PodSvojoStreho.net
Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Dimenzioniranje TČ in njena izbira (/showthread.php?tid=58793)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - lakota - 2.12.2014

ja tu nekje verjetno nisem točno računal, čeprav so mi predvideli tole mašino od heliosa tip 5911002 KWL EC/ET 500 PRO R 002
Centralna prezračevalna naprava z rekuperacijo toplote
odpadnega zraka. Vključuje: visokozmogljiv ploščni protitočni entalpijski izmenjevalec, EC ventilatorja,
avtomatski motorni by-pass, električni predgrelec, komplet filtrov G4, odvod kondenza in nastavljalnik s
kompletno regulacijo (tedenska programska ura, kaminska funkcija, regulacija by.passa in predgrelca, ...).

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - cheba - 3.12.2014

Za ovoj 700m2 in faktor transmisijskih izgub 0.2, izmenjavo zraka 425m2/h z 80% izkoristkom, je potem izračun takšen:

+7 ... 2860W (2240W izgub ovoj + prezračevanje 620W)
+2 ... 3690W (2940W izgub ovoj + prezračevanje 750W)
-7 ... 5100W (4200W izgub ovoj + prezračevanje 900W)
-15... 6500W (5300W izgub ovoj + prezračevanje 1200W)

To se poklopi z izračuni od vincenta.

Katera mašina bi bila primerna za take izgube bodo povedali strokovnjaki.

Ostaja pa vprašanje zakaj je projektant za take toplotne izgube določil 16kw mašino? lakota a si ti kaj govoril z njim?

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - lakota - 3.12.2014

Ja seveda sem govoril, rekel je da kot prvo nisem imel tako dobre izolacije v projektu, kot drugo pa oni ne poznajo tocnih karakteristil TC in zato vedno predvidijo na izracunano moc, eno stopnjo mocnejso! Tako da na prvotno izolacijo je bil izracun za 14 kw TC!

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - cheba - 3.12.2014

lakota Napisal:Naračunal mi je 0,20 W/m2K

Torej je za izgube podane zgoraj določil črpalko 14kW in še eno stopnjo višje za vsak slučaj. Jaz bi zahteval denar nazaj!

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Migaj - 3.12.2014

14 kW je za mojo hišo, ki ima izgube 3X večje in termopan zračna okna (kakšna rekuperacija :lol: )
Resda je samo 200m2, vendar je pri meni dodatno še precej rednih toplotnih mostov.

Pri tebi je 9kW on/off ali 11kW inverter oboje z grelci za slučaj sibirskega mraza ali izpusta plina -gotovo zadosti.
Računam za nasvet sicer nič, odgovoren tudi nisem, ampak tudi projektant, ki ti svetuje 14kW, če te bo ogrevanje nekaj več stalo -ne bo odgovarjal :wink:

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - alanford - 3.12.2014

Ko berem te predlagane močne kilovate, me rata kar strah, kaj bo z menoj. Saj grejem od 190m2 do 225m2 od skupnih 320m2 ("nesegrevani" prostori se pač segrevajo le posredno). Izolacija je pa le 10 cm EPS. Hiša je atrijska, torej še več m2 fasadnega ovoja.
Ubogi jaz, morda bom z mojo 11kW FWS HP 11,2 zmrznil.

Hm, kako sem le preživel zadnji dve zimi? Za zadnjo vemo, ja, je bila nikakva!

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - sassapo - 3.12.2014

Projektant verjetno hišo pozna, ve kje so skriti toplotni mostovi, ve koliko m2 je na hiši steklenih površin... Nobeden od nas tega ne ve, tako mu tudi nihče ne more pravilno svetovat. Edino dejstvo je, da bi si sam "morda" upal zagotovit, da ima 8-9kw zemlja voda ali voda voda dovolj, pri zrak voda pa pod 12 (pogojno kakšna 11 z vbrizgom) ne bi razmišljal.
Ostali pa kakor želite Smile

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Migaj - 3.12.2014

11 do 14 -je pri invertercah isti šmorn, zato bo tudi 11kW zadosti, če je le OČ zadosti močna za 320m2 talnega.
Da bo on/off 9kW zrak/voda ok -pa jemljem nazaj, ker nimam prav nobenih izkušenj.

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - xavi - 4.12.2014

Načeloma, pri pravilno projektirani novogradnji toplotnih mostov ne bi smelo biti, oz. bi morali biti zmanjšani na minimum. Enako je z troslojnimi okni in 8-9 komornimi okvirji.
Sam sem prepričan, da so izkušnje uporabnikov TČ več vredne, kot razni energetski svetovalci.

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - sassapo - 4.12.2014

Že morda. Delali smo na kar nekaj velikih hišah in ni šans, da me še kdo prepriča, da za 2x večjo hišo ne rabiš 2x močnejše naprave. Sem jo že menjal na lastne stroške, pa tega več ne mislim.
Ps. pri izolaciji med 15 in 20 cm ni niti kw razlike v toplotnih izgubah. Rekuperacija, skriti toplotni mostovi, (ki so pri velikih hišah stalnica) veliko steklenih povšin (pa zasteklitev takšna ali drugačna) razgibanost hiše, višina stropov... Pa verjetno še kaj
Sicer pa vsak ve zase, ali vsaj misli da ve :wink:

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - lakota - 4.12.2014

Sassapo, ne vem zakaj torej obstajajo izracuni na podlagi katerih se dolocijo izgube objekta in na podlagi tega doloci primerna TC?
Po tem takem nima smisla da sploh obstajajo, in v bistvu sedaj ko malo to bolj raziskujem pa saj imajo skoraj vsi ljudje predimenzionirane TC!
Zakaj? Kaj pa ce ne bo zmogla! Saj razumem monterje da tudi oni morajo stati za svojimi dejanji in bolje priporocati malo mocnejso, saj razumem, samo na vsezadnje so pa tukaj uporabniki ki tocno vedo (tisti seveda ki se malo razumejo v te zadeve) kaksna je njihova TC, ....itd

Točno tako, v izračunih je potrebno upoštevat vse, tudi cirkulacijo (ki lahko terja velik davek), nepedantnost pri gradnji, stekla, profile, rekuperacijo in še kup malenkosti.
Nčeloma boš 150m2 dobro izolirane hiše vozil s kvalitetno TČ moči 6kw, če le nimaš velike porabe sanitarne vode ali vseskozi vklopljen cirkulacijski vod in rekuperacijo.
Ti imaš 300m2 torej potrebuješ 2x močnejšo napravo, ali kaj ti ni jasno? Sicer pa napravi kakor želiš. Če pa misliš, da boš dobil realno sliko od uporabnikov se pa prekleto motiš, saj tukaj vsak svojo hvali kot bi zlata bla :roll:

ps. Zrak voda ni = zemlja voda ali voda voda :wink:

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - cheba - 4.12.2014

sassapo Napisal:Že morda. Delali smo na kar nekaj velikih hišah in ni šans, da me še kdo prepriča, da za 2x večjo hišo ne rabiš 2x močnejše naprave. Sem jo že menjal na lastne stroške, pa tega več ne mislim.

Bom vseeno poiskusil. Glavnina toplotnih izgub gre skozi ovoj stavbe. Še enkrat večji tloris pa ne pomeni še enkrat večjega ovoja. Prezračevalne izgube se pa povečajo za še enkrat, samo zaradi rekuperacije tega ni tolk.

Primer od lakote:
P+M ... 700m2 ovoja in 300m2 neto stanovanjske površine
P ... 540m2 ovoja pri 150m2 stanovanjske površine (če bi odrezal en štuk)

Povedano drugače, za 100% večji tloris je bilo potrebno povečati ovoj za 30%.

Ti kar poskušaj, če boš hišo gradil sam oz. boš vseskozi v nadzoru, ti morda uspe.
Če boš imel v tako veliki hiši samo eno kopalnico s tušem in en WC bo tudi šlo skozi.... če bo cirkulacijskega voda 20m itd... itd...
Ma ne vem zakaj vas ima večina na 150 ali malo več m2 11kw TČ? Pa še tisti kateri imate klima TČ bentite (bog ne daj javno) da se v zimi naprave kar naprej odtaljujejo, porabijo veliko, ne morejo ogreti brez pomoči drugega vira ...

S TOMOS 4 se ne da poganjat 30 tonske ribiške ladje :wink:

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - cheba - 4.12.2014

Preveč si se v te kvadrate zapiču Wink Kaj pa če bi imel 300m2 veliko pasivno hišo? Ali pa 300m2 veliko aktivno hišo?

Aha 300m2 >> power inverter vsaj 11kW.

Gredo pa eni ponudniki v drugo skrajnost. Jaz delam bajto z malo manjpimi izgubami in m2 kot lakota, in mi je spletni kalkulator od nekega ponudnika določil mašino 4kW!?!? Nič čudnega da smo potem vsi zmešani Wink