![]() |
|
Ogrevanje vode na nafto ali bojler? - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Ogrevanje vode na nafto ali bojler? (/showthread.php?tid=57337) |
Re: Ogrevanje vode na nafto ali bojler? - Homer - 14.12.2014 Kot je alanford zapisal! Re: Ogrevanje vode na nafto ali bojler? - Fery - 14.12.2014 OK, sežgemo 3.500 - 4.000 olja letno, ogrevamo okrog 260 m2 na radiatorje (2 štuka + prizidek - poslovni objekt) + sanitarna celo leto, trenutno imamo v bajti 25,3 stopinje. Bajta je letnik 70, brez izolacije tal, brez izolacije na stenah-fasadi, okna enak letnik, bolj ali manj neuporabna, na podstrehi 5 cm razjahanega tervola pod razpokanim estrihom. In vi trdite, da bi s TČ pokuril 700 - 1000 € za ogrevanje? Če je malo bolj mraz (konstantno okrog nule) potrebuješ vsaj 60 stopinj za normalno gretje, če gre konstantno pod nulo, moraš dvigniti dvižni vod na 70. Re: Ogrevanje vode na nafto ali bojler? - Poldee - 14.12.2014 Daikin HT te klice :-) Re: Ogrevanje vode na nafto ali bojler? - alanford - 14.12.2014 S TČ bi porabil med 1000 in 1500. Re: Ogrevanje vode na nafto ali bojler? - Fery - 14.12.2014 Super, potem je brez veze oblačiti bajto. Zamenjam vir ogrevanja, pa imam skoraj nizkoenergijsko. Re: Ogrevanje vode na nafto ali bojler? - Fery - 14.12.2014 Sicer pa dilema bojler ali nafta? V bojler vtakni 6 kW grelec in ogrevaj s tem celo bajto. Peč na nafto prodaj/podari . Brez debate boš bolj poceni prišel skozi z ogrevanjem. Pa še misliti ti ni treba. Re: Ogrevanje vode na nafto ali bojler? - Homer - 14.12.2014 Nizkoenergijsko ne boš imel, strošek pa bo manjši za vsaj 3,5x Dileme bojler ali nafta po vsem napisanem ne bi smelo biti več....... Re: Ogrevanje vode na nafto ali bojler? - Merlin1 - 14.12.2014 Nekateri radi pretiravate. Nikoli ne bo strošek 3,5 krat manjši. Pozabljate tudi, da gredo cene olja navzdol zaenkrat še ni na obzorju podna :wink: Re: Ogrevanje vode na nafto ali bojler? - Homer - 14.12.2014 Trenutno je razmerje tako! Kaj bo jutri jaz ne vem, a najbrž tudi ti ne. Trenutna cena nafte je zgolj politična odločitev zaradi pritiska na Rusijo. Koliko časa bo ta "pomlad" trajala pa bomo videli. Sicer pa tudi cene EE padajo ...... Re: Ogrevanje vode na nafto ali bojler? - Brezdomec - 14.12.2014 Ne vem, koliko vpliva na boljši izkoristek, za kotel pa naj ne bi bilo zdravo. Kombinirano ferothermko smo večino časa držali na cca. 40°C, v najhujšem mrazu še vedno pod 60°C (predimenzionirani radiatorji, mešalni ventil odprt na polno, dimna loputa rahlo priprta). Kotel je še made in YU, sedaj tretje leto prebavlja drva. Izmerjeni tehnični izkoristki so se gibali okoli 90%, izgube pa so bile zaradi nizkotemperaturnega režima sigurno nekaj manjše. Očitno tistemu plehu kondenzacija ni naredila prevelike škode. Re: Ogrevanje vode na nafto ali bojler? - Hanzi - 14.12.2014 Kombinirana peč se lepo ohlaja preko dimnika v stanby. In tiste izgube niso ravne majhne. Vem koliko sem podaljšal avtonomijo bojlerja v ferrothermovki, če sem po kurjenju z drvmi loputo zraka spustil in s tem zaprl pretok zraka skozi peč. Tudi uplinjevalne peči to naredijo ko ogenj pogori. Re: Ogrevanje vode na nafto ali bojler? - sassapo - 14.12.2014 Fery Napisal:Super, potem je brez veze oblačiti bajto. Pri tako potratni hiši na TČ zrak voda kar pozabi, če imaš možnost voda voda ja, zrak voda je rešitev v primeru bivalence, za samostojno delovanje bo pa ustrezna rešitev finančno previsoka, glede na prihranek. Re: Ogrevanje vode na nafto ali bojler? - Homer - 14.12.2014 Pa smo spet tam......... Re: Ogrevanje vode na nafto ali bojler? - sašo65 - 14.12.2014 sassapo Napisal:vode je v njegovem kraju še preveč :lol:Fery Napisal:Super, potem je brez veze oblačiti bajto. Čudi pa me, da nima to vse popidenano_vsaj okna pa magari s Salamanderjevim profilom... Brezdomec Napisal:Ne vem, koliko vpliva na boljši izkoristek, za kotel pa naj ne bi bilo zdravo. Kombinirano ferothermko smo večino časa držali na cca. 40°C,moja pod 50° ne gre (kotlovni termostat na najmanj) Re: Ogrevanje vode na nafto ali bojler? - Fery - 14.12.2014 sašo65 Napisal:Čudi pa me, da nima to vse popidenano_vsaj okna pa magari s Salamanderjevim profilom...Sploh glede na dejstvo, da jih lahko dobim đabe? 100 ljudi, 100 čudi! |