PodSvojoStreho.net
Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo (/showthread.php?tid=60659)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - Hanzi - 29.11.2015

sinko999 Napisal:kurili, delam na malo večjih postrojenjih v sosednji državi , povsod se da ventil nato pa še izpustna pipica in na koncu ekspanzijska posoda in pa hollandec ,,, tak da kar so vas učili so vas učili .... v resnih zadevah ne prčka vsak v kotlovnici ampak samo ena oseba pa še ta pokliče ISTO inštalatersko firmo na remont ali popravilo če je kaj narobe ...
Izpustne pipice si pa res nisem privoscil. Zato sem ob kotroli tlaka ze hodil s posodicami okoli holandca.

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - aleks - 30.11.2015

kurili Napisal:Pravilna vezava ekspanzijske posode je brez vmesnega ventila po možnosti neposredno na peč. Tako so nas učili šred mnogimi leti v šoli
preko servisnega ventila ... ki že vsebuje holandec, pipico in ventil na imbus ... na nemškem ebayu po zmerni ceni (10€). pri nas malo dražji (17-18€).

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - aleks - 30.11.2015

stepski Napisal:
vanč Napisal:Ja, samo takrat so še delali ekspanzije, ki so zdržale 10+ let. Sedaj pa so duše ekspanzij iz slabšega ( tanjšega ) materiala in zdržijo manj časa. Tudi meni inštalater sprva ni hotel vgraditi ventila pred ekspanzijo, nato pa sem ga prepričal, da pač to zahtevam. Je pa snel ročico ventila in jo privezal zraven na nosilec cevi - zaradi varnosti.

Meni je naredil isto, sicer sam... ročico snel in jo privezal... že ve zakaj...
holandec + ventil stane cca enako kot servisni ventil, s tem da ob morebitni menjavi na ta način še vedno narediš packarijo, s servisnim ventilom pa lahko iz ekspanzije spustiš vodo po cevki v ajmer ali celo odtok. pa montaža je hitrejša. sem delal na oba načina, ker ni bilo v celi ljubljani za dobit servisnega ventila 3/4 ...

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - pushmycar - 30.11.2015

Se bojim da smetimo temo. Peč je po mojem dobra. Če bi še enkrat izbiral bi bila spet med favoriti.

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - pushmycar - 30.11.2015

Da vas potegnem malo proč od ekspanzij povem eno izkušnjo. Proizvajalec (Centrometal) zahteva les z max vsebnostjo vlage 20%. Imam akacijeva drva, precej debela, klana ter sušena (pokrita) 4 leta, Vlaga 14%. Izkustveno povem, da je peč zelo zadovoljna, če se kuri z tanjšimi poleni.

to imaš odlična drva. akacija ima tudi zelo solidno kurilno vrednost in običajno nižjo ceno kot bukova drva. da pa bolje dela z drbnejšimi poleni, bi kar verjel. moj kotlič sicer ni izbirčen, dela tudi na debelejša, pride pa prej na temperaturo. tudi jaz bi morda malo rzamislil o biotecu če bi bil bolj pri šuških. bi pa šel verjento ponj na hrvaško, skor 600€ je cenejši.

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - sinko999 - 30.11.2015

Ko sem hodil pa gledal kotle za predelavo me je pritegnil da je bil poceni šoba je imela 12 lukenj vlki nalagalni prostor , kar težki , potem pa sem se zezno z attackom ki je priredil podatke o nalagalnem prostoru pustimo to je druga zgodba.

Pa centrometal ma 3 vrata pa isti način odsedavanja dimnih plinov nad vrati kot ta dragi...
Če bi se danes odločal bi šel centrometal v predelavo Big Grin

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - picas55 - 30.11.2015

Očitno, kotel ne more biti slab, vprašanje koliko njihovih lastnikov bere forum. Trije lastniki, kateri se še privajajo na kurjenje, nekateri s pomanjkljivo montažo in par odzivov lastnikov starejših uplinjakov, katerim se za njim cedijo sline še ne pove prave slike o kvaliteti in ne more biti neko merilo. Generalno gledano v primerjavi z ostalimi kotli istega proizvajalca pa ni čutiti nekih zamer. Bi pa osebno tvegal investicijo, po ogledu in demonstraciji kurjenja po najmanj eni sezoni, pri kakšnem lastniku.
Kar se goriva - drv tiče je na to temo odgovarjal tudi že cratos, pa tudi na vseh predstavitvah kotlov in kurjenja na youtube so primeri dobrih praks kurjenja z drvmi.
Saj zgorijo vsaka, samo kakšne posledice pustijo za sabo, pa je podobno kot pri kurjenju pelet.

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - tahcin - 1.12.2015

sinko999, kakšno predelavo imaš v mislih? Kotel se mi (na pogled) ne zdi slab, le turbolatorji imajo preveč "lufta" do stene cevi, pa ročica jih vodi tik ob steni namesto bolj v sredini. Tudi komora spodaj ni hud dosežek, zdi se mi precej ozek "kanal" - kar pa lahko čisto dobro deluje. Ogledal sem si 45 kw, v trgovini, kako se obnese pa ne vem kam pogledat ...

Lp, Tom

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - pushmycar - 1.12.2015

Picas je lepo povedal. Ne samo, koliko jih bere forum, le redki poznajo več kotlov da primerjajo. Moja odločitev je padla zaradi dimnika odzadaj ter cene. Prvotno je bil mišljen Stadler GT (brez lambde). Cenovno gledano pride Biotec L minus subvencija ena čisto osnovna peč ranga 1500€. Ker cevi in pumpe stanejo enako v obeh primerih. Rak rana vseh forumov je vedno podobna: naj kupim Renault megane ali citroen C4? Prej ali slej pride odgovor: jaz sem z mojim Passatom zelo zadovoljen...

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - pushmycar - 1.12.2015

Aja, še nekaj. Zdaj so dimni plini nekje med 140 in 160,včasih več, Kaj ste mislili z predelavami, spustit še manj v dimnik? Saj vem, da deklariran izkoristek je kot kvalifikacijski krog formule 1... Za zdrav dimnik nekaj le moraš spustit ven. Predelaš turbulatorje, potem pa cepiš drva na 8cm?????

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - tahcin - 1.12.2015

Saj to ni veliko, prej malo. Mnogi "priznani" kotli imajo T več kot 180 °C, do 220.

Čez 200 ne gre. Je pa res, da pogosto pogledam, vendar ne stražim pred kotlom.

To pomeni, da avtomatika dobro deluje. Temperatura dima navadno precej niha v odvisnosti od polen, ki trenutno "gorijo", količine žerjavice in polen v zg. delu zalogovnika. Kup dejavnikov tako, da ima elektronika ves čas delo.

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - Hanzi - 1.12.2015

sinko je navadnemu attacku sam pritaknil lambo in servo motorje(flamtronic) , pa mogoče še kaj.