PodSvojoStreho.net
Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč (/showthread.php?tid=61281)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - simionesi - 18.4.2015

DELPHI Napisal:Odlično!
Zdaj ti bom pa zaupal še eno skrivnost, samo nobenemu ne smeš naprej povedati!
Za take vidce v prihodnost kot si ti, na borzah obstajajo inštrumenti, kjer lahko staviš na svojo napoved.
Ampak jaz na tvojem mestu ne bi stavil drobiža! Če je treba, najemi še kredit, da bo vložek zares velik...

Je pa sicer na tem forumu kar nekaj vidcev tvojega formata, ki so napovedali že marsikaj, pa jih dejansko stanje vsak dan znova demantira...
Ampak njihov čas še prihaja.

Hvala za nasvet, čeprav vidim precej sarkazma v njem. Podal sem svoje mnenje, sicer pa vsak je svoje sreče kovač.
Lp

Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - kody - 18.4.2015

saj tudi za elektriko ne vemo kako s bo gibala....vsaka stvar nosi nek riziko v sebi...
pač vedno je potrebno bit pripravljen na vse...
žal

Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - Migaj - 18.4.2015

Poldee Napisal:
Migaj Napisal:Naj že en pove koliko stanejo vsi stroški prehoda na zemeljski plin:
- nabava in izgradnja priklopa na plinovod z vsemi inštalacijami in uporabniškim dovoljenjem ter pregledom
- nabava in vgradnja 'prave' evropske kondenzacijske pači, dimnika, bojlerja itd
- priklopno soglasje, itd
Koliko je to vse skupaj na ključ -brez 1m3 plina (cca 7.000 ali ?)

Ko sem se pred cca 3 leti zanimal, da bi od obstojecega prikljucka na svakovi hisi 'potegnil' odcep se do nas kjer bi namontiral svojo plinsko pec (imel sem predracune za Immergas in se nekaj italijanskega), me je vse minilo. Pec, izdelava novega odjemnega mesta oz. projekt, karneki prispevki, izdelava prikljucka (itak lahko dela samo majster s koncesijo Geoplina - zlatar cisti)
, bi nas z vsemi popusti prislo slabih 5000€... Vse skup se mi je enostavno uprlo in sem se odlocil za TC, nedolgo zatem tu napisal prvi post in zdaj imam TC in mi ni zal. Cena kurilnice na drva/pelete bi bila najbrz kaj cenejsa, samo za drva / pelete / zalogovnik nimam prostora, zato to nikoli ni bila opcija
Če pa mi je lokalni mojster dejal, da če že imam z.plin v hiši, mi za cca 6.000 naredi pravo stvar, ker so danes cene precej nižje, kot pred petimi leti. Naredi se lahko tudi za od cca 3.500 do 5.000, vendar mi tega ne priporoča.
Menim, da bi me stalo cca 8.000 do 10.000 -vse skupaj, ker tudi plinske inštalacije do hiše in po hiši stanejo. 'Prava' peč.

Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - DELPHI - 18.4.2015

simionesi Napisal:Hvala za nasvet, čeprav vidim precej sarkazma v njem. Podal sem svoje mnenje, sicer pa vsak je svoje sreče kovač.
Lp

Če bi podal samo svoje mnenje, se ne bi obregnil. Če pa uporabiš besedo stavim in kot argument uporabiš neko maštanje s strani 24ur, potem te človek pač ne more vzeti resno.

En protiargument sta že ceni plina in el. v Nemčiji. Elektrika je po 20-30c/kWh, plin pa po 5-8c/kWh.
Mirno bi lahko napisal članek, da se bodo naše cene srednjeročno izenačile z njihovimi. Saj poznaš: enotni trg, uredbe EU, blablabla...
Pa se bodo res? Jaz si ne bi upal staviti. In če že: bodo šle naše proti njihovim, ali obratno?

To sta dva momenta od stotin, ki vplivajo na cene in se jih da nekako analizirati.
Potem pa pride en sam nepredviden npr. nov Černobil, nova tehnologija ala fracking, nova vojna in karte se znova premešajo.

kody Napisal:saj tudi za elektriko ne vemo kako s bo gibala....vsaka stvar nosi nek riziko v sebi...
pač vedno je potrebno bit pripravljen na vse...
žal
Dejstvo je, da smo bistveno bolj odvisni od uvoza zemeljskega plina, kot od uvoza električne energije in posledično lahko ocenimo ceno elekrtične energije kot bolj stabilno v primerjavi s ceno zemeljskega plina glede na zaostritve odnosov z Rusijo.
"Odvisnost EU-28 od uvoza energije, ki je v 80. letih 20. stoletja znašala manj kot 40 % bruto porabe energije, se je do leta 2012 povečala na 53,4 % (glej Tabelo 4). Ta zadnji podatek je pomenil rahlo znižanje stopnje odvisnosti, ki je leta 2008 dosegla kar 54,7 %. Najvišje stopnje energetske odvisnosti leta 2012 so bile evidentirane za surovo nafto (88,2 %) in zemeljski plin (65,8 %). V zadnjem desetletju (med letoma 2002 in 2012) se je odvisnost EU od držav nečlanic glede oskrbe z zemeljskim plinom (14,9 odstotne točke) in surovo nafto (11,9 odstotne točke) povečevala hitreje kot glede oskrbe s trdnimi gorivi (8,9 odstotne točke). Od leta 2004 je bil neto uvoz energije v EU-28 večji od primarne proizvodnje, kar pomeni, da je bil neto uvoz vir oskrbe za več kot polovico bruto domače porabe energije EU-28. "
Vir: <!-- m --><a class="postlink" href="http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Energy_production_and_imports/sl#Druge_informacije_Eurostata">http://ec.europa.eu/eurostat/statistics ... _Eurostata</a><!-- m -->

težko je karkoli prognozirati, cena z.plina pa po moje ne bo rastla še vsaj nekaj let, ker rusi želijo povečati izvoz z.plina

Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - Merlin1 - 18.4.2015

Z ogrevanjem se ukvarjam lep čas in v tem času je stalno prisotno spreminjanje cen energentov in njihov trend ogrevanja. Cikel je običajno med 4-6 let. Ogrevanje z elektriko in TČ je že imelo pred tem obdobjem 2 meni znana cikla. Trenutno je v SLO elektrika zelo poceni. Sam menim, da se bližamo koncu obdobju poceni elektrike.

Tako povprečna cena el. energije, kot povprečna cena zemeljskega plina je v Slo. nižja kot v EU, kar je razvidno tudi iz grafikona ( <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stat.si/StatWeb/glavnanavigacija/podatki/prikazistaronovico?IdNovice=6474">http://www.stat.si/StatWeb/glavnanaviga ... ovice=6474</a><!-- m --> ), tako da se bosta oba vira v prihodnosti dražila.

Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - sašo65 - 18.4.2015

DELPHI Napisal:kar nekaj vidcev tvojega formata, ki so napovedali že .
mi, še s stare juge, smo doživeli in preživeli marsikaj, najbolj sem si zapomnil, tisto o nafti, sredi oz. konca sedemdesetih let, češ konec je_le te je še za največ 5 let.....

simionesi Napisal:Tako povprečna cena el. energije, kot povprečna cena zemeljskega plina je v Slo. nižja kot v EU, kar je razvidno tudi iz grafikona ( <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stat.si/StatWeb/glavnanavigacija/podatki/prikazistaronovico?IdNovice=6474">http://www.stat.si/StatWeb/glavnanaviga ... ovice=6474</a><!-- m --> ), tako da se bosta oba vira v prihodnosti dražila.

Od kod ti ta sklep?
Če pogledaš graf el., se v obdobju, ki ga pokriva graf, ceni SLO in EU nista niti malo zbližali.

Plin smo pa imeli večino časa dražje od EU, dokler ni prišlo do liberalizacije trga.

Pri nadaljnjem tovrstnem "sklepanju" upoštevaj vsaj še absolutno kupno moč, njeno relativno rast, davke in inflacijo.
Za začetek. Potem pa še upoštevaj lokalne posebnosti kot npr: džabe el. iz raznih Bolgarij in Romunij, zastonj hidro el. ene Norveške in stare dizel agregate na Cipru na drugi strani.

Saj razumeš kaj ti hočem povedati?
Graf vedno prikazuje preteklost - kar je za njegovim desnim robom, je ne glede na čirečare na sliki, čista uganka.
In slepanje na podlagi preteklosti je zato enakovredno šloganju iz kavnega zoca.

sašo65 Napisal:
DELPHI Napisal:kar nekaj vidcev tvojega formata, ki so napovedali že .
mi, še s stare juge, smo doživeli in preživeli marsikaj, najbolj sem si zapomnil, tisto o nafti, sredi oz. konca sedemdesetih let, češ konec je_le te je še za največ 5 let.....

Te oslarije o samo-što-nije koncu nafte se vračajo ciklično vsakih nekaj let.
Podobno je s plinom. Enega in drugega pa je trenutno toliko, da zmanjkuje skladišč.
Kamena doba se tudi ni končala, ker bi zmanjkalo kamnov.

Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - Homer - 18.4.2015

Morda nafte in plina res ne bo tako hitro zmanjkalo....
Bo pa zagotovo cena šla pospešeno gor zaradi vedno zahtevnejšega pridobivanja in večjih ekoloških zahtev. Če k temu dodamo še davek na izpuhe, potem je jasno da je smer cen začrtana.
Po drugi strani pa ni popolnoma jasno kaj bo s ceno elektrike. Po eni strani imamo tržne viške, ki tlačijo ceno navzdol, po drugi strani pa bo zaradi alternativnih virov potrebno bistveno izboljšati prenosno infrastrukturo. Torej velika vlaganja.....

Za to pa res ni potrebno šlogati....

se strinjam z Delphi-jem

Ali bo šla pospešeno dol zaradi manjše porabe?
Peak oil ali peak demand?

šloganje