurimo od 12ga, je poraba trenutno 457kwh od 1.10. Namen ni bil šteti kwh, ker jih moja sovica ne zna najbolje in jo je težko nastaviti, namen je bil malce opozoriti, da ko imaš enkrat možnost za vsako minuto pogledati kaj TČ dela, znajo biti vehementne trditve kaj se ob 2h zjutraj dogaja z njo (dela grelec ali ne, je defrost ali ne) ravno tako fouš. Re: Izbira toplotne črpalke - Energetik81 - 25.10.2015 koli99 Napisal:Tudi sam stejem vse dajatve zraven. Ne razumem kako lahko stejete samo ceno el. Energije, ce pa je cena z vsemi dajatvami (OVE,...+ddv) na koncu x2.Zraven ne štejem dajatev zato, ker so fiksne neglede na porabo in jih plačuje VSAK, ki ima električni priključek. Torej VSAK, ki ima bajto. Torej je povsem smiselno in logično, da za porabo TČ vzameš samo stroške, ki so vezani na kWh, in te so pri VT:NT=1:1 nekje 11c/kWh, v kakšnih akcijah blizu 10c. Re: Izbira toplotne črpalke - alanford - 25.10.2015 Energetik81 Napisal:.......... za porabo TČ vzameš vse stroške, ki so vezani na kWh ......S tem je povedano vse. Re: Izbira toplotne črpalke - Poldee - 25.10.2015 Zame je poraba TC edino in samo st. kWh, ki mi ji pokaze stevc, na katerga je vezana samo crpalka, vneseno v Gen-ov kalkulator, ki nato glede na karakteristike nasega odjemnega mesta izpljune ceno. Tam je zajeto vse (energija, dajatve...). Re: Izbira toplotne črpalke - alanford - 25.10.2015 @JaBK malo off topic: Masturbacija in spontana ejakuacija sta značilna pojava pri moškemu delu populacije skoraj vseh vrst sesalcev, ki dlje časa ne pridejo v stik s samicami oziroma do priložnosti paritve. Pojava sta naravna in zelo koristna, saj skrbita za svežino semenske tekočine in posledično večjo uspešnost pri oploditvi zdravih potomcev. Medtem ko samice imajo za to druge vzgibe. Kako je pa s teboj? Re: Izbira toplotne črpalke - JaBK - 25.10.2015 Meni to ne pomaga pri libidu. Re: Izbira toplotne črpalke - alanford - 25.10.2015 Pa brez zamere. Bilo je samo za popestritev in sproščanje napetosti. Re: Izbira toplotne črpalke - Energetik81 - 25.10.2015 Poldee Napisal:Zame je poraba TC edino in samo st. kWh, ki mi ji pokaze stevc, na katerga je vezana samo crpalka, vneseno v Gen-ov kalkulator, ki nato glede na karakteristike nasega odjemnega mesta izpljune ceno. Tam je zajeto vse (energija, dajatve...).Poraba TČ v kWh že, ampak v € pa ni glih prav, saj fiksne dajatve plačaš že pri ostalem odjemu. |